Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εγκρίθηκε η «πανεπιστημιοποίηση» του ΤΕΙ Κρήτης

Εγκρίθηκε η «πανεπιστημιοποίηση» του ΤΕΙ Κρήτης

 • A-
 • A+

Ομόφωνα ενέκρινε την μετατροπή του ΤΕΙ Κρήτης σε πανεπιστήμιο, η αρμόδια επιστημονική επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας, τονίζοντας ότι τα καταγεγραμμένα ακαδημαϊκά δεδομένα και οι επιδόσεις του Ιδρύματος, δικαιολογούν ανενδοίαστα την μετατροπή του σε πανεπιστημιακό ίδρυμα. Αντιδρούν σε τρίτο πανεπιστήμιο στην Κρήτη, οι φορείς του Ρεθύμνου.

Η σύσκεψη της Επιστημονικής Επιτροπής, στην οποία ο Κώστας Γαβρόγλου έχει αναθέσει τη διερεύνηση των μελλοντικών προοπτικών ανάπτυξης του ΤΕΙ Κρήτης, πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ενώ παρέστησαν και εκπρόσωποι των πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου και του Πολυτεχνείου Κρήτης οι οποίοι ήταν κάθετα αντίθετοι στην πρόταση για συγχώνευση των ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων του νησιού.

Οι Πρυτανικές Αρχές των ανωτέρω ιδρυμάτων επέμειναν στην ανάγκη να διατηρήσουν τις διακριτές πανεπιστημιακές τους ταυτότητες τονίζοντας όμως παράλληλα την ετοιμότητά τους να συνεργαστούν με το τρίτο πανεπιστημιακό ίδρυμα που θα έλθει να ενισχύσει και να εμπλουτίσει το ακαδημαϊκό οικοσύστημα της Κρήτης.

Τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής, καίτοι θεωρούν ότι, σε αυτήν την κρίσιμη φάση, χάνεται μια ιστορική ευκαιρία για τη δημιουργία μεγάλης κλίμακας συνεργειών που θα μετέτρεπαν την περιφέρεια Κρήτης σε πανεπιστημιακή και ερευνητική ατμομηχανή διεθνούς εμβέλειας, επιβεβαιώνουν τον σεβασμό και την προσήλωσή τους στην αυταξία του αυτοδιοίκητου των δημόσιων πανεπιστημίων.

Υπό την έννοια αυτή, θα μεριμνήσουν με περίσκεψη και ανιδιοτέλεια ώστε η τελική προτεινόμενη μορφή του τρίτου πανεπιστημίου, που σύντομα θα προκύψει από την μετεξέλιξη του ΤΕΙ Κρήτης, να δημιουργεί όρους και προϋποθέσεις γόνιμων μελλοντικών συνεργειών – πράγμα που άλλωστε αποτελεί κοινό οραματικό στόχο όλων των εμπλεκομένων, ακόμη κι αν τούτο στην τρέχουσα συγκυρία δεν είναι εφικτό.

Μετά τη λεπτομερή μελέτη του ακαδημαϊκού φακέλου, καθώς και των έως τώρα αξιολογήσεων του ΤΕΙ Κρήτης, τα μέλη της Επιτροπής ομόφωνα εξέφρασαν την άποψη ότι τα καταγεγραμμένα ακαδημαϊκά δεδομένα και οι εν γένει επιδόσεις του Ιδρύματος δικαιολογούν ανενδοίαστα την μετατροπή του ΤΕΙ Κρήτης σε πανεπιστημιακό ίδρυμα.

Ειδικότερα, η Επιτροπή εξέτασε την υποψηφιότητα του ΤΕΙ Κρήτης λαμβάνοντας υπόψη τα εξής κριτήρια: την ακαδημαϊκή ποιότητα του Ιδρύματος, τις υποδομές και το επιστημονικό δυναμικό, τη δυναμική μελλοντικής ανάπτυξης και, τέλος, τη βιωσιμότητα ενός τρίτου πανεπιστημιακού ιδρύματος στην Κρήτη.

Η θετική αποτίμηση της Επιτροπής σε όλα τα ανωτέρω κριτήρια θα συμπεριληφθεί στις τελικές προτάσεις που θα περιέχει το πόρισμα που θα κατατεθεί στον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου.

ην αντίθεσή της ως προς την αυτόνομη μετεξέλιξη του ΤΕΙ Κρήτης σε πανεπιστημιακό ίδρυμα εξέφρασε η Καθηγήτρια του ΤΕΙ Θεσσαλίας Ελένη Βογιατζή - όχι ως προς τα ακαδημαϊκά επιτεύγματα του ΤΕΙ Κρήτης και την ικανοποίηση των κριτηρίων που εκ των προτέρων είχε θέσει η Επιτροπή - αλλά διότι το μέλος προτάσσει σε κάθε περίπτωση την επιδίωξη συνεργειών με ήδη υφιστάμενο πανεπιστημιακό ίδρυμα της Κρήτης.

Τέλος, η Επιτροπή ομόφωνα αποφάσισε την αποστολή θερμής ευχαριστήριας επιστολής προς την Πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου Καθηγήτρια Χρυσή Βιτσιλάκη καθώς και στα μέλη της Συγκλήτου των οποίων το γνήσιο και πηγαίο ενδιαφέρον για την μελλοντική προοπτική του ΤΕΙ Κρήτης τιμά τόσο το ίδιο το ΤΕΙ Κρήτης όσο και την Επιτροπή.

Ωστόσο, η μέριμνα των μελών της Επιτροπής για την αποτροπή ενδεχόμενης χωροταξικής διασποράς σε τρείς νησιωτικές περιφέρειες, κάτι που άλλωστε είχε ήδη συζητηθεί διεξοδικά κατά την 1η συνεδρίαση της Επιτροπής, δεν επέτρεψε την περαιτέρω συζήτηση μιας καθ’ όλα τιμητικής ακαδημαϊκής πρότασης.

Η επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.

Τα μέλη της Επιτροπής

 • Ηλίας Γεωργαντάς
 • Ελένη Βογιατζή
 • Μανώλης Δρακάκης
 • Νικόλαος Κατσαράκης
 • Θρασύβουλος Μανιός
 • Γεώργιος Παναγιωτάκης
 • Νεκτάριος Παπαδογιάννης
 • Ιωάννης Σαριδάκης
 • Νεκτάριος Ταβερναράκης
 • Αναστάσιος Τσίνας
 • Χρήστος Φλώρος

Ρέθυμνο: Προβληματισμός για το μέλλον του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ

Έντονος προβληματισμός για το τι μέλλει γενέσθαι με την δημιουργία του τρίτου πανεπιστημίου στην Κρήτη, εφόσον προχωρήσει μέχρι τέλους η «πανεπιστημιοποίηση» του ΤΕΙ Κρήτης, επικρατεί ανάμεσα στους φορείς του Ρεθύμνου, όσον αφορά το μέλλον του Πανεπιστημίου Κρήτης και του ΤΕΙ στο Ρέθυμνο.

«Είμαστε σε επαγρύπνηση, υπάρχει συνεννόηση μεταξύ μας και θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση και ο υπουργός, κ. Ξανθός και ο βουλευτής κ. Κεφαλογιάννης», σχολίασε στην «Κρητική Επιθεώρηση» η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαίρη Λιονή.

Η κα Λιονή θεωρεί «κακή εξέλιξη το τρίτο πανεπιστήμιο, γιατί δεν μπορεί ένα νησί να σηκώσει τρία πανεπιστήμια, και ιδιαίτερα με την οικονομική συγκυρία που βιώνουμε σήμερα». Σύμφωνα με τους τοπικούς φορείς, με την «λύση» του 3ου πανεπιστημίου, το πιθανότερο είναι πως θα αποδυναμωθεί το Ρέθυμνο, διότι μπαίνει σε συζήτηση ακόμα και η ύπαρξη του τμήματος του ΤΕΙ.

Η δημιουργία τρίτου πανεπιστημίου δεν βρίσκει σύμφωνο ούτε τον δήμαρχο Ρεθύμνου Γιώργο Μαρινάκη, ο οποίος εκφράζει τον φόβο ότι μπορεί να αποτελέσει τον «δούρειο ίππο» για την, σε βάθος χρόνου, συνένωση των τριών ιδρυμάτων, σε ένα με απώλεια της έδρας από το Ρέθυμνο.

«Υπάρχει ένα μεγάλο θέμα πώς θα κρατήσουμε όρθιο και θα εμπλουτίσουμε και το πανεπιστήμιο μας και το ΤΕΙ. Υπάρχει μία διαχρονική αποδυνάμωση σε επίπεδο τουλάχιστον διοικητικών δυνάμεων και δομών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης που έχει έδρα το Ρέθυμνο, αλλά αν μπορούσαν να βάλουν ροδάκια να το πάνε στο Ηράκλειο θα το είχαν κάνει ήδη», ανάφερε ο δήμαρχος Ρεθύμνου.

Πάντως οι τοπικοί φορείς έχουν ζητήσει από τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, να κανονίσει μία συνάντηση με τον κ. Γαβρόγλου, προκειμένου να του εκθέσουν τις σοβαρές επιφυλάξεις τους για τις μεθοδεύσεις.

Με πληροφορίες από το «goodnet»

  

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Η Ακαδημαϊκή οργάνωση των σχολών του νέου Πανεπιστημίου
Την Ακαδημαϊκή οργάνωση των σχολών και των τμημάτων του νέου Πανεπιστημίου της Κρήτης, παρουσίασε ο πρύτανης του ΤΕΙ Νίκος Κατσαράκης, σε σχετική συνέντευξη τύπου. Το νέο Πανεπιστήμιο, το οποίο θα προέλθει από...
Κρήτη: Η Ακαδημαϊκή οργάνωση των σχολών του νέου Πανεπιστημίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Λασίθι: Συνάντηση με τον υπουργό για την τριτοβάθμια εκπαίδευση
Συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, αναμένεται να ζητήσουν τις επόμενες μέρες, οι δήμαρχοι του Νομού Λασιθίου, μετά τα νέα δεδομένα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και την «πανεπιστημιοποίηση» του ΤΕΙ Κρήτης. Οι...
Λασίθι: Συνάντηση με τον υπουργό για την τριτοβάθμια εκπαίδευση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΤΕΙ Κρήτης: Νέες αντιδράσεις για τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση
Μετά την πρυτανεία του Πανεπιστημίου και ο Σύλλογος Έκτακτου Ακαδημαϊκού Προσωπικού του ΤΕΙ Κρήτης τάσσεται ενάντια στις επικείμενες αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση. Ο Σύλλογος θεωρεί ότι οι όποιες ενοποιήσεις...
ΤΕΙ Κρήτης: Νέες αντιδράσεις για τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι αποφάσεις της Συνόδου των Πρυτάνεων
Το Σάββατο ολοκληρώθηκε η 90η Σύνοδος των Πρυτάνεων η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο ενώ παραβρέθηκε και ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ο οποίος προέβη σε ανακοινώσεις για τα ιδρύματα.
Οι αποφάσεις της Συνόδου των Πρυτάνεων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΤΕΙ Κρήτης: «Ενίσχυση του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων»
Την ενίσχυση του υφιστάμενου τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Κρήτης με έδρα το Ηράκλειο, ζητάει η Σύγκλητος, με φόντο την «πανεπιστημιοποίηση» του ιδρύματος.
ΤΕΙ Κρήτης: «Ενίσχυση του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η θέση του ΚΚΕ για την «πανεπιστημιοποίηση» του ΤΕΙ Κρήτης
Ανακοίνωση εξέδωσε η ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ με αφορμή τη σχεδιαζόμενη μετατροπή του ΤΕΙ Κρήτης σε πανεπιστήμιο, τονίζοντας ότι η αλλαγή αυτή δεν λύνει τα πάγια προβλήματα του ιδρύματος, με την ελλειπή χρηματοδότηση...
Η θέση του ΚΚΕ για την «πανεπιστημιοποίηση» του ΤΕΙ Κρήτης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας