• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 0.8°C / 6.3°C
  1 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  1°C -0.1°C / 3.8°C
  0 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.0°C / 9.0°C
  2 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.1°C / -5.1°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  0 BF
  74%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  0°C -1.0°C / 2.3°C
  1 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -5°C -4.6°C / -3.2°C
  1 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.6°C / 4.6°C
  1 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 2.8°C / 7.0°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.1°C / -4.1°C
  2 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.2°C / 6.4°C
  2 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  3 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 9.3°C / 9.3°C
  1 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.5°C / -1.8°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  7°C -2.5°C / 6.7°C
  1 BF
  56%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C -0.2°C / 6.0°C
  2 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.0°C / 6.5°C
  1 BF
  74%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  2 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  1°C -0.3°C / 3.9°C
  1 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.2°C / -4.2°C
  1 BF
  54%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ρέθυμνο: Ένα περιπολικό για... μισό νομό

 • A-
 • A+

Τα σοβαρά προβλήματα τα οποία έχουν προκύψει τον τελευταίο χρόνο με τη διαχείριση του προσωπικού, ανέδειξαν για μία ακόμα φορά τα μέλη της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ρεθύμνου σε επιστολή που κατέθεσαν στον αστυνομικό διευθυντή Ρεθύμνου. 

Όπως τονίζουν, ο θεσμός της 24ωρης αστυνόμευσης δεν εκτελείται σωστά, λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ όπως είναι διαρθρωμένες οι Αστυνομικές Υπηρεσίες του νομού, αδυνατούν να έχουν άμεση επέμβαση σε περιστατικά.

Όπως αναφέρουν, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αποφάσισε να εφαρμόσει το σχέδιο «Περσέας» για 24ωρη εμφανή αστυνόμευση, παρά τις ελλείψεις και τις δυσκολίες, οι οποίες είχαν επισημανθεί.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι στο νομό Ρεθύμνου, κανένα από τα αστυνομικά τμήματα που το Υπουργείο δεσμευόταν ότι θα λειτουργεί με 26 τουλάχιστον άτομα προσωπικό, δεν λειτουργεί με περισσότερα από 16.

Υπενθυμίζεται ότι με την αναδιάρθρωση πριν από ένα χρόνο, καταργήθηκαν στο νομό Ρεθύμνου το Αστυνομικό Τμήμα Λαππαίων στην Επισκοπή και το Τμήμα Ασφαλείας Περάματος, το οποίο συγχωνεύθηκε με το Αστυνομικό Τμήμα Περάματος και στο οποίο σήμερα υπηρετούν μόλις 16 αστυνομικοί. Το αστυνομικό τμήμα Αμαρίου διαθέτει 13 άτομα, το αντίστοιχο του Αγίου Βασιλείου 16 και το τμήμα των Ανωγείων 14.

Οι περιοχές χωρίστηκαν ανά τομείς και προβλέπεται πλέον η συνεχής αστυνόμευση με ένα περιπολικό και δύο άτομα. Αυτό σημαίνει ότι, όταν Αμάρι και Άγιος Βασίλειος έχουν οριστεί ως ένας τομέας, καλύπτοντας ουσιαστικά το μισό νομό Ρεθύμνου, πρακτικά, ένα περιπολικό με δύο αστυνομικούς είναι υπεύθυνο για την αστυνόμευση σε δύο δήμους με μεγάλη γεωγραφική κάλυψη, αυξάνοντας τον χρόνο ανταπόκρισης, κόμη και σε μιάμιση ώρα.

Το πρόβλημα εντοπίζεται κατά κύριο λόγο σε περιοχές της ενδοχώρας που έχουν εδώ και χρόνια σοβαρό έλλειμμα αστυνόμευσης, λόγω ελάχιστου προσωπικού, όπως το Αμάρι, ο Άγιος Βασίλειος και η Λάππα. Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι τις περισσότερες φορές, τουλάχιστον στο Αμάρι, στο αστυνομικό τμήμα δεν βρίσκονται περισσότεροι από ένας ή δύο αστυνομικοί, προκειμένου να καλύπτεται και το σχέδιο εμφανούς αστυνόμευσης.

Όπως αναφέρουν οι αστυνομικοί του Ρεθύμνου στην επιστολή τους:

Ήδη από τις 20 Νοεμβρίου, ο αστυνομικός διευθυντής Ρεθύμνου, ταξίαρχος Αντώνης Ρουτζάκης ενημέρωσε τα μέλη της ένωσης ότι στο σχέδιο που εκπονήθηκε από τη Διεύθυνσή μας, καλούνται όλες οι Αστυνομικές Υπηρεσίες του νομού, να διαθέσουν προσωπικό για την ενίσχυση των υποστελεχωμένων αρμόδιων Αστυνομικών Τμημάτων, που έχουν επωμιστεί την υλοποίηση του «ΠΕΡΣΕΑ». Τότε, δεσμευτήκατε ότι μετά την έναρξη υλοποίησης του σχεδίου, θα είναι ζήτημα μερικών ημερών για την οριστική λύση του προβλήματος αυτού.

Παράλληλα, με το ανωτέρω σχετικό έγγραφό μας, η Ένωσή μας εξέφρασε τον προβληματισμό της για την «οριζόντια εφαρμογή» της διαταγής του κ. Αρχηγού τόσο σε εσάς, όσο και στην πολιτική και φυσική μας ηγεσία. Αναφέραμε αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους πιστεύουμε ότι υπάρχει αντικειμενική αδυναμία υλοποίησής της, χωρίς πρώτα να ληφθούν υπόψιν όλες οι παράμετροι και ιδιαιτερότητες των εκάστοτε περιοχών αστυνόμευσης.

Σήμερα διαπιστώνουμε ότι η εφαρμογή του σχεδίου αυτού αποτελεί εμπόδιο στην αποτελεσματική διαχείριση συμβάντων και περιστατικών αρμοδιότητας Τροχαίας και Ασφάλειας, αφού αυτές οι υπηρεσίες έχουν καταλήξει «δεξαμενές» άντλησης ανθρώπινων πόρων, προς ενίσχυση των υπηρεσιών Τάξης, με αποτέλεσμα τη μείωση της αποτελεσματικότητάς τους και την αλλοίωση της υπηρεσιακής τους δομής και υπόστασης. 

Επίσης παρατηρήθηκε το φαινόμενο της υπολειτουργίας των ανωτέρω υπηρεσιών Τροχαίας και Ασφάλειας σε βαθμό που αναγκάζονται να επανδρώσουν με ένα μόνο άτομο την εποχούμενη περιπολία τους, μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στο έπακρο στις υποχρεώσεις και τα καθήκοντά τους, σύμφωνα με την αποστολή ίδρυσής τους. Παράλληλα αρκετοί συνάδελφοι, που είναι επιφορτισμένοι με ιδιαίτερα καθήκοντα, απομακρύνονται από αυτά, με αποτέλεσμα στην αδυναμία σωστού χειρισμού αυτών και τη δημιουργία δυσμενών σχολίων για την Ελληνική Αστυνομία.

Δυστυχώς όμως, μετά από τόσο καιρό, διαπιστώνουμε ότι δεν δόθηκε λύση.

Επειδή η εκ περιτροπής διάθεση αστυνομικού προσωπικού από διάφορες Αστυνομικές Υπηρεσίες, εμφανώς καταστρατηγεί το Π.Δ. 100/2003 «Τοποθετήσεις, μεταθέσεις αστυνομικού προσωπικού», το οποίο δεν προβλέπει πουθενά την «διάθεση» Αστυνομικού Προσωπικού ως μορφή ενίσχυσης των Υπηρεσιών, παρακαλούμε όπως προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου αυτή να εκλείψει.

Με πληροφορίες από το «goodnet»

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παραδόθηκε η δωρεά Λεμπιδάκη στην ΕΛΑΣ
Το μεσημέρι της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο η τελετή παράδοσης των αυτοκινήτων της δωρεάς του Μιχάλη Λεμπιδάκη προς την ΕΛΑΣ, την οποία είχε προαναγγείλει λίγο μετά την απελευθέρωσή του από τους...
Παραδόθηκε η δωρεά Λεμπιδάκη στην ΕΛΑΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρέθυμνο: Ζητούν άμεσα τη δημιουργία νέου αστυνομικού μεγάρου
Την ανέγερση ενός νέου αστυνομικού μεγάρου, το οποίο θα διευκολύνει τόσο την καθημερινότητα των αστυνομικών που υπηρετούν στην Αστυνομική Διεύθυνση Ρεθύμνης, όσο και των πολιτών που την επισκέπτονται, ζητά η...
Ρέθυμνο: Ζητούν άμεσα τη δημιουργία νέου αστυνομικού μεγάρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξεκίνησαν και στο Ρέθυμνο οι αστυνομικοί - ποδηλάτες
Ξεκίνησε από την Παρασκευή η εφαρμογή του θεσμού της εμφανούς αστυνόμευσης με ποδήλατα, και στην πόλη του Ρεθύμνου. Βασικές αρμοδιότητες του είναι η εξυπηρέτηση επισκεπτών και τουριστών, η συνεργασία και...
Ξεκίνησαν και στο Ρέθυμνο οι αστυνομικοί - ποδηλάτες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αστυνομικές περιπολίες με ποδήλατα σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο
Ο θεσμός της αστυνομικής περιπολίας με ποδήλατα, θα ξεκινήσει στο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Οι αστυνομικοί ποδηλάτες θα υπάγονται διοικητικά και...
Αστυνομικές περιπολίες με ποδήλατα σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ελεύθερη υπό όρους η 16χρονη για την απαγωγή Λεμπιδάκη
Ελεύθερη με περιοριστικούς όρους, αφέθηκε τα μεσάνυχτα της Τρίτης η 16χρονη, η οποία φέρεται να είχε συμμετοχή στην υπόθεση απαγωγής του Μιχάλη Λεμπιδάκη. Ο συνήγορος υπεράσπισης τόνισε ότι η ανήλικη, η οποία...
Ελεύθερη υπό όρους η 16χρονη για την απαγωγή Λεμπιδάκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πίσω στην οικογένειά του ο Μιχάλης Λεμπιδάκης - Το προφίλ των δραστών
Κοντά στην οικογένειά του και τους δικούς του ανθρώπους βρίσκεται ο επιχειρηματίας Μιχάλης Λεμπιδάκης μετά την 6μηνη απαγωγή του από Kρητικούς κακοποιούς, ο βασικός πυρήνας των οποίων βρίσκεται ήδη στα χέρια...
Πίσω στην οικογένειά του ο Μιχάλης Λεμπιδάκης - Το προφίλ των δραστών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας