Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εγκατάλειψη στο Χιονοδρομικό Ανωγείων - Απάντηση του Δήμου (vid)

Το εγκαταλελειμμένο Χιονοδρομικό Κέντρο Ανωγείων

Εγκατάλειψη στο Χιονοδρομικό Ανωγείων - Απάντηση του Δήμου (vid)

  • A-
  • A+

Την απάντηση του Δήμου Ανωγείων προκάλεσε αποκαλυπτικό βίντεο του κινηματογραφιστή Νίκου Σαράντου με το ερειπωμένο και εγκαταλελειμμένο εδώ και χρόνια Χιονοδρομικό Κέντρο Ανωγείων, το οποίο βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα πιο πάνω από το οροπέδιο της Νίδας. Αν και παραδέχεται την εγκατάλειψη, ο Δήμος κάνει λόγο για υπαρκτό σχέδιο αξιοποίησης των εγκαταστάσεων.

Δείτε το βίντεο: 

Στο βίντεο φαίνονται εικόνες παραμέλησης του κτιριακού συγκροτήματος ενώ στο συνοδευτικό κείμενο ο Νίκος Σαράντος αναφέρει: 

Ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1977 και πρωτολειτούργησε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 με μια πίστα για σκι και δυο συρόμενα λιφτ με τους  πυλώνες τους.

Διέθετε εστιατόριο, αναψυκτήριο, δωμάτια και δικό του εκχιονιστικό ''ρατράκ'' που φυλασσόταν σε ξεχωριστό κτίσμα όπως και η γεννήτρια  ρεύματος που εξασφάλιζε την ενεργειακή αυτονομία των εγκαταστάσεων.

Τα χρήματα που εξοικονομήθηκαν  για το έργο ήταν  δεκάδες εκατομμύρια δραχμές που έπρεπε να απορροφηθούν άμεσα για να μην ''χαθούν''.

Αυτό μαζί με άλλους παράγοντες είχε σαν αποτέλεσμα να φτιαχτεί όπως - όπως το χιονοδρομικό κέντρο χωρίς επαρκείς υποδομές και με λανθασμένες  επιλογές σε σημαντικά λειτουργικά ζητήματα  όπως η τοποθεσία κατασκευής του και η πρόσβαση  σε αυτό.

Ένας κακοτράχαλος χωματόδρομος που ποτέ δεν ασφαλτοστρώθηκε και καθιστούσε σχεδόν αδύνατη την προσπέλαση του τους χειμερινούς μήνες και μια πίστα σκι που μετά από μερικά  χρόνια που ξεκίνησε να λειτουργεί, αναγκάστηκαν να την μεταφέρουν ανατολικότερα  σε καλύτερο σημείο λόγω κακού προσανατολισμού της προηγούμενης τοποθεσίας. Μέχρι και για την γεννήτρια ρεύματος υπήρχαν παράπονα ότι ''ντουμάνιαζε'' με καπνό την πίστα.

Όλα αυτά σε συνδυασμό  με την διαχρονική έλλειψη σχεδιασμού και την αδιαφορία μετέτρεψαν ένα φιλόδοξο σχέδιο σε... πολυτελείς στάβλους και όλους εμάς τουλάχιστον να χαμογελάμε πικρά όταν ακούμε τις φράσεις... χειμερινός τουρισμός  ή τουρισμός όλο τον χρόνο στην Κρήτη...

Απάντηση από τον Δήμο Ανωγείων

Την κακή κατάσταση του χιονοδρομικού κέντρου Ανωγείων, παραδέχεται ο δήμαρχος Μ. Καλλέργης, ο οποίος όμως διαψεύδει ότι έχει αφεθεί στην τύχη του, καθώς υπογράμμιζε ότι υπάρχει σχέδιο και μελέτη για την αξιοποίησή του.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Καλλέργη:

Πράγματι το κτίριο του χιονοδρομικού κέντρου Ανωγείων είναι σε κακή κατάσταση και εγκαταλελειμμένο, κείμενο μεταξύ των πολλών πληγών του ιερού βουνού του Ψηλορείτη που χρειάζονται θεραπεία, μετά τα πρώτα χρόνια έστω και της μερικής-υποτυπώδους λειτουργίας του η οποία διήρκεσε μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1980.

Παραδέχεται την κακή κατάσταση του χιονοδρομικού κέντρου Ανωγείων, ο δήμαρχος Μ.Καλλέργης, επισημαίνει όμως ότι υπάρχει πλάνο! Όπως υπογραμμίζει σε απάντησή του στο σχετικό δημοσίευμα, έχει εκπονηθεί μια ολοκληρωμένη μελέτη για τη μετατροπή του σε ορεινό καταφύγιο και μικρό χιονοδρομικό κέντρο για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Πράγματι το κτίριο του χιονοδρομικού κέντρου Ανωγείων είναι σε κακή κατάσταση και εγκαταλελειμμένο, κείμενο μεταξύ των πολλών πληγών του ιερού βουνού του Ψηλορείτη που χρειάζονται θεραπεία, μετά τα πρώτα χρόνια έστω και της μερικής-υποτυπώδους λειτουργίας του η οποία διήρκεσε μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1980.

Όμως είναι εντελώς λανθασμένη η πληροφορία ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός από το Δήμο Ανωγείων για αυτό.

Σχετικά σας αναφέρουμε ότι η εγκατάλειψή του σαν χιονοδρομικού κέντρου δεν αποτελεί ευθύνη μόνο του Δήμου Ανωγείων αλλά και του ότι οι τότε Ελβετοί- σύμβουλοι οι οποίοι πρότειναν τη συγκεκριμένη θέση για τη δημιουργία του, έκαναν λάθος εκτίμηση με αποτέλεσμα είτε να υπάρχουν πολύ έντονα και ιδιαίτερα καιρικά φαινόμενα,  όπως χιονοστιβάδες, τα οποία κατέστρεψαν ένα σημαντικό μέρος του  εξοπλισμού του χιονοδρομικού κέντρου στο τέλος της δεκαετίας του 1980, είτε παντελής έλλειψη χιονιού στη συγκεκριμένη θέση της πίστας. Λόγοι λοιπόν ασφαλείας αλλά και περιοδικής ανυπαρξίας χιονιού οδήγησαν στην εγκατάλειψη της λειτουργίας του ως χιονοδρομικού κέντρου.

Με στόχο τη συνέχιση της χρήσης του κτηρίου και των εναπομεινασών εγκαταστάσεων ο Δήμος Ανωγείων εκπόνησε μια ολοκληρωμένη μελέτη για τη μετατροπή του σε ορεινό καταφύγιο και μικρό χιονοδρομικό κέντρο για εκπαιδευτικούς σκοπούς και ενέταξε προς χρηματοδότηση την υλοποίησή του στα ΟΣΑΠΥ από τα οποία απεντάχθηκε λόγω της εκτίμησης ότι δε θα προλάβαιναν οι σχετικές εργασίες να ολοκληρωθούν κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος, παρά την αντίθετη άποψη του Δήμου.

Ο πολιτικός σχεδιασμός για τη μετατροπή του σε ορεινό καταφύγιο και μικρό χιονοδρομικό κέντρο για εκπαιδευτικούς σκοπούς υπάρχει ακόμα δεδομένου ότι ο Δήμος Ανωγείων έχει πρόσφατα επικαιροποιήσει τη μελέτη σύμφωνα με την τρέχουσα νομοθεσία και διαδικασίες διαγωνισμών ανάθεσης και είναι ένα από τα έργα που θα προτείνει να μπει στις ΟΧΕ, μεταξύ άλλων επειδή είναι ώριμο αδειοδοτικά. Άρα στην ουσία ο προγραμματισμός του Δήμου Ανωγείων  για τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις υπάρχει και ευελπιστούμε ότι θα γίνει ένας από τους πόλους ανάπτυξης του εναλλακτικού τουρισμού στην περιοχή του Ψηλορείτη και θα αξιοποιηθεί κατάλληλα από όσους αγαπούν και προστρέχουν στο ιερό βουνό της Ίδης, λόγω και της γειτνίασής του με το Ιδαίον Άντρο.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ιδρύεται Πυροσβεστικό κλιμάκιο με έδρα τα Ανώγεια
Η δημιουργία Πυροσβεστικού κλιμακίου με έδρα τα Ανώγεια, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με υπογραφή της Όλγας Γεροβασίλη. Οι θέσεις πυροσβεστικών υπαλλήλων στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο, θα...
Ιδρύεται Πυροσβεστικό κλιμάκιο με έδρα τα Ανώγεια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρέθυμνο: Ένα περιπολικό για... μισό νομό
Τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει τον τελευταίο χρόνο με τη διαχείριση του προσωπικού, ανέδειξαν για μία ακόμα φορά τα μέλη της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ρεθύμνου σε επιστολή που κατέθεσαν στον...
Ρέθυμνο: Ένα περιπολικό για... μισό νομό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Θανατηφόρο τροχαίο στο Ρέθυμνο - Νεκρός ένας 24χρονος
Ένας 24χρονος άνδρας έχασε τη ζωή του, τα ξημερώματα στο Ρέθυμνο, μετά από τροχαίο δυστύχημα το οποίο σημειώθηκε στη γέφυρα Γερανίου. Το αγροτικό όχημα το οποίο οδηγούσε, εξετράπη, για άγνωστο λόγο, της...
Θανατηφόρο τροχαίο στο Ρέθυμνο - Νεκρός ένας 24χρονος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Αντιπαράθεση για το «Ανωγειανό αντικριστό»
Αντιπαράθεση μεταξύ δεκάδων συλλόγων και του Δήμου Ανωγείων έχει ξεσπάσει με αφορμή την προσπάθεια κατοχύρωσης ως «Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν» του «αντικριστού» αρνιού από την Δημοτική Αρχή...
Κρήτη: Αντιπαράθεση για το «Ανωγειανό αντικριστό»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρέθυμνο: Δύο συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών
Ένας 35χρονος άνδρας κι ένας ανήλικος συνελήφθησαν από την αστυνομία στο Ρέθυμνο, για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. Κατά την διάρκεια των ερευνών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά: 93,5 γραμμάρια ηρωίνης, 28...
Ρέθυμνο: Δύο συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρέθυμνο: Ανιστόρητη επίθεση της Ραχήλ Μακρή σε σχολείο
Προπαγανδιστές και ραγιάδες «είδε» η Ραχήλ Μακρή σε ένα ημερολόγιο του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου, το οποίο απεικονίζει μνημεία από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Η Ραχήλ Μακρή σε ανάρτησή της στο διαδίκτυο...
Ρέθυμνο: Ανιστόρητη επίθεση της Ραχήλ Μακρή σε σχολείο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας