Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Συνεχίζονται τα προβλήματα στην Ψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ

Συνεχίζονται τα προβλήματα στην Ψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ

  • A-
  • A+

Την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ, επαναφέρουν οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο. Όπως αναφέρουν, η Κλινική δεν έχει τη δυνατότητα κατάλληλης αντιμετώπισης σοβαρών οξέων περιστατικών και μακράς φιλοξενίας χρονίως υπολειμματικών ασθενών, λόγω ακαταλληλότητας χώρων και σοβαρής έλλειψης προσωπικού.

Οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι η Κλινική καλύπτει όλη την ανατολική Κρήτη, έχοντας όμως μόνο 35 κλίνες διαθέσιμες, ενώ υπογραμμίζουν ότι «το ΠΑΓΝΗ είναι ένα γενικό πανεπιστημιακό νοσοκομείο και όχι ψυχιατρικό νοσοκομείο ή άσυλο».

Παράλληλα σημειώνουν ότι η Κλινική «τρέχει» μόνο με την φιλότιμη και σκληρή δουλειά των συναδέλφων τους, ασκώντας τα καθήκοντά τους σε ένα περιβάλλον με αυξημένο βαθμό επικινδυνότητας ενώ ταυτόχρονα οδηγούνται σε φυσική, ψυχική και επαγγελματική εξουθένωση.

Τέλος οι εργαζόμενοι κατηγορούν τη διοίκηση του Νοσοκομείου ότι στρέφει τις ευθύνες στους ίδιους τους εργαζομένους, τους οποίους κατηγορεί για κινδυνολογία, και ζητούν άμεσα μέτρα για την ομαλή και ασφαλή λειτουργία της Ψυχιατρικής Κλινικής, καθώς και πλήρης ανάπτυξη κρατικών δομών ψυχικής υγείας και σε άλλους νομούς του νησιού. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση των εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ:

Η πρόσφατη ανοιχτή επιστολή των εργαζομένων στην ψυχιατρική κλινική επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τις καταγγελίες του σωματείου για την κατάσταση αυτής της κλινικής του νοσοκομείου μας, την οποία έχουμε επισημάνει, αναδείξει και καταγγείλει επανειλημμένα στο παρελθόν. 

Ουσιαστική παρέμβαση αντιμετώπισης του προβλήματος ΔΕΝ έχει γίνει ούτε από τις διοικήσεις ούτε από το υπουργείο. Την τελευταία φορά που το σωματείο μας άσκησε κριτική -ως όφειλε-, επειδή είχαν επαναληφθεί οι παραπάνω τραγικές συνθήκες (καλοκαίρι του 2017), είχε δεχθεί σφοδρή και συκοφαντική επίθεση από τη ΔΥΠΕ, προκειμένου φυσικά να καλύψει τις ευθύνες και την άθλια πολιτική της κυβέρνησης. Δυστυχώς, ένα χρόνο μετά, αυτή η πραγματικότητα συνεχίζεται με ολέθριες συνέπειες για ασθενείς και εργαζόμενους.

Και τότε και σήμερα η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ έχει εξαπολύσει κυνήγι μαγισσών, κατηγορώντας το σωματείο, από τη μια για μηδενισμό, κινδυνολογία και καταστροφολογία, από την άλλη για παραποίηση της πραγματικότητας. Η πραγματικότητα για άλλη μια φορά διαψεύδει τη διοίκηση. 

Οι συνάδελφοί μας στο ψυχιατρικό τμήμα, παρόλη τη φιλότιμη και σκληρή προσπάθεια που καταβάλουν, ασκούν τα καθήκοντα τους σε ένα περιβάλλον με αυξημένο βαθμό επικινδυνότητας, ενώ ταυτόχρονα οδηγούνται σε φυσική, ψυχική και επαγγελματική εξουθένωση.

Η ανοιχτή επιστολή προς όλους τους υπεύθυνους τους καθιστά όλους συνυπεύθυνους για ότι συμβαίνει. 

Η ασφυκτική πίεση που ασκείται σε αυτήν την κλινική οφείλεται βέβαια και στο γεγονός ότι καλείται να καλύψει τις ανάγκες ολόκληρης της ανατολικής Κρήτης, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός αναφοράς να υπερβαίνει τους 350.000 κατοίκους και την καλοκαιρινή περίοδο να αυξάνεται αλματωδώς εξαιτίας του τουρισμού. Για ένα τόσο μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού θα έπρεπε να υπάρχουν διαθέσιμα 50 με 55 κρεβάτια, ενώ σήμερα η κλινική για εκούσιες και ακούσιες νοσηλείες, με 2 τμήματα (βραχείας και οξέων) διαθέτει με μεγάλη δυσκολία 35 κρεβάτια. 

Η δήθεν αποασυλοποίηση που επικαλείται η διοίκηση δεν γίνεται με την ανυπαρξία δημόσιων δωρεάν κρατικών δομών και με έλλειψη μονίμου προσωπικού. Το μόνο που κάνει η περίφημη αποασυλοποίηση είναι να μετακυλύει την ευθύνη του κράτους για παροχή ψυχιατρικής περίθαλψης στους ασθενείς και στις οικογένειες τους.

Η διοίκηση διαπιστώνει ότι «το ΠαΓΝΗ είναι ένα γενικό πανεπιστημιακό νοσοκομείο και όχι ψυχιατρικό νοσοκομείο ή άσυλο», ενώ η Ψυχιατρική Κλινική του ΠαΓΝΗ δεν έχει τη δυνατότητα κατάλληλης αντιμετώπισης σοβαρών οξέων περιστατικών και μακράς φιλοξενίας χρονίως υπολειμματικών ασθενών λόγω ακαταλληλότητας χώρων και έλλειψης προσωπικού.

Η κοινωνική επανένταξη των ασθενών και η επαγγελματική αποκατάστασή τους δεν γίνεται με ευθύνη των ΜΚΟ, αλλά με την ουσιαστική στήριξη του κράτους.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες και οι πολιτικές στον ψυχιατρικό τομέα του υπουργείου υγείας είναι εκείνες που οξύνουν τα προβλήματα των ασθενών και των οικογενειών τους καθώς και των εργαζομένων, με την ανυπαρξία ενός αποτελεσματικού δικτύου κοινωνικής ψυχιατρικής, διογκώνοντας τον αντίστοιχο ιδιωτικό τομέα, με μοναδικό ευεργετημένο τις ΜΚΟ που έχουν καταλάβει μεγάλο κομμάτι της χρηματοδότησης και της φροντίδας ψυχικών ασθενών και στο νησί μας.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες και της παρούσας κυβέρνησης και του υπουργείου, για την απαράδεκτη κατάσταση που διαμορφώνεται στις δομές ψυχικής υγείας, καθώς και στη δική μας ψυχιατρική κλινική. Η διοίκηση, παρότι έχει γνώση του ορίου ασφαλείας φιλοξενίας ασθενών στην κλινική και παρά τις διαμαρτυρίες του προσωπικού και των επιστημονικά υπευθύνων, αδυνατεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα. 

Καλούμε λοιπόν την κυβέρνηση, την 7η ΥΠΕ και τη διοίκηση του νοσοκομείου, αντί να χάνουν χρόνο να απαντούν στους εργαζομένους, να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να υπάρχουν:       

  • Ασφαλείς κι ανθρώπινες συνθήκες εργασίας για τους συναδέλφους μας.
  • Άμεσα μέτρα από τη διοίκηση για την αξιοπρεπή, ομαλή και ασφαλή λειτουργία της ψυχιατρικής κλινικής με δέσμευση για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους. 
  • Ασφαλείς, αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας για τους ψυχικά πάσχοντες.
  • Πλήρης ανάπτυξη κρατικών δομών ψυχικής υγείας και σε άλλους νομούς του νησιού. 

  

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Υπόμνημα στον υπουργό Υγείας για τα Νοσοκομεία
Οι εργαζόμενοι ζητούν την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, την μετεγκατάσταση των Τεχνικών και Διοικητικών Υπηρεσιών καθώς και την αποπληρωμή των οφειλών από δεδουλευμένες υπερωρίες.
Ηράκλειο: Υπόμνημα στον υπουργό Υγείας για τα Νοσοκομεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαμαρτυρία στην 7η ΥΠΕ για τους νοσοκομειακούς της Κρήτης
Έξω από τα γραφεία της 7ης ΥΠΕ Κρήτης βρέθηκαν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Κρήτης, πραγματοποιώντας διαμαρτυρία και ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Διαμαρτυρία στην 7η ΥΠΕ για τους νοσοκομειακούς της Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα μηχανήματα αιμοκάθαρσης στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο
Δώδεκα νέα συστήματα τεχνητού νεφρού αιμοδιήθησης – αιμοδιαδιήθησης και on-line μεθόδων για τις ανάγκες της μονάδας τεχνητού νεφρού του Βενιζελείου Νοσοκομείου.
Νέα μηχανήματα αιμοκάθαρσης στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα είπαν στον δρόμο Πολάκης και εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ
Με συνθήματα και πανό «υποδέχτηκαν» οι εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, κατά τη διάρκεια εγκαινίων των δύο νέων υπερσύγχρονων μηχανημάτων. Οι εργαζόμενοι ζήτησαν λύση για τα...
Τα είπαν στον δρόμο Πολάκης και εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΑΓΝΗ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενόψει των εγκαινίων
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ την Δευτέρα 28 Ιανουαρίου, την ώρα των εγκαινίων ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, παρουσία της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας. Παράλληλα, την...
ΠΑΓΝΗ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενόψει των εγκαινίων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας