• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.2°C / 29.3°C
  2 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.6°C / 27.7°C
  2 BF
  64%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  1 BF
  40%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 23.6°C
  1 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  50%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 24.6°C / 26.0°C
  1 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.9°C / 22.4°C
  2 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  0 BF
  27%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.8°C / 31.1°C
  2 BF
  33%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 25.7°C
  2 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  3 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.7°C / 24.7°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 26.2°C
  2 BF
  56%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 23.4°C / 26.2°C
  1 BF
  58%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 27.8°C
  3 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.9°C / 28.8°C
  0 BF
  49%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.3°C / 25.5°C
  0 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 22.7°C / 26.7°C
  1 BF
  64%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  0 BF
  65%
ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Χανιά: «Όχι στα ωράρια των πολυεθνικών»

 • A-
 • A+

Την αντίθεσή τους με το εορταστικό ωράριο το οποίο ανακοίνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων, εκφράζουν με επιστολή τους, τέσσερα εκλεγμένα μέλη στο ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου, της Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων. Όπως αναφέρουν, καταστρατηγείται η κυριακάτικη αργία ενώ τα ωράρια τροποποιούνται με τρόπο που υπαγορεύουν οι πολυεθνικές.

Όπως αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, μέσα στο εορταστικό ωράριο των καταστημάτων, προβλέπεται άνοιγμα δύο Κυριακές (23 και 30 Δεκεμβρίου), με τις ανάλογες τροποποιήσεις του ωραρίου.

Όπως αναφέρουν στην κοινή τους επιστολή τα εκλεγμένα μέλη με τον συνδυασμό της Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων Χανίων στο ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων Νίκος Βουρλάκης, Γιώργος Κανδιλιεράκης, Ιωάννα Μπινιά και Λευτέρης Μπουζάκης, το ΔΣ του Συλλόγου πρότεινε το άνοιγμα για τρεις Κυριακές, όπως ορίζει ο νόμος.

Οι «τέσσερις» κάνουν λόγο για αποφάσεις οι οποίες δεν υπερασπίζονται τα συμφέροντα και τις ανάγκες των μικρών εμπόρων και αυτοαπασχολουμένων και καλούν το ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου να υλοποιεί τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων.

Αναλυτικά η επιστολή:

Νέα ήθη και πρακτικές ύστερα από  τις εκλογές και την αλλαγή διοίκησης στον Εμπορικό Σύλλογο Χανίων πριν δυο  μήνες. Επανειλημμένα  η πλειοψηφία της διοίκησης το τελευταίο διάστημα καταστρατηγεί το καταστατικό και αποφάσεις γενικών συνελεύσεων. θυμίζουν συμπεριφορές  άλλων σκοτεινών εποχών του «αποφασίζουμε και διατάζομε».

Συγκεκριμένα την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε Διοικητικό συμβούλιο με μοναδικό θέμα το εορταστικό ωράριο. Αποφασίστηκε δυο Κυριακές (23 και 30 Δεκεμβρίου) ανοιχτά καθώς και το εορταστικό ωράριο που θα ισχύσει με κάποιες μικρό διαφωνίες, όμως χωρίς ουσία.

Η πλειοψηφία της διοίκησης με ιδιαίτερο ζήλο και προφανώς  ακούγοντας τις απαιτήσεις των πολυεθνικών και της κυβέρνησης αλλά έπραξε. Έτσι θεώρησε καλό να στείλει ένα email στα μέλη του συλλόγου πριν λίγες μέρες και αντί να λέει ξεκάθαρα την απόφαση του δ.σ. για δυο Κυριακές ανοιχτά προτείνει τρεις Κυριακές ανοιχτά όπως ορίζει ο νόμος. Σαν άλλοι «πόντιοι Πιλάτοι» κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν ότι οι νόμοι που απελευθερώνουν  τα ωράρια και καταργούν τις Κυριακές φτιάχνονται με εντολή των μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων.

Υποχρέωση του δ.σ. του Εμπορικού συλλόγου είναι να υπερασπίζεται τα συμφέροντα και τις ανάγκες των μελών του, μικρών εμπόρων και αυτοαπασχολουμένων και όχι να κάνει πλάτες στους μεγάλους εμπορικούς ομίλους υλοποιώντας άκριτα τους νόμους που στρέφονται εναντίων μας.

Υποχρέωση του δ.σ. του Εμπορικού Συλλόγου είναι να υλοποιεί τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων που με συντριπτική πλειοψηφία απαιτούν αφενός την νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας και κατά περίσταση λόγω εορταστικής κίνησης θέλουν μόνο δυο Κυριακές ανοιχτά το χρόνο.

Εξάλλου οι έρευνες που έχουν γίνει σε τοπικό αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο δείχνουν ότι το συνεχές κυριακάτικο άνοιγμα μόνο τα πολυκαταστήματα και τις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες συμφέρει. Εμείς οι μικροί έμποροι και οι αυτοαπασχολούμενοι δεν έχουμε να κερδίσουμε τίποτα, ουσιαστικά χαμένοι θα βγούμε ακολουθώντας τα ωράρια των πολυεθνικών.

Καλούμε τους συνάδελφους να γυρίσουν την πλάτη τους στα απάνθρωπα ωράρια των πολυεθνικών και να εφαρμόσουν το ωράριο που έχει ανακοινωθεί και που έχουν αποφασίσει οι ίδιοι οι συνάδελφοι μέσα από συλλογικές μαζικές διαδικασίες (γενικές συνελεύσεις).

Καλούμε τους συντοπίτες μας, καταναλωτές αυτές τις μέρες να προτιμήσουν για τα ψώνια τους τις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις. Καλούμε τους καταναλωτές να αποδείξουν με την στάση τους ότι στην δύσκολη αυτή οικονομική κατάσταση είναι μαζί με τους μικρούς εμπόρους και τους αυτοαπασχολούμενους, είναι μαζί με αυτούς που πλήττονται από τις κυβερνητικές πολιτικές και τις βιώνει η πλειοψηφία του χανιώτικου λαού.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κόντρα εμπόρων στα Χανιά για τις ενδιάμεσες εκπτώσεις
Αντιπαράθεση μεταξύ των εμπόρων και των φορέων τους για τις ενδιάμεσες εκπτώσεις, έχει ξεσπάσει στα Χανιά. O Εμπορικός Σύλλογος Χανίων πρότεινε την κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων, κάτι που θεωρεί ότι ζητεί...
Κόντρα εμπόρων στα Χανιά για τις ενδιάμεσες εκπτώσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Άνοιγμα των μικρών καταστημάτων με ραντεβού ζητούν έμποροι και βιοτέχνες
Το άνοιγμα των μικρών και πολύ μικρών καταστημάτων με προκαθορισμένα ραντεβού, και όχι με τη μέθοδο του click away, ζητούν τα μέλη της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Χανίων.
Χανιά: Άνοιγμα των μικρών καταστημάτων με ραντεβού ζητούν έμποροι και βιοτέχνες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναθεώρηση του click away ζητούν οι εμπορικοί φορείς των Χανίων
Την άμεση αναθεώρηση του προβλεπόμενου μηχανισμού αγορών του “click away” προκειμένου να μπορούν να ανταπεξέλθουν περισσότερες επιχειρήσεις, ζητούν από κοινού, το Επιμελητήριο Χανίων και ο Εμπορικός Σύλλογος...
Αναθεώρηση του click away ζητούν οι εμπορικοί φορείς των Χανίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Δήμος Χανίων καλεί τους καταστηματάρχες να αφαιρέσουν παράνομες πινακίδες
Να αφαιρέσουν τυχόν παράνομες διαφημιστικές πινακίδες καλεί τους ιδιοκτήτες καταστημάτων, με σημερινή ανακοίνωσή του, ο Δήμος Χανίων.
Ο Δήμος Χανίων καλεί τους καταστηματάρχες να αφαιρέσουν παράνομες πινακίδες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναστέλλει το συνεχές ωράριο ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων
Την αναστολή του νέου συνεχές ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων που δοκιμάστηκε πιλοτικά από τις 13 Ιανουαρίου αποφάσισε ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων.
Αναστέλλει το συνεχές ωράριο ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας