Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μειώνονται τα δημοτικά τέλη στα Χανιά από τον νέο χρόνο

Μειώνονται τα δημοτικά τέλη στα Χανιά από τον νέο χρόνο

  • A-
  • A+

Μείωση δημοτικών τελών κατά 5% σε όλους τους δημότες Χανίων, προβλέπει ο προϋπολογισμός του δήμου Χανίων για το 2019 ο οποίος κατατίθεται αύριο για έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων. Παράλληλα προβλέπονται μειώσεις σε επιμέρους κατηγορίες επαγγελματιών, μηδενικά τέλη για ευπαθείς ομάδες και μείωση τελών για αγροτικές καλλιέργειες.

Ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, κατά την παρουσίαση των στοιχείων του προϋπολογισμού, τόνισε ότι πρόκειται για ανταποδοτικά τέλη τα οποία επιβάλουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και ξεκαθάρισε ότι ότι οι μειώσεις δεν είναι προεκλογικού χαρακτήρα.

Συγκεκριμένα προβλέπεται για τον νέο χρόνο:

  • Μείωση των οικιακών συντελεστών κατά 5%.
  • Μείωση της χρέωσης στα εμπορικά καταστήματα της περιοχής, που εφαρμόζεται το σύστημα αποκομιδής απορριμμάτων ΠΟΡΤΑ-ΠΟΡΤΑ κατά 15%.
  • Μείωση της χρέωσης στους επαγγελματικούς χώρους, που στεγάζουν ελεύθερους επαγγελματίες - επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών της περιοχής, που εφαρμόζεται το σύστημα αποκομιδής απορριμμάτων ΠΟΡΤΑ-ΠΟΡΤΑ κατά 35%.
  • Ένταξη των πολιτιστικών και λοιπών μη κερδοσκοπικών συλλόγων στον χαμηλότερο συντελεστή τέλους της Δημοτικής Ενότητας, που στεγάζονται.
  • Ένταξη των κτηνοτροφικών – γεωργικών και εν γένει αγροτικών μονάδων στον χαμηλότερο συντελεστή τέλους της Δημοτικής Ενότητας, που στεγάζονται.
  • Διεύρυνση των κοινωνικών ομάδων με μειωμένη ή μηδενική χρέωση δημοτικών τελών, επιπλέον αυτών που ίσχυαν (πολύτεκνοι,τρίτεκνοι, ΑμεΑ), σε ποσοστό 50% στους δημότες – κάτοικους του Δήμου, οι οποίοι είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς  Απόρους (ΤΕΒΑ) και πλήρη απαλλαγή στους δημότες – κάτοικους του Δήμου, οι οποίοι είναι ενταγμένοι στις Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών του Δήμου, Κοινωνικό Παντοπωλείο και Παροχή Συσσιτίου.

Όπως διευκρίνισε η προϊσταμένη της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου, το ποσοστό μείωσης των τελών για ωφελούμενους του προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας (ΤΕΒΑ) θα είναι 50%, ενώ προβλέπεται πλήρης απαλλαγή στους ωφελούμενους της δομής του κοινωνικού παντοπωλείου και σε όσους λαμβάνουν συσσίτιο.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Χανίων:

Το νοικοκύρεμα των οικονομικών που ξεκινήσαμε από την πρώτη μέρα της θητείας μας στον δήμο αποδίδει εξαιρετικά αποτελέσματα σε όλους τους τομείς δραστηριότητας και μας επιτρέπει σήμερα να προχωράμε σε σημαντικές μειώσεις δημοτικών τελών. Μας επέτρεψε εκτός από την απορρόφηση ευρωπαϊκών και άλλων πόρων να κάνουμε μεγάλα έργα με ίδιους πόρους του δήμου Χανίων όπως τη Νέα Χώρα, τη Χάληδων, το πάρκο της Αμπεριάς, την πλατεία της Σούδας.

Μας επιτρέπει να κάνουμε σημαντικές επενδύσεις σε μηχανικά μέσα που αφορούν στην καθαριότητα και που ξεκίνησαν από το 2017 και συνεχίζονται φυσικά μέχρι σήμερα. Μας επιτρέπει να μειώσουμε σήμερα για το 2019 τα ανταποδοτικά τέλη προς τους δημότες μας με βέβαια προοπτική μείωσης και τα επόμενα χρόνια εφόσον συνεχιστεί το νοικοκύρεμα και ο εξορθολογισμός των οικονομικών του δήμου μας. 

Η μείωση των δημοτικών τέλων ουδεμία σχέση έχει με τις εκλογές. Τα ανταποδοτικά τέλη έχουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και για να φτάσει μια δημοτική αρχή να μπορεί να κάνει μείωση και συγχρόνως να κάνει επενδύσεις στους τομείς καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού όπως κάνουμε εμείς, είναι η απόδειξη ότι τα οικονομικά του δήμου πηγαίνουν καλά και είναι νοικοκυρεμένα.

Εμείς δεν σπεύσαμε ενώ υπάρχουν ανάγκες στον δήμο σε εξοπλισμό να προχωρήσουμε από το 2017 ή το 2016 σε μείωση. Προτιμήσαμε επειδή είναι μεγάλες οι ανάγκες, τα χρήματα που ήταν διαθέσιμα να τα δώσουμε στον εξοπλισμό που όσον αφορά στα απορριμματοφόρα είχε να ανανεωθεί από το 2006 και τώρα πλέον μας επιτρέπεται να κάνουμε και προς τους δημότες.

Να σας πω επίσης ότι και τα επόμενα χρόνια με την πορεία με την οποία έχει σήμερα ο δήμος Χανίων θα κάνει ανάλογες μειώσεις.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταγγέλλουν τον Δήμο Χανίων για παραποίηση σύμβασης
Για παραποίηση σύμβασης σε εργολαβία καθαριότητας, καταγγέλλει τον Δήμο Χανίων η δημοτική παράταξη «Πρωτοβουλία Πολιτών - Πρώτα ο άνθρωπος», με επικεφαλής τον κ. Σαρρή.
Καταγγέλλουν τον Δήμο Χανίων για παραποίηση σύμβασης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Αυξήθηκαν τα σύμφωνα συμβίωσης
Κατακόρυφη αύξηση σημειώνουν τα σύμφωνα συμβίωσης στα Χανιά, σύμφωνα με τα στοιχεία των ληξιαρχείων του Δήμου Χανίων τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα. Το 2018 κατατέθηκαν 92 σύμφωνα συμβίωσης, έναντι 79 του...
Χανιά: Αυξήθηκαν τα σύμφωνα συμβίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επανασυστήνεται η Δημοτική Αστυνομία στα Χανιά
Αυτοτελές τμήμα δημοτικής αστυνομίας, αναμένεται να λειτουργήσει άμεσα στα Χανιά, καθώς εγκρίθηκε η εκ νέου δημιουργία του από το Δημοτικό Συμβούλιο. Οι νέες θέσεις οι οποίες προβλέπονται στον Οργανισμό...
Επανασυστήνεται η Δημοτική Αστυνομία στα Χανιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Σχέδια έκτακτης ανάγκης για κάθε δήμο της Κρήτης»
Εισήγηση προς την ΠΕΔ Κρήτης απέστελλε ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης με την οποία προτείνει να αναλάβει η ΠΕΔ την χρηματοδότηση και ανάθεση παροχής υπηρεσίας εκπόνησης επιχειρησιακών σχεδίων έκτακτης...
«Σχέδια έκτακτης ανάγκης για κάθε δήμο της Κρήτης»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΕΔ Κρήτης: Σχέδια έκτακτης ανάγκης για κάθε δήμο
Τη δημιουργία σχεδίου έκτακτης ανάγκης το οποίο θα εξειδικεύεται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά κάθε δήμου ώστε τα όποια έκτακτα περιστατικά να αντιμετωπίζονται περισσότερο αποτελεσματικά, προτάθηκε στην...
ΠΕΔ Κρήτης: Σχέδια έκτακτης ανάγκης για κάθε δήμο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Ενδοδημοτικές διαμάχες για τις καντίνες στις παραλίες
Κόντρα μεταξύ του δημάρχου και της δημοτικής παράταξης «Πρωτοβουλία Πολιτών», άρχισε στα Χανιά με την Πρωτοβουλία να εξαπολύει βολές ενάντια στον Τάσο Βάμβουκα, για το γεγονός ότι επαναλήφθηκε ο διαγωνισμός...
Χανιά: Ενδοδημοτικές διαμάχες για τις καντίνες στις παραλίες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας