Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΚΚΕ: Αντιδρά στη μεγάλη αντιτρομοκρατική άσκηση στην Κρήτη

ΚΚΕ: Αντιδρά στη μεγάλη αντιτρομοκρατική άσκηση στην Κρήτη

  • A-
  • A+

Ενάντια στην διεξαγωγή της αντιτρομοκρατικής ελληνοαμερικάνικης άσκησης «JACKAL STONE», η οποία διεξάγεται αυτές τις μέρες στην Κρήτη, τάσσεται με ανακοίνωσή της η ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ.

Όπως τονίζει, η άσκηση αποτελεί άλλη μια απόδειξη της βαθύτερης εμπλοκής της χώρας μας στους ανταγωνισμούς στην Αν. Μεσόγειο για τον έλεγχο πηγών ενέργειας.

«Οι ασκήσεις αυτές συνδέονται με τους ανταγωνισμούς σε σχέση με την εκμετάλλευση των ενεργειακών οικοπέδων στην θαλάσσια περιοχή νότια και δυτικά της Κρήτης, ορισμένα από τα οποία έχουν ήδη πάρει ενεργειακοί κολοσσοί, όπως οι EXXON MOBILE και TOTAL», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Τέλος το ΚΚΕ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι λειτουργεί ως σημαιοφόρος του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι η άσκηση με όνομα «JACKAL STONE» είναι η μεγαλύτερη αντιτρομοκρατική άσκηση που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ελλάδα και πραγματοποιείται από την Ελληνική Αστυνομία σε συνεργασία με τη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Το βασικό σενάριο της αντιτρομοκρατικής άσκησης είναι η πραγματοποίηση πειρατείας σε πλοίο με εκατοντάδες επιβάτες από τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους.

Στην άσκηση θα συμμετάσχουν εκατοντάδες άνδρες των ειδικών δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής και των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ:

Η άσκηση «JACKAL STONE», η οποία διεξάγεται αυτές τις μέρες στην Κρήτη, με τη συμμετοχή της ελληνικής αστυνομίας και ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, προστίθεται σε πολλές άλλες στρατιωτικές και ναυτικές ασκήσεις που έχουν διεξαχθεί στην περιοχή μας στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Μάλιστα συμπίπτει με την πρόσφατη απογείωση αμερικάνικου κατασκοπευτικού αεροσκάφους από την Βάση της Σούδας με προορισμό την Ουκρανία, στο επεισόδιο στα στενά του Κερτς μεταξύ Ρώσικου και Ουκρανικού πολεμικού ναυτικού.

Όλες αυτές οι ασκήσεις που προσομοιάζουν πολεμικές επιχειρήσεις στα πλαίσια γενικευμένου πολέμου στην περιοχή μας, δεν πρέπει να αφήνουν κανένα εργαζόμενο αδιάφορο.

Είναι άλλη μια απόδειξη της βαθύτερης εμπλοκής της χώρας μας στους ενδοιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην Ανατολική Μεσόγειο για τον έλεγχο πηγών ενέργειας, δρόμων μεταφοράς της και γενικότερα των αγορών στην περιοχή. Με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που λειτουργεί ως σημαιοφόρος του ΝΑΤΟ στην περιοχή και τη συνδρομή της τοπικής διοίκησης, περιφέρειας και δήμων, μεγαλώνουν οι κίνδυνοι στοχοποίησης της Κρήτης στα πλαίσια κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή. Οι ασκήσεις αυτές συνδέονται με τους ανταγωνισμούς σε σχέση με την εκμετάλλευση των ενεργειακών οικοπέδων στην θαλάσσια  περιοχή νότια και δυτικά της Κρήτης, ορισμένα από τα οποία έχουν ήδη πάρει ενεργειακοί κολοσσοί, όπως οι EXXON MOBILE και TOTAL σε συνεργασία με τα ΕΛΠΕ. Προφανώς με την άσκηση αυτή επιδιώκουν να εκπαιδευτεί η ελληνική αστυνομία για την φύλαξη των επενδύσεων τους και  ενάντια στο λαϊκό κίνημα που θα αντιδρά στα σχέδια τους.

Είναι επενδύσεις που θα αποφέρουν τεράστια κέρδη για αυτούς τους ενεργειακούς μονοπωλιακούς ομίλους, κατασπαταλώντας πολύτιμους πόρους της χώρας για μια μελλοντική σχεδιασμένη ανάπτυξη για τις λαϊκές ανάγκες, ενώ για τους εργαζόμενους, τον λαό της Κρήτης η ενέργεια θα συνεχίσει να είναι ένα πανάκριβο εμπόρευμα και ταυτόχρονα  θα υφίστανται και τις περιβαλλοντικές και άλλες επιπτώσεις από τις επενδύσεις αυτές.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε εγρήγορση, δυναμώνοντας τον αγώνα ενάντια στα σχέδια ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή, απαιτώντας την απεμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων της χώρας από τους σχεδιασμούς τους. Το ΝΑΤΟ και η βάση της Σούδας δεν είναι παράγοντας ασφάλειας για το νησί μας και συνολικά τη χώρα. Είναι παράγοντας πολέμων, αλλαγής συνόρων, ματοκυλίσματος των λαών,  φτώχειας, προσφυγιάς για τα κέρδη του κεφαλαίου. Καμιά  χρησιμοποίηση του ελληνικού εδάφους, στρατοπέδων και τμημάτων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις ΝΑΤΟικές  στρατιωτικές ασκήσεις.

  • Να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας. 
  • Αποδέσμευση της χώρας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
  • Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα μας.
  • Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών ενάντια στους ιμπεριαλιστές και τις κυβερνήσεις τους.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: «I can't breathe» σε Ηράκλειο και Χανιά
Μαχητικές παρεμβάσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην καταστολή του κράτους των ΗΠΑ, την δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζόρτζ Φλόιντ και των άλλων διαδηλωτών, πραγματοποιήθηκαν από τις οργανώσεις της ΚΝΕ στην Κρήτη.
Κρήτη: «I can't breathe» σε Ηράκλειο και Χανιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ακυρώνεται η απόβαση «εθελοντών» Κρητικών στον Εβρο
Στην ακύρωση της εθελοντικής αποστολής εφέδρων καταδρομέων στον Εβρο προχωρούν οι διοργανωτές της σχετικής πρωτοβουλίας. Το βράδυ της Παρασκευής σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια έξω από το Καραναστάσειο...
Ακυρώνεται η απόβαση «εθελοντών» Κρητικών στον Εβρο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πραγματοποιήθηκε η άσκηση στο «Ν. Καζαντζάκης» για τον κορονοϊό
Μία ευρείας κλίμακας άσκηση προσομοίωσης και ετοιμότητας για ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού στην Κρήτη, πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο Ηρακλείου «Ν.Καζαντζάκης».
Πραγματοποιήθηκε η άσκηση στο «Ν. Καζαντζάκης» για τον κορονοϊό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκπαίδευση υπαλλήλων του «Ν. Καζαντζάκης» για πιθανό κρούσμα κορωναϊού
Ημερίδα σχετικά με την εκπαίδευση στελεχών των υπηρεσιών του αερολιμένα Ν. Καζαντζάκης και του Ειδικού Περιφερειακού Ιατρείου αναφορικά με την εφαρμογή των οδηγιών διαχείρισης ύποπτου περιστατικού κορωνοϊού,...
Εκπαίδευση υπαλλήλων του «Ν. Καζαντζάκης» για πιθανό κρούσμα κορωναϊού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Συλλαλητήρια ενάντια στη νέα συμφωνία για τις βάσεις
Τα συλλαλητήρια θα πραγματοποιηθούν στις 4 Οκτωβρίου, ενάντια στη νέα, αναβαθμισμένη συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για τις βάσεις και με αφορμή την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Πομπέο, που έρχεται στην...
Κρήτη: Συλλαλητήρια ενάντια στη νέα συμφωνία για τις βάσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Αναζητούνται τρεις για τη μαχαιριά στον Αμερικανό ναύτη
Τους δράστες της επίθεσης στον Αμερικανό ναύτη, ο οποίος τραυματίστηκε με μαχαίρι μετά από συμπλοκή στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου, ταυτοποίησε η αστυνομία. Πρόκειται για δύο 20χρονους κι έναν 19χρονο από...
Κρήτη: Αναζητούνται τρεις για τη μαχαιριά στον Αμερικανό ναύτη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας