• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 17.9°C
  2 BF
  85%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.9°C / 15.0°C
  1 BF
  82%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.3°C / 16.6°C
  2 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 12.9°C
  2 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.9°C
  2 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 12.1°C
  2 BF
  87%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 7.4°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 18.8°C
  4 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.9°C
  2 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.2°C / 17.8°C
  2 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  2 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  3 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.9°C
  1 BF
  80%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 14.5°C
  2 BF
  87%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 18.2°C
  1 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.2°C / 18.1°C
  2 BF
  71%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 13.8°C
  0 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 15.1°C
  0 BF
  95%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  80%

Κρήτη: 49 καταγγελίες για παιδική κακοποίηση μέσα στο 2018

 • A-
 • A+

Τις 49 έχουν φτάσει για φέτος οι καταγγελίες για κακοποίηση παιδιών στην Κρήτη, σύμφωνα με τα στοιχεία του «Χαμόγελου του Παιδιού» ενώ και για θέματα συμβουλευτικής πραγματοποιήθηκαν 362 κλήσεις. Ένα στα τρία παιδιά που κακοποιούνται είναι κορίτσια ενώ ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι τα θύματα αποκρύπτουν την κακοποίηση.

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν σε ενημερωτική εκδήλωση για την σεξουαλική κακοποίηση στην χώρα μας, την οποία πραγματοποίησε το «Χαμόγελο του Παιδιού» στο Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης στα Χανιά ενώ από το «Χαμόγελο του Παιδιού», μίλησαν οι ψυχολόγοι Ειρήνη Μαρκουλάκη και Μάνια Τσίλη, καθώς και η κοινωνική λειτουργός Μαρίνα Δάμη. 

Τα στατιστικά τα οποία παρουσίασαν για το φαινόμενο, τόσο σε τοπικό, όσο και πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο, προκαλούν έντονη ανησυχία, δεδομένου και του μεγάλου πρακτικού ζητήματος, της σιωπής και της απόκρυψης της κακοποίησης από τα θύματα.

Όσον αφορά την Κρήτη, τα στοιχεία για το πρώτο 10μηνο του 2018 έχουν να αναφέρουν 49 καταγγελίες που αφορούσαν περισσότερα από 60 παιδιά, όχι συγκεκριμένα για σεξουαλική, αλλά γενικά για κάποια μορφή κακοποίησης. Για θέματα συμβουλευτικής, ότι και αν αφορούσε αυτό, έγιναν 362 κλήσεις.

Όπως σημείωσαν, το 2017 έφθασαν στα γραφεία του «Χαμόγελου» 848 καταγγελίες, οι οποίες αφορούσαν 1.186 παιδιά, τα οποία και προωθήθηκαν στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές. Το 0.5% από αυτά αφορούσαν σεξουαλική κακοποίηση.

Τα διεθνή στατιστικά, ωστόσο, είναι αυτά που σοκάρουν, αφού 1 στα 3 κορίτσια και 1 στα 5 αγόρια θα κακοποιηθούν σεξουαλικά, σε μία ευρύτερη έννοια του όρου, πριν τα 18 τους χρόνια. Αυτό καταλήγει σε 150 εκατομμύρια κορίτσια και 73 εκατομμύρια αγόρια σε παγκόσμιο επίπεδο. Το ανησυχητικό είναι ότι οι θύτες δεν έχουν κάποιο στερεοτυπικό προφίλ, ενώ είναι άτομα τα οποία τα θύματα εμπιστεύονται και ανήκουν στον στενό τους κύκλο (70-85% των περιπτώσεων).

Επίσης σημειώθηκε ότι τα παιδιά με αναπηρία διατρέχουν 3-4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πέσουν θύματα βίας.

Το «παρών» στην συνέντευξη τύπου έδωσαν τόσο ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης, όσο και ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Μανώλης Μηλιαράκης, και ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας, Στέλιος Ζερβάκης.

Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, εστίασε στην συνεργασία που μπορεί να έχει η περιφέρεια με το «Χαμόγελο του Παιδιού», αλλά και στην ανάγκη προβολής και ενημέρωσης των δράσεων:

«Συμπορευόμαστε με το Χαμόγελο του Παιδιού, η συνεργασία που έχουμε με την Διεύθυνση Υγείας και Πρόνοιας είναι τακτική και πάρα πολλές δράσεις μπορεί να γίνουν από κοινού, όπως να χρησιμοποιήσουμε τον χώρο του Πνευματικού Κέντρου για μία μεγάλη εκδήλωση για ευρύτερη ενημέρωση. Και στην περιφέρεια οι καταγγελίες που έρχονται είναι αθρόες. Δεν είναι ονομαστικές, δεν φτάνουν σε εμένα, αλλά είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν σχετικά μηνύματα και περιστατικά με αυτά της σημερινής συζήτησης».

Ο Μανώλης Μηλιαράκης επισήμανε την σημασία της πρόληψης αλλά και επικοινωνίας των παιδιών για το πρόβλημά τους:

«Θέλουμε να συγχαρούμε και να ευχαριστήσουμε το Χαμόγελου του Παιδιού σαν ένα πραγματικό συνεργάτη μας ανά πάσα στιγμή, σε 24ωρη βάση είναι έτοιμο για να βοηθήσει σε πολλαπλά θέματα αλλά και ιδιαίτερα σε αυτό της σεξουαλικής κακοποίησης και κακομεταχείρισης. Θυμηθήκαμε πραγματικά ότι πρέπει να κινηθούμε σε δύο βασικές κατευθύνσεις, την πρόληψη, να ενδυναμώσουμε τα παιδιά να ανησυχούν για κάθε τι το οποίο μπορεί να θεωρήσουν ότι είναι αθώο αλλά δεν είναι από την επικοινωνία τους με ενήλικες σε κάθε χώρο, αλλά και επίσης να μην μένει τίποτα μυστικό. Ότι υποπέφτει στην αντίληψή τους που τα προβληματίζει και τα πιέζει να το πουν στους εκπαιδευτικούς και στην συνέχεια  με την συνεργασία και των ευρύτερων φορέων να βρεθεί λύση και να μην μείνει τίποτα μυστικό, ώστε να εξαλειφθεί επιτέλους αυτή η κοινωνική μάστιγα της κακοποίησης».

Σημειώνεται ότι το «Χαμόγελο του παιδιού», διαθέτει την σελίδα «Μένει μυστικό», όπου αναφέρονται οι δράσεις και τα τηλέφωνα επικοινωνίας της ομάδας για όποιον αντιμετωπίζει καταστάσεις βίας ή θέλει να καταγγείλει ένα περιστατικό. 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Προσωρινά ελεύθεροι οι γονείς που κακοποιούσαν τα παιδιά τους
Προσωρινά ελεύθεροι αφέθηκαν οι γονείς των τεσσάρων παιδιών οι οποίοι κακοποιούσαν τα παιδιά τους. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι γονείς ασκούσαν σωματική και ψυχολογική βία στα παιδιά τους, ηλικίας τριών,...
Χανιά: Προσωρινά ελεύθεροι οι γονείς που κακοποιούσαν τα παιδιά τους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Στην φυλακή πατέρας που κακοποιούσε τα παιδιά του
Ένας 45χρονος Χανιώτης, συνελήφθη την Δευτέρα, οδηγήθηκε στον εισαγγελέα και προφυλακίστηκε, με την κατηγορία της ενδοοικογενειακής βίας, κακουργηματικού χαρακτήρα. Ο πατέρας κακοποιούσε τα παιδιά του ηλικίας...
Χανιά: Στην φυλακή πατέρας που κακοποιούσε τα παιδιά του
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ημερίδα για την κακοποίηση παιδιών - Ένα στα τέσσερα κακοποιείται
Οι τρεις βασικές μορφές της κακοποίησης ανηλίκων είναι η συναισθηματική – ψυχική κακοποίηση, ενώ ακολουθούν η σωματική και η σεξουαλική κακοποίηση.
Ημερίδα για την κακοποίηση παιδιών - Ένα στα τέσσερα κακοποιείται
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Παιδικής Δημιουργίας στα Χανιά
Ξεκίνησε τη λειτουργία του το Κέντρο Παιδικής Δημιουργίας στη Νέα Χώρα Χανίων, καθώς την Τετάρτη το πρωΐ πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του χώρου.
Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Παιδικής Δημιουργίας στα Χανιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Σε κρίσιμη κατάσταση αγοράκι που έπεσε από μπαλκόνι
Στην εντατική του Νοσοκομείου Χανίων νοσηλεύεται ένα αγοράκι 4 ετών, μετά από πτώση του από τον δεύτερο όροφο της πολυκατοικίας του σπιτιού του. Το αγόρι νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, με σοβαρές...
Χανιά: Σε κρίσιμη κατάσταση αγοράκι που έπεσε από μπαλκόνι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας