• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C -1.2°C / 5.2°C
  0 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.7°C / 3.8°C
  2 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.0°C / 5.7°C
  1 BF
  42%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.1°C / -0.8°C
  1 BF
  80%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  0 BF
  80%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.1°C / 3.2°C
  1 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -3.7°C / -1.0°C
  2 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.4°C / 3.6°C
  1 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 7.5°C
  3 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.1°C / -3.1°C
  2 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 7.9°C
  4 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 3.5°C / 3.5°C
  4 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.0°C / 7.0°C
  1 BF
  51%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  0 BF
  64%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  2°C -1.1°C / 1.7°C
  1 BF
  76%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.8°C / 6.0°C
  3 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 0.0°C / 5.4°C
  2 BF
  69%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 1.0°C / 2.1°C
  1 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  3°C -0.6°C / 3.9°C
  1 BF
  58%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  1 BF
  63%
EUROKINISSI // ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Καταγγέλουν εισβολή γονέων σε σχολείο... συνοδεία αστυνομικών

 • A-
 • A+

Την εισβολή γονέων, με τη συνοδεία αστυνομικών στο Δημοτικό Σχολείο Βαρύπετρου Χανίων καταγγέλει ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών. Οι αστυνομικοί φέρονται να ήταν συγγενείς ορισμένων γονέων και πήγαν προκειμένου να ζητήσουν τα στοιχεία ενός μαθητή, ο οποίος φέρεται να δημιουργούσε προβλήματα στο σχολείο και σε άλλους μαθητές.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Δασκάλων, η είσοδος των αστυνομικών στο σχολείο ήταν αυθαίρετη και παράνομη, καθώς δεν είχε προηγηθεί καμία προειδοποίηση και δεν επέδειξαν κάποιο έγγραφο ενώ σημειώνουν ότι υπήρχε και βαθμοφόρος αστυνομικός με πολιτικά.

Η παρουσία τους στο χώρο του σχολείου δεν δικαιολογούνταν, καθώς δεν τελούνταν εκείνη την ώρα κάποιο αδίκημα, ενώ σύμφωνα με τον Σύλλογο Δασκάλων, στόχος τους ήταν να εκφοβίσουν το σχολείο, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι σκοποί μερίδας των γονέων, καθώς η ομάδα των γονέων λειτουργούσε σε συνεννόηση με τους αστυνομικούς. 

Ο Σύλλογος Δασκάλων κάνει λόγο για συμπεριφορές επίδειξης ισχύος και κατγγέλουν ότι ότι παρεμβάσεις και εισβολές τέτοιου τύπου διαταράσσουν την ηρεμία του σχολείου και καταστρέφουν το παιδαγωγικό κλίμα.

Αναλυτικά η καταγγελία από το σύλλογο Δασκάλων & Νηπιαγωγών Χανίων: 

Την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου στο Δημοτικό Σχολείο Βαρύπετρου ομάδα γονέων, η οποία συνοδεύονταν από δύο ένστολους αστυνομικούς οι οποίοι επέβαιναν σε περιπολικό της αστυνομίας και συνοδευόμενοι από βαθμοφόρο της ΕΛΑΣ, κατά δήλωσή της, η οποία φορούσε πολιτικά, εισέβαλε στο χώρο του σχολείου ζητώντας τα στοιχεία του διευθυντή, καθώς και τα στοιχεία κηδεμόνα μαθητή, ο οποίος σύμφωνα με τη δική τους αντίληψη δημιουργεί προβλήματα στο σχολείο. Η ομάδα των γονέων λειτουργούσε σε συνεννόηση με τους αστυνομικούς. 

Η είσοδος των αστυνομικών στο σχολείο ήταν αυθαίρετη και παράνομη, καθώς δεν είχε προηγηθεί καμία   προειδοποίηση και δεν επέδειξαν προηγουμένως κάποιο έγγραφο που να αποδείκνυε την νόμιμη παρουσία τους στο χώρο. Καταχράστηκαν την εξουσία τους, χρησιμοποιώντας τη συγγενική σχέση ορισμένων από αυτούς με γονέα του σχολείου. Η παρουσία τους στο χώρο του σχολείου δεν δικαιολογούνταν καθώς δεν τελούνταν εκείνη την ώρα κάποιο αδίκημα. ώστε  να επιληφθούν άμεσα. Στόχος  τους ήταν να εκφοβίσουν το σχολείο προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι σκοποί μερίδας των γονέων. 

Η εισβολή, όμως, αυτή ήταν ταυτόχρονα αυθαίρετη και παράνομη και από την μεριά των γονέων, ορισμένοι εκ των οποίων είναι και μέλη του ΔΣ του συλλόγου γονέων του συγκεκριμένου σχολείου. Η στάση τους είναι και ηθικά επιλήψιμη.

Φτάνει πια!! Αυτές οι συμπεριφορές επίδειξης ισχύος από την πλευρά ορισμένων είναι βαθύτατα αντιδραστικές και αντιπαιδαγωγικές. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι παρεμβάσεις και εισβολές, όπως η συγκεκριμένη, όχι μόνο διαταράσσουν την ηρεμία του σχολείου, αλλά καταστρέφουν το παιδαγωγικό κλίμα που πρέπει να επικρατεί σε αυτό, βλάπτοντας το σύνολο των μαθητών, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών όσων τις υιοθετούν. Κανείς εξωσχολικός παράγοντας δεν έχει δικαίωμα να ζητήσει την απομάκρυνση μαθητή από σχολείο. Η απαίτηση αυτή αποτελεί την πιο άθλια και επιθετική συμπεριφορά απέναντι στο σύνολο των μαθητών και των γονέων τους. Όσοι νομίζουν ότι με τον ατομικό τους τσαμπουκά και τη χρησιμοποίηση των οικογενειακών τους διασυνδέσεων προστατεύουν τα δικά τους παιδιά κάνουν λάθος. Αποτελούν μειοψηφίες που λειτουργούν χωρίς την έγκριση της πλειοψηφίας των γονέων και  αμαυρώνουν την εικόνα του σχολείου.

Οι εκπαιδευτικοί είναι οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι για την αντιμετώπιση των περιστατικών που αφορούν τόσο σε μαθησιακά ζητήματα όσο και σε αυτά που προκύπτουν από την συμπεριφορά του συνόλου των μαθητών. Οι διενέξεις μεταξύ των μαθητών και  οι μη επιτρεπτές συμπεριφορές αποτελούν τμήμα της καθημερινότητας της σχολικής και της κοινωνικής ζωής τους. 

Η αντιμετώπισή τους αποτελεί παιδαγωγικό και όχι αστυνομικό έργο. Κανένας αυτόκλητος προστάτης δεν έχει δικαίωμα να υποκαθιστά τους εκπαιδευτικούς στο ρόλο αυτό.  Τόσο στην περίπτωση του σχολείου στο Βαρύπετρο όσο και σε πληθώρα αντίστοιχων περιπτώσεων, οι εκπαιδευτικοί λειτουργούν με επαγγελματισμό και επιστημονική προσέγγιση ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες των μαθητών και του σχολείου, στο οποίο υπηρετούν. Καμία εισβολή γονέων, κανένας τραμπουκισμός, καμία εκφοβιστική συμπεριφορά, από τον οποιονδήποτε, δεν μπορεί να αντικαταστήσει το ρόλο του εκπαιδευτικού πολύ δε περισσότερο να του επιβάλλει τι πρέπει να κάνει στην τάξη και στο σχολείο. 

Χρειάζεται για μια ακόμη φορά να επαναλάβουμε ότι δεν φταίνε τα παιδιά ούτε οι εκπαιδευτικοί για τη διάλυση των εκπαιδευτικών δομών. Η έλλειψη στήριξης του εκπαιδευτικού έργου από την πλευρά του υπουργείου παιδείας δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για οποιαδήποτε επίθεση εναντίον τους. 

Η θέση των γονέων πρέπει να είναι δίπλα στους εκπαιδευτικούς, για να διεκδικήσουμε όλοι μαζί μαζικούς και μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών και ειδικευμένου εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού, δημιουργία κατάλληλων υποστηρικτικών δομών και δημόσια χρηματοδότηση, για να μπορούν τα σχολεία να καλύψουν όλες τις ανάγκες των παιδιών. 

Απέναντι σε αυτά τα διλήμματα οι διοικητικοί θεσμοί και η διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στα Χανιά δεν μπορεί να έχει ρόλο Πόντιου Πιλάτου. Αυτή η κατάσταση πρέπει να σταματήσει άμεσα. 

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς να συσπειρωθούν στο σωματείο τους, να γνωρίσουν τα δικαιώματά τους και να καταγγέλλουν άμεσα κάθε αντίστοιχο περιστατικό. 

Θα παρέχουμε κάθε συνδικαλιστική και σε περίπτωση που χρειαστεί νομική στήριξη.

Οι επιθέσεις ενάντια στα δικαιώματα των παιδιών και των εκπαιδευτικών δεν θα περάσουν. Κάτω τα χέρια από τα σχολεία. 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ορίζονται ως δυσπρόσιτα τα σχολεία της Καντάνου
Σε επαναπροσδιορισμό των δυσπρόσιτων σχολείων προχώρησε το Υπουργείο Παιδείας, μετά από σχετική τροποποίηση του ΦΕΚ. Με βάση την απόφαση, τα τέσσερα σχολεία της Καντάνου μεταφέρονται στην κατηγορία μορίων (Ι -...
Ορίζονται ως δυσπρόσιτα τα σχολεία της Καντάνου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κινητοποιήσεις στα Χανιά για το κλείσιμο ειδικοτήτων του ΕΠΑΛ Βρυσών
Κατάληψη στα γραφεία του προϊσταμένου της Β'/βάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, πραγματοποίησαν το πρωί Τετάρτης, οι μαθητές του ΕΠΑΛ Βρυσών, διαμαρτυρόμενοι για την παύση λειτουργίας μαθημάτων ειδικοτήτων από το...
Κινητοποιήσεις στα Χανιά για το κλείσιμο ειδικοτήτων του ΕΠΑΛ Βρυσών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντιδράσεις στην Κρήτη για το «κόψιμο» της δεύτερης ξένης γλώσσας
Διαμαρτύρονται οι καθηγητές ξενόγλωσσης εκπαίδευσης, για το επικείμενο «κόψιμο» της επιλογής 2ης γλώσσας στα δημόσια σχολεία. Οι ενώσεις των καθηγητών κάνουν λόγο για απαξίωση της διδασκαλίας της β' Ξένης...
Αντιδράσεις στην Κρήτη για το «κόψιμο» της δεύτερης ξένης γλώσσας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Επιστροφή στα θρανία για μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Με νέα δεδομένα και προσαρμοσμένα στις ειδικές οδηγίες του ΕΟΔΥ και του υπουργείου Παιδείας, άνοιξαν σήμερα στα Χανιά οι πόρτες των δημοτικών και ειδικών σχολείων καθώς και των νηπιαγωγείων.
Κρήτη: Επιστροφή στα θρανία για μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μαθήματα με διαδραστικά μέσα για τους δύο μαθητές της Γαύδου
Με δύο μαθητές, οι οποίοι θα διδάσκονται Αγγλικά και Πληροφορική με διαδραστικά μέσα, ξεκίνησε η φετινή σχολική χρονιά στη Γαύδο, με τον καθιερωμένο αγιασμό.
Μαθήματα με διαδραστικά μέσα για τους δύο μαθητές της Γαύδου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ζητούν επίδομα παραμεθορίου για τους αστυνομικούς στη Γαύδο
Το επίδομα παραμεθορίου, ύψους 100 €, ζητούν να λαμβάνουν οι δύο αστυνομικοί οι οποίοι υπηρετούν στον Αστυνομικό Σταθμό Γαύδου. Η χορήγηση του επιδόματος αφορά τις περιοχές οι οποίες χαρακτηρίζονται ως...
Ζητούν επίδομα παραμεθορίου για τους αστυνομικούς στη Γαύδο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας