Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ημερίδα για τον αυτισμό στα Χανιά

zarpanews.gr

Ημερίδα για τον αυτισμό στα Χανιά

0 ΣΧΟΛΙΑ
  • A-
  • A+

Στοιχεία για τον αυτισμό παρουσιάστηκαν στην επιστημονική ημερίδα με θέμα «Αυτισμός υψηλής λειτουργικότητας και εφηβεία», η οποία πραγματοποιήθηκε στα Χανιά. Η αναλογία παιδιών τα οποία διαγιγνώσκονται με αυτισμό έχει κατέβει πλέον σε 1 προς 150 ενώ όπως τονίστηκε, οι περισσότερες διαγνώσεις γίνονται με ασφάλεια από 5 χρόνων.

Η ημερίδα διοργανώθηκε με την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων και της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδος σε συνδιοργάνωση με την Αντιπεριφέρεια Χανίων,το Δήμο Χανίων,τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων,τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων και το Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία Νομού Χανίων και τη στήριξη του συλλόγου Palso.

Η γενικότερη αντιμετώπιση των παιδιών με αυτισμό, η οποία σχετίζεται με την εκπαίδευση, την κοινωνικοποίηση, την επαγγελματική αποκατάσταση αλλά και τη σεξουαλικότητα, ήταν τα θέματα τα οποία απασχόλησαν την επιστημονική ημερίδα.

Όπως σημειώθηκε, ο αυτισμός δεν μπορεί πάντα να διαγνωσθεί τους πρώτους μήνες ζωής ενός παιδιού, καθώς στα 3-5 έτη, η διάγνωση μπορεί να είναι έγκυρη και ασφαλής.

Από 1 προς 800 παιδιά με διάγνωση αυτισμού, η αναλογία έχει κατέβει σε 1 προς 150, με τις τελευταίες μελέτες μάλιστα να μιλούν για αναλογία 1 προς 59 σε παγκόσμιο επίπεδο. Παρ' όλα αυτά, οι ειδικοί αποδίδουν εν πολλοίς αυτήν την “έκρηξη” στη διεύρυνση του φάσματος του αυτισμού που περιλαμβάνει πλέον ένα τεράστιο εύρος αναπτυξιακών διαταραχών.

Ο αυτισμός υψηλής λειτουργικότητας είναι η δυσκολία που αντιμετωπίζουν κάποια παιδιά στην κοινωνικοποίησή τους, στις σχέσεις τους με τους άλλους ανθρώπους και στην καθημερινότητά τους. Αυτά παιδιά έχουν κανονική νοημοσύνη και μπορούν να φοιτήσουν σε ένα κανονικό σχολείο έχοντας όμως, παράλληλη στήριξη.

«Στόχος μας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για το θέμα», τόνισε η κα Ιωάννα Μαλανδράκη, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ατόμων με ήπιες διαταραχές αυτιστικού φάσματος – Asperger του νομού Χανίων.

«Είδαμε ότι ειδικά στην ηλικία της εφηβείας υπάρχει ανάγκη για ενημέρωση. Διότι όταν το παιδί αρχίζει να μεγαλώνει, μπαίνουν άλλες ανησυχίες ως προς την κοινωνικοποίηση, την επαγγελματική αποκατάσταση, το μέλλον του παιδιού” τόνισε, διαπιστώνοντας πως το εντονότερο κενό ενημέρωσης είναι από την Πλευρά της Πολιτείας καθώς και οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί δεν είναι σίγουροι για το πως να διαχειριστούν σωστά αυτά τα παιδιά. Όπως διαπίστωσε, ο αυτισμός “δεν αποτελεί ταμπού όπως ήταν κάποτε όμως υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες. Γονείς νομίζουν ότι μπορεί να στοχοποιηθεί το παιδί του. Θεωρώ πως η κοινωνία ανοίγει όλο και περισσότερο», ανέφερε η κα Μαλανδράκη.

«Η συννοσηρότητα στην εφηβεία, είναι ιδιαίτερα σημαντική διότι μας αλλάζει και την κλινική εικόνα αλλά και την πρόγνωση» τόνισε ο Γεώργιος Βαγιωνής, Παιδοψυχίατρος στο Ιατρείο Παιδιών και Εφήβων, Κέντρο Ψυχικής Υγείας Χανίων, σημειώνοντας πως «στιγματισμός σε οποιαδήποτε χρόνια νόσο υπάρχει και αυτό σε μια κοινωνία που θέλει να λέγεται πολιτισμένη, οφείλει σιγά – σιγά να τον πολεμά».

Όσον αφορά την ανεξάρτητη λειτουργική ζωή των ατόμων με αυτισμό, τονίστηκε ότι ένα παιδί στις παρυφές του αυτισμού μπορεί να ζήσει μια χαρά ενώ το μέλλον του παιδιού μετά τον θάνατό τους είναι το μεγαλύτερο άγχος των γονέων.

Όπως αναφέρθηκε, παιδιά με υψηλή λειτουργικότητα μπορούν να ζήσουν αυτόνομα, όμως και πάλι μπορούν να έχουν δυσκολίες στην καθημερινότητά τους. «Τα αναλαμβάνουν τα αδέρφια τους συνήθως όμως και αυτό δεν το θέλουμε, είναι κάτι που πρέπει να αναλάβει η πολιτεία», ανέφερε η Βασιλική Ντρε, της Παιδιατρικής και Ψυχιατρικής Νοσηλεύτριας- Επισκέπτριας Υγείας Γ.Ν.Παίδων «Η Αγία Σοφία».

Τέλος σημειώθηκε ότι υπάρχει σημαντική επιβάρυνση και σε συναισθηματικό επίπεδο, άγχος, θλίψη και κατάθλιψη της μητέρας σε πολύ υψηλά ποσοστά ενώ η Ιωάννα Φαντζίκη, συμβουλευτική ψυχολόγος, ανέφερε ότι «τα παιδιά ιδιαίτερα στην εφηβεία δυσκολεύονται πάρα πολύ. Από το πώς θα κάνει μπάνιο ή θα κόψει τα νύχια του, μέχρι το πώς θα προσεγγίσει έναν φίλο ή μια φίλη».

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Απειλούν με προσφυγές για το φράγμα Βαλσαμιώτη
Να μην αποδεχτεί τη λειτουργία ή χρήση του φράγματος Βαλσαμιώτη αν αυτό δεν καταστεί πλήρως λειτουργικό και ασφαλές, αποφάσισε ο Οργανισμός Ανάπτυξης...
Κρήτη: Απειλούν με προσφυγές για το φράγμα Βαλσαμιώτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα παράταση στο κλείσιμο του ΒΟΑΚ - Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι
Σε αποκλεισμό του ΒΟΑΚ προειδοποιούν ότι θα προχωρήσουν οι κάτοικοι της περιοχής του Σταλού στα Χανιά, λόγω της μεγάλης κατολίσθησης η οποία...
Νέα παράταση στο κλείσιμο του ΒΟΑΚ - Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναβαθμίζεται το Νοσοκομείο Χανίων σε τμήματα και ειδικότητες
Την πλήρη αναβάθμιση του Νοσοκομείου Χανίων, σηματοδοτεί η δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ. του νέου Οργανισμού του νοσηλευτικού ιδρύματος, ο οποίος προβλέπει...
Αναβαθμίζεται το Νοσοκομείο Χανίων σε τμήματα και ειδικότητες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους με βλάβη
Συναγερμός σήμανε το βράδυ της Τρίτης στο αεροδρόμιο Χανίων καθώς ένα αεροσκάφος προχώρησε σε αναγκαστική προσγείωση λόγω βλάβης στον έναν κινητήρα....
Χανιά: Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους με βλάβη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μόνιμες θέσεις στη «Βοήθεια στο σπίτι» σε δήμους της Κρήτης
Στην δημιουργία 20 οργανικών θέσεων στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Χανίων προχώρησε με ομόφωνη απόφαση το δημοτικό συμβούλιο Χανίων ώστε να...
Μόνιμες θέσεις στη «Βοήθεια στο σπίτι» σε δήμους της Κρήτης