• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.8°C / 20.3°C
  1 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 14.2°C / 18.5°C
  1 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 13.0°C / 17.1°C
  1 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.9°C / 15.0°C
  2 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  0 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 15.5°C
  2 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 11.8°C
  0 BF
  66%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  1 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.8°C / 18.6°C
  3 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  1 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  0 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.7°C / 19.6°C
  0 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  1 BF
  74%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 14.5°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 12.5°C / 17.7°C
  0 BF
  55%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  1 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.8°C / 19.9°C
  1 BF
  93%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 12.3°C / 17.1°C
  2 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.7°C / 16.7°C
  1 BF
  95%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.2°C / 10.2°C
  1 BF
  81%

Απόντες οι δήμαρχοι, παρούσες οι αποζημιώσεις

 • A-
 • A+

Την καθολική αποχή των δημάρχων και των δημοτικών συμβούλων από την 8η Ελληνογερμανική Συνέλευση, χαιρετίζει το «Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα», ανακοινώνοντας ότι στις αρχές του νέου έτους θα διοργανωθεί στην Κρήτη η «πραγματική Ελληνογερμανική Συνέλευση», με θέμα τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων.

Το Εθνικό Συμβούλιο τονίζει ότι οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την Κρήτη και όλη τη χώρα έστρεψαν την πλάτη τους στην 8η Ελληνογερμανική Συνέλευση και επανέλαβε για ακόμη μία φορά την απαίτηση για άμεση κατάργηση αυτού του θεσμού. 

Παράλληλα σημειώνει ότι το κίνημα διεκδίκησης επέδειξε δημοκρατικό ήθος και περιφρούρησε απόλυτα τις κινητοποιήσεις, υπογραμμίζοντας ότι όλες οι αποφάσεις του ελήφθησαν δημοκρατικά σε ανοιχτές και μαζικές συνελεύσεις.

Τέλος τονίστηκε ότι οι γερμανικές αποζημιώσεις έγιναν πλέον κεντρικό ζήτημα και ανακοίνωσε ότι στην αρχή του νέου έτους θα διοργανωθεί στην Κρήτη η «πραγματική Ελληνογερμανική Συνέλευση», με αντικείμενο τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Ο απόηχος των άκρως επιτυχημένων κινητοποιήσεων, που είχαν ως αποτέλεσμα την παταγώδη αποτυχία της λεγόμενης «Ελληνογερμανικής Συνέλευσης», η οποία έλαβε χώρα στη Χερσόνησο, συνεχίζεται αμείωτος! Χαιρετίζουμε ιδιαίτερα το γεγονός της καθολικής αποχής των δημάρχων και των μελών των δημοτικών συμβουλίων των δήμων της μαρτυρικής και ανυπότακτης Κρήτηςαπό την γερμανικής έμπνευσης και διεύθυνσης παρασυναγωγή της Χερσονήσου. 

Οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την Κρήτη και όλη τη χώρα έστρεψαν την πλάτη τους στις γερμανικές μεθοδεύσεις  και, σε συνδυασμό με την απουσία Ελλήνων βουλευτών (πλην ενός) και Υπουργών, καθώς και τα δεκάδες μηνύματα θεσμικών φορέων και εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου εναντίον της ψευδεπίγραφης «Ελληνογερμανικής Συνέλευσης», συνέβαλαν στην ευρύτερη αποδοκιμασία του μνημονιακού και εκφυλισμένου αυτού «θεσμού», που πρέπει άμεσα να καταργηθεί!

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι επίσης το γεγονός, το οποίο και χαιρετίζουμε, ότι οι γερμανικές αποζημιώσεις, αν και δεν περιλαμβάνονταν στην ατζέντα της «Ελληνογερμανικής Συνέλευσης» (άλλη μία απόδειξη του αντιδημοκρατικού και ανθελληνικού της χαρακτήρα), εντούτοις, και λόγω των κινητοποιήσεων, έχουν καταστεί κεντρικό ζήτημα στο δημόσιο διάλογο. Κατά τη σύντομη, δε, συνομιλία μας με τον Γερμανό Πρεσβευτή στην είσοδο του ξενοδοχείου στη Χερσόνησο οι εκπρόσωποί μας ευλόγως του επεσήμαναν ότι η αδιάλλακτη στάση που τηρεί η κυβέρνηση της Ο.Δ. της Γερμανίας αποτελεί ύβρη προς τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας και τον ελληνικό λαό.

Υπογραμμίζουμε επίσης ότι το κίνημα διεκδίκησης επέδειξε δημοκρατικό ήθος και περιφρούρησε απόλυτα τις κινητοποιήσεις, οι οποίες είχαν χαρακτήρα ειρηνικής διαμαρτυρίας, χωρίς την παραμικρή παρεκτροπή. Σημειώνουμε, δε, ότι όλες οι αποφάσεις ελήφθησαν δημοκρατικά σε ανοιχτές, μαζικές συνελεύσεις και συγκεκριμένα στο Πανελλήνιο Συνέδριο της Βιάννου (14-16.9), στην Παγκρήτια Συνάντηση Μνήμης και Αγώνα στην Καλή Συκιά (6.10) και στην Εκδήλωση - Συνάντηση Μνήμης & Διεκδίκησης στο Ηράκλειο (27.10).

Δηλώνουμε ότι στην αρχή του νέου έτους θα οργανώσουμε στην Κρήτη την πραγματική «Ελληνογερμανική Συνέλευση» με αντικείμενο τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων. Μία Συνέλευση θεμελιωμένη στη δημοκρατία, την αλληλεγγύη, την αλήθεια και τη δικαιοσύνη, με τη συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων, μελετητών και αγωνιστών από την Ελλάδα και τη Γερμανία. Μία Συνέλευση σε βάσεις στέρεες, στις οποίες αγωνιζόμαστε να τεθούν και οι σχέσεις των δύο χωρών, προς όφελος των δύο λαών και όλων των λαών της Ευρώπης.

Ευχαριστούμε θερμά τους δημάρχους και τα μέλη των δημοτικών συμβουλίων, καθώς και τους περιφερειακούς συμβούλους που απείχαν από την λεγόμενη «Ελληνογερμανική Συνέλευση», τα ΜΜΕ που στην συντριπτική τους πλειονότητα στάθηκαν στο ύψος τους, τους πολίτες και τους φορείς, και ιδίως τις Ενώσεις Θυμάτων Ολοκαυτωμάτων και τους Συλλόγους από Μαρτυρικά Χωριά της Κρήτης, που στήριξαν και συμμετείχαν ενεργά στις επιτυχημένες κινητοποιήσεις, σε μια ομολογουμένως δύσκολη εποχή.

Όλοι μαζί, Έλληνες και Γερμανοί δημοκράτες, συνεχίζουμε ανυποχώρητα τον κοινό μας αγώνα για Δικαιοσύνη & Αποζημίωση. Τον αγώνα για τη σύναψη Συνθήκης Ειρήνης μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Για την πραγματική φιλία και συνεργασία των δύο λαών!  

Αναμένουμε η κυβέρνηση να τηρήσει τις πρόσφατες δεσμεύσεις της και να αναλάβει άμεσα ουσιαστικές πρωτοβουλίες για την επίλυση του μείζονος αυτού θέματος. Επαγρυπνούμε και δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να δικαιωθούμε!

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρουσία Μαργαρίτη ο συντονισμός κατά της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης
Συνάντηση μνήμης και αγώνα διοργανώνεται το Σάββατο 27 Οκτωβρίου στο Ηράκλειο από το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, όπου θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση και...
Παρουσία Μαργαρίτη ο συντονισμός κατά της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κατά της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης ο Δήμος Βιάννου
Ομόφωνο ψήφισμα κατά της πραγματοποίησης της 8ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, η οποία έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στην Χερσόνησο από τη 1 έως τις 3 Νοεμβρίου, ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Βιάννου....
Κατά της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης ο Δήμος Βιάννου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στην Κρήτη ο Γερμανός πρέσβης. Θέμα αποζημιώσεων από Αρναουτάκη
Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, έθεσε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στον Γερμανό πρέσβη στην Ελλάδα Γιενς Πλότνερ, κατά τη διάρκεια συνάντησης των δύο αντρών στην Περιφέρεια. Ο κ....
Στην Κρήτη ο Γερμανός πρέσβης. Θέμα αποζημιώσεων από Αρναουτάκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δήμος Μινώα: «Και οι αποζημιώσεις στην Εληνογερμανική Συνέλευση»
Να τεθεί το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων στην επικείμενη Ελληνογερμανική Συνέλευση, ζητά με ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μινώα - Πεδιάδος. Ο Δήμος τάσσεται στο πλευρό της κυβέρνησης για την...
Δήμος Μινώα: «Και οι αποζημιώσεις στην Εληνογερμανική Συνέλευση»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συζήτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις στο Πανεπιστήμιο Κρήτης
Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Το ζήτημα των Γερμανικών αποζημιώσεων-οφειλών», διοργανώνει ο Σύλλογος Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Κρήτης την Παρασκευή 31 Μαρτίου. Η εκδήλωση θα...
Συζήτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις στο Πανεπιστήμιο Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στην Κρήτη ο Γερμανός αγωνιστής K.H. Roth για τις γερμανικές οφειλές
Στο Ηράκλειο θα βρεθεί ο Karl Heinz Roth, ηγετική μορφή του Μάη του '68 στη Γερμανία και συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο: «Η οφειλή επανορθώσεων – υποθήκες της γερμανικής κατοχικής εξουσίας στην Ελλάδα και...
Στην Κρήτη ο Γερμανός αγωνιστής K.H. Roth για τις γερμανικές οφειλές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας