• Αθήνα
  Ψιχάλες
  3°C 1.4°C / 3.5°C
  3 BF
  86%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.2°C / 2.7°C
  4 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 5.5°C
  4 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  4 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 0.7°C
  4 BF
  64%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  0°C -2.0°C / 0.4°C
  1 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -6°C -5.6°C / -3.2°C
  3 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  2 BF
  61%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 5.4°C / 8.8°C
  4 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  4 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.6°C
  6 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  7 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.7°C / 4.7°C
  3 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 1.8°C
  3 BF
  55%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.5°C / 2.3°C
  2 BF
  70%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  4 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  2°C 1.6°C / 3.1°C
  4 BF
  85%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.6°C / 1.6°C
  1 BF
  44%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C 0.3°C / 1.7°C
  2 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -4°C -3.9°C / -3.9°C
  2 BF
  65%

Οι αλλαγές στο έργο του πάρκου Γεωργιάδη - Αρχίζουν οι εργασίες

 • A-
 • A+

Τις επιμέρους αλλαγές σε ό,τι αφορά τις εργασίες στο πάρκο Γεωργιάδη, όπως θα περιληφθούν και στον πρώτο ανακεφαλαιωτικό πίνακα του έργου παρουσιάζει η «Εφ.Συν.». Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Ηρακλείου, την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου αρχίζουν και πάλι οι εργασίες μετά και την απόρριψη της αίτησης προσωρινής αναστολής των έργων. 

Με χθεσινή ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων του Δήμου Ηρακλείου καλούσε όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες να λάβουν αναλυτική ενημέρωση για τις επιμέρους αλλαγές που θα προβλεφθούν στον πρώτο ανακεφαλαιωτικό πίνακα, εφόσον ξεκινήσει το έργο και εγκατασταθεί κανονικά ο εργολάβος. 

Η «Εφ.Συν.» δημοσιεύει αναλυτικά τις αλλαγές επί της αρχικής μελέτης όπως προτάθηκαν από υπεύθυνο δασολόγο της Διεύθυνσης Δασών και τον επιβλέποντα γεωπόνο του τμήματος Πρασίνου του Δήμου Ηρακλείου ενώ σχετική ενημέρωση φέρονται να έχουν ζητήσει και οι εκπρόσωποι των Φυλών του Πάρκου, εν όψει της συνέλευσής τους, που έχει προγραμματιστεί για τις 7 το απόγευμα της Τετάρτης.

Αναλυτικά: 

Σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση της κόμης δέντρων έως 4 μέτρα αυτή θα γίνει μόνο σε 38 δέντρα αντί για τα 58 που προέβλεπε η μελέτη.

Σε ό,τι αφορά την ανανέωση της κόμης δέντρων έως 4 μέτρα αυτή δεν θα πραγματοποιηθεί (η μελέτη προέβλεπε ανανέωση κόμης σε 5 δέντρα)

Σε ό,τι αφορά την κοπή ή εκρίζωση 13 δέντρων αυτή δεν θα γίνει καθώς τα συγκεκριμένα ξερά δέντρα έχουν ήδη απομακρυνθεί με έγκριση του δασαρχείου.

Σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση της κόμης των δέντρων ύψους από 4 έως 8 μέτρων, αυτή δεν θα πραγματοποιηθεί με στόχο τη διατήρηση του δασογενούς χαρακτήρα της βλάστησης του πάρκου (η αρχική μελέτη προέβλεπε κλαδεύσεις σε 10 σχίνους και κερλετάρια). Σε αυτή την κατηγορία ύψους δέντρων προστίθενται τα 20 πεύκα  της παιδικής χαράς για τα οποία προβλέπεται απομάκρυνση μόνο των ξερών και επικίνδυνων κλαδιών.

Σε ό,τι αφορά την ανανέωση κόμης μεγάλων δέντρων (από 8 έως 12 μέτρων) αυτή θα γίνει σε 41 δέντρα (αντί για 57 που προέβλεπε η μελέτη) και μόνο στην εξωτερική σειρά των δέντρων επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας για την άνετη και ασφαλή διέλευση των πεζών στα πεζοδρόμια. Στόχος της μείωσης των κλαδεύσεων είναι η διατήρηση του δασογενούς χαρακτήρα της βλάστησης του πάρκου.  

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις φυτεύσεις θάμνων και λουλουδιών στα παρτέρια Π9 και Π10 (τα κεντρικά παρτέρια του πάρκου) αυτές ακυρώνονται μετά την υπόδειξη της επιστημονική επιτροπής και με βάση τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Συνολικά οι φυτεύσεις στο πάρκο μειώνονται κατά 866 τεμάχια σε σχέση με την αρχική μελέτη (άκανθα, κάλλα, κυκλάμινα, σπειραία κτλ).  

Όπως αναφέρεται στη χθεσινή ανακοίνωση του Δήμου Ηρακλείου, «όλες οι τροποποιήσεις που επιβάλει η διαχειριστική μελέτη στο έργο, θα συμπεριληφθούν και λογιστικά στον πρώτο ανακεφαλαιωτικό πίνακα εργασιών του έργου, ο οποίος ήδη συντάσσεται, προκειμένου να ακολουθήσει την προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία, μετά την εγκατάσταση του εργολάβου».

Σημειώνεται επίσης πως «τo έργο θα εκτελεστεί τμηματικά και σε πρώτη φάση ο ανάδοχος θα προβεί στην κατασκευή της εργοταξιακής περίφραξης και στην εκτέλεση εργασιών στο πρώτο τμήμα του πάρκου, το οποίο περικλείεται από τις οδούς Χαριλάου Τρικούπη, Δημοκρατίας έως το μνημείο της Μάχης Κρήτης και εσωτερικά από το Μνημείο της Μάχης Κρήτης έως και την πλατεία που βρίσκεται το αναψυκτήριο».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κατολισθήσεις και προβλήματα στην Κρήτη
Στην Κρήτη, σημαντικά προβλήματα προκάλεσε η συνεχιζόμενη επί ώρες βροχόπτωση στα δυτικά του νησιού. Τα ξημερώματα της Τετάρτης, ένας άνθρωπος κινδύνεψε να πνιγεί, όταν εγκλωβίστηκε το αυτοκίνητό του σε...
Κατολισθήσεις και προβλήματα στην Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Νέο πάρκο σε κοινόχρηστο χώρο στην 62 Μαρτύρων
Υπεγράφη η σύμβαση του έργου για την διαμόρφωση σε πάρκο του κοινόχρηστου χώρου, στην συμβολή της λεωφόρου 62 Μαρτύρων, με τις οδούς Ιωάννη Σωπασή και Αγίου Θωμά. Το χρονοδιάγραμμα του έργου είναι 12 μήνες και...
Ηράκλειο: Νέο πάρκο σε κοινόχρηστο χώρο στην 62 Μαρτύρων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: «Πράσινες» δημιουργίες στους δημοτικούς χώρους πρασίνου
Τη δημιουργία παραστάσεων - «γλυπτών» στην υφιστάμενη χαμηλή βλάστηση των δημοτικών χώρων πρασίνου της πόλης, ξεκίνησε πιλοτικά ο Δήμος Ηρακλείου. Οι μικρές αυτές παραστάσεις - γλυπτά θα τοποθετούνται σε...
Ηράκλειο: «Πράσινες» δημιουργίες στους δημοτικούς χώρους πρασίνου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξεκίνησαν τα έργα στο πάρκο Γεωργιάδη - ανακοίνωση από τις Φυλές
Ανακοίνωση εξέδωσαν οι Φυλές του Πάρκου, με αφορμή τα όσα εκτυλίχθηκαν το πρωί της Πέμπτης στο πάρκο Γεωργιάδη, όπου τα μηχανήματα του εργολάβου μπήκαν με την παρέμβαση των ΜΑΤ για την έναρξη των εργασιών. Οι...
Ξεκίνησαν τα έργα στο πάρκο Γεωργιάδη - ανακοίνωση από τις Φυλές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Ένταση και ΜΑΤ ξανά στο πάρκο Γεωργιάδη
Ένταση δημιουργήθηκε το πρωί στο Πάρκο Γεωργιάδη, όταν ο εργολάβος έφτασε στο σημείο, προκειμένου να ξεκινήσει τις εργασίες για την ανάπλαση του πάρκου. Μέλη των «Φυλών του πάρκου» συγκεντρώθηκαν και εμπόδισαν...
Ηράκλειο: Ένταση και ΜΑΤ ξανά στο πάρκο Γεωργιάδη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος του προγράμματος «Τροφή από Τρόφιμα»
Στις 31 Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε η δοκιμαστική περίοδος λειτουργίας της πιλοτικής μονάδας του προγράμματος «LIFE F4F – Τροφή από Τρόφιμα». Η μονάδα η οποία εντάσσεται στο Περιβαλλοντικό Πάρκο Κυκλικής...
Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος του προγράμματος «Τροφή από Τρόφιμα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας