• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 6.4°C / 12.4°C
  2 BF
  85%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 2.4°C / 6.3°C
  5 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.1°C / 9.3°C
  0 BF
  83%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 0.9°C / 3.3°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.3°C / 6.9°C
  0 BF
  100%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 1.8°C / 4.8°C
  1 BF
  87%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 1.2°C
  3 BF
  80%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 13.2°C
  3 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.6°C
  1 BF
  93%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 13.4°C
  4 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  3 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 10.5°C
  2 BF
  79%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 4.0°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 4.5°C / 8.4°C
  1 BF
  94%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  1 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.8°C / 11.5°C
  1 BF
  93%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 6.6°C
  1 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.5°C / 5.7°C
  1 BF
  91%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  2 BF
  86%

Νέα κινητοποίηση κατά του αεροδρομίου στο Καστέλλι

 • A-
 • A+

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης, διοργανώνει η «Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Διάσωση, Προβολή και Αειφόρο Ανάπτυξη της Πεδιάδας», την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου, ενάντια στην δημιουργία του αεροδρομίου στο Καστέλλι. Οι κάτοικοι της Πεδιάδος κάνουν λόγο για ατεκμηρίωτο σχέδιο, το οποίο θα καταστρέψει την περιοχή.

Η Πρωτοβουλία κάνει λόγο για σοβαρές περιβαλλοντολογικές συνέπειες, όπως η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, καθώς και η καταστροφή χιλιάδων ελαιόδεντρων ενώ όπως αναφέρθηκε, η σημαντική μείωση της καλλιεργήσιμης γης δεν εξασφαλίζει εισόδημα ικανό για αξιοπρεπή διαβίωση.

Οι κάτοικοι της περιοχής προτείνουν για ακόμη μία φορά την επέκταση του υπάρχοντος λοξού διαδρόμου στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, η οποία λύνει οριστικά τα προβλήματα επικινδυνότητας και θορύβου που αντιμετωπίζει η Νέα Αλικαρνασσός, και με μικρότερο κόστος, απ' ότι η δημιουργία νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι.

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία ανοιχτή συνέλευση των κατοίκων της περιοχής, αποφασίστηκε η μετατροπή της «Πρωτοβουλίας Πολιτών για τη Διάσωση, Προβολή και Αειφόρο Ανάπτυξη της Πεδιάδας» σε δημοτική κίνηση, με κεντρικό θέμα να μην δημιουργηθεί αεροδρόμιο στο Καστέλλι. Σκοπός της απόφασης αυτής είναι η αποτύπωση των αντιδράσεων κατά του αεροδρομίου στις προσεχείς εκλογές.

Αναλυτικά η ανακοίνωση - κάλεσμα στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας:

Ο πολυετής αγώνας για την ακύρωση της εγκατάστασης νέου αεροδρομίου στην πεδιάδα του Καστελλίου μετακομίζει την ΤΕΤΑΡΤΗ 7 ΝΟΕΜΒΡΗ στις 12.00' πμ. στην πλατεία Ελευθερίας, μπροστά από την Περιφέρεια Κρήτης.

Καλούμε τους συμπολίτες μας, τα κινήματα, τις συλλογικότητες και τις επιτροπές αγώνα, που μαζί εδώ και χρόνια συμπορευόμαστε και αγωνιζόμαστε εναντίον της εγκατάστασης νέου αεροδρομίου στην πεδιάδα του Καστελλίου και υπέρ του ανασχεδιασμού και αναδιαμόρφωσης του αεροδρομίου Ηρακλείου, να ενώσουμε τις φωνές μας για να απαιτήσουμε την άμεση και οριστική εγκατάλειψη του παράλογου, σπάταλου, “φαραωνικού” και καταστροφικού σχεδίου.

Στους αγώνες για τους πολύτιμους φυσικούς πόρους και τα ανεκτίμητα κοινά αγαθά, ιδιοτέλειες ποτέ δεν χωρούν. Δεκαπέντε χρόνια τώρα ο αγώνας μας δεν ήταν και δεν είναι θέμα αντιτίμου και παζαριού για τη γη, αλλά ζήτημα ΖΩΗΣ. Ενώνουμε τις φωνές μας για την ζωή, την αξιοπρέπεια, γιατί οι επόμενες γενιές αξίζουν μια βιώσιμη Κρήτη.

Αγωνιζόμαστε να ακυρώσουμε το πιο παράλογο σχέδιο για την Κρήτη.

 • Γιατί έχει αποδειχτεί ότι, νέο αεροδρόμιο στην πεδιάδα του Καστελλίου ισοδυναμεί με την καταστροφή , και, στην πράξη, χωρίς επιστροφή, ενός από τα πιο πλούσια και σημαντικά αγρο-διατροφικά κέντρα της Κρήτης, από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι τις μέρες μας!
 • Γιατί είναι ένα σχέδιο ατεκμηρίωτο, κόντρα στη λογική από την σύλληψη του, ένα σχέδιο εκτός τόπου και χρόνου. Σύμφωνα με τις τεκμηριωμένες προβλέψεις ανεξάρτητων ειδικών επιστημόνων, το προτεινόμενο αεροδρόμιο στο Καστέλλι, θα καταστρέψει, το φυσικό περιβάλλον, το τοπίο, την οικονομία, μιας από τις ελάχιστες και πιο εύφορες και παραγωγικές πεδιάδες, στην ενδοχώρα της Κρήτης.
 • Γιατί για την εγκατάσταση του, χρειάζεται να ξεριζωθούν για την εγκατάσταση του πάνω από 200.000 λιόδεντρα, από τα πιο παραγωγικά του νησιού, και να μετατραπεί σε λατομείο και “κρανίου τόπο” το μοναδικό τοπίο της ενδοχώρας του Ηρακλείου. Θα χρειαστεί να αποψιλωθεί η χλωρίδα και να απομειωθεί η πανίδα μιας τεράστιας περιοχής, 22.000 στρεμμάτων, να καθαιρεθούν βουνά και λόφοι όγκου τουλάχιστον 10,7 εκατομμυρίων κυβικών!
 • Γιατί κατά τη λειτουργία του, από την αέρια διασπορά της ρύπανσης στο ημίκλειστο υψίπεδο του Καστελλίου, αναμένεται να υποβαθμιστεί η ποιότητα και να αχρηστευτούν,, γη υψηλής παραγωγικότητας, το νερό και τα εξαιρετικά αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα τεράστιας, για τα μέτρα της Κρήτης, περιοχής της ενδοχώρας της.
 • Γιατί το να σπαταλήσει κανείς τους φυσικούς πόρους, μιας τεράστιας έκτασης γόνιμης και παραγωγικής γης και το νερό, σε ένα νησί στη μέση της Μεσογείου, σε μια περιοχή που ζει τη λειψυδρία και βρίσκεται “στο κόκκινο” ως προς τον κίνδυνο της ερημοποίησης της, και μάλιστα χωρίς σοβαρή τεκμηρίωση, δεν μπορεί να έχει σχέση με τη λογική. Αλήθεια, σε πιο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας μπορούν όλα αυτά να ενταχθούν;
 • Γιατί συνεχίζουν να αποφασίζουν και να σχεδιάζουν το μέλλον μας “χωρίς τον ξενοδόχο”, δηλαδή εμάς. Η μέχρι σήμερα ενημέρωση από, κυβερνήσεις και τοπικούς φορείς, είναι ελλειπέστατη έως ανύπαρκτη. Σφυρίζουν αδιάφορα ή αποφεύγουν να απαντήσουν, με βάσιμα επιχειρήματα, στις τεκμηριωμένες θέσεις που αμφισβητούν τα σχέδια και τις επιλογές τους.
 • Γιατί δεν είδαμε ποτέ το ζήτημα τοπικιστικά. Μαζί με μας, οι περιβαλλοντικές και οικολογικές οργανώσεις, κινήματα και συλλογικότητες από όλη την Κρήτη, ειδικοί επιστήμονες και πολυάριθμοι συμπολίτες μας, αμφισβητούν έντονα εδώ και χρόνια, τη σκοπιμότητα της κατασκευής και την βιωσιμότητα του. Τεκμηριωμένα, υποστηρίζουν ότι θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα, από αυτά που υποτίθεται ότι θα αντιμετωπίσει. Αντιδρούν στην κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι, και προτείνουν ως βέλτιστη λύση, την αναβάθμιση και επέκταση του σημερινού αεροδρομίου Ηρακλείου και τη συνδυαστική λειτουργία με τις άλλες μεταφορικές υποδομές (Λιμάνι Ηρακλείου, ΒΟΑΚ, αεροδρόμια).
 • Γιατί βέλτιστη λύση για το Ηράκλειο και την Ανατολική Κρήτη αποδεικνύεται ότι είναι ο ανασχεδιασμός, αναδιαμόρφωση και αναβάθμιση του αεροδρομίου Ηρακλείου. Για το έργο αυτό μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι έτοιμες, προωθημένες μελέτες που έχουν εκπονηθεί, ενώ σήμερα μπορεί να αξιοποιηθεί και η έκταση 800 στρεμμάτων, της γειτονικής αεροπορικής μονάδας.
 • Γιατί με πολύ μικρότερη οικονομική δαπάνη, χωρίς νέα δάνεια του κράτους, χωρίς περιβαλλοντικό κόστος και κοινωνικές συνέπειες, απαλλάσσεται πρώτα απ όλα η Νέα Αλικαρνασσός και το Ηράκλειο από τα σημερινά προβλήματα που προκαλούνται από τη λειτουργία του.
 • Γιατί δημιουργείται ένα αεροδρόμιο με πολλαπλάσια και πολλαπλά οφέλη και δυνατότητες και με το σημαντικό πλεονέκτημα της αξιοποίησης, εξαιτίας της θέσης του, του δικτύου μεταφορών του νησιού (αεροδρόμια, λιμάνια και οδικό δίκτυο), το οποίο θα μπορεί να ανταποκριθεί, και με το παραπάνω, στις ανάγκες της Ανατολικής Κρήτης για πολλές δεκαετίες.

Ο πολυετής και δύσκολος αγώνας όλων μας συνεχίζεται και δυναμώνει.

Οι στιγμές είναι κρίσιμες, όσο ποτέ! Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να υπογράψει τη σύμβαση παραχώρησης, για την εγκατάσταση του καταστροφικού νέου αεροδρόμιου στο ελαιοδάσος του Καστελλίου.

Συνεχίζουμε μέχρι να αποτρέψουμε αυτή την καταστροφή και δεν έχουμε άλλη επιλογή!

Αύριο Τετάρτη 7 Νοέμβρη στις 12.00' ανταμώνουμε ξανά, στην πλατεία Ελευθερίας, στο Ηράκλειο.

Γιατί η αλληλεγγύη η συνεργασία και οι κοινοί αγώνες είναι μονόδρομος για να ακυρώσουμε τα παράλογα, φαραωνικά, σπάταλα και καταστροφικά σχέδια και να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για το νησί μας, βασισμένο στα ποιοτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας.

http://prosoxiaerodromio.gr

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαμαρτυρία στην Περιφέρεια κατά του αεροδρομίου στο Καστέλλι
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στη δημιουργία αεροδρομίου στο Καστέλλι οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής, πραγματοποιώντας το πρωΐ συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω από το κτίριο της Περιφέρειας...
Διαμαρτυρία στην Περιφέρεια κατά του αεροδρομίου στο Καστέλλι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καστέλλι: «Θα εμποδίσουμε με κάθε τρόπο το νέο αεροδρόμιο»
Για στημένες δίκες και προαποφασισμένα αποτελέσματα μιλούν κάτοικοι της περιοχής του Καστελλίου των οποίων οι περιουσίες απαλλοτριώνονται για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου. Απέχουν κάθε δικάσιμο αρχής...
Καστέλλι: «Θα εμποδίσουμε με κάθε τρόπο το νέο αεροδρόμιο»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα καθυστέρηση για το Καστέλλι, διαμαρτυρίες για τις απαλλοτριώσεις
Νέα καθυστέρηση καταγράφεται στο σχεδιασμό του νέου αεροδρομίου Καστελλίου, λόγω της νέας μετάθεσης του διαγωνισμού από την ανάδοχο εταιρία για την πρόσληψη ανεξάρτητου μηχανικού, με την νέα προθεσμία να είναι...
Νέα καθυστέρηση για το Καστέλλι, διαμαρτυρίες για τις απαλλοτριώσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαμαρτυρία για το αεροδρόμιο στο Καστέλι στο αναπτυξιακό συνέδριο
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Ηράκλειο, την μέρα ομιλίας του πρωθυπουργού στο αναπτυξιακό συνέδριο, οργανώνει η Πρωτοβουλία Πολιτών για τη διάσωση, προβολή και αειφόρο ανάπτυξη της Πεδιάδας. Οι κάτοικοι της...
Διαμαρτυρία για το αεροδρόμιο στο Καστέλι στο αναπτυξιακό συνέδριο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανυπόταχτη Κρήτη: Διαμαρτυρία για το αεροδρόμιο Καστελλίου
Την αντίθεσή τους στη δημιουργία του αεροδρομίου στο Καστέλλι, εξέφρασαν μέλη της κίνησης «Ανυπόταχτη Κρήτη», πραγματοποιώντας παράσταση διαμαρτυρίας στο κτίριο της Περιφέρειας.
Ανυπόταχτη Κρήτη: Διαμαρτυρία για το αεροδρόμιο Καστελλίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καστέλλι: Το "οχι στο αεροδρόμιο" θα αποτυπωθεί στις εκλογές
Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τη δημιουργία αεροδρομίου στην περιοχή τους, εμφανίστηκαν για κόμη μία φορά οι κάτοικοι και οι σύλλογοι της Πεδιάδος, κατά την τελευταία ανοιχτή συνέλευσή τους. Όπως...
Καστέλλι: Το "οχι στο αεροδρόμιο" θα αποτυπωθεί στις εκλογές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας