• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 7.8°C / 12.4°C
  2 BF
  85%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 2.4°C / 6.3°C
  5 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.7°C / 9.4°C
  1 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 0.9°C / 3.3°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.7°C / 6.9°C
  0 BF
  100%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 1.8°C / 4.9°C
  1 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.6°C
  3 BF
  80%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  1 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.4°C / 12.7°C
  3 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 11.4°C
  5 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 10.4°C
  2 BF
  81%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 4.0°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 3.5°C / 9.4°C
  1 BF
  81%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  1 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.2°C / 11.5°C
  2 BF
  86%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.5°C / 5.5°C
  1 BF
  89%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.5°C / 5.7°C
  1 BF
  91%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  2 BF
  86%

Από την ανοιχτή συνέλευση των κατοίκων της Πεδιάδος

Διονέλλης Μάριος / ΕΦΣΥΝ

Καστέλλι: Το "οχι στο αεροδρόμιο" θα αποτυπωθεί στις εκλογές

 • A-
 • A+

Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τη δημιουργία αεροδρομίου στην περιοχή τους, εμφανίστηκαν για κόμη μία φορά οι κάτοικοι και οι σύλλογοι της Πεδιάδος, κατά την τελευταία ανοιχτή συνέλευση της «Πρωτοβουλίας Πολιτών για τη Διάσωση, Προβολή και Αειφόρο Ανάπτυξη της Πεδιάδας».

Όπως αποφασίστηκε, η Πρωτοβουλία θα μετατραπεί σε δημοτική κίνηση, με κεντρικό θέμα να μην δημιουργηθεί αεροδρόμιο στο Καστέλλι. Σκοπός της απόφασης αυτής είναι η αποτύπωση των αντιδράσεων κατά του αεροδρομίου στις προσεχείς εκλογές.

Για την προσεχή Τετάρτη αποφασίστηκε η πραγματοποίηση παράστασης διαμαρτυρίας για το θέμα του αεροδρομίου στο κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης.

Τον λόγο στην συνέλευση πήραν αρκετά άτομα και ακούστηκαν πολλές απόψεις ενώ όπως τόνισαν, δεν θα επιτρέψουν σε καμία περίπτωση τη δημιουργία αεροδρομίου εις βάρος της τοπικής κοινωνίας.

Η Πρωτοβουλία κάνει λόγο για σοβαρές περιβαλλοντολογικές συνέπειες, όπως η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, καθώς και η καταστροφή χιλιάδων ελαιόδεντρων ενώ όπως αναφέρθηκε, η σημαντική μείωση της καλλιεργήσιμης γης δεν εξασφαλίζει εισόδημα ικανό για αξιοπρεπή διαβίωση.

Παράλληλα, ο Σύλλογος Ιδιοκτητών και Κατοίκων της περιοχής του Ευαγγελισμού Πεδιάδος «Ο ΚΥΠΕΡΑΣ», κατέθεσε υπόμνημα σε υπουργούς, αρχηγούς κομμάτων, δημάρχους, αλλά και τον περιφερειάρχη Κρήτης, σύμφωνα με το οποίο ζητείται η επίσημη θέση όλων για το θέμα ενώ ξεκαθαρίζουν την πλήρη αντίθεσή τους στην κατασκευή του έργου και δηλώνουν ότι θα εμποδίσουν την κατασκευή του αεροδρομίου, με όλα τα μέσα.

Σύμφωνα με το υπόμνημα:

Οι μέχρι σήμερα 10 δικαστικές αποφάσεις των απαλλοτριώσεων του ΝΕΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ έχουν αντιγράψει τις τιμές από την έκθεση εκτίμησης του εκτιμητή του ελληνικού Δημοσίου και την αιτιολογία από την υπ’αριθ 199/2017 Απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Ανατολικής Κρήτης που αφορά συμπληρωματική απαλλοτρίωση μικρής έκτασης για το φράγμα Αποσελέμη.

Οι τιμές είναι εξευτελιστικές και τραγελαφικές με αξία του εδάφους να κυμαίνεται στο ευτελές ποσό των 1.56-2,63 €/τμ με μέση τιμή 1,90 €/τμ σε μία περιοχή από τις πιο παραγωγικές της Κρήτης - Η τραγελαφικότητα της εκτίμησης και των αποφάσεων αποδεικνύεται , αφού έφτασαν σε σημείο για το ίδιο ακίνητο μικρής έκτασης να ισχύουν δυο διαφορετικές τιμές επειδή ανήκουν σε διαφορετικά τμήματα απαλλοτρίωσης και για γειτονικά ακίνητα η χαμηλότερη τιμή να αντιστοιχεί σε οφθαλμοφανές πλεονεκτικότερο ακίνητο όπως αποδεικνύουν δύο χαρακτηριστικοί χάρτες:

 • Χάρτης 1, με διαφορετικές τιμές στο ίδιο ακίνητο.

 • Χάρτες 2, που τα πλεονεκτικά ακίνητα έχουν χαμηλότερες τιμές

Αν συγκριθούν με τιμές άλλων απαλλοτριώσεων στην Κρήτη είναι από 10 μέχρι 5 φορές χαμηλότερες που οι περιοχές αυτές μειονεκτούν πολύ ως προς τα χαρακτηριστικά (θέση, ανάγλυφο, πρόσβαση και ποιότητα εδάφους). 

Είχαμε ενημερώσει έγκαιρα με γραπτά αναλυτικά υπομνήματα και προφορικά όλους τους εμπλεκόμενους (Πρωθυπουργό –υπουργούς –Περιφέρεια –Δήμο), και λάβαμε γραπτές διαβεβαιώσεις ότι έχουμε δίκαιο και ότι θα αποδοθεί τελικά δικαιοσύνη (επίσημο απόσπασμα Γραφείου Τύπου Υπουργού Υποδομών).

Είχαμε τονίσει την ιδιαιτερότητα της απαλλοτρίωσης που επηρεάζει κατά κύριο λόγο τους οικισμούς Ευαγγελισμό και Ρουσσοχώρια στους οποίους αντιστοιχεί το 90% αυτής ενώ ειδικά στον Ευαγγελισμό απαλλοτριώνεται κατά μέσο όρο άνω του 61% της Γής του. Έτσι πολλοί ιδιοκτήτες καταλήγουν ακτήμονες και άνεργοι, ενώ για την πλειοψηφία των υπολοίπων η σημαντική μείωση της καλλιεργήσιμης γης δεν εξασφαλίζει εισόδημα ικανό για αξιοπρεπή διαβίωση .

Επίσης η περιοχή επιβαρύνεται όσο καμιά άλλη με τις δυσμενείς περιβαλλοντικής φύσεως επιπτώσεις από την κατασκευή και λειτουργία του αεροδρομίου, όπως αέριοι ρύποι , ηχορύπανση κλπ. 

Δεν είμαστε ηλίθιοι για να πιστεύουμε ότι είναι απλώς σύμπτωση , να ταυτίζονται η τόσο μεροληπτική εναντίον μας εκτίμηση του Δημοσίου (με αποδεδειγμένη όπως προαναφέραμε προχειρότητα , ανακρίβειες , και ψεύδη) και το αποτέλεσμα όλων των δικών σε 4800 διαφορετικές τιμές.

Για ποιο λόγο δόθηκε παράταση δίμηνη παράταση (για να προετοιμαστούμε επαρκώς με τεχνικές εκτιμήσεις και μελέτες που κοστίζουν αρκετά) αφού θα είχαμε το ίδιο αποτέλεσμα ; Αναρωτιόμαστε βάσιμα προς τι , η διεξαγωγή τόσων πολλών δικών , να ταλαιπωρούμαστε εμείς και οι συνήγοροι μας, να κάνουμε έξοδα όταν το αποτέλεσμα είναι ίδιο με την εκτίμηση του Δημοσίου που υιοθετεί άκριτα ότι γράφει η ορκωτή εκτιμήτρια ενώ δεν δεσμεύεται από τον Νόμο; Η πραγματική αιτία και ο τρόπος που έγιναν αυτά τα καταλαβαίνει ακόμα και μικρό παιδί και οδηγούν σε ουσιαστική δήμευση της Γής μας . Κατά τα άλλα έχουμε Κράτος Δικαίου και είμαστε Ευρωπαϊκή Χώρα ‼ Ο Μ Ο Φ Ω Ν Ε Σ Α Π Ο Φ Α Σ Ε Ι Σ

Ύστερα από αυτές τις καταδικαστικές αποφάσεις και την απροκάλυπτη κοροϊδία σε βάρος μας, την ωμή καταπάτηση κάθε έννοιας Δημοκρατίας και Δικαίου, σεβόμενοι την αξιοπρέπειά μας, την νοημοσύνη μας και την μνήμη των Γονέων μας που μόχθησαν να μας παραδώσουν την γη αυτή, αποφασίσαμε αναγκαστικά πλέον τα παρακάτω: 

 1. Αεροδρόμιο σε βάρος μας δεν θα γίνει. Με όλα τα μέσα θα εμποδίσουμε την κατασκευή του έργου. Θα υπερασπιστούμε την Γη μας ,δεν θα αφήσουμε να την καταλάβουν αποβάλλοντας μας , για να καταλήξουμε ακτήμονες, άνεργοι και ζητιάνοι κοινωνικών επιδομάτων ζώντας στο θόρυβο και στα καυσαέρια. 
 2. Τέλος η κοροϊδία και η περιφρόνηση προς την νοημοσύνη μας . 
 3. Η ευθύνη για ότι προκύψει ανήκει εξολοκλήρου στην Κυβέρνηση. 
 4. Δεν θα παραστούμε από εδώ και στο εξής σε παρόμοιες δίκες 
 5. Θα εξαντλήσουμε όλα τα μέσα που προβλέπουν οι Νόμοι, το Σύνταγμα και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο . 

Υ.Γ. Δεν θα παρευρεθούμε από τώρα και στο εξής σε συναντήσεις που όπως αποδείχτηκε το μόνο που προσέφεραν ήταν η παραπλάνησή μας, όμως αν κληθούμε και κρίνουμε ότι θα γίνει σοβαρή συζήτηση που θα καταλήξει σε ανατροπή των αποφάσεων αυτών, είμαστε παρόντες και προετοιμασμένοι όπως πάντα.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαμαρτυρία στην Περιφέρεια κατά του αεροδρομίου στο Καστέλλι
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στη δημιουργία αεροδρομίου στο Καστέλλι οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής, πραγματοποιώντας το πρωΐ συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω από το κτίριο της Περιφέρειας...
Διαμαρτυρία στην Περιφέρεια κατά του αεροδρομίου στο Καστέλλι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα κινητοποίηση κατά του αεροδρομίου στο Καστέλλι
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης, διοργανώνει η «Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Διάσωση, Προβολή και Αειφόρο Ανάπτυξη της Πεδιάδας», την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου, ενάντια στην...
Νέα κινητοποίηση κατά του αεροδρομίου στο Καστέλλι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα λαϊκή συνέλευση στο Καστέλλι για το αεροδρόμιο
Νέα λαϊκή συνέλευση διοργανώνει η «Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Διάσωση, Προβολή και Αειφόρο Ανάπτυξη της Πεδιάδας» την Κυριακή 4 Νοεμβρίου στο Καστέλλι Πεδιάδος, με αφορμή τη σύμβαση παραχώρησης του έργου με...
Νέα λαϊκή συνέλευση στο Καστέλλι για το αεροδρόμιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Λοξός διάδρομος, αντί του αεροδρομίου στο Καστέλλι» (βίντεο - γραφήματα)
Αρνητική στην δημιουργία του αεροδρομίου στο Καστέλλι εμφανίζεται για ακόμη μία φορά η «Πρωτοβουλία πολιτών για τη διάσωση προβολή και αειφόρο ανάπτυξη της Πεδιάδας», καταθέτοντας παράλληλα μια νέα πρόταση για...
«Λοξός διάδρομος, αντί του αεροδρομίου στο Καστέλλι» (βίντεο - γραφήματα)
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρεκόρ αφίξεων στα αεροδρόμια Ηρακλείου και Σητείας
Πάνω από 1.200.000 ήταν οι αφίξεις επιβατών από το εξωτερικό στο αεροδρόμιο Ηρακλείου τον μήνα Σεπτέμβρίο, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, καθιστώντας το δεύτερο στη σχετική λίστα. Παράλληλα, ο...
Ρεκόρ αφίξεων στα αεροδρόμια Ηρακλείου και Σητείας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κινητοποίηση στο Τυμπάκι για την ενεργοποίηση του αεροδρομίου
Κινητοποίηση ενάντια στην ενεργοποίηση του αεροδρομίου στο Τυμπάκι, διοργανώνεται την Κυριακή 14 Οκτωβρίου το απόγευμα, στην πλατεία του Τυμπακίου. Όπως τονίζουν οι διοργανωτές, η ενεργοποίηση του αεροδρομίου,...
Κινητοποίηση στο Τυμπάκι για την ενεργοποίηση του αεροδρομίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας