• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 8.1°C / 13.4°C
  2 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.3°C / 10.7°C
  3 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  11°C 6.0°C / 11.0°C
  2 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 2.9°C / 5.0°C
  1 BF
  74%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.5°C / 8.9°C
  3 BF
  76%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.0°C / 9.0°C
  2 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  1 BF
  45%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  2 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.4°C / 10.8°C
  3 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  2 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.4°C / 11.2°C
  1 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  3 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.1°C / 11.1°C
  3 BF
  70%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  2 BF
  70%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.7°C / 8.5°C
  2 BF
  75%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.3°C / 12.1°C
  1 BF
  64%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  2 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 4.7°C / 9.7°C
  2 BF
  50%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  2°C 2.0°C / 2.0°C
  2 BF
  84%

Από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης

«Να καταργηθεί άμεσα ο θεσμός της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης»

 • A-
 • A+

Επιτυχημένη χαρακτήρισε τη συμμετοχή της κρητικής κοινωνίας στις κινητοποιήσεις ενάντια στην διοργάνωση της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, το «Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα». Όπως αναφέρεται και σε σχετικό ψήφισμα, το Συμβούλιο ζητάει την άμεση κατάργηση του μνημονιακού, όπως τον χαρακτηρίζει, θεσμό.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «η φιέστα της Χερσονήσου αποδείχθηκε φιάσκο» ενώ εξήρε τη αντίδραση της κρητικής κοινωνίας στις «νεο-αποικιακές μεθοδεύσεις της γερμανικής κυβέρνησης».

Το Συμβούλιο χαιρέτησε την πλήρη αποχή δημάρχων και βουλευτών από την διοργάνωση, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί το βράδυ του Σαββάτου.

Οι συμμετέχοντες στην διαμαρτυρία κατέθεσαν ψήφισμα κατά της συνόδου της «Ελληνογερμανικής Συνέλευσης» και ζητούν την άμεση κατάργηση του μνημονιακού, όπως τον χαρακτηρίζουν, θεσμό.

Η ανακοίνωση του «Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα»:

Μεγάλη ήταν η επιτυχία των κινητοποιήσεων και συνολικά της αντίδρασης της κρητικής κοινωνίας στις νεο-αποικιακές μεθοδεύσεις της γερμανικής κυβέρνησης. Η φιέστα της Χερσονήσου αποδείχθηκε φιάσκο! Σ

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες,κανείς δήμαρχος από την υπερήφανη και μαρτυρική Κρήτη δεν συμμετείχε σ' αυτή την παρασυναγωγή, κανείς Έλληνας Βουλευτής ή εκπρόσωπος κόμματος και κανένα μέλος της Κυβέρνησης δεν έδωσε το παρών! Ο μνημονιακός θεσμός της λεγόμενης «Ελληνογερμανικής Συνέλευσης» πρέπει άμεσα να καταργηθεί, εάν πράγματι «βγήκαμε από τα μνημόνια», και να δοθούν στη δημοσιότητα, στη Βουλή και στον ελληνικό λαό, όλα τα μέχρι τώρα μυστικά πρωτόκολλα που έχουν υπογραφεί από το 2010 έως σήμερα! 

Πραγματοποιήθηκε σημαντική για τις μέρες μας διαδήλωση στους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου με προσέλευση εκατοντάδων πολιτών. Στη συνέχεια αρκετοί εκ των διαδηλωτών, περιλαμβανομένων εκπροσώπων Ενώσεων Θυμάτων και μαρτυρικών χωριών της Κρήτης, προέβησαν σε ειρηνική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το ξενοδοχείο που φιλοξενεί την ψευδεπίγραφη «Συνέλευση» όπου βρέθηκαν αντιμέτωποι με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.  

Κατόπιν διαπραγματεύσεων επιτροπή έφθασε έως την είσοδο του ξενοδοχείου με σκοπό, εκπρόσωπός της να αναγνώσει το ψήφισμα σε όλους τους συνέδρους και να απαντήσει σε τυχόν ερωτήματά τους. Με έκπληξή μας, είδαμε να μας υποδέχεται ο Γερμανός Πρεσβευτής και όχι οι Έλληνες και Γερμανοί διευθύνοντες της λεγόμενης  «Ελληνογερμανικής Συνέλευσης»! 

Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αρνήθηκαν να μας συναντήσουν όπως και να επιτρέψουν σε εκπρόσωπό μας να διαβάσει το ψήφισμα στοους συνέδρους. Κατόπιν της προσβλητικής αυτής συμπεριφοράς απέναντι σε αιρετούς εκπροσώπους του ελληνικού λαού και, κυρίως, σε εκπροσώπους ενός παλλαϊκού δημοκρατικού αιτήματος, αποχωρήσαμε.

Κάνουμε σε όλους γνωστό ότι σύντομα στο Ηράκλειο θα λάβει χώρα η πραγματική Ελληνογερμανική Συνέλευση με τη συμμετοχή διαπρεπών Γερμανών και Ελλήνων επιστημόνων, πολιτικών και αγωνιστών!

Ο αγώνας για Δικαιοσύνη & Αποζημίωση κλιμακώνεται και θα δικαιωθεί!

Αναλυτικά το ψήφισμα της κινητοποίησης κατά της συνόδου της «Ελληνογερμανικής Συνέλευσης» στη Χερσόνησο:

Η Αντίσταση και η Θυσία της Κρήτης και όλης της Ελλάδας στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και της Κατοχής ήταν πραγματικά μεγαλειώδης. Ο φασιστικός Άξονας, με κύρια υπεύθυνο το Γ’ Ράιχ, εξολόθρευσε μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού, κατέστρεψε ολοσχερώς τη χώρα μας, λεηλάτησε και ιδιοποιήθηκε τον πλούτο της. Έως την τελευταία μέρα της Κατοχής η ναζιστική Γερμανία συνέχιζε να εκδικείται τον λαό μας για την ανυπότακτη στάση του και φεύγοντας, το Φθινόπωρο του 1944, άφησε πίσω της κρανίου τόπο, θάνατο, πένθος και ανείπωτη δυστυχία.

Και όμως, εβδομήντα τρία χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, το αυτονόητο αίτημα για Δικαιοσύνη ακόμα εκκρεμεί. Η Γερμανία, αρνείται να αναγνωρίσει εμπράκτως τα εγκλήματα που ο στρατός της διέπραξε, τη λεηλασία από την οποία το κράτος της επωφελήθηκε, τη φοβερή καταστροφή που προκάλεσε στη χώρα μας, υπονομεύοντας βίαια το μέλλον της. Αρνείται να συνάψει Συνθήκη Ειρήνης με την Ελλάδα, αρνείται να εκπληρώσει την ηθική, ιστορική, πολιτική και νομική υποχρέωσή της προς την Ελλάδα και να αποδώσει τις γερμανικές οφειλές. Αρνείται δηλαδή την δικαίωση της μεγαλειώδους Αντίστασης και Θυσίας της Ελλάδας, που συνέβαλε τα μέγιστα στη συντριβή του φασισμού και την απαλλαγή της Ευρώπης και της ίδιας της Γερμανίας από το ναζιστικό ζυγό. Κάτι που, όπως επισημαίνει ο Μανώλης Γλέζος, η σύγχρονη Ο.Δ. Γερμανίας δεν θα έπρεπε ποτέ να λησμονεί.

Περιορίζεται σε μία «συγγνώμη», που όμως αποδεικνύεται κενή περιεχομένου και ανειλικρινής εφ’ όσον δεν συνοδεύεται με πράξεις αποζημίωσης, επανόρθωσης, αποκατάστασης. Μία «συγγνώμη», που αναιρείται πλήρως από την ίδια τη γερμανική κυβέρνηση και την προσπάθειά της να παραχαράξει την ιστορία, να διεισδύσει στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας μας, να προσδέσει στο γερμανικό άρμα την δημόσια διοίκηση, την τοπική Αυτοδιοίκηση, την οικονομία και το εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Καλούμε όλους τους καλόπιστους και δημοκράτες, Γερμανούς ή Έλληνες, να αναρωτηθούν, πώς είναι δυνατόν να υπάρχει «Ελληνογερμανική Συνέλευση» και άλλες συναφείς πρωτοβουλίες ενώ οι δύο χώρες είναι ακόμη σε καθεστώς λήξης της εμπόλεμης κατάστασης, με ευθύνη της Γερμανίας, που αρνείται να υπογράψει Συνθήκη Ειρήνης με την Ελλάδα;

Πώς είναι δυνατόν η Ο.Δ. της Γερμανίας να αρνείται να εκπληρώσει τις απαράγραπτες και στέρεα θεμελιωμένες στην Ιστορία και το Διεθνές Δίκαιο υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα και να αποδώσει τις γερμανικές οφειλές; Πώς είναι δυνατόν επί επτά δεκαετίες η Γερμανία να αρνείται την έμπρακτη ανάληψη της ευθύνης για τα φοβερά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξε το Γ` Ράιχ στην Ελλάδα;

Οφείλουν όσοι σκέφτονται να συμμετάσχουν στην «Ελληνογερμανική Συνέλευση» ότι η παρουσία τους υπηρετεί, ανεξάρτητα από τις προθέσεις τους, τις επιδιώξεις των γερμανικών ελίτ, μακρυά και πέρα από τα πραγματικά συμφέροντα των δύο λαών. 

Επαναλαμβάνουμε, για μία ακόμη φορά, ότι στην καρδιά των Ελλήνων και ιδίως των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας δεν χωρούν μίσος, μνησικακία και μισαλλοδοξία. Είμαστε αλληλέγγυοι με τον γερμανικό λαό, όπως και με κάθε λαό, κι επιζητούμε σχέσεις φιλίας και συνεργασίας μαζί του. Δεν ξεχνούμε τη στήριξή του προς τους Έλληνες δημοκράτες στη διάρκεια της Χούντας των Συνταγματαρχών.

Υπογραμμίζουμε όμως ότι η ειλικρινής φιλία των λαών στηρίζεται στην ισότητα, τον αμοιβαίο σεβασμό και τη δικαιοσύνη, αρχές και αξίες για τις οποίες και αγωνιζόμαστε. Είμαστε ευγνώμονες στους πολυάριθμους πολίτες και συλλογικότητες από τη Γερμανία που στηρίζουν και συμμετέχουν ενεργά στον κοινό μας αγώνα για Δικαιοσύνη & Αποζημίωση.

Μαζί παλεύουμε για να αποδοθεί Δικαιοσύνη και να κλείσει οριστικά η Μαύρη Βίβλος της Κατοχής, που με ευθύνη των μεταπολεμικών κυβερνήσεων της Ο.Δ.Γ. συνεχίζει να σκιάζει ακόμη τις σχέσεις των δύο χωρών. Μαζί, Γερμανοί και Έλληνες δημοκράτες, παλεύουμε για ειλικρινή φιλία και συνεργασία των δύο λαών και για ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον δημοκρατίας, ανθρωπιάς, ευημερίας και δικαιοσύνης. Και κάνουμε σαφές σε όλους ότι όσοι απεργάζονται σχέδια για την οικοδόμηση της Γερμανικής Ευρώπης, της λιτότητας και του αυταρχισμού, υπονομεύουν την ίδια την ευρωπαϊκή ιδέα, που στηρίζεται στον έμπρακτο σεβασμό των ανθρωπιστικών αξιών.

Συνεχίζουμε ανυποχώρητα τον ιερό αγώνα για Δικαιοσύνη & Αποζημίωση. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση και όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας να διεκδικήσουν σθεναρά και αποφασιστικά τις γερμανικές αποζημιώσεις, χωρίς περαιτέρω παλινωδίες και υποχωρήσεις, προχωρώντας σε όλες τις αναγκαίες πολιτικά και νομικά κινήσεις και πρωτοβουλίες. Καλούμε τη γερμανική κυβέρνηση να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία της και να προσέλθει στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του μείζονος αυτού ζητήματος.

Χαιρετίζουμε τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων, των δημάρχων, των εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου και των φορέων της Μεγαλονήσου, που δηλώνουν ότι δεν θα συμμετάσχουν στην «Ελληνογερμανική Συνέλευση» στη Χερσόνησο. Καλούμε τους Γερμανούς δημάρχους και αυτοδιοικητικούς, που συμμετέχουν στη Συνέλευση αυτή, να αναρωτηθούν για τις αντιδράσεις και τις απουσίες τόσο πολλών Ελλήνων και να στηρίξουν τον αγώνα για απόδοση Δικαιοσύνης & Αποζημίωσης στην Ελλάδα  ως επένδυση σε ένα κοινό μέλλον ειρήνης, ευημερίας, δημοκρατίας. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να αποσύρει τη συμμετοχή της Ελλάδας από τον μη αναγκαίο και επιζήμιο αυτό θεσμό.

Παραμένουμε στις επάλξεις και δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να δικαιωθούμε!

 • ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
 • ΕΝΩΣΕΙΣ ΘΥΜΑΤΩΝ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΜΑΡΤΥΡΙΚΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
 • ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απόντες οι δήμαρχοι, παρούσες οι αποζημιώσεις
Την καθολική αποχή των δημάρχων και των δημοτικών συμβούλων από την 8η Ελληνογερμανική Συνέλευση, χαιρετίζει το «Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα», ανακοινώνοντας ότι στις...
Απόντες οι δήμαρχοι, παρούσες οι αποζημιώσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ολοκληρώθηκε η 8η Ελληνογερμανική Συνέλευση
Με την υπογραφή κοινής διακήρυξης, η οποία περιέχει τις βασικές αρχές και ένα κοινό πλαίσιο δράσεων και συνεργασιών, ολοκληρώθηκε στη Χερσόνησο Ηρακλείου η 8η Ελληνογερμανική Συνέλευση. Στη Συνέλευση...
Ολοκληρώθηκε η 8η Ελληνογερμανική Συνέλευση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξεκίνησε τις εργασίες της η 8η Ελληνογερμανική Συνέλευση
Στο ξενοδοχείο «Lyttos» της Χερσονήσου ξεκίνησε την Πέμπτη τις εργασίες της η 8η Ελληνογερμανική Συνέλευση, εν μέσω διαμαρτυριών και αντιδράσεων. Στην εναρκτήρια ομιλία του ο περιφερειάρχης Κρήτης αναφέρθηκε...
Ξεκίνησε τις εργασίες της η 8η Ελληνογερμανική Συνέλευση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης
Στην Πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της 8ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, που ξεκινά σήμερα στη Χερσόνησο. Οι πολίτες συγκεντρώθηκαν λίγο μετά τις 4 το...
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Πλήθος καλεσμάτων κατά της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης
Να συμμετέχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη 1 Νοεμβρίου ενάντια στην «κατάπτυστη» Ελληνογερμανική Συνέλευση στη Χερσόνησο, καλούν τους πολίτες το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης...
Κρήτη: Πλήθος καλεσμάτων κατά της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρουσία Μαργαρίτη ο συντονισμός κατά της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης
Συνάντηση μνήμης και αγώνα διοργανώνεται το Σάββατο 27 Οκτωβρίου στο Ηράκλειο από το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, όπου θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση και...
Παρουσία Μαργαρίτη ο συντονισμός κατά της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας