Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εκδήλωση ενάντια στις ΒΑΠΕ στην Ιεράπετρα

Εκδήλωση ενάντια στις ΒΑΠΕ στην Ιεράπετρα

  • A-
  • A+

Εκδήλωση με θέμα τις Βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα πραγματοποιηθεί στην Ιεράπετρα το Σάββατο 3 Νοεμβρίου από  την «Πρωτοβουλία Ιεράπετρας για βιώσιμο περιβάλλον», με αφορμή την επικείμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Επισκοπή. Η Πρωτοβουλία δηλώνει την αντίθεση της, στη δημιουργία της συγκεκριμένης επιχειρηματικής δραστηριότητας, καθώς και σε κάθε μορφής ΒΑΠΕ. 

Τα μέλη της Πρωτοβουλίας θεωρούν ότι πρόκειται για ένα «Δούρειο Ίππο», ο οποίος ανοίγει την πόρτα σε αναρίθμητες άλλες τέτοιου τύπου εγκαταστάσεις, τόσο στην περιοχή τους, όσο και σε ολόκληρο το νησί.

Όπως τονίζουν, μια τέτοια επένδυση όπως αυτή στην Επισκοπή, δεν θα έχει οφέλη για την τοπική κοινωνία, το περιβάλλον και την οικονομία, καθώς ο στόχος είναι το κέρδος των επενδυτών οι οποίοι χρηματοδοτούνται από επιδοτήσεις για να τις υλοποιήσουν.

Όσον αφορά την αύξηση των θέσεων εργασίας, υποστήριξαν ότι τέτοιες επενδύσεις απαιτούν εξειδικευμένο προσωπικό και το μόνο που θα χρειαστεί είναι ένας φύλακας για τη φύλαξη του χώρου. Επίσης υπογραμμίζουν ότι για να μπορέσουν να τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες, θα καταστραφούν οι λόφοι της περιοχής ενώ τίθενται μια σειρά από ερωτήματα που έχουν να κάνουν με την εκπομπή ακτινοβολίας, και τις επιπτώσεις στην κτηνοτροφία και τον τουρισμό.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας:

Η «Πρωτοβουλία Ιεράπετρας για βιώσιμο περιβάλλον» και με αφορμή την επικείμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Επισκοπή, δηλώνει την αντίθεση της, στη δημιουργία αυτής της συγκεκριμένης επιχειρηματικής δραστηριότητας,  καθώς και σε κάθε μορφής ΒΑΠΕ. Θεωρούμε ότι πρόκειται για ένα «Δούρειο Ίππο», που ανοίγει την πόρτα σε αναρίθμητες άλλες   τέτοιου τύπου εγκαταστάσεις τόσο στο δήμο μας όσο και σε ολόκληρο το νησί μας.

Αντίστοιχα τέτοια παραδείγματα υπάρχουν σε πολλές περιοχές της Κρήτης (Ρέθυμνο, Σητεία) αλλά και σε άλλες περιοχές στην υπόλοιπη Ελλάδα (Κάρυστο, Άνδρο κ.α.), όπου οι καταστροφικές επιπτώσεις (στο περιβάλλον, την τοπική οικονομία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων) είναι κραυγαλέες. Φαίνεται πως έφτασε η ώρα για την καταστροφή και της δικιά μας περιοχής.

Στους ισχυρισμούς διαφόρων πολιτικών και οικονομικών παραγόντων που κερδοσκοπούν –ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία της κρίσης- πουλώντας το παραμύθι ότι η «καθαρή» αιολική ενέργεια θα σώσει τον πλανήτη, μειώνοντας, ταυτόχρονα, σημαντικά το κόστος για τον καταναλωτή η πραγματικότητα απαντά αμείλικτα:

Δεν είναι πράσινη η ενέργεια που παράγεται από τις ΒΑΠΕ, χωρίς αρνητικές επιπτώσεις για το περιβάλλον  και δεν περιορίζει τη χρήση των ορυκτών καυσίμων;

Πουθενά στον κόσμο οι μετρήσεις δεν έδειξαν ότι τα αιολικά πάρκα μειώνουν τους ρύπους.

Ποτέ και πουθενά δεν μείωσαν ουσιαστικά την χρήση λιγνίτη, ή φυσικού αερίου και δεν αντικατέστησαν συμβατικές μονάδες παραγωγής ενέργειας. Οι ΒΑΠΕ δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς τις συμβατικές αυτές μονάδες βάσης, καθώς παράγουν λίγο και ασυνεχές ρεύμα. Αντίθετα όσο αυξάνονται οι ΒΑΠΕ τόσο   πολλαπλασιάζονται και οι συμβατικές μονάδες.

Πάντα και παντού, σε περιοχές που εγκαθίστανται οι ΒΑΠΕ αλλοιώνουν και υποβαθμίζουν, μόνιμα, μη αναστρέψιμα, το περιβάλλον της περιοχής. Καταστρέφουν δάση και περιοχές NATURA αδιαφορώντας παντελώς για την τοπική χλωρίδα και πανίδα.

Δεν είναι φθηνότερη η ενέργεια που προέρχεται από τις ΒΑΠΕ; Δεν υπάρχουν ανταποδοτικά οφέλη;

Ο καταναλωτής υποχρεώνεται να πληρώνει επιπρόσθετο φόρο με το βαρύγδουπο όνομα "ΕΤΜΕΑΡ" ("Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων"), με πρόσχημα τη μείωση των ρύπων και την παροχή καθαρότερης ενέργειας που δεν ισχύουν. Επιπλέον, 2 δισ. το χρόνο μας στοιχίζουν οι επιδοτήσεις τους.

Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και χώρες με πολλά αιολικά, όπως η Γερμανία και η Δανία, και δεν ηλεκτροδοτούνται από τα αιολικά τους, αλλά και, χάρη σε αυτά, έχουν το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη.

Τελικά, οι ΒΑΠΕ δεν στοχεύουν στην ενεργειακή αυτάρκεια μας, κι αν όχι ποιός ωφελείτε από αυτές τις επενδύσεις;

Κάνουν πλούσιες τις εταιρείες  που τα κατασκευάζουν  (κατά κύριο λόγο γερμανικές) και τα εγκαθιστούν και τους ντόπιους μεσάζοντες που εμφανίζονται σαν «επενδυτές» εποφθαλμιώντας τις επιδοτήσεις.

Η προώθηση των συγκεκριμένων επενδύσεων δεν στοχεύει στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών ούτε της περιοχής, ούτε της χώρας μας. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ  οι ανάγκες της Κρήτης στο σύνολο της είναι 750MW, προβλέπεται (μέχρι στιγμής) η δημιουργία ΒΑΠΕ για παραγωγή 6500 MW, με υποθαλάσσια καλωδιακή διασύνδεση, ενώ  προγραμματίζονται επενδύσεις σε αιολικά, ηλιοθερμικά, υβριδικά (που δεσμεύουν και τα νερά) για παραγωγή 10πλάσιας (!) ενέργειας από αυτήν που καταναλώνουμε και με μόνιμες επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον. Εύκολα αντιλαμβάνεται, λοιπόν, κανείς ότι η Κρήτη προορίζεται να αποτελέσει τη μπαταρία ολόκληρης της Ευρώπης.

Γιατί, λοιπόν, προωθούνται με τέτοια "θέρμη" από τις εκάστοτε κυβερνήσεις;

Η  ενίσχυση αυτής της «επιχειρηματικής» δραστηριότητας, με κάθε τρόπο (οικονομικό και θεσμικό), εντάσσεται στην πολιτική ιδιωτικοποίησης της ενέργειας, αλλά και κάθε είδους περιουσίας της ελληνικής κοινωνίας που προωθούν όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια σε αγαστή συνεργασία με την ΕΕ-, στερώντας μας όχι μόνο υπηρεσίες, εγκαταστάσεις και δίκτυα που φτιάχτηκαν με χρήματα των εργαζομένων (π.χ. η ΔΕΗ), αλλά και την ίδια τη γη, τα βουνά, τις θάλασσες της χώρας μας.

Την εικόνα των τεράστιων συμφερόντων που εξυπηρετούνται από τη στυγνή εκμετάλλευση της χώρας μας συμπληρώνουν τόσο η αναζήτηση υδρογονανθράκων στις νότιες θάλασσές μας (που φυσικά θα πραγματοποιήσουν και θα εκμεταλλευτούν ξένες εταιρείες σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα), όσο και η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να πλασαριστεί στις συμφωνίες που κλείνονται μεταξύ Ισραήλ, Αιγύπτου και Κύπρου υπό την εποπτεία των ΗΠΑ και τη συνδρομή της ΕΕ, προσφέροντας γη και ύδωρ και εμπλέκοντας τη χώρα μας στα γεωπολιτικά παιχνίδια και τις επικίνδυνες, σκληρές πολεμικές συγκρούσεις που οξύνονται στην περιοχή μας.   

Για όλα αυτά, για τις πραγματικά εναλλακτικές λύσεις, και για το δικαίωμα και την υποχρέωσή μας να αντιδράσουμε σε κάθε απόφαση και ενέργεια που υπονομεύσει τη ζωή και το μέλλον του τόπου μας, σας καλούμε να κουβεντιάσουμε και να δράσουμε.  

  

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ιεράπετρα: Συντονισμός φορέων ενάντια στις ανεμογεννήτριες
Ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις κορυφές της ορεινής περιοχής της Επισκοπής, δηλώνει η νεοσύστατη «Πρωτοβουλία Ιεράπετρας για βιώσιμο περιβάλλον». Στο συντονιστικό συμμετέχουν πολλοί φορείς και...
Ιεράπετρα: Συντονισμός φορέων ενάντια στις ανεμογεννήτριες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντί για ΒΟΑΚ, ηλιοθερμικό πάρκο
Ανακοινώσεις για το μείζον θέμα της οδικής ασφάλειας περίμεναν οι Κρητικοί, αλλά στη ΔΕΘ τούς προέκυψε ενεργειακό έργο προς τέρψιν των επενδυτών για το οποίο η Περιφέρεια Κρήτης έχει πάρει αρνητική θέση.
Αντί για ΒΟΑΚ, ηλιοθερμικό πάρκο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Προγραμματική σύμβαση Περιφέρειας - ΤΕΙ για τις ΑΠΕ
Προγραμματική σύμβαση για έρευνα και μελέτη του ενεργειακού και του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού στην Περιφέρεια και στους δήμους της Κρήτης, υπεγράφη μεταξύ της Περιφέρειας και του ΤΕΙ. Στόχος είναι η...
Κρήτη: Προγραμματική σύμβαση Περιφέρειας - ΤΕΙ για τις ΑΠΕ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ιεράπετρα: Επιπλέον υδρονομείς για την «αστυνόμευση» του νερού
Στην πρόσληψη επιπλέον υδρονομέων προχώρησαν για την φετινή περίοδο οι υπεύθυνοι του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν καλύτερα το πρόβλημα της έλλειψης νερού. Στην Ιεράπετρα περιφρουρείται...
Ιεράπετρα: Επιπλέον υδρονομείς για την «αστυνόμευση» του νερού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χρηματοδότηση για την επέκταση του ΧΥΤΑ Σητείας
Με το ποσό του 1.400.000 ευρώ θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Κρήτης και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το έργο κατασκευής νέου κυττάρου ΧΥΤΑ στη Σητεία. Στο έργο περιλαμβάνεται η κατασκευή νέου...
Χρηματοδότηση για την επέκταση του ΧΥΤΑ Σητείας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο Ρέθυμνο ο Σταθάκης, στις επάλξεις το κίνημα κατά των ΒΑΠΕ
Με αφορμή την ημερίδα η οποία πραγματοποιείται την Παρασκευή στο Ρέθυμνο για τις ΒΑΠΕ, το Συντονιστικό του Ρεθύμνου τάχθηκε για μία ακόμη φορά ενάντια στην δημιουργία αιολικών πάρκων στα βουνά του Ρεθύμνου και...
Στο Ρέθυμνο ο Σταθάκης, στις επάλξεις το κίνημα κατά των ΒΑΠΕ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας