Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κρήτη: Πλήθος καλεσμάτων κατά της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης

Κρήτη: Πλήθος καλεσμάτων κατά της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης

  • A-
  • A+

Να συμμετέχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη 1 Νοεμβρίου ενάντια στην «κατάπτυστη» Ελληνογερμανική Συνέλευση στη Χερσόνησο, καλούν τους πολίτες το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, η δημοτική παράταξη «ΠΟΛΙΤΕΣ για την ΚΟΙΝΩΝΙΑ και το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» και η Λαϊκή Ενότητα.

Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, στις 4.30 το απόγευμα στην Πλατεία Ελευθερίας ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί ειρηνική παράσταση διαμαρτυρίας στο ξενοδοχείο «Lyttos Beach» (Ανάληψη Δήμου Χερσονήσου) όπου πραγματοποιείται η Συνέλευση.

Το Εθνικό Συμβούλιο χαρακτηρίζει την Συνέλευση ως κατάπτυστη και αποικιοκρατική και τονίζει ότι αποτελεί Δούρειο Ίππο για την προώθηση της γερμανικής πολιτικής στην Ελλάδα, στοχεύοντας στην ενσωμάτωση της χώρας στη γερμανική οικονομική αυτοκρατορία.

Τέλος το Εθνικό Συμβούλιο χαιρετίζει τις αποφάσεις πολλών δημοτικών συμβουλίων, δημάρχων και φορέων της Κρήτης να μην συμμετέχουν στην 8η Ελληνογερμανική Συνέλευση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση από το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα:

Η Αντίσταση και η Θυσία της Ελλάδας στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και της Κατοχής ήταν πραγματικά μεγαλειώδης. Ο φασιστικός Άξονας, με κύρια υπεύθυνο το Γ’ Ράιχ, εξολόθρευσε μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού, κατέστρεψε ολοσχερώς τη χώρα μας, λεηλάτησε και ιδιοποιήθηκε τον πλούτο της. Έως την τελευταία μέρα της Κατοχής η ναζιστική Γερμανία συνέχιζε να εκδικείται τον λαό μας για την ανυπότακτη στάση του και φεύγοντας, το Φθινόπωρο του 1944, άφησε πίσω της κρανίου τόπο, θάνατο, πένθος και ανείπωτη δυστυχία.

Και όμως, 73 χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, το αυτονόητο αίτημα για Δικαιοσύνη ακόμα εκκρεμεί. Η Γερμανία, αρνείται να αναγνωρίσει εμπράκτως τα εγκλήματα που ο στρατός της διέπραξε, τη λεηλασία από την οποία το κράτος της επωφελήθηκε, τη φοβερή καταστροφή που προκάλεσε στη χώρα μας υπονομεύοντας βίαια το μέλλον της. Αρνείται να συνάψει Συνθήκη Ειρήνης με την Ελλάδα, αρνείται να εκπληρώσει την ηθική, ιστορική, πολιτική και νομική υποχρέωσή της προς την Ελλάδα και να αποδώσει τις γερμανικές οφειλές. Αρνείται δηλαδή την δικαίωση της μεγαλειώδους Αντίστασης και Θυσίας της Ελλάδας, που συνέβαλε τα μέγιστα στη συντριβή του φασισμού και την απαλλαγή της Ευρώπης και της ίδιας της Γερμανίας από το ναζιστικό ζυγό. Κάτι που, όπως επισημαίνει ο Μανώλης Γλέζος, η σύγχρονη Ο.Δ. Γερμανίας δεν θα έπρεπε ποτέ να λησμονεί. Περιορίζεται σε μία «συγγνώμη», που όμως αποδεικνύεται κενή περιεχομένου και ανειλικρινής εφ’ όσον δεν συνοδεύεται με πράξεις αποζημίωσης, επανόρθωσης, αποκατάστασης. Μία «συγγνώμη», που αναιρείται πλήρως από την ίδια τη γερμανική κυβέρνηση και την αποικιοκρατικού χαρακτήρα προσπάθειά της να παραχαράξει την ιστορία, να διεισδύσει στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας μας, να λεηλατήσει περαιτέρω τον εθνικό μας πλούτο. 

Και δυστυχώς, σήμερα όπως και τότε, βρίσκονται συμπατριώτες μας πρόθυμοι να υπηρετήσουν τα γερμανικά σχέδια σε βάρος του λαού μας.  Ας καταλάβουν, επιτέλους, ότι η «Ελληνογερμανική Συνέλευση» αποτελεί Δούρειο Ίππο για την προώθηση της γερμανικής πολιτικής στην Ελλάδα στοχεύοντας στην ενσωμάτωση της Ελλάδας στη γερμανική οικονομική αυτοκρατορία και τη μετατροπή της χώρας μας σε αποικία. Ας αναρωτηθούν, τέλος, πώς είναι δυνατόν να υπάρχει «Ελληνογερμανική Συνέλευση» και άλλες συναφείς πρωτοβουλίες ψευδεπίγραφης συμφιλίωσης ενώ οι δύο χώρες είναι ακόμη σε καθεστώς λήξης εμπόλεμης κατάστασης, με ευθύνη της Γερμανίας, που αρνείται να υπογράψει Συνθήκη Ειρήνης με την Ελλάδα; Ας έχουν υπόψη τους όσοι σκέφτονται να συμμετάσχουν στην ψευδεπίγραφη «Ελληνογερμανική Συνέλευση» ότι η παρουσία τους υπηρετεί, ανεξάρτητα από τις προθέσεις τους, τις επιδιώξεις των γερμανικών ελίτ. Δεν ταιριάζει στο λαό μας αυτή η συναλλαγή, δεν ταιριάζει με την Ιστορία μας αυτή η υποτέλεια.

Επαναλαμβάνουμε για μία ακόμη φορά ότι στην καρδιά μας των Ελλήνων και ιδίως των Θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας δεν χωρούν μίσος, μνησικακία και μισαλλοδοξία. Είμαστε αλληλέγγυοι με τον γερμανικό λαό, όπως και με κάθε λαό, κι επιζητούμε σχέσεις φιλίας και συνεργασίας μαζί του. Υπογραμμίζουμε όμως ότι η ειλικρινής φιλία των λαών στηρίζεται στην ισότητα, τον αμοιβαίο σεβασμό και τη δικαιοσύνη, αρχές και αξίες για τις οποίες και αγωνιζόμαστε.

Συνεχίζουμε ανυποχώρητα τον ιερό αγώνα για Δικαιοσύνη & Αποζημίωση. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να διεκδικήσει ως οφείλει, σθεναρά και αποφασιστικά τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και τα πολιτικά κόμματα του δημοκρατικού τόξου να στηρίξουν ομόθυμα τον δίκαιο αυτό αγώνα.

Χαιρετίζουμε τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων, των δημάρχων και των φορέων της Μεγαλονήσου, που δηλώνουν ότι δεν θα συμμετάσχουν στην ψευδεπίγραφη «Ελληνογερμανική Συνέλευση» στη Χερσόνησο. Είναι, πλέον, βέβαιο ότι η φιέστα της υποτέλειας και της ιδιοτέλειας θα αποδειχθεί φιάσκο!

Καλούμε σε συγκέντρωση την Πέμπτη 1η Νοέμβρη και ώρα 4.30μμ, στην Πλατεία Ελευθερίας, έξω από τον κινηματογράφο Αστόρια και στη συνέχεια σε ειρηνική παράσταση διαμαρτυρίας στο ξενοδοχείο Lyttos Beach (Ανάληψη Δήμου Χερσονήσου) όπου πραγματοποιείται η κατάπτυστη αυτή «Συνέλευση».

 

Η ανακοίνωση και το κάλεσμα από την δημοτική παράταξη του Δήμου Χερσονήσου «ΠΟΛΙΤΕΣ για την ΚΟΙΝΩΝΙΑ και το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ»:

Η 8 η Ελληνογερμανική Συνέλευση πραγματοποιείται δυστυχώς στον τόπο μας στον απόηχο μάλιστα των εορταστικών εκδηλώσεων για την 28 η Οκτώβρη.

Παρά τις αντιρρήσεις μας που εκφράστηκαν στο Δημοτικό συμβούλιο Χερσονήσου αλλά και τις ισχυρές αντιδράσεις της Κοινωνίας, των Μαρτυρικών Δήμων, του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, πολλών Ενώσεων Θυμάτων Ολοκαυτωμάτων, Συλλόγων Μαρτυρικών Χωριών της Κρήτης και Ιστορικών, η Δημοτική Αρχή Χερσονήσου αρτηριοσκληρωτικά επιμένει να μην αντιλαμβάνεται τη βαρύτητα και το αρνητικό φορτίο των πράξεων και των επιλογών της.

Φιλοξενεί πανηγυρίζοντας την Ελληνογερμανική Συνέλευση! Έναν θεσμό Γερμανικής έμπνευσης που αποδεδειγμένα αποσκοπεί στον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και πόρων της Χώρας μας, στη λεηλασία του εθνικού μας πλούτου, στη διείσδυση στην πολιτική, την οικονομική, την κοινωνική και την πνευματική ζωή της Χώρας, στο εκπαιδευτικό της σύστημα.

Η “Ελληνογερμανική Συνέλευση” μαζί με το “Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον” και το “Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας”, ως Γερμανικές αποστολές στην Ελλάδα, δημιουργήθηκαν για να αμβλύνουν τις αντιδράσεις του Ελληνικού λαού απέναντι στις επιπτώσεις των μνημονίων. Είναι παράλληλα εργαλεία επηρεασμού, προκειμένου να αλλάξει η οπτική, να εξασθενίσουν εθνικές απαιτήσεις, να απομακρυνθεί η Χώρα μας από την υπόθεση της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών για τα ναζιστικά εγκλήματα της κατοχής. Λυπούμαστε για το γεγονός ότι ο Δήμαρχος Χερσονήσου και η δημοτική αρχή επιλέγουν το ρόλο του Δούρειου Ίππου. Πρέπει γοργά να κατανοήσουν ότι δε δικαιούνται να ασκούν εξωτερική πολιτική, δε δικαιούνται να υποσκάπτουν τα ελληνικά συμφέροντα ούτε να υπονομεύουν την προσπάθεια της χώρας να σταθεί στα πόδια της.

Η Δημοτική Κίνηση Χερσονήσου “ΠΟΛΙΤΕΣ για την ΚΟΙΝΩΝΙΑ και το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ”στάθηκε ανέκαθεν απέναντι και διαφώνησε με την επιλογή της δημοτικής αρχής να αποτελεί το σταθερό πυλώνα της ελληνογερμανικής συνέλευσης. Έναν ένθερμο στυλοβάτη των δράσεων και πρωτοβουλιών της. Είμαστε η μόνη δημοτική παράταξη που αρνήθηκε να συμμετέχει σε αποστολές του Δήμου μας στη Γερμανία στα πλαίσια της συνέλευσης.

Δεν κηρύσσουμε τον απομονωτισμό των τοπικών μας κοινωνιών από τα διεθνή περιβάλλοντα. Αποδεχόμαστε τις ισότιμες διμερείς συνεργασίες της Αυτοδιοίκησης στα πλαίσια όμως ενός πολυδιάστατου προσανατολισμού που επιλέγουμε σύμφωνα με τις ανάγκες μας.

Τρέφουμε φιλικά αισθήματα προς το Γερμανικό λαό, προς τους Γερμανούς πολίτες που κατά χιλιάδες επισκέπτονται κάθε χρόνο τη χώρα και τον τόπο μας. Τον θαυμάζουμε πολλάκις στις διεκδικήσεις του για μιαν καλύτερη ζωή, για την προστασία του περιβάλλοντος, για την προσπάθεια του να αποτινάξει το φασιστικό-ναζιστικό παρελθόν του και να εμποδίσει την παλινόρθωσή του.

Αποδοκιμάζουμε όσους στενόμυαλα αντιλαμβάνονται την ελληνογερμανική συνέλευση μόνο ως την ευκαιρία προβολής της τουριστικής μας αγοράς. Όσους βλάπτουν τα εθνικά δίκαια και δικαιώματα. Όσους απλά υποκλίνονται στο τουριστικό μάρκετιγκ και την αγορά, αντί να δουλεύουν για τη θεμελίωση πραγματικών δεσμών φιλίας, αλληλεγγύης και κατανόησης μεταξύ των δύο λαών.

Καλούμε τους φίλους της κίνησης να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που προγραμματίζονται κατά της ελληνογερμανικής συνέλευσης.

Η ανακοίνωση - κάλεσμα της ΛΑϊκής Ενότητας για την συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την 8η Ελληνογερμανική Συνέλευση:

Να ΑΚΥΡΩΘΕΙ η απαράδεκτη “ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ” που με ευθύνη ορισμένων αυτοδιοικητικών και κόντρα στη θέληση του Ελληνικού και του Κρητικού Λαού πρόκειται να πραγματοποιηθεί από 1 έως 3 Νοέμβρη στη Χερσόνησο

Το Μάιο του 2010 εν μέσω της, άνευ όρων, παράδοσης της χώρας, η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου υπογράφει με την Α. Μέρκελ το «Σύμφωνο Ελληνογερμανικής Συνεργασίας» με τρείς πυλώνες την «Ελληνογερμανική Συνέλευση», το «Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον» και το «Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας».

Όλα αυτά παρουσιάζονται ως χείρα βοηθείας από την Γερμανία ενώ όμως στην ουσία πρόκειται για εργαλεία διείσδυσης και υφαρπαγής πλουτοπαραγωγικών πηγών και ανθρώπινου δυναμικού προς ενίσχυση της Γερμανικής οικονομίας με σκοπούς:

  1. Να ελέγξει η Γερμανική κυβέρνηση μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας μας και την ενέργεια, υποδομές, πολιτιστικούς θησαυρούς, διαχείριση απορριμμάτων κλπ). Είναι χαρακτηριστική η προκλητική ενέργεια του κ. Φούχτελ (υφυπουργού!!! για θέματα Ελλάδας – παγκόσμια πρωτιά) να αποστείλει το Σεπτέμβρη του 2014, οκτασέλιδο ερωτηματολόγιο εκ μέρους της «Ελληνογερμανικής Συμμαχίας» σε Δήμους και Περιφέρειες, ζητώντας να μάθει την ακριβή σύσταση του πληθυσμού όπως τα περιουσιακά στοιχεία των ΟΤΑ
  2. Να αποδυναμωθεί η ιστορική μνήμη του ελληνικού λαού και να εξουδετερώσουν τη διεκδίκηση των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Έχουμε υποχρέωση να σταματήσουμε αυτά τα σχέδια. Σήμερα που ο πόλεμος διεξάγεται με οικονομικά και πολιτικά μέσα μόνο μια ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΡΗΞΗ μπορεί να σταματήσει τα σχέδια τους. Η 8 η «Ελληνογερμανική …συνέλευση πραγματοποιείται 3 μέρες μετά την ιστορική επέτειο του ΟΧΙ και βλέπουμε ορισμένες από τις "πατριωτικές" δυνάμεις του τόπου να στηρίζουν την διεξαγωγή της. Ο πατριωτισμός κάποιων αιρετών της Κρήτης περιορίζεται μόνο στην μιλιταριστική φιέστα των παρελάσεων, αλλά ουδέποτε και σε καμία περίπτωση δεν διεκδικεί μια στοιχειώδη συνέπεια απέναντι στην ιστορική μνήμη.

Την δικαίωση δηλαδή των χιλιάδων πεσόντων στα μαρτυρικά χρόνια της κατοχής, με την διεκδίκηση των Γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων, αντί να νομιμοποιεί και να καλεί στην κατάπτυστη τόσο σε περιεχόμενο όσο και σε απώτερο σκοπό Ελληνογερμανική Συνέλευση. Αντιθέτως η ιστορία του δοσιλογισμού επαναλαμβάνετε. 

Η N.E Ηρακλείου της Λαϊκής Ενότητας πιστή στον αγώνα για την κατάργηση της Μνημονιακής αποικιοκρατίας καλεί:

  1. Όλους τους πολίτες στο συλλαλητήριο διαμαρτυρία έξω από τον χώρο της «Ελληνογερμανικής Συνέλευσης» στην Χερσόνησο.
  2. Το Λαό σε άρνηση συνεργασίας με προγράμματα αναθεώρησης της ιστορικής μνήμης που θα λειτουργήσουν ως Δούρειος Ίππος προκειμένου να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη και την ιστορική μνήμη.
  3. Το Σύνολο του Ελληνικού Λαού να κρατήσουμε άσβεστο το πάθος για δικαίωση της Χώρας μας και των αγώνων της κατά του Φασισμού μέσω της καταβολής των οφειλομένων αποζημιώσεων από Γερμανικής πλευράς. Η χώρα καταστρέφετε για δεύτερη φορά γιατί έπρεπε να δανείζεται αφ’ ενός για την ανασυγκρότηση και αφ’ ετέρου για την εξυπηρέτηση προπολεμικών δανείων. Σημειωτέον πως τα προπολεμικά δάνεια της Γερμανίας «διαγράφτηκαν».

Τέλος καλούμε τους πατριώτες και δημοκράτες όλης της Κρήτης να δώσουν δυναμικά μαζικά το παρόν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας & πορεία την Πέμπτη 1 η Νοέμβρη, στην πλ. Ελευθερίας στο Ηράκλειο στις 4:30 μμ. & στη συνέχεια, στις 7:00 μμ να κατευθυνθούμε όλοι/ες μαζί στη Χερσόνησο στο ξενοδοχείο LyttosBeach, όπου θα πραγματοποιηθεί η επαίσχυντη Ελληνογερμανική Συνέλευση και με αίτημα την ακύρωσή της.

Στο μπλόκ της Ν.Ε. Ηρακλείου της ΛΑ.Ε. στις εκδηλώσεις για την ακύρωση της κατάπτυστης «Ελληνογερμανικής συνέλευσης»!!! θα συμμετέχουν επίσης οι σ. Παναγιώτης Λαφαζάνης γραμματέας του Π.Σ. της ΛΑ.Ε. και Νίκος Χουντής ευρωβουλευτής και μέλος του Π.Σ. της ΛΑ.Ε.

Όλοι/ες στις Συγκεντρώσεις Διαμαρτυρίας και την πορεία

ΠΕΜΠΤΗ 1 ΝΟΕΜΒΡΗ 2018

  • 4:30μμ πλατεία Ελευθερίας Ηράκλειο
  • 7:00μμ Χερσόνησος, ξεν. Lyttos Beach

  

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης
Στην Πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της 8ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, που ξεκινά σήμερα στη Χερσόνησο. Οι πολίτες συγκεντρώθηκαν λίγο μετά τις 4 το...
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Ετοιμάζουν κινητοποίηση στην Ελληνογερμανική Συνέλευση
Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ξενοδοχείο όπου θα πραγματοποιηθεί η 8η Ελληνογερμανική Συνέλευση στην Χερσόνησο, καλεί το Παγκρήτιο Δίκτυο Δυνάμεων Αντίστασης & Αλληλοβοήθειας. Η συγκέντρωση θα...
Κρήτη: Ετοιμάζουν κινητοποίηση στην Ελληνογερμανική Συνέλευση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα κινητοποίηση στο Καπετανάκειο για το κτιριακό
Νέα κινητοποίηση για τις συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στην παράδοση του κτιρίου στο 1ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου (Καπετανάκειο), ανακοίνωσαν μαθητές, καθηγητές και γονείς, απορρίπτοντας ουσιαστικά την επιλογή να...
Νέα κινητοποίηση στο Καπετανάκειο για το κτιριακό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Κλειστά τα αμαξοστάσια σε ένδειξη πένθους
Σε κινητοποίηση προχωρούν οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων της Κρήτης, συμμετέχοντας στην 24ωρη πανελλαδική απεργία του κλάδου, σε ένδειξη πένθους για τον οδηγό απορριμματοφόρου του Δήμου...
Κρήτη: Κλειστά τα αμαξοστάσια σε ένδειξη πένθους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στους δρόμους οι εργαζόμενοι της Κρήτης
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν εργαζόμενοι το πρωΐ της Τετάρτης στην πλατεία Ελευθερίας έξω από την Περιφέρεια Κρήτης, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ. Στην συνέχεια...
Στους δρόμους οι εργαζόμενοι της Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στην Κρήτη την Τετάρτη
Συνεχή είναι τα καλέσματα σωματείων και συνδικάτων εργαζομένων και συνταξιούχων της Κρήτης για συμμετοχή στην απεργία της 14ης Νοεμβρίου. Τα σωματεία καλούν σε συγκεντρώσεις το πρωΐ της Τετάρτης σε Ηράκλειο,...
Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στην Κρήτη την Τετάρτη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας