• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 15.2°C
  2 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 11.0°C
  4 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.2°C / 14.0°C
  2 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 8.3°C
  1 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 9.9°C
  4 BF
  57%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 7.9°C / 11.0°C
  2 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.4°C
  3 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  2 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 16.9°C
  5 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 10.9°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 13.8°C
  3 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.6°C / 10.7°C
  1 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  58%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 11.1°C
  0 BF
  57%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 11.5°C
  1 BF
  88%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  5 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 14.9°C
  0 BF
  50%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.3°C / 8.3°C
  0 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.6°C / 9.7°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.4°C
  2 BF
  59%
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ηράκλειο: Φοιτητικό συλλαλητήριο την Πέμπτη στα Λιοντάρια

 • A-
 • A+

Συλλαλητήριο στην πλατεία Λιονταριών διοργανώνουν την Πέμπτη φοιτητικοί σύλλογοι του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Ηρακλείου, με στόχο να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ανώτατη εκπαίδευση. 

Οι φοιτητές διαμαρτύρονται για το νομοσχέδιο το οποίο, όπως αναφέρουν, δημιουργεί μεγαλύτερη σύνδεση των σχολών τους με τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Οι φοιτητές τονίζουν ότι η κατηγοριοποίηση πτυχίων και αποφοίτων, υπονομεύει την εργασιακή τους προοπτική ενώ με αυτόν τον τρόπο διαμορφώνεται ένα μεγάλο κομμάτι φοιτητών και αποφοίτων που το πτυχίο τους δεν θα έχει κανένα αντίκρυσμα, χωρίς δικαίωμα ισοτίμησής του με κάποιο νέο τμήμα.

Επίσης οι φοιτητές ζητούν αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τη φοιτητική μέριμνα, ανέγερση νέων εστιών, κατάργηση διδάκτρων στα μεταπτυχιακά προγράμματα κ.α..

Αναλυτικά η ανακοίνωση από το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών Ηρακλείου Κρήτης:

Όλοι μαζί έχουμε τη δύναμη να τα καταφέρουμε! Με τους συλλόγους μας είμαστε πιο δυνατοί! Δυναμώνουμε τη συλλογική διεκδίκηση, την οργάνωση σε κάθε έτος και τμήμα, την αλληλεγγύη, το συντονισμό των συλλόγων μας, την ενότητα με τους εργαζόμενους. Μέσα από τους συλλόγους μας κερδίσαμε πέρσι να αυξηθούν οι μετεγγραφέντες, να πάρουμε βιβλία, να επανέλθει η σίτιση στις εστίες, να καθυστερήσουμε τη γενίκευση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, να "ζωντανέψουμε" τις σχολές μας, να γνωρίσουμε τι συμβαίνει στο επάγγελμά μας.

Μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που έχει κάνει την κοροϊδία επάγγελμα! Δεν περιμένουμε λύσεις από όσους ευθύνονται για τα προβλήματα στις σπουδές και το μέλλον μας! Τα "μνημόνια φεύγουν" αλλά όλοι οι μνημονιακοί νόμοι και οι "κόφτες δαπανών" στην Παιδεία παραμένουν εδώ!

Μαζί μπορούμε να πάμε κόντρα στα επιχειρηματικά συμφέροντα που κερδοφορούν πάνω στα τσακισμένα μορφωτικά και εργασιακά μας δικαιώματα. Το τρένο της "δίκαιης ανάπτυξης" έρχεται αλλά με καύσιμο τους μισθούς, τα ωράρια των νέων εργαζομένων, την εμπορευματοποίηση της παιδείας και της έρευνας! Η ανάπτυξη των τραπεζών βασίζεται στους πλειστηριασμούς 50.000 λαϊκών κατοικιών!

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την ανώτατη εκπαίδευση!

Η κυβερνηση βήμα-βήμα αλλάζει το χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με στόχο την μεγαλύτερη σύνδεση των σχολών με τα επιχειρηματικά συμφέροντα, οδηγώντας στην παραπέρα υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση των σπουδών. Σειρά έχει η Θεσσαλία, η Στερεά, το ΕΚΠΑ και το Γεωπονικό Αθήνας.

Με το νέο σχέδιο νόμου:

Διευρύνεται η κατηγοριοποίηση πτυχίων και αποφοίτων που υπονομεύει την εργασιακή μας προοπτική. Απόφοιτοι με πτυχία διαφορετικών "ταχυτήτων", 2ετή, 4ετή, 5ετή στο ίδιο αντικείμενο, με διαφοροποιημένο πρόγραμμα σπουδών οι οποίοι αναγκάζονται να κυνηγάνε πανάκριβες πιστοποιήσεις και τελικά να "επιβιώνει" ο πιο φθηνός, συμπιέζονται τα δικαιώματα όλων προς τα κάτω.

Παγιώνεται η υποχρηματοδότηση, οι ελλείψεις σε καθηγητές, υποδομές και φοιτητική μέριμνα. Με τα ιδρυματα να στρέφονται ακόμα περισσότερο στην επιχειρηματική λειτουργία, την εμπορευματοποίηση της γνώσης, της έρευνας, της φοιτητικής μέριμνας. Η ίδρυση νέων τμημάτων, χωρίς επιπλέον πόρους, προσωπικό και υποδομές θα γιγαντώσει τα προβλήματα.

Διαμορφώνεται ένα μεγάλο κομμάτι φοιτητών και αποφοίτων που το πτυχίο τους δεν θα έχει κανένα αντίκρυσμα, χωρίς δικαίωμα ισοτίμησής του με κάποιο νέο τμήμα. Ο σχηματισμός τμημάτων κατά παραγγελία των επιχειρηματιών οδηγεί στο κλείσιμο τμημάτων, τις συγχωνεύσεις σε τμήματα-φρανκενστάϊν χωρίς συνάφεια μεταξύ τους, την πολυδιάσπαση αντικειμένων και τίτλων σπουδών.

 • Το πτυχίο να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για δουλειά με δικαιώματα στο αντικείμενο σπουδών.
 • Τώρα ανέγερση νέων εστιών
 • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τη φοιτητική μέριμνα
 • Δωρεάν σπουδές για όλους
 • Απόσυρση του νομοσχεδίου για την Ανώτατη εκπαίδευση
 • Κατάργηση διδάκτρων στα μεταπτυχιακά

Σύλλογοι Μαθηματικού, Φυσικού, Επιστήμης υπολογιστών, ΣΕΥΠ ,ΣΔΟ, ΣΤΕΦ
Συνέλευση 1ου έτους Κοινωνικής Εργασίας 

Καλούμε στη 1 Νοέμβρη στις 12:00 στα Λιοντάρια για το φοιτητικό συλλαλητήριο

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κινητοποιήσεις φοιτητών σε Ηράκλειο και Χανιά
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οι φοιτητές σε Ηράκλειο και Χανιά, με στόχο να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ανώτατη εκπαίδευση. Ταυτόχρονα ζητούν αύξηση της...
Κινητοποιήσεις φοιτητών σε Ηράκλειο και Χανιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Την Τρίτη οι κινητοποιήσεις φοιτητών σε όλη την Κρήτη
Κινητοποιήσεις σε όλη την Κρήτη, πραγματοποιούν την Τρίτη 7 Νοεμβρίου οι σπουδαστικοί σύλλογοι των ιδρυμάτων του νησιού, στα πλαίσια της πανελλαδικής κινητοποίησης των φοιτητών. Οι φοιτητές θα πραγματοποιήσουν...
Την Τρίτη οι κινητοποιήσεις φοιτητών σε όλη την Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ στο Ηράκλειο
Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, πραγματοποιεί το ΠΑΜΕ, την Πέμπτη 26 Οκτώβρη στις 7 το απόγευμα, στην Πλατεία Ελευθερίας. Η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα στην εργατική τάξη και τα σωματεία της για...
Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ στο Ηράκλειο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ένταση μεταξύ αστυνομίας - διαδηλωτών στην ομιλία Τσίπρα
Τον κύριο όγκο των διαδηλωτών μπλόκαρε η αστυνομία, αποκλείοντάς τους από το να πλησιάσουν στην Αστόρια, όπου μιλάει ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Συνεδρίου. Οι διαδηλωτές ζητούν να τους...
Ένταση μεταξύ αστυνομίας - διαδηλωτών στην ομιλία Τσίπρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συντονισμός για το συλλαλητήριο την μέρα του αναπτυξιακού συνεδρίου
Σε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας έξω από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, καλούν τους πολίτες το ΕΚΗ και η ΟΕΒΕΝΗ, την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία θα μιλήσει ο πρωθυπουργός στο αναπτυξιακό συνέδριο...
Συντονισμός για το συλλαλητήριο την μέρα του αναπτυξιακού συνεδρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 7 Απρίλη σε Ηράκλειο και Χανιά
Συλλαλητήρια σε Ηράκλειο και Χανιά, διοργανώνει το ΠΑΜΕ στις 7 Απριλίου, με αφορμή την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup. Το ΠΑΜΕ, δηλώνει αντίθετο στη μείωση του αφορολόγητου ορίου, σε νέες μειώσεις σε μισθούς...
Συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 7 Απρίλη σε Ηράκλειο και Χανιά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας