Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Βραβεύτηκε ο ΕΣΔΑΚ για το Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας

Βραβεύτηκε ο ΕΣΔΑΚ για το Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας

 • A-
 • A+

Με το «Ελληνικό Βραβείο για το Περιβάλλον» τιμήθηκε ο ΕΣΔΑΚ για το Περιβαλλοντικό Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας, κατά τη διάρκεια της 7ης τελετής απονομής των «Ευρωπαϊκών Βραβείων Επιχειρήσεων για το Περιβάλλον». Το βραβείο αφορούσε το πρωτοποριακό Περιβαλλοντικό Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας το οποίο σχεδιάζεται στην Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου.

Τα βραβεία, τα οποία τελούν υπό την αιγίδα των Υπουργείων Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού, του Σ.Ε.Β., της Κ.Ε.Δ.Ε., της ΕΝ.Π.Ε., της Ε.Ε.Δ.Ε. και άλλων φορέων, θεωρούνται από τα πιο σημαντικά του τομέα στην χώρα μας.

Συγκεκριμένα, ο ΕΣΔΑΚ έλαβε το Βραβείο Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Β' βαθμού & φορέων Δημοσίου, το οποίο αφορούσε το ιδιαίτερα πρωτοποριακό Περιβαλλοντικό Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας, το οποίο σχεδιάζεται να λειτουργήσει στην Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου, με τη συνεργασία του Δήμου Ηρακλείου και άλλων φορέων.

Στην εκδήλωση, η Δ/νση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος (ΠΑ.Σ.Ε.Π.ΠΕ.) βράβευσαν δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς και εταιρείες που κατάφεραν να συνδυάσουν με επιτυχία την καινοτομία με την οικονομική βιωσιμότητα, την αειφόρο ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος και την κυκλική οικονομία.

Το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους του ΕΣΔΑΚ το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Μαλεβιζίου Δημήτρης Τζεδάκης.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ Χάρης Μαμουλάκης ανέφερε:

Μια ακόμα βράβευση για τον Ε.Σ.Δ.Α.Κ., μια ακόμα αναγνώριση για την σημαντική δουλειά που γίνεται στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων και της ευαισθητοποίησης των πολιτών στην Κρήτη.

Κάθε βραβείο είναι σημαντικό και μας δίνει τη δυνατότητα να αναπτυχθούμε ακόμα περισσότερο και να έρθουμε σε επαφή με νέους φορείς που μπορεί να λειτουργήσουν και ως επόμενοι συνεργάτες, ακόμα όμως πιο σημαντικό είναι το γεγονός πως αναγνωρίζεται το ότι η δουλειά που κάνουμε και οι πολλές συνεργασίες που έχουμε αναπτύξει, έχουν αποτέλεσμα και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. 

Συνεχίζουμε, ακόμα πιο δυναμικά, ακόμα πιο αποτελεσματικά και ακόμα πιο αποφασιστικά σύμφωνα με το πρόγραμμα και τον σχεδιασμό μας.

Το Περιβαλλοντικό Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας

Το Περιβαλλοντικό Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας που βραβεύτηκε στην εκδήλωση της Δ/νσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Πανελληνίου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος (ΠΑ.Σ.Ε.Π.ΠΕ.), είναι μια συνεργασία του Δήμου Ηρακλείου και του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. που συνδυάζει την περιβαλλοντική εκπαίδευση με την αναψυχή, οργανώνει σε μια ενιαία έκταση πολλές διαφορετικές χρήσεις, είναι ανοιχτό σε επισκέψεις σχολείων, συλλόγων και φορέων και μπορεί να αναπτύσσει ταυτόχρονα διάφορες δράσεις προώθησης της κυκλικής οικονομίας.

Το Περιβαλλοντικό Πάρκο, προτείνεται να αναπτυχθεί και να αναβαθμίσει μια περιοχή μεγαλύτερη των 270 στρεμμάτων στη Νέα Αλικαρνασσό, βόρεια της Βιομηχανικής Περιοχής, με τη λειτουργία του να έχει πρωτοποριακό χαρακτήρα στην Ελλάδα, να συμβάλλει στην ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας στην Κρήτη, αλλά και να αναβαθμίζει περιβαλλοντικά – και όχι μόνο – τη συγκεκριμένη περιοχή.

Οι επιδιωκόμενοι στόχοι από τη δημιουργία του Περιβαλλοντικού Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας  είναι οι ακόλουθοι:

 • Να είναι ανοιχτό και επισκέψιμο σε πολίτες, σχολεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, παραγωγικούς φορείς εντός και εκτός Περιφέρειας Κρήτης.
 • Να συνδυάσει την περιβαλλοντική διαχείριση με την ενημέρωση – εκπαίδευση- καινοτομία καθώς και  την αναψυχή.
 • Να οργανώσει χωροταξικά  το σύνολο των επιμέρους χρήσεων της ενιαίας έκτασης που βρίσκονται στη θέση «Μαύρος Σπήλιος» και νααναβαθμίσει περιβαλλοντικά την περιοχή.
 • Να δώσει προτεραιότητα στις δράσεις ενημέρωσης κοινού, στην πρόληψη – επαναχρησιμοποίηση καθώς και στην χωριστή συλλογήγια ανάκτηση  ανακυκλώσιμων υλικών και ενεργειακή αποδοτικότητα με νέες δράσεις όπως:
 1. το Δημοτικό Πράσινο Σημείο- Κέντρο Εκπαίδευσης για την Διαλογή στην Πηγή ( ΠΣ- ΚΑΕΔΙΣΠ)
 2. τον εκσυγχρονισμό του ΚΔΑΥ
 3. την προ-επεξεργασία πρασίνων-ογκωδών του Δήμου
 4. τον εκσυγχρονισμό του ΣΜΑ για υποδοχή προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων του Δήμου
 5. τις πιλοτικές δράσεις  στο πλαίσιο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Δήμου και άλλων επιστημονικών, ερευνητικών προγραμμάτων.
 • Να εκσυγχρονίσει την υφιστάμενη Μονάδα προ-επεξεργασίας αποβλήτων (ΜΠΑ) σε Μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων (ΜΕΑ), ώστε να την καταστήσει λειτουργικά ωφέλιμη με υψηλή ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών και  ευέλικτη και προσαρμόσιμη τόσο σε αιχμές (εποχικότητας)  όσο και σε μεταβολές νέων οδηγιών της ΕΕ.
 • Να αναπτύξει ερευνητικές - καινοτόμες - επιδεικτικές  εφαρμογές κυκλικής οικονομίας
 • Να δέσει αρμονικά με υφιστάμενες  χρήσεις όπως η Λαχαναγορά και Ιχθυαγορά ενισχύοντας τις λόγω αύξησης της επισκεψιμότητας του Πάρκου.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Μεγάλη μείωση στη χρήση πλαστικής σακούλας
Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα των δράσεων μείωσης της χρήσης της πλαστικής σακούλας τόσο σε εθνικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο. Όπως ανακοίνωσε ο ΕΣΔΑΚ, μέσα στο 2018 διένειμε τουλάχιστον 30.000...
Κρήτη: Μεγάλη μείωση στη χρήση πλαστικής σακούλας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Ανακύκλωση χριστουγεννιάτικων δέντρων
Η Δημοτική Αρχή Ηρακλείου απευθύνει πρόσκληση στους δημότες οι οποίοι έχουν επιλέξει φυσικό χριστουγεννιάτικο δένδρο για στολισμό, αντί να το πετάξουν, να το παραδώσουν στην Υπηρεσία Ανακύκλωσης, με σκοπό να...
Ηράκλειο: Ανακύκλωση χριστουγεννιάτικων δέντρων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο ΕΣΔΑΚ πρωταγωνιστεί στη νέα εποχή διαχείρισης απορριμμάτων
Πρωταγωνιστικό ρόλο, σε επίπεδο έργων, παρεμβάσεων, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, έχει διαδραματίσει τα τελευταία χρόνια ο ΕΣΔΑΚ. Έχει υλοποιήσει ένα πολύπλευρο πλάνο δράσεων, με συνεδρίες και ενημέρωση των...
Ο ΕΣΔΑΚ πρωταγωνιστεί στη νέα εποχή διαχείρισης απορριμμάτων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος του προγράμματος «Τροφή από Τρόφιμα»
Στις 31 Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε η δοκιμαστική περίοδος λειτουργίας της πιλοτικής μονάδας του προγράμματος «LIFE F4F – Τροφή από Τρόφιμα». Η μονάδα η οποία εντάσσεται στο Περιβαλλοντικό Πάρκο Κυκλικής...
Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος του προγράμματος «Τροφή από Τρόφιμα»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Από τρεις φορείς η διαχείριση των απορριμμάτων στην Κρήτη
Από τρεις διαφορετικούς φορείς θα γίνεται η διαχείριση των απορριμμάτων στην Κρήτη. Ο ένας φορέας θα αναλάβει τη διαχείριση απορριμμάτων του νομού Χανίων, ο δεύτερος τους δήμους Χερσονήσου, Βιάννου και...
Από τρεις φορείς η διαχείριση των απορριμμάτων στην Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Μετατροπή τροφικών υπολειμμάτων σε ζωοτροφές
Υπεγράφη η σύμβαση εξοπλισμού της πιλοτικής μονάδας η οποία θα μετατρέπει τα τροφικά υπολείμματα των ξενοδοχείων σε ζωοτροφή. Πρόκειται για ένα ακόμα βήμα υλοποίησης του προγράμματος «Food for Feed», που...
Κρήτη: Μετατροπή τροφικών υπολειμμάτων σε ζωοτροφές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας