Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τον δρόμο των κινητοποιήσεων παίρνουν οι αγρότες της Κρήτης
EUROKINISSI/ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

Τον δρόμο των κινητοποιήσεων παίρνουν οι αγρότες της Κρήτης

 • A-
 • A+

Για κινητοποιήσεις ετοιμάζονται οι αγρότες της Κρήτης, όπως αποφασίστηκε στην Παγκρήτια Σύσκεψη των Αγροτικών Συλλόγων. Οι αγρότες θα πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία στις 29 Οκτωβρίου στα υποκαταστήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ σε Χανιά και Ηράκλειο ενώ θα συμμετέχουν και στην προγραμματισμένη απεργία της 14ης Νοεμβρίου.

Στη σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου, συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι, όπως οι χαμηλές τιμές των προϊόντων, οι εκβιασμοί των μεγαλεμπόρων και βιομηχάνων, το υψηλό κόστος παραγωγής, η άγρια φορολογία, οι υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ και οι μεγάλες εισφορές στον ΕΛΓΑ.

Παράλληλα, διαφωνούν με τους νέους χάρτες μειονεκτικών περιοχών τους οποίους ανήρτησε το Υπουργείο και οι οποίοι αφήνουν πολλές τοπικές κοινότητες έξω από τις εξισωτικές αποζημιώσεις ενώ διαμαρτύρονται και για το ζήτημα της ελλιπούς δακοκτονίας.

Τα πάγια αιτήματα των αγροτών:

 • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος.
 • Ακατάσχετο των 15.000 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς,
 • Να μη μειωθεί το αφορολόγητο όριο
 • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ
 • Κατάργηση του φόρου στο κρασί
 • Να μην ιδιωτικοποιηθεί το πρόγραμμα της δακοκτονίας

Αναλυτικά η ανακοίνωση από το Παγκρήτιο Συντονιστικό Αγροτικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα:

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 21/10 η ανοικτή παγκρήτια σύσκεψη Αγροτικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα Αγροτών την οποία είχε καλέσει το Παγκρήτιο Συντονιστικό Αγροτικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα, στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου. 

Έγινε εκτίμηση των καλοκαιρινών κινητοποιήσεων, που χαρακτηρίστηκαν θετικές και ελπιδοφόρες για τη συνέχιση της συσπείρωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς στη γραμμή λογική της διεκδίκησης και του αγώνα.

Συζητήθηκαν επίσης τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εμείς οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι, που όχι μόνο παραμένουν, αλλά οξύνονται, θέτοντας σε κίνδυνο τη δυνατότητα να συνεχίσουμε να παράγουμε. Έχουν να κάνουν με τις χαμηλές τιμές των προϊόντων μας και τους εκβιασμούς των μεγαλεμπόρων και βιομηχάνων, το υψηλό κόστος παραγωγής, με την άγρια φορολογία, τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ, τις μεγάλες εισφορές στον ΕΛΓΑ, που είναι χωρίς κανένα αντίκρισμα στην αποζημίωση, τα κάθε είδους χαράτσια όπως ΕΝΦΙΑ, κλπ, που συνολικά παίρνουν από τις τσέπες μας πάνω από το 50% του καθαρού εισοδήματός μας.

Πρόσφατα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανάρτησε τους νέους χάρτες μειονεκτικών περιοχών που αξιώνουν εξισωτικής αποζημίωσης για το 2019. Οι νέοι χάρτες αφήνουν πολλές τοπικές κοινότητες έξω από τις εξισωτικές αποζημιώσεις (31 περιοχές στο Ηράκλειο και 25 στα Χανιά). Παράλληλα, το ζήτημα της ελλιπούς δακοκτονίας, για το οποίο φέρουν ακέραια την ευθύνη κυβέρνηση και Περιφέρεια, έχει οδηγήσει σε μεγάλη μείωση της παραγωγής και του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών. Με τον ΕΛΓΑ να μην αποζημιώνει τη ζημιά που οι ίδιοι μας προκάλεσαν! Ταυτόχρονα, σε διάφορες περιοχές της Κρήτης, οι μικρομεσαίοι παραγωγοί παραμένουν όμηροι των μεγαλεμπόρων-βιομήχανων, με χρέη από περασμένες σοδειές, με χαρακτηριστική την απειλή της επιχείρησης «Ένωση Πεζών» για κούρεμα χρεών προς τους παραγωγούς ως και 70%!

Η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που είναι η συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων, ακολουθεί πιστά τις συμφωνίες στο πλαίσιο της ΚΑΠ της ΕΕ, που αποτελεί εργαλείο για πιο γρήγορη συγκέντρωση γης και παραγωγής σε λιγότερα χέρια.

Δε χάνουν ευκαιρία να διαλαλούν το παραμύθι ότι η μικρομεσαία αγροτιά θα σωθεί αν τάχα προσανατολιστεί στη λεγόμενη «επιχειρηματική γεωργία», όπως κάνουν με τη φιέστα που οργανώνει γνωστός επιχειρηματικός όμιλος στο Ηράκλειο αυτές τις μέρες, με παρουσία των υπερασπιστών της κυβερνητικής πολιτικής και της ΚΑΠ, πολιτικών και «συνδικαλιστών»!

Σε όλα τα παραπάνω προστίθεται ο κίνδυνος να βρεθούμε στο κέντρο πολεμικών επιχειρήσεων και αντιποίνων λόγω των αμερικανοΝΑΤΟϊκών βάσεων στο νησί μας και της παραπέρα εμπλοκής συνολικά της χώρας στα αμερικανοΝΑΤΟϊκά σχέδια που προωθεί η κυβέρνηση.

Ο αγώνας ενάντια στις πολιτικές που μας ξεκληρίζουν είναι μονόδρομος!

Για το αμέσως επόμενο διάστημα, η σύσκεψη αποφάσισε:

 • στις 29 Οκτώβρη παραστάσεις διαμαρτυρίας στα υποκαταστήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ σε Χανιά και Ηράκλειο για το ζήτημα των εξισωτικών αποζημιώσεων 
 • στις 14 Νοέμβρη συμμετοχή στην απεργία που καλούν εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες σε όλες τις πόλεις τις Κρήτης.

Οι Αγροτικοί και Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι και επιτροπές αγώνα αγροτών που συμμετέχουν στο Παγκρήτιο Συντονιστικό ως μέρος του οργανωμένου αγροτικού κινήματος που εκφράζεται από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων διεκδικούν:

 1. Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος.
 2. Ακατάσχετο των 15.000 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς,
 3. Να μη μειωθεί το αφορολόγητο όριο, διεκδικούμε 12.000 ευρώ ατομικό αφορολόγητο όριο και 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
 4. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ, πραγματικές συντάξεις και όχι βοηθήματα, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανεξαρτήτου ασφαλιστικής ενημερότητας, μείωση του ορίου συνταξιοδότησης στα 60 και στα 55 για τους άντρες και τις γυναίκες αντίστοιχα.
 5. Να εξασφαλιστεί η ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών του. Να μην ιδιωτικοποιηθεί το πρόγραμμα της δακοκτονίας που θα έχει τραγικές επιπτώσεις στους ελαιοπαραγωγούς.
 6. Να εξασφαλισθούν τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς.
 7. Αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ. Διεκδικούμε δημόσιο ΕΛΓΑ με ουσιαστική κρατική ενίσχυση και στήριξη που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους χωρίς καθυστερήσεις.
 8. Να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί στο σύνολο της παραγωγής που έχασαν και αυτοί που δεν έχουν λόγω ακαρπίας.
 9. Να μην αποχαρακτηριστούν οι μειονεκτικές περιοχές και να μην περικοπούν οι αντίστοιχες εξισωτικές ενισχύσεις.
 10. Η νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων να γίνει με ευθύνη των κρατικών υπηρεσιών και όχι από την τσέπη των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων.
 11. Να παρθούν από την κυβέρνηση μέτρα πληρωμής της απλήρωτης παραγωγής των αμπελοκαλλιεργητών από τους ιδιώτες μεγαλέμπορους και τους συνεταιρισμούς.
 12. Να πάρει πίσω η κυβέρνηση τον απαγορευτικό κανονισμό για την τσικουδιά και το τσίπουρο, που οδηγεί στην εξαφάνιση ενός παραδοσιακού προϊόντος ταυτισμένου με την ίδια τη ζωή των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων στην ύπαιθρο.
 13. Να καταργηθεί ο φόρος στο κρασί.
 14. Να παρθούν από την κυβέρνηση μέτρα στήριξης της αγρότισσας. Μέτρα στήριξης της μητρότητας με επίδομα τοκετού από τον ΟΓΑ, κλπ.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Διαμαρτυρία αγροτών στον ΟΠΕΚΕΠΕ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το πρωί της Δευτέρας οι αγρότες και οι παραγωγοί της Κρήτης στα υποκαταστήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ σε Ηράκλειο και Χανιά. Οι αγρότες διαμαρτυρήθηκαν για την εξαίρεση πολλώ...
Κρήτη: Διαμαρτυρία αγροτών στον ΟΠΕΚΕΠΕ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κινητοποίηση των αγροτών στην Εφορία Χανίων
Με την συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της Εφορίας στα Χανιά, ολοκληρώνεται ο κύκλος των κινητοποιήσεων του Ιουνίου των αγροτών στα Χανιά. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή το πρωΐ...
Κινητοποίηση των αγροτών στην Εφορία Χανίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κινητοποιήσεων... συνέχεια για τους αγρότες της δυτικής Κρήτης
Κινητοποίηση διαμαρτυρίας, με αφορμή την προγραμματισμένη δίκη του προέδρου της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων, πραγματοποιούν την Τετάρτη το πρωΐ οι αγρότες των Χανίων. Η δίκη αφορά σε ένταση...
Κινητοποιήσεων... συνέχεια για τους αγρότες της δυτικής Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κινητοποιήσεις αγροτών για το πολυνομοσχέδιο στην Κρήτη
Στους δρόμους κατεβαίνουν οι αγρότες των Χανίων την Πέμπτη 14 Ιουνίου, διαμαρτυρόμενοι για τα προαπαιτούμενα που θα ψηφίζονται στη Βουλή εκείνη την ώρα. Σήμερα, πραγματοποιούν παράσταση διαμαρτυρίας στην...
Κινητοποιήσεις αγροτών για το πολυνομοσχέδιο στην Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιφυλακτικοί για τις υποσχέσεις Αποστόλου οι αγρότες των Χανίων
Τις επιφυλάξεις τους για τις υποσχέσεις τις οποίες τους έδωσε ο υπουργός Αγροτικός Ανάπτυξης κ. Αποστόλου, μετά από συνάντησή τους, εξέφρασαν οι αγρότες των Χανίων. Ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι θα θεσπιστεί...
Επιφυλακτικοί για τις υποσχέσεις Αποστόλου οι αγρότες των Χανίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Για 9η μέρα στο μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια οι αγρότες
Για 9η ημέρα συνεχίζουν να βρίσκονται στο μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια οι αγρότες των Χανίων. Οι αγρότες προσχωρούν σε ολιγόλεπτους αποκλεισμούς της εθνικής οδού ενώ πολλές είναι οι δράσεις συμπαράστασης του...
Για 9η μέρα στο μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια οι αγρότες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας