• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 17.4°C
  5 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.5°C / 17.2°C
  2 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.0°C / 16.6°C
  3 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 10.3°C
  1 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.0°C / 13.9°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.0°C / 15.9°C
  0 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.4°C / 12.3°C
  2 BF
  61%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  2 BF
  54%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 18.2°C
  5 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.1°C / 15.9°C
  4 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 17.4°C
  7 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.1°C / 15.1°C
  4 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  2 BF
  50%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 11.2°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  15°C 10.5°C / 15.5°C
  1 BF
  52%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.3°C
  2 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.2°C / 16.6°C
  3 BF
  51%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 11.7°C / 16.7°C
  2 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  0 BF
  58%

Κρήτη: Καμία παράταση στη λειτουργία των ρυπογόνων μονάδων

 • A-
 • A+

Καμία παράταση δεν θα δοθεί στη λειτουργία των ρυπογόνων σταθμών παραγωγής ρεύματος της ΔΕΗ σε Αθερινόλακκο, Λινοπεράματα και Χανιά, όπως ανέφερε ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ κ. Κανιέντε, σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κούλογλου.

Ο επίτροπος αναφέρει ρητά ότι η μεταβατική περίοδος σε αυτές τις μονάδες δεν μπορεί να παραταθεί πέραν της 31ης Δεκεμβρίου του 2019, οπότε και λήγει η μεταβατική περίοδος. Πρόκειται για τις μονάδες των οποίων η παύση της λειτουργίας τους συνδέεται απόλυτα με την μεγάλη διασύνδεση Κρήτης- Αττικής.

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική πλευρά έχει πάρει εξαίρεση έως το τέλος του 2019 για την λειτουργία των μονάδων, με το σκεπτικό ότι αποτελούν τμήμα ενός μικρού απομονωμένου συστήματος, το οποίο από το 2020 θα διασυνδεθεί με το ηλεκτρικό δίκτυο της ηπειρωτικής χώρας.

Σήμερα οι μονάδες καύσης της Κρήτης λειτουργούν εκπέμποντας ρύπους πάνω από τα επιτρεπόμενα ευρωπαϊκά όρια, όμως, το έλλειμμα ισχύος δεν μπορεί να καλυφθεί από τη μικρή διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου.

Με ερώτησή του ο ευρωβουλευτής έθιξε το ζήτημα σχετικά με τη στάση της Επιτροπής στο θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης, καθώς και τις καθυστερήσεις οι οποίες υπάρχουν, με αποτέλεσμα το νησί να απειλείται, να μείνει από ρεύμα με την πάροδο της μεταβατικής λειτουργίας.

Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου:

Η υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής αποτελεί εμβληματικό έργο για την Ελλάδα και την ΕΕ, αφού περιλαμβάνεται στον κατάλογο Έργων Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (PCI). Σύμφωνα με το Μνημόνιο Συμφωνίας (ΜoU) του Οκτωβρίου 2017, στην εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV) για τη χρηματοδότηση και την κατασκευή της διασύνδεσης ο ελληνικός ΑΔΜΗΕ έχει τουλάχιστον το 51% του μετοχικού κεφαλαίου και η Euroasia Interconnector Ltd το 39%.

Η τελευταία δεν έχει υλοποιήσει τις αρχικές δεσμεύσεις. Αμφισβητεί την απόφαση του ACER να θεωρήσει ότι υπάρχει καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου PCI, καθώς και την εμπλοκή της ελληνικής αρμόδιας αρχής, και παρά τη μειοψηφική της συμμετοχή επιδιώκει αποφασιστικό έλεγχο επί του έργου.

Η ΑΔΜΗΕ διαθέτει εμπειρία δεκαετιών στα έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων, έχει εξασφαλίσει 200 εκατ. ευρώ ως αρχικό μετοχικό κεφάλαιο, ενώ η Euroasia Interconnector αντιπρότεινε μετοχικό κεφάλαιο ύψους 24 000 ευρώ!

Κατόπιν προτροπής της Επιτροπής εμφανίστηκε η εταιρεία Elia σε ρόλο «διευκολυντή», αν και η θυγατρική της, Elia Grid International, εμφανίζεται ως τεχνικός σύμβουλος της Euroasia Interconnector.

Ερωτάται η Επιτροπή:

 1. Γιατί επιμένει να προωθεί την Euroasia Interconnector; Έχει διερευνήσει τη μετοχική της σύνθεση;
 2. Πώς συνάδουν οι χειρισμοί της — που έχουν οδηγήσει σε αλλεπάλληλες καθυστερήσεις — με την ανάγκη άμεσης επίλυσης του προβλήματος εφοδιασμού της Κρήτης;
 3. Θα δώσει παράταση λειτουργίας των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της Κρήτης πέραν του Δεκεμβρίου του 2019;

Η απάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου:

Η Επιτροπή ενεργεί σύμφωνα με τον κανονισμό ΔΕΔ-Ε αριθ. 347/2013 που διέπει την εφαρμογή των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (ΕΚΕ). Το ΕΚΕ παρέχει σημαντικά κοινωνικοοικονομικά οφέλη τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Κύπρο και θέτει τέλος στην ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου.

Το έργο προτάθηκε ως ΕΚΕ από την Euroasia Interconnector Ltd, η οποία, επομένως, ορίζεται ως φορέας υλοποίησης του έργου. Ο φορέας υλοποίησης συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις της διαδικασίας για τα ΕΚΕ και, μέχρι στιγμής, το έργο χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» με 16 εκατ. ευρώ για μελέτες.

Η Επιτροπή αναγνωρίζει τον κρίσιμο χαρακτήρα της ασφάλειας εφοδιασμού για την Κρήτη, καθώς και της ενεργειακής απομόνωσης για την Κύπρο. Η Επιτροπή συνεργάζεται με τα εμπλεκόμενα μέρη προκειμένου να επιταχυνθεί η υλοποίηση του έργου ως ΕΚΕ, και ιδίως του τμήματος Ελλάδα-Κρήτη, και να εξασφαλιστεί ότι η τεχνολογική λύση είναι οικονομικά αποδοτική και προσιτή για τους πολίτες.

Σύμφωνα με το άρθρο 34, παράγραφος 1 της οδηγίας για τις βιομηχανικές εκπομπές, οι μονάδες παραγωγής ενέργειας του Αθερινόλακκου, των Λινοπεραμάτων και των Χανίων της Κρήτης επωφελούνται από μεταβατική περίοδο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019. Η μεταβατική περίοδος δεν μπορεί να παραταθεί πέραν της ημερομηνίας αυτής.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εβδομάδα αειφόρου ενέργειας στο Ηράκλειο
Ξεκίνησαν στη Λότζια οι εκδηλώσεις της Εβδομάδας Αειφόρου Ενέργειας, στο πλαίσιο της αντίστοιχης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας, η οποία θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 8 Ιουνίου. Πρόκειται για μια σειρά από...
Εβδομάδα αειφόρου ενέργειας στο Ηράκλειο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι Ελεύθεροι Δημότες Μαλεβιζίου για τον ΑΗΣ Λινοπεραμάτων
Θέση για τα αιτήματα εταιριών για την αναβάθμιση εγκαταστάσεων υγρών καυσίμων και υγραερίου στα Λινοπεράματα, πήραν οι «Ελεύθεροι Δημότες Μαλεβιζίου». Με ανακοίνωσή τους, απορρίπτουν τις λογικές εκσυγχρονισμού...
Οι Ελεύθεροι Δημότες Μαλεβιζίου για τον ΑΗΣ Λινοπεραμάτων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιμένει ο Δήμος Μαλεβιζίου στην απομάκρυνση του ΑΗΣ Λινοπεραμάτων
Συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, είχε ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης, όπου κατέθεσε σχετικό υπόμνημα με την πάγια και αμετακίνητη θέση της Δημοτικής Αρχής για...
Επιμένει ο Δήμος Μαλεβιζίου στην απομάκρυνση του ΑΗΣ Λινοπεραμάτων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ετοιμάζουν φωτοβολταϊκά πάρκα οι δήμοι της Κρήτης
Προγραμματική σύμβαση για την μελέτη εφαρμογής του μέτρου του ενεργειακού και του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού για τους δήμους της Κρήτης, υπέγραψε ο περιφερειάρχης. Η Περιφέρεια προκρίνει την δημιουργία...
Ετοιμάζουν φωτοβολταϊκά πάρκα οι δήμοι της Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντιδρούν στη δημιουργία του Σταθμού Μετατροπής στη Δαμάστα
Ο Δήμος Μαλεβιζίου αντιδρά στη δημιουργία του Σταθμού Μετατροπής στο χωριό Δαμάστα, και όχι στην Κορακιά που αρχικά ζητούσε ο Δήμος.
Αντιδρούν στη δημιουργία του Σταθμού Μετατροπής στη Δαμάστα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας