• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.2°C / 34.8°C
  4 BF
  30%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.8°C / 34.7°C
  4 BF
  30%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.8°C / 35.4°C
  2 BF
  37%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  3 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  3 BF
  48%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.1°C / 34.4°C
  3 BF
  32%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.4°C / 29.2°C
  3 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  3 BF
  27%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 33.8°C
  4 BF
  43%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.7°C / 30.9°C
  4 BF
  37%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.8°C / 31.4°C
  4 BF
  30%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.0°C / 30.7°C
  3 BF
  37%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  3 BF
  52%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 32.3°C / 33.9°C
  0 BF
  26%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 31.2°C / 34.9°C
  2 BF
  29%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.3°C / 29.8°C
  4 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.8°C / 34.2°C
  3 BF
  26%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.3°C / 29.4°C
  3 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.8°C / 33.3°C
  3 BF
  36%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  1 BF
  37%

Από την προσπάθεια παρεμπόδισης των έργων ανάπλασης στο Πάρκο Γεωργιάδη

Φωτ: Φυλές του Πάρκου

Πάρκο Γεωργιάδη: ΜΑΤ και επεισόδια σταμάτησαν τις εργασίες

 • A-
 • A+

Ξεκίνησε η περίφραξη του πάρκου Γεωργιάδη και η προετοιμασία του εργοταξίου για τις εργασίες ανάπλασης τις οποίες θα πραγματοποιήσει ο Δήμος Ηρακλείου. Στο πάρκο σημειώθηκε ένταση το πρωί της Τετάρτης καθώς μέλη της συλλογικότητας «Φυλές του πάρκου» προσπάθησαν να εμποδίσουν τις εργασίες ενώ έγιναν μικροεπεισόδια κι έξω από το πάρκο.

Στη διάρκεια της μέρας έγιναν 12 προσαγωγές ατόμων εκ των οποίον ο ένας συνελήφθη με τις κατηγορίες της στάσης και της διατάραξης. Ενας ακόμα νεαρός που συνελήφθη το πρωί κατάφερε να διαφύγει φορώντας χειροπέδες και αναζητείται. 

Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά κατά τη διάρκεια των επεισοδίων και χρειάστηκε να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Όλα ξεκίνησαν όταν το πρωΐ της Τετάρτης όταν ο εκσκαφέας του εργολάβου ο οποίος έχει αναλάβει το έργο ανάπλασης, έκανε τις προετοιμασίες για την εκκίνηση των έργων.

Όταν έγινε αντιληπτή η παρουσία του εκσκαφέα, άμεσα συγκεντρώθηκαν μέλη των «Φυλών του Πάρκου», προκειμένου να σταματήσουν τις εργασίες.

Στο σημείο βρέθηκαν δυνάμεις των ΜΑΤ, καθώς και ο πολιτικός προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Μαρίνος Παττακός, στην θέα των οποίων άρχισε η ένταση. Η ένταση βγήκε κι εκτός πάρκου, με τους συγκεντρωμένους και τα ΜΑΤ να συγκρούονται στη Λεωφόρο Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα τη διακοπή της κυκλοφορίας.

Μάλιστα οι δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών ενώ σημειώθηκε και πετροπόλεμος, γεγονός το οποίο οδήγησε στην αποχώρηση της μπουλντόζας του εργολάβου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τραυματίστηκε ο επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων σε μία συμπλοκή μικρής έκτασης ενώ η αστυνομία προχώρησε και στη σύλληψη ενός ατόμου, το οποίο όμως πάνω στην ένταση διέφυγε.

Παράλληλα η συλλογικότητα «Φυλές του πάρκου» κάνει λόγο για διάλογο μόνο στο κείμενο της Διαχειριστικής Μελέτης του πάρκου και όχι στην ουσία του έργου, τονίζοντας ότι η διαβούλευση αυτή όφειλε να προηγηθεί της Μελέτης και Δημοπράτησης του έργου και καλεί τον κόσμο σε ανοιχτή συνέλευση στον χώρο του πάρκου, το απόγευμα της Τετάρτης, για τον συντονισμό των επόμενων κινήσεών της.

Επίσης η συλλογικότητα υπογραμμίζει ότι είναι υπέρ της ανάπλασης του πάρκου, αλλά όχι με αυτόν τον καταστροφικό τρόπο και τονίζει ότι θα προσφύγει νομικά στο ΣτΕ, προκειμένου να σταματήσουν οι εργασίες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των «Φυλών του πάρκου»:

Διαβάσαμε με ιδιαίτερη προσοχή τις δηλώσεις του δημάρχου και τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα που είπε -επιτέλους- την αλήθεια!

Θα σταθούμε μόνο σε μια φράση του, που είναι και η ουσία της υπόθεσης: Το πόρισμα της Επιτροπής ενσωματώθηκε στη Διαχειριστική Μελέτη του Πάρκου και εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, τον Μάιο του 2018.

Στο σημείο αυτό να θυμίσουμε την επιστολή του Τεχνικού Επιμελητηρίου προς το δήμαρχο στις 21/05/2018:

«Ο γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος αφορούσε και μπορεί να έχει επίδραση, τυπικά, μόνο στο κείμενο της Διαχειριστικής Μελέτης του πάρκου, (αυτής δηλαδή που περιέχει τις συνολικές παρεμβάσεις που προγραμματίζονται σε ορίζοντα δεκαετίας, καθώς και τον τρόπο και κανονισμό λειτουργίας του) και δεν ήταν δυνατόν να αφορά την ουσία της παρούσας φάσης του έργου, μιας και αυτή έχει ήδη δημοπρατηθεί. Η διαβούλευση αυτή όφειλε να προηγηθεί της Μελέτης και Δημοπράτησης του έργου».

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια: η σύμβαση που έχει υπογράψει ο δεύτερος ανάδοχος αφορά την ίδια ακριβώς Μελέτη Εφαρμογής με την οποία δημοπρατήθηκε το έργο πέρυσι και η οποία προβλέπει κλάδεμα σχεδόν 100 δέντρων, ενώ είναι εντελώς ασαφής για την τύχη 92 δέντρων (56 καζουαρίνων και 36 φίκων), τα οποία πουθενά δεν αναφέρεται με σαφήνεια αν θα κλαδευτούν ή αν θα κοπούν εντελώς.

Με τόσα παραδείγματα "περιποίησης" δέντρων στην πόλη, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αρκεστούμε στις προφορικές δεσμεύσεις του δημάρχου και στα προπαγανδιστικά βίντεο των χιλιάδων ευρώ.

Αντιλαμβανόμαστε τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η νυν δημοτική αρχή μετά την απώλεια της εκ δεξιών στήριξης της, καθώς και την ανάγκη να δείξει την πυγμή της προεκλογικά, ο μοναδικός όμως πνεύμονας πρασίνου της πόλης δεν είναι πεδίο ψηφοθηρίας...

Περιμένουμε επίσης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την απάντηση της Διεύθυνσης Δασών σε σχετικό ερώτημα που της έχει γίνει για το ποια εντέλει δέντρα κόβονται, ποια κλαδεύονται και πόσο, μιας και θα κληθεί να συνεπιβλέψει τις εργασίες στο πάρκο.

Καλούμε την Τετάρτη 24 Οκτώβρη στις 7 το απόγευμα, σε ανοιχτή συνέλευση στο πάρκο για το συντονισμό των επόμενων βημάτων του αγώνα μας.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρώτη συνάντηση για την κλιματική αλλαγή στην Κρήτη
Η πρώτη συνάντηση Περιφέρειας και αναδόχου που έχει αναλάβει την εκπόνηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή στο νησί, πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης.
Πρώτη συνάντηση για την κλιματική αλλαγή στην Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε εξέλιξη η φύτευση εκατοντάδων νέων δέντρων στο Ηράκλειο
Ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου έχουν φυτευθεί 142 δέντρα σε διάφορα σημεία της πόλης (70 στο παραλιακό μέτωπο, 56 στο Πάρκο Ερυθραίας και 16 σε άλλα πάρκα).
Σε εξέλιξη η φύτευση εκατοντάδων νέων δέντρων στο Ηράκλειο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ένα βήμα πιο κοντά το Περιβαλλοντικό Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας
Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι της μελέτης εκσυγχρονισμού της υφιστάμενης εγκατάστασης προεπεξεργασίας απορριμμάτων, η οποία ανοίγει δρόμο για την δημιουργία του Περιβαλλοντικό Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας...
Ένα βήμα πιο κοντά το Περιβαλλοντικό Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Ανακύκλωση χριστουγεννιάτικων δέντρων
Η Δημοτική Αρχή Ηρακλείου απευθύνει πρόσκληση στους δημότες οι οποίοι έχουν επιλέξει φυσικό χριστουγεννιάτικο δένδρο για στολισμό, αντί να το πετάξουν, να το παραδώσουν στην Υπηρεσία Ανακύκλωσης, με σκοπό να...
Ηράκλειο: Ανακύκλωση χριστουγεννιάτικων δέντρων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο ΕΣΔΑΚ πρωταγωνιστεί στη νέα εποχή διαχείρισης απορριμμάτων
Πρωταγωνιστικό ρόλο, σε επίπεδο έργων, παρεμβάσεων, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, έχει διαδραματίσει τα τελευταία χρόνια ο ΕΣΔΑΚ. Έχει υλοποιήσει ένα πολύπλευρο πλάνο δράσεων, με συνεδρίες και ενημέρωση των...
Ο ΕΣΔΑΚ πρωταγωνιστεί στη νέα εποχή διαχείρισης απορριμμάτων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανώγεια: Δημιουργούν μικρο-απόθεμα σπάνιου φυτού του Ψηλορείτη
Στη δημιουργία μικρο-Αποθέματος φυτών για το απειλούμενο ενδημικό φυτό Horstrissea dolinicola στα Πετραδολάκια, προχωρά ο Δήμος Ανωγείων. Η Horstrissea dolinicola φύεται μόνο στις δολίνες του Ψηλορείτη σε...
Ανώγεια: Δημιουργούν μικρο-απόθεμα σπάνιου φυτού του Ψηλορείτη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας