Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κι άλλα «fake news» στα Χανιά για το Υπερταμείο

Κι άλλα «fake news» στα Χανιά για το Υπερταμείο

  • A-
  • A+

Κόντρα μεταξύ των τοπικών οργανώσεων της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά έχει ξεσπάσει με αφορμή τα ακίνητα του Υπερταμείου.

Η ΝΟΔΕ Χανίων επικαλείται δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο ο μισθωτής ενός ακινήτου του Δημοσίου καλείται να πληρώσει το ενοίκιο σε λογαριασμό της ΕΤΑΔ, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για παραπλανητικό δημοσίευμα.

Παράλληλα, το υπουργείο Πολιτισμού και η ΕΤΑΔ εξέδωσαν διευκρινίσεις όσον αφορά το ακίνητο Νεώριο Μόρο στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΟΔΕ Χανίων, και επικαλούμενη έγγραφο το οποίο δημοσίευσε ενημερωτικό portal των Χανίων (parakritika.gr), ζητείται από τον εκμισθωτή ακινήτου του Δημοσίου στα Χανιά το ποσό των ενοικίων να κατατεθεί σε λογαριασμό της (ΕΤΑΔ). 

Σύμφωνα με την ΝΟΔΕ, αυτό αποδεικνύει ότι το νομοσχέδιο Τσακαλώτου για την εκμετάλλευση των μνημείων και ακινήτων έχει πλέον τεθεί σε εφαρμογή και κατηγορεί τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΣΑ για ψεύδη και ηθελημένη ασάφεια.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Χανίων:

Έπεσε και το τελευταίο «φύλλο συκής» από τους υποστηρικτές του νομοσχεδίου των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με το οποίο παραχωρούνται για εκμετάλλευση στο Υπερταμείο της τρόικα περισσότερα από 10.000 ακίνητα του δημοσίου.

Όπως αποκαλύπτεται από νέο δημοσίευμα ενημερωτικού portal των Χανίων, έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή το νομοσχέδιο Τσακαλώτου. Πλέον τα 10.119 ακίνητα του δημοσίου, μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι ανήκουν στο υπερταμείο και για αυτό ζητείται από τον εκμισθωτή ακινήτου του δημοσίου στα Χανιά, το ποσό των ενοικίων να κατατεθεί σε λογαριασμό της εταιρείας εκμετάλλευσης των ακινήτων του δημοσίου (ΕΤΑΔ), με έγγραφο που δημοσιοποιήθηκε.

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πόσο ψεύτες είναι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπου μαζί με τη Γενική Γραμματέα του υπουργείου πολιτισμού κα Βλαζάκη, παραμύθιασαν τους πολίτες που παραβρέθηκαν σε εκδήλωση, τη Κυριακή 21 Οκτωβρίου στο Πνευματικό Κέντρο. Εκεί άκουσαν μισόλογα, ψέματα και μπόλικη ασάφεια με αποκορύφωμα τα λόγια της κας Βλαζάκη η οποία ανέφερε ότι: «Με μόνη την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης δεν έχει συντελεστεί καμία μεταβίβαση ακινήτων στο Υπερταμείο».

Με την δημοσιοποίηση των σχετικών εγγράφων και πριν προλάβει να ξημερώσει, είχαν ήδη καταρριφθεί οι ισχυρισμοί της, όπως το ίδιο είχε συμβεί και πριν λίγες μέρες με την σαθρή «επιχειρηματολογία»  του κ. Σταθάκη.

Όπως λέει και η λαϊκή παροιμία: «Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια».

«Παραπλανητικό δημοσίευμα, πιάστηκαν αδιάβαστοι»

Απάντηση στην ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Χανίων εξέδωσε ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, μέσω δελτίο Τύπου, κάνει λόγο για παραπλανητικό δημοσίευμα το οποίο εμφάνιζε ως δήθεν επισπεύδουσα την αναζήτηση των μισθωμάτων, την ίδια ώρα που η νόμιμη εκμισθώτρια στο Νεώριο Μόρο ήταν και είναι η ΕΤΑΔ.

Αναλυτικά το δελτίο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων:

Πάλι πιάστηκαν αδιάβαστοι!!!

Για μιαν ακόμα φορά οι συντάκτες των ανακοινώσεων της ΝΟΔΕ Χανίων στην απεγνωσμένη προσπάθειά τους «να πουν κάτι» καταλαμβάνονται απρόσεκτοι.

Χωρίς να διαβάσουν το φωτοτυπημένο κείμενο – πρόσκληση της εκμισθώτριας ΕΤΑΔ προς το μισθωτή του νεωρίου Μόρο για να της καταβληθούν καθυστερούμενα μισθώματα, υιοθέτησαν το παραπλανητικό δημοσίευμα που εμφάνιζε ως δήθεν επισπεύδουσα στην αναζήτηση των μισθωμάτων την ΕΕΣΥΠ (Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας), γνωστή και ως «ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ».

Θυμίζουμε στους συμπολίτες μας ότι το Νεώριο Μόρο παραχωρήθηκε αρχικά στο Δήμο Χανίων το 2003 και μετά την αποκατάστασή του εκμισθώθηκε στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο, το έτος 2010 αντί ποσού 735 € και με συγκεκριμένους όρους.

Συνεπώς η νόμιμη εκμισθώτρια ήταν και είναι η ΕΤΑΔ, που το 2011 διαδέχθηκε την ΚΕΔ η οποία είχε κάνει την αρχική παραχώρηση.

Τα παραπάνω θα μπορούσαν εύκολα να τα πληροφορηθούν οι κ.κ. της ΝΟΔΕ με απλή ανάγνωση της φωτοτυπημένης πρόσκλησης προς το μισθωτή που σαφώς αναφέρεται ως εκμισθώτρια η ΕΤΑΔ και κανένας άλλος.

Διευκρινίσεις από υπουργείο Πολιτισμού και ΕΤΑΔ για το Νεώριο Μόρο

Διευκρινίσεις για το ακίνητο Νεώριο Moro στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων έδωσε η ΕΤΑΔ, ενώ με δελτίο τύπου που εξέδωσε την Τρίτη το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, χαρακτήρισε παραπλανητικά και ανακριβή τα δημοσιεύματα για δήθεν μεταβιβάσεις μνημείων στην ΕΤΑΔ, μεταξύ των οποίων και το χανιώτικο ακίνητο.

Η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) διευκρινίζει τα εξής:

  • To ακίνητο Νεώριο Moro στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων ανήκε και συνεχίζει να ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών με διοίκηση – διαχείριση της ΚΕΔ (Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου), στην οποία περιήλθε βάσει των διατάξεων του νόμου 973/1979.
  • Το 2011, η Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου απορροφήθηκε από την ΕΤΑΔ και συνεπώς τα ακίνητα που διαχειρίζονταν η ΚΕΔ πέρασαν στην διαχείριση της ΕΤΑΔ.
  • Με την προηγούμενη διαδικασία πληρωμής των μισθωμάτων, αυτά κατέληγαν στην ΕΤΑΔ μετά από πολύμηνη καθυστέρηση και παράλληλα επιβάρυναν αδικαιολόγητα τη λειτουργία των τοπικών οικονομικών εφοριών.
  • Στο πλαίσιο εξυγίανσης των υφιστάμενων μισθώσεων, και προκειμένου να μην επιβαρύνονται οι οικονομικές εφορίες ως εισπρακτικός μηχανισμός, η ΕΤΑΔ απλοποίησε τη διαδικασία με την απευθείας κατάθεση του μισθώματος σε τραπεζικό λογαριασμό.

Όσον αφορά στο συγκεκριμένο ακίνητο, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

  1. Με την υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟ/ΓΔΑ&ΠΚ/ΑΡΧ/Β1/Φ38/63171/5027/11.11.2003 απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία εκδόθηκε κατόπιν της 41/16.09.2003 ομόφωνης γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου που δέσμευσαν την ΚΕΔ και νυν ΕΤΑΔ, καθορίστηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις της παραχώρησης χρήσης του χώρου του Ασκεπούς Νεώριου «Moro» προς το Δήμο Χανίων, με σκοπό την φύλαξη των σκαφών του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Χανίων.
  2. Με την υπ’ αριθ. 15/09.12.2004/Ε.42 απόφασή του, το Διοικητικό Συμβούλιο της πρώην ΚΕΔ ενέκρινε, σύμφωνα με τους όρους της ανωτέρω απόφασης του ΥΠΠΟ, την παραχώρηση της χρήσης του δημοσίου ακινήτου στον Δήμο Χανίων, με σκοπό την αποκατάσταση του ασκεπούς Νεωρίου «Moro» και την εν συνεχεία χρήση του από τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων για τη φύλαξη των σκαφών του. Το μηνιαίο αντάλλαγμα ορίστηκε το 2005, μετά το πέρας των εργασιών αποκατάστασης, σε € 735 σταθερό για 30 χρόνια, καταβαλλόμενο από τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων.

Συνεπώς, ουδεμία μεταβολή έχει προκύψει από την απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού το 2003, η οποία εκδόθηκε κατόπιν ομόφωνης γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, τόσο στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, όσο και στην χρήση του ακινήτου, καταλήγει η ΕΤΑΔ.

Το δελτίο τύπου του Υπουργείου Πολιτσιμού και Αθλητισμού:

Αναφορικά με τη διακίνηση παραπλανητικών και ανακριβών δημοσιευμάτων σχετικά με τη μεταβίβαση του Ενετικού Μνημείου Νεώριου Moro στην ΕΤΑΔ ΑΕ, δυνάμει της υπ’ αριθμ. ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018 (ΦΕΚ Β 2320/19.06.2018) Απόφασης του Υπουργού Οικονομικών, διευκρινίζουμε τα κάτωθι, αποκαθιστώντας την αλήθεια.

Το δημόσιο ακίνητο, ενετικό μνημείο, Νεώριο Moro, που βρίσκεται στο λιμάνι των Χανίων, υπαγόταν, δυνάμει του ν. 973/1979, στη διαχείριση της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ), η οποία με διατάξεις του ν. 4002/2011 συγχωνεύτηκε δι’ απορροφήσεως με την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ ΑΕ).

Ήδη από το έτος 2003 η ΚΕΔ είχε παραχωρήσει κατά χρήση το παραπάνω ακίνητο στο Δήμο Χανίων με σκοπό την αποκατάστασή του και τη διαμόρφωση – ανάδειξη του περιβάλλοντα χώρου για τη δημιουργία Κέντρου Ιστιοπλοΐας, υπό τον όρο της σχετικής έγκρισης του Υπουργείου Πολιτισμού και της καταβολής ανταλλάγματος ίσου με ποσοστό 4% επί της αξίας του ακινήτου από τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων. Την παραχώρηση ενέκρινε, υπό όρους, ο τότε Υπουργός Πολιτισμού κατόπιν γνώμης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου με την υπ’ αρ. ΥΠΠΟ/ΓΔΑ&ΠΚ/ΑΡΧ/Β1/Φ38/63171/5027/11.11.2003 Υπουργική Απόφαση.

Κατά το έτος 2005, το μηνιαίο μίσθωμα ορίσθηκε στο ποσό των 735 Ευρώ μετά την αποκατάσταση του κτίσματος, ενώ κατά το ίδιο έτος η ΚΕΔ ενέκρινε την λειτουργία εντευκτηρίου – κυλικείου. Στις 9-6-2010 η χρήση του Νεωρίου Moro παραχωρήθηκε από τον Δήμο Χανίων στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο με την πρόβλεψη ότι το μίσθωμα θα καταβάλλεται στην ΚΕΔ, η οποία, όπως προαναφέρθηκε, στη συνέχεια απορροφήθηκε από την ΕΤΑΔ.

Ήδη από το δημοσιευθέν έγγραφο της ΕΤΑΔ ΑΕ προς τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων προκύπτει ευθέως ότι τα ακίνητα της ΚΕΔ περιήλθαν στην ΕΤΑΔ κατά το έτος 2011 με την συγχώνευση των εταιρειών και ότι οφείλονται σε αυτή μισθώματα ήδη από 28.05.2016, δηλαδή δύο χρόνια πριν την απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.

Καμία πράξη μεταβίβασης ή άσκησης διαχείρισης δεν έχει επιχειρηθεί και δεν πρόκειται να επιχειρηθεί από την ΕΤΑΔ για τον κατάλογο των 10.119 Κωδικών Αριθμών Εθνικού Κτηματολογίου, πριν ολοκληρωθεί η ταυτοποίηση των εξαιρουμένων ακινήτων, που διενεργείται από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και άλλων φορέων. Ακολουθεί, εξάλλου, αντίστοιχος έλεγχος και για τον κατάλογο των περίπου 72.000 ακινήτων που έχει βρεθεί να διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ από το παρελθόν.

Επαναλαμβάνουμε, λοιπόν, για μια ακόμη φορά, ότι καμία μεταβίβαση κατά κυριότητα ή διαχείριση ακινήτου που εξυπηρετεί το δημόσιο σκοπό της προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς δεν έχει γίνει ούτε πρόκειται να γίνει στο πλαίσιο της Υπουργικής Απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΥΠΠΟ: Κανένα μνημείο στο Υπερταμείο - Ψήφισμα του Δήμου Χανίων
Το θέμα της ένταξης στο Υπερταμείο των 197 ακινήτων του Δήμου Χανίων, συζητήθηκε εκτός ημερησίας διάταξεως στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων. Το σώμα κατέληξε σε ψήφισμα, σύμφωνα με το οποίο ο Δήμος αφού παραλάβει...
ΥΠΠΟ: Κανένα μνημείο στο Υπερταμείο - Ψήφισμα του Δήμου Χανίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Δήμος Ηρακλείου ζητά πίσω τα ακίνητα του Υπερταμείου
Αντίθετο σε κάθε παραχώρηση της δημόσιας περιουσίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς στο Υπερταμείο, δηλώνει με ομόφωνα ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, μέσω του οποίου αξιώνει την επιστροφή των...
Ο Δήμος Ηρακλείου ζητά πίσω τα ακίνητα του Υπερταμείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τμηματικά η αποκατάσταση της Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά
Συνάντηση για το θέμα της αποκατάστασης του μνημείου της Δημοτικής Αγοράς, πραγματοποιήθηκε στα Χανιά. Η δημοτική αρχή προσανατολίζεται σε τμηματική αποκατάσταση του μνημείου ενώ μετά το πέρας των εργασιών...
Τμηματικά η αποκατάσταση της Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντισυνταγματική «αξιοποίηση» στο Πολυτεχνείο Κρήτης
Άγνοια ή, στη χειρότερη περίπτωση, παράβλεψη του νόμου από τον πρόεδρο της ΝΔ και το κόμμα του στο θέμα της «αξιοποίησης» των τριών ιστορικών κτιρίων του Πολυτεχνείου Κρήτης. Σε ποικίλες νομοθετικές διατάξεις...
Αντισυνταγματική «αξιοποίηση» στο Πολυτεχνείο Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στην Ambassador τα ακίνητα του Πολυτεχνείου Κρήτης (;)
Η ισραηλινών συμφερόντων εταιρεία «Ambassador Resisted» φαίνεται πως βρίσκεται πίσω από την «BELVEDERE ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ» που επικράτησε στον διαγωνισμό για τα ακίνητα της πρώην Μεραρχίας και των πρώην Φυλακών...
Στην Ambassador τα ακίνητα του Πολυτεχνείου Κρήτης (;)
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βεβήλωσαν με μπογιές το Μνημείο Ηρώων στα Χανιά
Επίθεση από αγνώστους, δέχτηκε το Μνημείο Ηρώων στα Χανιά, ανήμερα της επετείου του Πολυτεχνείου. Το μνημείο, στο οποίο γίνεται κατάθεση στεφανιών για το Πολυτεχνείο, βρίσκεται στο πάρκο Ειρήνης και Φιλίας,...
Βεβήλωσαν με μπογιές το Μνημείο Ηρώων στα Χανιά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας