Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σε λειτουργία η ψηφιακή πλατφόρμα του Δήμου Ηρακλείου

Σε λειτουργία η ψηφιακή πλατφόρμα του Δήμου Ηρακλείου

  • A-
  • A+

Ένα καινοτόμο πρόγραμμα με έμφαση την τεχνολογία έχει θέσει σε λειτουργία ο Δήμος Ηρακλείου σε συνεργασία με το ΙΤΕ. Πρόκειται για τη δημοτική ψηφιακή πλατφόρμα διαδικτύου των πραγμάτων (IoT) που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης του Δήμου Ηρακλείου με το Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ.

Η πλατφόρμα έχει στόχο, αφενός να προβάλει την ταυτότητα «Ηράκλειο, έξυπνη πόλη» και αφετέρου να δημιουργεί δεδομένα τοπικού ενδιαφέροντος τα οποία θα παραχωρούνται, χωρίς περιορισμό, στους ενδιαφερόμενους στη διεύθυνση: smartcity.heraklion.gr

Τι είναι η ψηφιακή πλατφόρμα

Αξιοποιώντας τα ερευνητικά αποτελέσματα του προγράμματος RERUM (χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα της ΕΕ που μετείχε ο Δήμος και το ΙΤΕ) την τεχνογνωσία που αναπτύχθηκε σε τοπικό επίπεδο και την πολιτική του Δήμου Ηρακλείου για ανάπτυξη εφαρμογών διαδικτύου των πραγμάτων τοποθετήθηκαν αισθητήρες, συλλέγονται δεδομένα και παρέχονται σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη που επιθυμεί να τα αξιοποιήσει.

Σε πρώτη φάση οι αισθητήρες μετρούν περιβαλλοντικά δεδομένα, δεδομένα ποιότητας νερού και παρακολουθούν το πάρκινγκ σε σημεία που απαγορεύεται η στάθμευση. Ταυτόχρονα συλλέγονται δεδομένα οικονομικής φύσεως, δημογραφικά, κοινωνικά, πολεοδομικά κ.α δημιουργώντας ένα πίνακα ελέγχου της πόλης.

Η μεθοδολογία αυτή είναι μια πρωτοπόρα δράση η οποία αναπτύσσεται από ώριμες ψηφιακά πόλεις του κόσμου.

Τα ανοικτά τοπικά δεδομένα όχι μόνο ενισχύουν την τοπική δημοκρατία κάνοντας τους πολίτες να γνωρίσουν σε βάθος την πόλη τους αλλά ενισχύουν την τοπική οικονομία διότι ήδη σε παγκόσμιο επίπεδο δημιουργούνται εφαρμογές που αξιοποιούν αυτά τα δεδομένα.
Ήδη προγραμματίζεται η προσθήκη μετρήσεων και σε άλλους τομείς ώστε να εμπλουτισθούν τα δεδομένα. 

Η πλατφόρμα «Ηράκλειο, έξυπνη πόλη» παρουσιάσθηκε πρόσφατα σε συνέδριο της Eurostat , τράβηξε το ενδιαφέρον της Εθνικής Στατιστικής υπηρεσίας και υπάρχουν προτάσεις για συμβολή της ΕΛΣΤΑΤ στην περαιτέρω ωρίμανση της.

Το Ηράκλειο στις 30 ισχυρότερες ψηφιακά πόλεις της Ευρώπης

Πρόσφατα το Ηράκλειο αξιολογήθηκε ως προς την πορεία της ψηφιακής του μετάβασης από την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Digital Cities Challenge.Σε μια πλήρως ανταγωνιστική διαδικασία το Ηράκλειο αξιολογήθηκε με 19,5 με άριστα το 20 και κατατάχθηκε στην κατηγορία των fellow cities της πρωτοβουλίας.

Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στην πολιτική της Urban Agenta της ΕΕ που περιέχει 12 μεγάλες πολιτικές ,μεταξύ των οποίων την Digital transition.

Μια πρώτη ομάδα αποτελείται από τις mentor πόλεις της Ευρώπης. Μια δεύτερη ομάδα αποτελούν οι Fellow πόλεις, δηλαδή οι πόλεις οι οποίες είναι ώριμες ψηφιακά και μια τρίτη ομάδα οι challenge, πόλεις με επιτυχίες στην ψηφιακή τους πολιτική που όμως χρειάζονται βοήθεια για να αριστεύσουν. 

Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο χρόνο η στρατηγική «Ηράκλειο, έξυπνη πόλη» είχε χαρακτηρισθεί από το πρόγραμμα URBACT III ύστερα από διαγωνιστική διαδικασία ως ένα από τα 97 καλύτερα project που τρέχουν στις πόλεις της Ευρώπης επι του συνόλου των αστικών πολιτικών.

Η διαχρονική βράβευση του Ηρακλείου ως προς την ψηφιακή του πολιτική δείχνει ότι όταν έχουμε μακροχρόνια στρατηγική, συνεργασίες μέσα στην πόλη, ώριμο οδικό χάρτη έργων και πολιτική branding η πόλη γίνεται ελκυστική και ανταγωνιστική όχι μόνο σε επίπεδο χώρας αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στο παρελθόν ο οργανισμός «INTELLIGENT COMMUNITY FORUM» κατέταξε τον Δήμο Ηρακλείου στις «The Smart 21 Communities ενώ έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου με τίτλο «Mapping smart cities in Europe», κατέταξε το Ηράκλειο στις 240 έξυπνες πόλεις τις Ευρώπης από αξιολόγηση 468 άνω των 100.000 κατοίκων.

Για να μπει μία πόλη στη λίστα έπρεπε να αξιολογηθεί θετικά σε ένα από τους έξι άξονες της έξυπνης πόλης. Το Ηράκλειο αξιολογήθηκε θετικά σε τρεις και αρνητικά σε τρεις:

  • Θετικά: Διακυβέρνηση, κοινωνία πολιτών, οικονομία
  • Αρνητικά: Περιβάλλον, αστική κινητικότητα, ποιότητα ζωής

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Σύσκεψη για το ηλεκτρονικό bullying
Ζητήματα σχολικού εκφοβισμού και σχολικής βίας συζητήθηκαν την Πέμπτη σε σύσκεψη των διευθυντών Γυμνασίων και Λυκείων του νομού Ηρακλείου με την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Ανηλίκων. Στη σύσκεψη συζητήθηκαν...
Ηράκλειο: Σύσκεψη για το ηλεκτρονικό bullying
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Φοιτητής εκβίαζε κοπέλα με προσωπικές φωτογραφίες
Προκαταρκτική έρευνα διέταξε ο Εισαγγελέας Υπηρεσίας Ηρακλείου σε βάρος ενός 22χρονου φοιτητή μετά από καταγγελία ότι εκβίαζε μια 25χρονη, από την οποία απαιτούσε χρήματα για να μη δημοσιοποιήσει πιο...
Ηράκλειο: Φοιτητής εκβίαζε κοπέλα με προσωπικές φωτογραφίες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ψηφίστηκε η αλλαγή έδρας του ENISA από το Ηράκλειο στην Αθήνα
Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια το σχέδιο νόμου για την μεταφορά του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κυβερνοασφάλειας (ENISA), από το Ηράκλειο στην Αθήνα.
Ψηφίστηκε η αλλαγή έδρας του ENISA από το Ηράκλειο στην Αθήνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δήμος και ΙΤΕ προχωρούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό του Ηρακλείου
Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στις τεχνολογίες, εφαρμογές και υπηρεσίες που παρέχει ο Δήμος Ηρακλείου στους πολίτες και τις επιχειρήσεις της πόλης και στις προοπτικές που υπάρχουν ώστε αυτές οι υπηρεσίες να αυξηθούν...
Δήμος και ΙΤΕ προχωρούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό του Ηρακλείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πιλοτική εφαρμογή μαθητών για περιήγηση στα αξιοθέατα του Ηρακλείου
Οι μαθητές των 12ου και 47ου Δημοτικού Ηρακλείου και του Δημοτικού Ελιάς Χερσονήσου, βραβεύτηκαν από την Περιφέρεια για την πιλοτική εφαρμογή με τίτλο: «Code my City».
Πιλοτική εφαρμογή μαθητών για περιήγηση στα αξιοθέατα του Ηρακλείου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας