Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το αεροδρόμιο Τυμπακίου

Η είσοδος της αεροπορικής βάσης Τυμπακίου

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το αεροδρόμιο Τυμπακίου

  • A-
  • A+

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στην Κρήτη για την ενεργοποίηση του στρατιωτικού αεροδρομίου στο Τυμπάκι, καθώς και η Ένωση Γονέων & Μαθητών του Δήμου Φαιστού, εξέφρασε την αντίθεσή της στην ενεργοποίηση του αεροδρομίου, είτε από τον FRONTEX, είτε από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Εκδήλωση για το θέμα πραγματοποίησε η Ομάδα Γυναικών Μοιρών.

Στη σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Γονέων & Μαθητών του Δήμου Φαιστού, αναφέρεται ότι η ενεργοποίηση του στρατιωτικού αεροδρομίου στο Τυμπάκι δημιουργεί ανασφάλεια και δεν έχει καμία σχέση με τις πραγματικές ανάγκες της περιοχής.

Επιπλέον η Ένωση τονίζει ότι η ενεργοποίηση του αεροδρομίου στο Τυμπάκι, είτε από την FRONTEX, είτε από το ΝΑΤΟ - ΗΠΑ, συνδέεται άμεσα με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή ενώ υπογραμμίζεται ότι με αυτήν την εξέλιξη, η χώρα μπλέκεται ολοένα και περισσότερο στους ανταγωνισμούς της περιοχής.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η ενεργοποίηση του στρατιωτικού αεροδρομίου στο Τυμπάκι, είτε από την ΕΕ είτε από ΝΑΤΟ, μόνο ανασφάλεια μας δημιουργεί. Επιπλέον,  δεν έχει καμία σχέση με τις πραγματικές ανάγκες της περιοχής μας. Αντίθετα, θα είναι τεράστια η ζημιά για τον λαό της περιοχής και τη νεολαία, για τους μικρούς αγρότες.

Αν πραγματικά ενδιαφέρονταν για την «ανάπτυξη» της περιοχής, ας σκέπτονταν την αξιοποίηση του αεροδρομίου στο Τυμπάκι για μεταφορά ευπαθών αγροτικών προϊόντων, τον δρόμο Μεσαρά- Ηράκλειο, τις υποστελεχωμένες δομές υγείας, τα προβλήματα στην εκπαίδευση και τόσα άλλα. Την «ανάπτυξή» τους  την πληρώνουμε με  τους κομμένους μισθούς και συντάξεις και τους δυσβάσταχτους φόρους, ας μην την πληρώσουμε και με την πολεμική  στοχοποίηση της περιοχής μας με απρόβλεπτες συνέπειες.

Η ενεργοποίηση του στρατιωτικού αεροδρομίου στο Τυμπάκι, (FRONTEX ή ΝΑΤΟ), δεν είναι άσχετη με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή  για τις οποίες ως Ένωση Γονέων Μαθητών Φαιστού εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας. Η όξυνση των ανταγωνισμών μόνο δεινά μπορεί να φέρει στους λαούς με φτώχεια, δυστυχία, πολέμους, σκοτωμούς και προσφυγιά. Αυτό δείχνει η ιστορική εμπειρία. Σ’ αυτούς τους ανταγωνισμούς η χώρα μπλέκεται ολοένα και περισσότερο για τα συμφέροντα των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων.

Τη στιγμή που στα σχολεία υπάρχουν μια σειρά σοβαρές ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, σε υποδομές, σε υλικά, που η λαϊκή οικογένεια πληρώνει «χρυσάφι» τη μόρφωση των παιδιών της, η χώρα μας, με βάση και την έκθεση του ΝΑΤΟ για το 2017, βρίσκεται στη 2η θέση ανάμεσα στις χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ, μετά τις ΗΠΑ, δίνοντας το 2,36% του ΑΕΠ της - πάνω από 4 δισ. ευρώ - για τις ανάγκες του, διατηρώντας 14 στρατιωτικές αποστολές σε όλο τον κόσμο και συμφωνώντας σε όλες τις αντιδραστικές και επικίνδυνες για τους λαούς αποφάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. 

Καλούμε τους Συλλόγους Γονέων να καταδικάσουν την ενεργοποίηση του στρατιωτικού αεροδρομίου στο Τυμπάκι είτε από τον FRONTEX είτε από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.

Εκδήλωση στο Τυμπάκι για το αεροδρόμιο

Εκδήλωση πραγματοποίησε την Κυριακή στην Πλατεία Τυμπάκιου η Ομάδα Γυναικών Μοιρών (μέλος της ΟΓΕ) και η Επιτροπή Ειρήνης Νομού Ηρακλέιου (μέλος της ΕΕΔΥΕ), σχετικά με την ενεργοποίηση του στρατιωτικού αεροδρομίου στο Τυμπάκι από τον FRONTEX.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της, η FRONTEX είναι μηχανισμός καταστολής μεταναστών της ΕΕ στα σύνορα και δεν διασφαλίζει τη διάσωση των προσφύγων και μεταναστών.

Είναι ένα στρατιωτικό – αστυνομικό σώμα με σκοπό τον συντονισμό των επιχειρήσεων στα σύνορα των κρατών – μελών της ΕΕ· δεν σχετίζεται με την άμυνα της χώρας.

Πρόκειται για κατασταλτικό σώμα παρεμπόδισης εισόδου στην ΕΕ των ανεπιθύμητων για το κεφάλαιο μεταναστών και προσφύγων.

Συγχρόνως, είναι ένας μηχανισμός ευρύτερης παρέμβασης ενάντια στους λαούς της ΕΕ και των άλλων χωρών. Αποδεικνύεται και στην πράξη πως το Τυμπάκι μπορεί να «αξιοποιηθεί» όχι μόνο από τον Frontex και την ΕΕ, αλλά και από το  ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, με μέσα πιστοποιημένα για πόλεμο και με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για τον λαό.

Κανείς δε μπορεί να αποκλείσει τη δημιουργία νέας, μεγάλης αμερικανικής στρατιωτικής – αεροπορικής βάσης για να λειτουργήσει ως ορμητήριο των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων σε όλη την περιοχή, ορμητήριο θανάτου, στα πλαίσια της  αναβάθμισης των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων σε όλη την Ελλάδα, και της αδυναμίας επέκτασης της βάσης της Σούδας.

  

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κινητοποίηση στο Τυμπάκι για την ενεργοποίηση του αεροδρομίου
Κινητοποίηση ενάντια στην ενεργοποίηση του αεροδρομίου στο Τυμπάκι, διοργανώνεται την Κυριακή 14 Οκτωβρίου το απόγευμα, στην πλατεία του Τυμπακίου. Όπως τονίζουν οι διοργανωτές, η ενεργοποίηση του αεροδρομίου,...
Κινητοποίηση στο Τυμπάκι για την ενεργοποίηση του αεροδρομίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Drone της Frontex στο αεροδρόμιο Τυμπακίου
Της Frontex είναι τελικά το drone το οποίο πραγματοποίησε πριν λίγες ημέρες πτήση πάνω από την Κρήτη από την περιοχή του Τυμπακίου. Ήταν η πρώτη πτήση του drone το οποίο θα βρίσκεται στο αεροδρόμιο Τυμπακίου...
Drone της Frontex στο αεροδρόμιο Τυμπακίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ζητούν την παρέμβαση του μητροπολίτη κατά του νέου αεροδρομίου
Επιστολή στον μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου, απέστειλαν 153 κάτοικοι της περιοχής του Καστελλίου, με την οποία ζητούν την παρέμβασή του, για την αποτροπή της κατασκευής του νέου αεροδρομίου.
Ζητούν την παρέμβαση του μητροπολίτη κατά του νέου αεροδρομίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η σύμβαση για το νέο αεροδρόμιο
Ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, αποκάλυψε ότι το όνομα που θα προτείνει στον Πρωθυπουργό θα είναι αυτό του σπουδαίου Κρητικού ζωγράφου «EL GRECO – Δομίνικος Θεοτοκόπουλος».
Κυρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η σύμβαση για το νέο αεροδρόμιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας