Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ψάχνουν τσάμπα μεροκάματα για την Ελληνογερμανική Συνέλευση

Από παλαιότερη υποδοχή του περιφερειάρχη Κρήτης στον τότε επικεφαλής της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης Γιοακιμ Φούχτελ

Ψάχνουν τσάμπα μεροκάματα για την Ελληνογερμανική Συνέλευση

  • A-
  • A+

Εθελοντές... ξενοδοχοϋπαλλήλους αναζητά ο Δήμος Χερσονήσου για να εργαστούν για την 8η Σύνοδο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, η οποία είναι προγραμματισμένη από την 1η έως τις 3 Νοεμβρίου. Αντιδράσεις προκαλεί το θέμα στον Δήμο Χερσονήσου ενώ δυναμική κινητοποίηση σχεδιάζουν αντιστασιακοί φορείς κατά τις ημέρες της διοργάνωσης. 

Ο Δήμος Χερσονήσου συνεχίζει την προετοιμασία για την διοργάνωση της 8ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, παρά τις έντονες αντιδράσεις μαρτυρικών δήμων, συλλόγων και πολιτών, οι οποίοι ζητούν την ακύρωσή της.

candiadoc.gr

Με το παραπάνω ηλεκτρονικό μήνυμα ο Δήμος Χερσονήσου ζητά τη συνεργασία των ξενοδόχων της περιοχής, προκειμένου να βρει εργαζομένους των επιχειρήσεών τους οι οποίοι να συμμετάσχουν εθελοντικά στην Συνέλευση.

Μεταξύ άλλων στην επιστολή του αντιδημάρχου που απευθύνεται στις τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής αναφέρεται: 

Θα θέλαμε να σας ζητήσουμε να εξετάσετε το ενδεχόμενο συμμετοχής 1 έως 10 εθελοντών ατόμων από την επιχείρησή σας, με πολύ καλή γνώση γερμανικών, την περίοδο από 31 Οκτωβρίου έως 4 Νοεμβρίου 2018 ώστε να μας βοηθήσουν κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, εγγραφές συνέδρων, τακτοποίηση χωρών συνεδρίου, γενικές οδηγίες και ενημέρωση συνέδρων κ.α.

Στη λίστα ατόμων που θα μας στείλετε παρακαλούμε να δηλώνονται αναλυτικά οι ημέρες και οι ώρες που θα είναι διαθέσιμοι οι εθελοντές σας, ο κάθε ένας από αυτούς, ανάλογα με τις δυνατότητες του. 

Ως προθεσμία για την απάντηση των επιχειρήσεων τίθεται η Παρασκευή 12 Οκτωβρίου ενώ στο τέλος του μηνύματος τονίζεται: «Η θετική ανταπόκριση σας κρίνεται εξαιρετικά σημαντική για την επιτυχημένη διοργάνωση του πολύ σημαντικού αυτού συνεδρίου. Σας ευχαριστούμε πολύ εκ των προτέρων για την πολύτιμη συνεργασία σας». 

«Ντροπή για τον Δήμο μας»

Για ετεροβαρή σχέση και για υποδείξεις από τη γερμανική πλευρά, που αποδέχεται ασμένως ο Δήμος χερσονήσου κάνει λόγοι σε κείμενό του ο Γιώργος Χαλκιαδάκης, επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «ΠΟΛΙΤΕΣ για την ΚΟΙΝΩΝΙΑ και το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ».

Αναλυτικά στο κείμενο αναφέρεται:

Η «Ελληνογερμανική Συνέλευση» η οποία είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο μήνα στο Δήμο μας, στη Χερσόνησο, θέτει ξανά επί τάπητος μια παλιά συζήτηση για την αναγκαιότητα τέτοιων εκδηλώσεων.

Όπως είναι γνωστό, τούτη η «συνεργασία» Δήμων της Γερμανίας και της Ελλάδας ξεκίνησε το 2010 με σύμφωνο φιλίας το οποίο υπέγραψαν ο Γ. Παπανδρέου και η Α. Μέρκελ. Ήταν μια πρωτόγνωρη συμφωνία. Τέτοιας μορφής «συνεργασία» δεν υπήρχε ως τότε με άλλη χώρα της Ευρωζώνης. Ήταν μια διμερής πρωτοβουλία που εκ των πραγμάτων δε μπορούσε και δε μπορεί να είναι, μια ισότιμη συνεργασία. Ήταν και είναι μια ετεροβαρής σχέση που έχει τα χαρακτηριστικά της υπόδειξης, καθοδήγησης και ελέγχου από πλευράς του ισχυρότερου Ευρωπαϊκού κράτους απέναντι στον πιο αδύναμο και εξασθενημένο «εταίρο» του.

Η «Ελληνογερμανική Συνέλευση», μαζί με το «Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον» και το «Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας», ως Γερμανικές αποστολές στην Ελλάδα, δημιουργήθηκαν για να αμβλύνουν τις αντιδράσεις του Ελληνικού λαού απέναντι στην περιπέτεια των μνημονίων. Είναι μηχανισμοί που στοχεύουν στον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας μας αλλά και εργαλεία επηρεασμού, προκειμένου να αλλάξει η οπτική, να εξασθενίσουν απαιτήσεις προς τη Γερμανία όπως για παράδειγμα αυτές των αποζημειώσεων και των οφειλών για τα εγκλήματα της κατοχής.

Η 8η Ελληνογερμανική Συνέλευση προγραμματίζεται να γίνει σε λίγες μέρες στη Χερσόνησο. Είναι ντροπή που ο Δήμος μας ανταποκρίθηκε σε αυτό το αίτημα και η Δημοτική Αρχή και ο δήμαρχος προσωπικά, έχουν ευθύνη όταν βλέπουν τούτες τις συναντήσεις απλά ως ένα «φιλικό» ματς και επιμένουν να υφίστανται την πίεση της επιθετικής γραμμής των Γερμανών, με μιαν τρύπια άμυνα.

Η Δημοτική Αρχή ας πάψει να υποκλίνεται. Οφείλει να καταλάβει πως τούτη η «εταιρική σχέση» δεν ολοκληρώνεται με τα δήθεν αθώα ταξίδια της ενημέρωσης τα οποία τους προσφέρουν. Ούτε με τα ρολόγια - κούκους τ οποία χάριζε στους δημάρχους ο Φούχτελ. Είναι σχέδιο επιρροής στη χώρα αλλά και ελέγχου της, μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή οφείλουν επειγόντως να καταλάβουν ότι για την αναμόρφωση της Χώρας χρειάζεται ένας κεντρικός μπούσουλας, ένα σοβαρό Πολιτικό Σχέδιο. Σχέδιο που δε μπορεί να υποδεικνύεται ή ακόμη χειρότερα να υπαγορεύεται.

Ο εκσυγχρονισμός της, η οικονομική της ανάπτυξη, η κρατική διαχείριση, τα θέματα της ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών, της διαχείρισης αποβλήτων, τα ζητήματα μετανάστευσης, τουρισμού, παιδείας και υγείας  απαιτούν τον Εθνικό Σχεδιασμό. Έναν σχεδιασμό που δε μπορεί αφελώς να υποσκάπτεται ή πονηρά να υπονομεύεται από φορείς της Τοπικής της Αυτοδιοίκησης. Η τεχνογνωσία κατακτάται με την πολυδιάστατη ενημέρωση και όχι από τις αποκλειστικές και κατεργάρικες «φιλίες» τις οποίες συντηρούν.

Ο δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή οφείλουν τέλος, και πάνω απ’ όλα, να κατανοήσουν ότι δεν έχουν δικαίωμα να ασκούν Εξωτερική Πολιτική, δημιουργώντας μεταξύ άλλων επισφάλειες και εμπόδια στο δίκαιο αίτημα των Γερμανικών Επανορθώσεων.

Είναι σαφές ότι η Δημοτική Αρχή Χερσονήσου μπροστά στην αφάνεια και την αδυναμία της να παρουσιάσει έργο, σε μια δημοτική θητεία που λήγει, ψάχνει δεκανίκια. Αποδέχεται και πανηγυρίζει για τέτοιες εκδηλώσεις,  ενισχύοντας την αντίληψη του Υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας, που σε πρόσφατη δήλωσή του αναφέρει ότι θα ήταν καλύτερα να κυβερνούσαν μόνιμα την Ελλάδα οι Βαυαροί!

Μπροστά μάλιστα στο διακαή πόθο της, για την επιτυχία τούτης της φιέστας, τόλμησε να ζητήσει από τις επιχειρήσεις της περιοχής, να παρακινήσουν τους εργαζόμενους τους, ώστε να συμμετέχουν και να βοηθήσουν για την επιτυχία της 8ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης. Ειλικρινά λυπούμαστε!

Την καλούμε έστω και την τελευταία στιγμή να αλλάξει ρότα. Να συστρατευτεί με όλες εκείνες τις δυνάμεις της Ελληνικής κοινωνίας που πασχίζουν να σταθεί, ξανά, τούτη η Χώρα στα πόδια της!

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απόντες οι δήμαρχοι, παρούσες οι αποζημιώσεις
Την καθολική αποχή των δημάρχων και των δημοτικών συμβούλων από την 8η Ελληνογερμανική Συνέλευση, χαιρετίζει το «Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα», ανακοινώνοντας ότι στις...
Απόντες οι δήμαρχοι, παρούσες οι αποζημιώσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προσωπικές απώλειες για δύο αυτοδιοικητικούς της Κρήτης
Η σύζυγος του πρώην υπουργού και δήμαρχου Χανίων Μανώλη Σκουλάκη, Πόπη Σκουλάκη-Ξηρουχάκη, έσβησε την Δευτέρα σε ηλικία 60 ετών και ενώ το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν σε νοσοκομείο. Στο πένθος βυθίστηκε και...
Προσωπικές απώλειες για δύο αυτοδιοικητικούς της Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ολοκληρώθηκε η 8η Ελληνογερμανική Συνέλευση
Με την υπογραφή κοινής διακήρυξης, η οποία περιέχει τις βασικές αρχές και ένα κοινό πλαίσιο δράσεων και συνεργασιών, ολοκληρώθηκε στη Χερσόνησο Ηρακλείου η 8η Ελληνογερμανική Συνέλευση. Στη Συνέλευση...
Ολοκληρώθηκε η 8η Ελληνογερμανική Συνέλευση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Να καταργηθεί άμεσα ο θεσμός της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης»
Επιτυχημένη χαρακτήρισε τη συμμετοχή της κρητικής κοινωνίας στις κινητοποιήσεις ενάντια στην διοργάνωση της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, το «Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την...
«Να καταργηθεί άμεσα ο θεσμός της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επαναφέρουν το θέμα της επανασύστασης του πρώην Δήμου Ζαρού
Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο επισκέφτηκαν πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων της περιοχής του Ζαρού, επαναφέροντας το πάγιο αίτημά τους για επανασύσταση του ανεξάρτητου Δήμου Ζαρού. Οι πρόεδροι...
Επαναφέρουν το θέμα της επανασύστασης του πρώην Δήμου Ζαρού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξεκίνησε τις εργασίες της η 8η Ελληνογερμανική Συνέλευση
Στο ξενοδοχείο «Lyttos» της Χερσονήσου ξεκίνησε την Πέμπτη τις εργασίες της η 8η Ελληνογερμανική Συνέλευση, εν μέσω διαμαρτυριών και αντιδράσεων. Στην εναρκτήρια ομιλία του ο περιφερειάρχης Κρήτης αναφέρθηκε...
Ξεκίνησε τις εργασίες της η 8η Ελληνογερμανική Συνέλευση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας