Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σταθάκης: Ξεκινά η διπλή διασύνδεση της Κρήτης

Διονέλλης Μάριος / ΕΦΣΥΝ

Σταθάκης: Ξεκινά η διπλή διασύνδεση της Κρήτης

0 ΣΧΟΛΙΑ
  • A-
  • A+

Στη διπλή διασύνδεση της Κρήτης αλλά και στην μικρή διασύνδεση που αφορά τη σύνδεση Κρήτης - Πελοποννήσου, αναφέρθηκε ο υπουργός Ενέργειας & Περιβάλλοντος κ. Σταθάκης από το βήμα του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, σε προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου.

Όσον αφορά τη «μικρή» διασύνδεση Κρήτης - Πελοποννήσου, ο κ. Σταθάκης τόνισε πως το όλο εγχείρημα ξεκινά στις αρχές του 2019 και θα τελειώσει το 2020, μέσω του οποίου θα παρέχεται ηλεκτρική ενέργεια στην Κρήτη από τον Σταθμό της Μεγαλούπολης.

Για τη διπλή διασύνδεση ο υπουργός ανέφερε ότι αναμένεται να λύσει οριστικά το ενεργειακό πρόβλημα της Κρήτης. «Από τα 700 εκατομμύρια τα οποία πληρώνουμε, τα 400 είναι από την Κρήτη. Θα μειωθεί αυτό το τεράστιο ποσό ενώ παράλληλα θα ενισχύσει κι άλλες μορφές ενέργειας, όπως οι ΑΠΕ», πρόσθεσε ο κ. Σταθάκης.

«Σήμερα μετά από εκτενείς διαπραγματεύσεις, οριστικοποιήθηκε ότι το έργο θα το κάνει η Αριάδνη, μια εταιρεία με 200 εκατομμύρια μετοχικό κεφάλαιο. Η Eurasia θα έχει ένα 39% και άλλες εταιρείες το υπόλοιπο. Από αρχές του 2019 ξεκινά με χρονικό ορίζοντα τα τέλη του 2022 με αρχές 2023», υπογράμμισε ο υπουργός.

Επίσης υπογράμμισε πως θα υπάρξει μεταβατικό στάδιο στην όλη διαχείριση του έργου, με συνδυασμό την λειτουργία των ήδη ρυπογόνων μονάδων, αλλά με σταδιακό κλείσιμο τους κι την κατασκευή νέων.

Τέλος ο κ. Στθάκης τόνισε ότι, εφόσον ολοκληρωθεί η διασύνδεση, ο λογαριασμός ΥΚΩ θα είναι μηδέν, οπότε η απόσβεση θα είναι επωφελής για όλους.

Συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κρήτης

Νωρίτερα, ο υπουργός Ενέργειας είχε σύσκεψη με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, όσον αφορά την διπλή ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης.

Στην σύσκεψη στην Περιφέρεια ο υπουργός τόνισε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο της χώρας, με τεράστιο όφελος για την Κρήτη, τη χώρα και το περιβάλλον και συμπλήρωσε ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα είναι έτοιμες οι τεχνικές προδιαγραφές του έργου. 

Όπως είπε ο κ. Σταθάκης, το πρώτο έργο το οποίο αφορά τη διασύνδεση Κρήτης και Πελοποννήσου, βρίσκεται σε φάση κατασκευής ενώ, όσον αφορά τη μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, ο υπουργός δήλωσε ότι ολοκληρώθηκε η τελική του μορφή και η διαδικασία υλοποίησης του έργου ξεκινά αρχές του 2019.

Παράλληλα ο κ. Σταθάκης ενημέρωσε τον περιφερειάρχη για το θέμα των υδρογονανθράκων και των ευρημάτων νοτιοδυτικά της Κρήτης: «Ακούσαμε και θα ενσωματώσουμε όλες τις παρατηρήσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, για να υπάρχει πλήρης και αμοιβαία κατανόηση για τον τρόπο που θα προχωρήσουμε τις εγγυήσεις για την Κρήτη, καθώς θα υπάρξουν τεράστια αποτελέσματα για το νησί», ανέφερε για το θέμα.

Στην συνέχει ο υπουργός κ. Σταθάκης θα παραχωρήσει συνεντευξη Τύπου στο ΕΒΕΗ, όπου αναμένεται να ανακοινώσει την έναρξη του έργου της μεγάλης διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υπογράφεται η σύμβαση για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης
Την Τρίτη 27 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η τελετή υπογραφής των συμβάσεων του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο,...
Υπογράφεται η σύμβαση για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υπόμνημα στον υπουργό για τα θέματα του Δήμου Ηρακλείου
Τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, υποδέχτηκε στο γραφείο του το μεσημέρι της Πέμπτης, ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός. Ο...
Υπόμνημα στον υπουργό για τα θέματα του Δήμου Ηρακλείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σταθάκης: Σύντομα οι προσφορές για το μικρό καλώδιο της Κρήτης
Εν εξελίξει βρίσκεται ο διαγωνισμός για την μικρή διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, όπως τόνισε από τα Χανιά ο Υπουργός Περιβάλλοντος &...
Σταθάκης: Σύντομα οι προσφορές για το μικρό καλώδιο της Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι Ελεύθεροι Δημότες Μαλεβιζίου για τον ΑΗΣ Λινοπεραμάτων
Θέση για τα αιτήματα εταιριών για την αναβάθμιση εγκαταστάσεων υγρών καυσίμων και υγραερίου στα Λινοπεράματα, πήραν οι «Ελεύθεροι Δημότες...
Οι Ελεύθεροι Δημότες Μαλεβιζίου για τον ΑΗΣ Λινοπεραμάτων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συνεχίζονται οι πιέσεις για την απομάκρυνση του ΑΗΣ Λινοπεραμάτων
Σύσκεψη με τη συμμετοχή βουλευτών και εκπροσώπων τους, πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Μαλεβιζίου, με θέμα τις ενεργειακές αλλαγές της Κρήτης...
Συνεχίζονται οι πιέσεις για την απομάκρυνση του ΑΗΣ Λινοπεραμάτων