• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  42°C 38.3°C / 44.0°C
  1 BF
  17%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  41°C 38.3°C / 42.7°C
  1 BF
  23%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  39°C 35.0°C / 42.0°C
  4 BF
  38%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  38°C 37.9°C / 38.6°C
  3 BF
  14%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  37°C 36.9°C / 36.9°C
  2 BF
  41%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  39°C 35.7°C / 42.1°C
  5 BF
  10%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  37°C 37.4°C / 38.3°C
  2 BF
  10%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  39°C 33.6°C / 40.2°C
  4 BF
  11%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.8°C / 38.8°C
  4 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  38°C 37.9°C / 38.9°C
  4 BF
  30%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  36°C 32.9°C / 37.1°C
  4 BF
  28%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.7°C / 35.7°C
  2 BF
  46%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.9°C / 36.9°C
  6 BF
  34%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  41°C 39.5°C / 40.9°C
  4 BF
  15%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  41°C 38.9°C / 41.6°C
  3 BF
  20%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  38°C 36.8°C / 37.8°C
  4 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  42°C 39.5°C / 44.2°C
  3 BF
  8%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 35.3°C / 40.4°C
  0 BF
  37%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  41°C 38.3°C / 42.8°C
  3 BF
  11%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  38°C 37.8°C / 37.8°C
  5 BF
  13%

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Αννουσάκειο Θεραπευτήριο

kriti24.gr

Χανιά: Μήνυμα Παυλόπουλου για το κοινωνικό κράτος

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Τα εγκαίνια της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας στο Αννουσάκειο Θεραπευτήριο της Ιεράς Μητρόπολης Κισάμου και Σελίνου, πραγματοποιήθηκαν χθες, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Νωρίτερα, έγιναν τα θυρανοίξια στον Ιερό Ναό του Οσίου Νικηφόρου του λεπρού στο Σηρικάρι Κισάμου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους προκαθήμενους των Εκκλησιών Ιεροσολύμων, Κύπρου, Αλβανίας και της Κρήτης, τέλεσε τα εγκαίνια της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας του ιδρύματος.

Η νέα μονάδα δημιουργήθηκε χάρη στην προσφορά, ύψους 50.000 ευρώ, του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Ιωάννης Σ. Λάτσης», το οποίο κάλυψε το σύνολο της δαπάνης.

kriti24.gr

Στο μήνυμά του ο Προκόπης Παυλόπουλος ανέφερε:

Το κοινωνικό κράτος, αν δεν το υπερασπιστούμε, αυτά τα φαινόμενα που βλέπουμε να εξελίσσονται στην Ευρώπη, θα διαμορφώσουν τέρατα για τα οποία οι λαοί αγωνίστηκαν χρόνια προκειμένου να απαλλαγούν. Εκεί είναι το αυγό του φιδιού και ας το καταλάβουμε όλοι και ιδίως αυτοί που διαχειρίζονται τις τύχες της γηραιάς μας Ηπείρου. Της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας.

Βρίσκομαι σήμερα εδώ εκ μέρους της πολιτείας για να εκφράσω πέρα από τις ευχαριστίες της πολιτείας, εκείνο το οποίο ανήκει στην εκδήλωση αυτή, από πλευράς συμβολισμού, της συμπόρευσης της εκκλησίας και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Συμπόρευση ταγμένη προς την εξυπηρέτηση των ανθρώπων, ταγμένη σε μία αποστολή η οποία είναι προορισμένη να υπηρετήσει την κοινωνία και τον άνθρωπο.

Τη σημασία του Αννουσάκειου την ξέρουμε όλοι και γνωρίζουμε πόσο η εκκλησία έχει συμβάλει ώστε το Αννουσάκειο να λειτουργεί ως πρότυπο θεραπευτήριο.

Έχει ανάγκη όμως η μονάδα αυξημένης φροντίδας που απευθύνεται στους βαρέως πάσχοντες, και την ανάγκη αυτή τη βρίσκει μέσω του Ιδρύματος Ιωάννη Σπυρίδωνος Λάτση.

Θέλω να διαβεβαιώσω ότι σε τέτοιες περιπτώσεις έχει μεγάλη σημασία, όχι το ύψος της δωρεάς αλλά το περίσσευμα ψυχής που η δωρεά αυτή εκφράζει. Και το υπόδειγμα που προβάλλει για την κοινωνία μας που δεν είναι τίποτε άλλο παρά η στήριξη του κοινωνικού κράτους. Μέσα από τη στήριξη του συστήματος υγείας.

Στους ταραγμένους καιρούς μας σε όλη την Ευρώπη, κυρίως όμως στον τόπο μας λόγω της παρατεταμένης κρίσης, το κοινωνικό κράτος δοκιμάστηκε και μαζί δοκιμάστηκε η κοινωνική συνοχή, ο ίδιος ο άνθρωπος.

Ο άνθρωπος στις δύσκολες στιγμές του, σε στιγμές αρρώστιας, σε στιγμές βαριάς αρρώστιας. Η πολιτεία δεν μπόρεσε σε πολλές περιπτώσεις λόγω αντικειμενικών αδυναμιών να μπορέσει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων με βάση την έννοια του κοινωνικού κράτους. Και εδώ έρχεται η συμβολή άλλων. Ιδίως της εκκλησίας όπου πολλές φορές, όπως έχω επισημάνει και μάλιστα πεφωτισμένων ανθρώπων με το αίσθημα της προσφοράς και της αποστολής.

Είναι εκείνοι που στήριξαν την κοινωνική συνοχή, στήριξαν τον άνθρωπο και στήριξαν τον κοινωνικό ιστό.

Υπερασπίστηκαν τον άνθρωπο για την ανάπτυξη της προσωπικότητάς του και ιδίως σε δύσκολες στιγμές του.

Εδώ αναδεικνύεται η μεγάλη σημασία του κοινωνικού κράτους και αυτό θα το τονίζω πάντοτε, είναι έμβλημα του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού το κοινωνικό κράτος, διότι αν δεν το υπερασπιστούμε, αυτά τα φαινόμενα που βλέπουμε να εξελίσσονται στην Ευρώπη, θα διαμορφώσουν τέρατα για τα οποία οι λαοί αγωνίστηκαν χρόνια προκειμένου να απαλλαγούν. Εκεί είναι το αυγό του φιδιού και ας το καταλάβουμε όλοι και ιδίως αυτοί που διαχειρίζονται τις τύχες της γηραιάς μας Ηπείρου. Της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας.

Εμείς εδώ οι Έλληνες έχουμε την ιδιαίτερη ευαισθησία για τη στήριξη του κοινωνικού κράτους διότι αυτό μας βοηθάει, ανεξάρτητα αν είμαστε πιστοί ή όχι και το τονίζω αυτό, αν είμαστε πιστοί ή όχι.

Το πνεύμα της Ορθοδοξίας, πνεύμα που απευθύνεται κατεξοχήν στον Έλληνα, στο λαό των Ελλήνων, στο έθνος των Ελλήνων ως σύμβολο αρχών και αξιών, πέρα από το πραγματικό πιστεύω του καθενός. Μέσα σε αυτή τη μονάδα όπως το Αννουσάκειο, αυτό αναδεικνύεται, η πραγμάτωση στο πλαίσιο του κοινωνικού κράτους, των αρχών και των αξιών της Χριστιανικής διδασκαλίας που ανεξάρτητα και πάλι από το τι πιστεύει ο καθένας είναι ο τρίτος πυλώνας του ευρωπαϊκού πολιτισμού .

Ο ένας είναι το αρχαίο ελληνικό πνεύμα, οι δεύτερος οι θεσμοί της Ρώμης και ο τρίτος η χριστιανική διδασκαλία μέσα από τις θεμελιώδεις αρχές που στηρίζουν τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό όπως είναι ο ανθρωπισμός, η αλληλεγγύη, η δικαιοσύνη και ιδίως η κοινωνική δικαιοσύνη.

Η εκκλησία είναι φάρος προς αυτή την κατεύθυνση που δείχνει το δρόμο και τον δείχνει μέσα από δύο ρήσεις, αγαπάτε αλλήλους και κυρίως η υπέρτατη έκφραση της αγάπης που είναι, αγαπήσεις τον πλησίον σου ως εαυτόν , γιατί αυτή η ρήση είναι η οριακή αγάπη που εκείνη προϋποθέτει ότι ο άνθρωπος μπορεί να δώσει τον εαυτό του για τον άλλον, όπως δίδαξε ο κύριος ημών Ιησούς Χριστός.

Νωρίτερα το απόγευμα της Τρίτης, τελέστηκαν τα θυρανοίξια στον Ιερό Ναό του Οσίου Νικηφόρου του λεπρού στο Σηρικάρι Κισάμου, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Στο σημείο βρέθηκαν εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Κρήτης, το σύνολο των τοπικών και περιφερειακών αρχών και στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας.

cretapost

Το πρωί της Τετάρτης, τελέστηκε Θεία Λειτουργία, μετά Πατριαρχικής χοροστασίας, στην Ιερά Σταυροπηγιακή και Πατριαρχική Μονή Οδηγητρίας Γωνιάς, στο Κολυμβάρι, ενώ θα ακολουθήσουν, τα εγκαίνια του νέου Κειμηλιαρχείου της Μονής, σε πλήρως ανακαινισμένους χώρους της Μονής.

Στις 17.30, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, θα πραγματοποιηθεί στο μεγάλο αμφιθέατρο της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης πανηγυρική εκδήλωση για τα 50 έτη λειτουργίας και διαλογικής πορείας του Ιδρύματος.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σφακιά: Σαφές μήνυμα Παυλόπουλου για τις γερμανικές αποζημιώσεις
«Οι απαιτήσεις μας για το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές αποζημιώσεις, είναι νομικώς ενεργές, δικαστικώς επιδιώξιμες και δεν υπάρχει παραγραφή» ήταν το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη...
Σφακιά: Σαφές μήνυμα Παυλόπουλου για τις γερμανικές αποζημιώσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στην Κρήτη Παυλόπουλος και Βαρθολομαίος την Τρίτη
Στην Κρήτη και συγκεκριμένα στην Κίσσαμο θα βρεθεί την Τρίτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος για να παραστεί στα Θυρανοίξια του Ιερού Ναού του Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού. Την Τετάρτη θα...
Στην Κρήτη Παυλόπουλος και Βαρθολομαίος την Τρίτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στα Χανιά ο Προκόπης Παυλόπουλος για το «Έτος Οδικής Ασφάλειας»
Στα Χανιά θα βρεθεί το Σάββατο 18 Νοεμβρίου για το «Έτος Οδικής Ασφάλειας», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Ο Προκόπης Παυλόπουλος θα απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση στο πάρκο τροχαίων...
Στα Χανιά ο Προκόπης Παυλόπουλος για το «Έτος Οδικής Ασφάλειας»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠτΔ από Χανιά: Η Τουρκία να σέβεται το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο
«Επιδιώκουμε την φιλία και την καλή γειτονία μαζί της, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι σέβεται, στο ακέραιο, το σύνολο του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου», ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος.
ΠτΔ από Χανιά: Η Τουρκία να σέβεται το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας η επέτειος της Ένωσης της Κρήτης
Στις επετειακές εκδηλώσεις για την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα θα παρεβρεθεί και ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας.
Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας η επέτειος της Ένωσης της Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠτΔ από Κίσσαμο: Η Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές Δίκαιο
O Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε τα αποκαλυπτήρια της προτομής στον μακαριστού μητροπολίτη Κισσάμου - Σελίνου Ειρηναίου Γαλανάκη και ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Κισσάμου.
ΠτΔ από Κίσσαμο: Η Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές Δίκαιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας