• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.8°C / 26.2°C
  2 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.1°C / 24.0°C
  1 BF
  72%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.0°C / 23.8°C
  3 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 19.7°C
  1 BF
  55%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.9°C
  2 BF
  73%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 23.0°C
  1 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  2 BF
  73%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  49%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 27.2°C
  2 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.8°C / 24.9°C
  1 BF
  50%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.1°C / 23.4°C
  1 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  0 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 20.5°C
  3 BF
  86%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 22.9°C / 24.4°C
  2 BF
  63%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.5°C / 24.9°C
  2 BF
  61%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 26.8°C
  2 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.6°C / 26.0°C
  2 BF
  63%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 22.7°C
  2 BF
  83%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.3°C / 14.3°C
  2 BF
  92%

Χανιά: Νέες κινητοποιήσεις από τους φοιτητές για τη στέγαση

 • A-
 • A+

Δύο νέες κινητοποιήσεις για το πρόβλημα της στέγασής τους, πραγματοποιούν οι φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης. Σήμερα, στις 11 το πρωΐ, πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κτίριο Επιστημών της πρυτανείας του Πολυτεχνείου ενώ την Παρασκευή, στη μία το μεσημέρι, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην Αντιπεριφέρεια Κρήτης.

Πρόκειται για ένα χρόνιο πρόβλημα της περιοχής, με τους φοιτητές να τονίζουν ότι εδώ και χρόνια οι φοιτητικοί σύλλογοι έχουν αναδείξει το θέμα και μέσα από τους αγώνες υπήρξαν σημαντικές κατακτήσεις όπως η ανέγερση των νέων εστιών και η εξασφάλιση επιδόματος ενοικίου.

Όπως αναφέρουν οι φοιτητές, τα τελευταία χρόνια, οι τιμές των ενοικίων στα Χανιά έχουν εκτοξευθεί, καθώς σύμφωνα με τους φοιτητές, ο μέσος όρος ανά τ.μ. είναι στα 8,5€. Αυτό, σε συνδυασμό με την μη επάρκεια φοιτητικών εστιών στην πόλη, οδηγεί πολλές φορές σε αδυναμία των φοιτητών να ανταπεξέλθουν οικονομικά και ορισμένες φορές, οδηγεί στην εγκατάλειψη των σπουδών.

Μάλιστα στο Ρέθυμνο, το οποίο αντιμετωπίζει παρόμοιο πρόβλημα, ο μέσος όρος ανά τ.μ. φτάνει τα 9 € ενώ όπως τονίζουν οι φοιτητές, ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί αλλά και οι εποχιακοί εργαζόμενοι.

Όπως αναφέρουν, το Πολυτεχνείο είναι ένα ίδρυμα όπου φοιτούν πάνω από 4.500 προπτυχιακοί φοιτητές και περίπου 800 μεταπτυχιακοί, και τα μόλις 200 δωμάτια είναι πολύ μακριά από τις ανάγκες που υπάρχουν. 

Στην ανακοίνωσή τους οι φοιτητές αναφέρουν:

Αυτές τις μέρες χιλιάδες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα αναζητούν σπίτι για τους νεοεισαχθέντες στα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ της χώρας. Η αναζήτηση κατοικίας στα Χανιά μόνο απόγνωση μπορεί να δημιουργήσει για τους πρωτοετείς φοιτητές που ξεκινάνε με όνειρα την φοιτητική τους ζωή, αλλά και για μεγαλύτερων ετών φοιτητές, τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς και άλλους εποχιακούς εργαζόμενους.

Ειδικά στα Χανιά που αποτελεί μία απο τις μεγαλύτερες τουριστικές περιοχές στην χώρα η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.Η έλλειψη φοιτητικών εστιών και τα ακριβά
ενοίκια (στα Χανιά ο μέσος όρος ανα τ.μ. είναι 8,5€ ενώ πέρυσι ήταν 7,2€! Ενώ στο Ρέθυμνο από 6€ πλέον έχει αγγίξει τα 9!) αναγκάζουν τις οικογένειες να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη χρυσοπληρώνοντας ουσιαστικά τις «δωρεάν σπουδές» των παιδιών τους μετά την υπερπροσπάθεια των Πανελληνίων εξετάσεων. 

Πολλοί φοιτητές κινδυνεύουν να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος και να αφήσουν τις σπουδές τους.Εδώ και χρόνια οι φοιτητικοί σύλλογοι έχουν αναδείξει το θέμα και μέσα από τους αγώνες υπήρξαν σημαντικές κατακτήσεις όπως η ανέγερση των νέων εστιών, η εξασφάλιση επιδόματος ενοικίου και έχει αναδειχθεί το συνολικότερο πρόβλημα της φοιτητικής μέριμνας και ιδιαίτερα της στέγασης στον Νομό.

Δεν θα παίζει κανείς με το δικαίωμά μας στις σπουδές.

Το ζήτημα της στέγασης των φοιτητών δεν προέκυψε σήμερα!

Οι ευθύνες βαραίνουν όλες τις κυβερνήσεις. Κάθε χρόνο το Πολυτεχνείο Κρήτης δέχεται πάνω από 650 εισακτέους και το παράρτημα του ΤΕΙ πάνω απο 300. Σήμερα στην εστία υπάρχουν 79 δωμάτια και με την ολοκλήρωση των νέων εστιών (όποτε ολοκληρωθούν) ο αριθμός των δωματίων θα φτάνει περίπου τα 200. Σ' ένα ίδρυμα που φοιτούν πάνω από 4.500 χιλιάδες προπτυχιακοί φοιτητές και περίπου 800 μεταπτυχιακοί, τα μόλις 200 δωμάτια είναι πολύ μακριά από τις ανάγκες που υπάρχουν. Το ζήτημα αφορά φυσικά όλους τους πρωτοετείς που εισάγονται στο ίδρυμα και δεν καλύπτεται η στέγασή τους με ευθύνη του κράτους, αλλά και τους υπόλοιπους φοιτητές όπως και αυτούς που διαμένουν αυτή τη στιγμή στις εστίες και που δεν ξέρουν τι θα τους ξημερώσει μέσα στον Οκτώβρη.

Στα Χανιά και στην Κρήτη συνολικά εξαιτίας της τουριστικής σεζόν το πρόβλημα διογκώνεται. Διάφορες φωνές προσπαθούν να κρύψουν πίσω απο αυτό το βασικό πρόβλημα της έλλειψης ολοκληρωμένου σχεδίου στέγασης των φοιτητών και σπουδαστών στην πόλη.
ToAIRBNB είναι αποτέλεσμα του προβλήματος και όχι η αιτία. Η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται στο οτι η στέγαση των φοιτητών δεν διασφαλίζεται απο το κράτος, οτι
γίνεται ατομική υπόθεση και ταυτόχρονα η άναρχη οργάνωση της δόμησης στην πόλη, η έλλειψη κατάλληλου σχεδιασμού, τέτοιου που να μπορεί να καλύπτει τις συνεχώς διευρυνόμενες ανάγκες της τοπικής κοινωνίας σε εκπαιδευτικούς και άλλους εργαζόμενους-οικογένειες.

Αυτές οι συνθήκες δημιουργούν έναν ακόμα τομέα κερδοφορίας για μεγάλα funds, που έρχονται για να χτίσουν ενοικιαζόμενες κατοικίες. Μάλιστα αυτή η προοπτική προκρίνεται ως λύση και από την ίδια την διοίκηση του ιδρύματος καθώς σαν έτοιμη από καιρό προτείνει την παραχώρηση οικοπέδων του ιδρύματος για τις business των μεγαλοεργολάβων στις πλάτες των οικογενειών μας.

Η στάση της πρυτανείας που ευθυγραμμίζεται με την συγκεκριμένη πολιτική η οποία αποκόπτει την χρηματοδότηση των πανεπιστημίων από το κράτος, μετατρέπει τα ιδρύματα σε επιχειρήσεις και τους φοιτητές σε πελάτες.

Δεν πρόκειται λοιπόν για «κρίση της φοιτητικής στέγης» όπως προσπαθούν πολλοί να παρουσιάσουν για να κρύψουν τις μεγάλες ευθύνες διαχρονικά των κυβερνήσεων και φυσικά και της σημερινής, αντίθετα πρόκειται για πρόβλημα που σχετίζεται με το πώς αντιμετωπίζεται η φοιτητική μέριμνα επιβεβαιώνοντας με τον πιο κυνικό τρόπο την αναγκαιότητα και το δίκιο των αιτημάτων των φοιτητικών συλλόγων πολλά χρόνια τώρα!

Δεν θα μας κοροϊδεύουν! Διεκδικούμε αυτά που μας αξίζουν!

Έχουμε σημαντική πείρα και οι φοιτητές των μεγαλύτερων ετών αλλά και οι πρωτοετής που ξέρουμε καλά οτι τα δικαιώματα μας τα κατακτάμε με τον αγώνα και την πάλη μας! Η απάντηση λοιπόν βρίσκεται στον κοινό αγώνα των φοιτητών που μοιράζονται την ίδια κατάσταση, αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα. Η πείρα έχει δείξει πως και τα προηγούμενα χρόνια όταν οι φοιτητές συσπειρώθηκαν και διεκδίκησαν είχαν κατακτήσεις.

Καλούμε όλους τους φοιτητικούς συλλόγους, όλους φοιτητές, τους πρωτοετείς και τις οικογένειές τους να οργανώσουμε τον αγώνα μας για την υλοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας για μέτρα άμεσης ανακούφισης για το στεγαστικό ζήτημα με κινητοποιήσεις στις Διοικήσεις των Ιδρυμάτων και τους Δήμους.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΩΡΑ:

 • Να δοθεί άμεσα επίδομα ενοικίου με έκτακτη επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, σε όσους σπουδάζουν μακριά απο τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους. Να αυξηθεί το ποσό αυτό στα 350 ευρώ ως ελάχιστο ποσό για την κάλυψη των αναγκών της στέγασης (να καλύπτεται πλήρως το ενοίκιο , να εξασφαλίζεται ότι διαμένουν σε ανθρώπινες συνθήκες, με πληρωμένες τις παροχές ρεύματος, νερού, τηλεφώνου, ίντερνετ χωρίς δημοτικά τέλη)
 • Αμεση ένταξη των φοιτητών στο κοινωνικό τιμολόγιο και κατάργηση των δημοτικών τελών στη φοιτητική στέγη.
 • Αμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας εισδοχής στις εστίες χωρίς καθυστερίσεις.
 • Να επινοικιαστούν δωμάτια με ευθύνη του κράτους και των ιδρυμάτων και να μοιραστούν άμεσα για όσους φοιτητές έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο σε εστία.
 • Να ξεκινήσει άμεσα μελέτη με ευθύνη του Υπουργείου και των τοπικών αρχών για την κάλυψη των αναγκών της στέγης στην πόλη Να αξιοποιηθούν τώρα ακίνητα του Ιδρύματος και του Δημοσίου για τη δημιουργία Εστιών στην ευθύνη του κράτους, χωρίς ιδιώτες και ενοίκια!
 • Δημιουργία νέου συγκροτήματων εστιών που θα καλύπτουν τις ανάγκες δωρεάν στέγασης των φοιτητών. Άμεση υλοποίηση των δεσμεύσεων που υπάρχουν απο τα ιδρύματα και την περιφέρεια! 

Οργανώνουμε και συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις που αποφάσισαν οι σύλλογοι εστίας και ενιαίος:

 1. Πέμπτη 27/09 στις 11πμ στην πρυτανεία (κτήριο επιστημών)
 2. Παρασκευή 28/09 στις 12μμ στην αντιπεριφέρεια Κρήτης
Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κινητοποιήσεις φοιτητών σε Ηράκλειο και Χανιά
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οι φοιτητές σε Ηράκλειο και Χανιά, με στόχο να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ανώτατη εκπαίδευση. Ταυτόχρονα ζητούν αύξηση της...
Κινητοποιήσεις φοιτητών σε Ηράκλειο και Χανιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πορεία διαμαρτυρίας των φοιτητών στα Χανιά για την στέγαση
Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τετάρτης σπουδαστές του ΤΕΙ Χανίων, διαμαρτυρόμενοι για το θέμα της στέγασης. Οι φοιτητές διαμαρτύρονται για την έλλειψη φοιτητικών εστιών και ζητούν την...
Πορεία διαμαρτυρίας των φοιτητών στα Χανιά για την στέγαση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο Δημαρχείο Χανίων οι φοιτητές - Ζήτησαν άμεση λύση για τη στέγαση
Διαμαρτυρία - παρέμβαση πραγματοποίησαν οι φοιτητές του ΤΕΙ Χανίων, κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων. Οι φοιτητές ζήτησαν άμεση λύση στο πρόβλημα της στέγασης, το οποίο αντιμετωπίζουν πολλοί...
Στο Δημαρχείο Χανίων οι φοιτητές - Ζήτησαν άμεση λύση για τη στέγαση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κατάληψη φοιτητών του ΤΕΙ Χανίων για την στέγαση
Υπό κατάληψη τελεί το ΤΕΙ Χανίων, από την Πέμπτη το πρωί με τους φοιτητές να διαμαρτύρονται για την φοιτητική στέγη, την οποία έπρεπε να έχουν 16 φοιτητές του ιδρύματος.Επίσης, το πρωί της Πέμπτης...
Κατάληψη φοιτητών του ΤΕΙ Χανίων για την στέγαση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κινητοποιήσεις στο Πολυτεχνείο Κρήτης για τη φοιτητική λέσχη και τη σίτιση
Σε κινητοποίηση προχωρούν οι φοιτητικοί σύλλογοι του Πολυτεχνείου Κρήτης, διαμαρτυρόμενοι για ζητήματα που αφορούν τη φοιτητική λέσχη και το θέμα της σίτισης των φοιτητών.
Κινητοποιήσεις στο Πολυτεχνείο Κρήτης για τη φοιτητική λέσχη και τη σίτιση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Φοιτητές ζητούν ασφαλείς συνθήκες διεξαγωγής της εξεταστικής
Παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης, πραγματοποίησαν το πρωί της Τετάρτης, φοιτητές του ιδρύματος, με αίτημα την διεξαγωγή μιας ασφαλούς εξεταστικής.
Χανιά: Φοιτητές ζητούν ασφαλείς συνθήκες διεξαγωγής της εξεταστικής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας