• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.5°C / 35.8°C
  3 BF
  29%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.2°C / 34.1°C
  3 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.0°C / 38.2°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 25.3°C / 33.9°C
  3 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 31.3°C
  3 BF
  45%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.6°C / 36.2°C
  4 BF
  31%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 27.4°C / 32.6°C
  1 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  2 BF
  31%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.8°C / 31.5°C
  5 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 31.8°C
  4 BF
  40%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 28.4°C
  5 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 30.1°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  3 BF
  58%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 33.4°C / 33.4°C
  4 BF
  26%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  35°C 32.5°C / 34.9°C
  3 BF
  32%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.4°C / 30.8°C
  4 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.7°C / 36.0°C
  3 BF
  17%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.3°C / 30.5°C
  3 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.9°C / 32.7°C
  4 BF
  58%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 21.6°C
  2 BF
  82%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Λαμπάδιασε η φοιτητική εστία στο Ηράκλειο

 • A-
 • A+

Ωρες αγωνίας έζησαν 69 φοιτητές που διαμένουν στη φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο, όταν, λίγο πριν από τις 8 χθες το πρωί, πυκνοί καπνοί έζωσαν το κτίριο και τα δωμάτιά τους.

Στο κτίριο, σύμφωνα με μαρτυρίες, επικράτησε πανικός, καθώς η φωτιά που ξεκίνησε από το υπόγειο πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις.

Κάποιοι από τους φοιτητές βγήκαν έξω ακόμα και χωρίς παπούτσια, ενώ άφησαν πίσω όλα τα υπάρχοντά τους. «Χτυπάγαμε αλαφιασμένοι τις πόρτες για να ξυπνήσουν όλοι και να βγουν όσο γίνεται γρηγορότερα από το κτίριο», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Κ., ένας εκ των φοιτητών που αντιλήφθηκαν πρώτοι τη φωτιά.

Μέχρι τις 9 το πρωί, η πυρκαγιά είχε επεκταθεί σε όλο το κτίριο που στεγάζει, εκτός από τις εστίες, αρκετές διοικητικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ κάποιοι χώροι του έχουν παραχωρηθεί στο όμορο Βενιζέλειο Νοσοκομείο.

Από το Βενιζέλειο χρησιμοποιείται και η αποθήκη του υπογείου, απ’ όπου, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των πυροσβεστών, ξεκίνησε η φωτιά.

Στη μάχη της κατάσβεσης ρίχτηκαν 40 πυροσβεστικά οχήματα με 80 πυροσβέστες, ενώ συνεχής παροχή νερού στα οχήματα εξασφαλίστηκε και με την ενεργοποίηση υδροφόρων οχημάτων από τον Δήμο Ηρακλείου και την Περιφέρεια Κρήτης.

Ωστόσο, η κατάσβεση συνάντησε μεγάλα προβλήματα λόγω της μορφολογίας των εγκαταστάσεων, καθώς πρόκειται για μεγάλο συγκρότημα κτιρίων και η φωτιά εκδηλώθηκε περίπου στο κέντρο του συγκροτήματος, όπου δεν υπήρχε άμεση πρόσβαση για τις επίγειες δυνάμεις.

Οι συνθήκες επέβαλαν τη συνδρομή εναέριων μέσων κατάσβεσης και στη μάχη ρίχτηκαν τα δύο ελικόπτερα Kamov που σταθμεύουν στην Κρήτη (το ένα ήρθε από Χανιά), αλλά ζητήθηκε και η συνδρομή του μεγάλου ελικοπτέρου Ericsson, που έφτασε από την Αθήνα. Με συνεχείς ρίψεις κατάφεραν να περιορίσουν τη φωτιά, η οποία τέθηκε υπό έλεγχο γύρω στις 2 το μεσημέρι.

Η επόμενη μέρα βρίσκει άστεγους τους 69 φοιτητές, ενώ η Εστία επρόκειτο σε λίγες μέρες να δεχτεί και τους πρωτοετείς που έχουν υποβάλει τις σχετικές αιτήσεις.

Στο Ηράκλειο αναζητείται στέγη για 120 δικαιούχους της φοιτητικής εστίας, καθώς το κτίριο είναι αδύνατον να ξαναδοθεί άμεσα σε χρήση, αφού έχει καταστραφεί στο μεγαλύτερο μέρος του.

Στο Ηράκλειο ο Γαβρόγλου

Για το θέμα αυτό θα βρεθεί σήμερα στο Ηράκλειο ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, ο οποίος σε συνεννόηση με τις πρυτανικές Αρχές θα ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα για την άμεση αποκατάσταση της λειτουργίας του πανεπιστημίου.

Στις 4 το απόγευμα, έχει καθοριστεί συνάντηση με τον πρύτανη, τον περιφερειάρχη, τον δήμαρχο, εκπροσώπους της Ενωσης Ξενοδόχων και άλλους φορείς της πόλης.

Από χθες βρίσκεται ήδη στο Ηράκλειο κλιμάκιο του Ιδρύματος Νεολαίας και διά Βίου Μάθησης, που διαχειρίζεται ζητήματα φοιτητικής μέριμνας, με επικεφαλής τον πρόεδρο Δημήτρη Ζέρβα, προκειμένου να υπάρξει μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης, ενώ σοβαρό ζήτημα προκύπτει και για τα υπάρχοντα των φοιτητών που διέμεναν στη στέγη, τα οποία στο μεγαλύτερο μέρος τους φαίνεται να έχουν καταστραφεί.

Οι 69 διαμένοντες στην εστία θα φιλοξενηθούν, για ένα ή δύο βράδια, στο κλειστό γυμναστήριο του Πανεπιστημίου, στις Βούτες, όπου έχει γίνει διαμόρφωση του χώρου με στρώματα, ενώ έχει ληφθεί μέριμνα για τη σίτισή τους, όπως δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Οδυσσέας Ζώρρας.

Το συγκεκριμένο συγκρότημα κτιρίων του Πανεπιστημίου βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Κνωσού, εντός αρχαιολογικών ζωνών Α και Β.

Η έκταση είχε παραχωρηθεί κατ’ εξαίρεσιν το 1979 για τη δημιουργία και στέγαση του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Μετά τη μεταφορά του Πανεπιστημίου στις Βούτες, οι εγκαταστάσεις παραχωρήθηκαν για τη δημιουργία των φοιτητικών εστιών, για τη στέγαση των εργαστηρίων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας (που επίσης υπάγεται στο πανεπιστήμιο), ενώ κάποιοι χώροι παραχωρήθηκαν για τη δημιουργία του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης, αλλά και για χρήση από όμορες υπηρεσίες της περιοχής, όπως η ΔΟΥ Ηρακλείου, το Βενιζέλειο Νοσοκομείο κτλ.

Το 2015, η Γιάννα Αγγελοπούλου είχε κάνει ενέργειες για τη δημιουργία, εκεί, θεματικού πάρκου για τον Μινωικό Πολιτισμό, με ψηφιακό μουσείο, εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις, αλλά και εμπορικά καταστήματα, καταστήματα εστίασης και διασκέδασης κτλ.

Το σχέδιο στην πορεία «πάγωσε», κυρίως λόγω των αντιδράσεων, ενώ, σύμφωνα με την Αρχαιολογία, η κατ’ εξαίρεσιν άδεια οικοδόμησης, που δόθηκε το 1979 για το πανεπιστήμιο, δεν μεταφέρεται αυτόματα σε οποιαδήποτε άλλη χρήση.

Μετρήσεις για ρύπανση

Κλιμάκιο του Αστεροσκοπείου Αθηνών βρίσκεται από χθες στο Ηράκλειο για να κάνει μετρήσεις στην ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα μετά την πυρκαγιά. Προτεραιότητα έχουν τα γειτονικά σχολεία και το Βενιζέλειο Νοσοκομείο, όπου θα γίνουν καταγραφές στα επίπεδα των αιωρούμενων σωματιδίων. Μόλις δοθεί πρόσβαση στους χώρους, επιστήμονες του «Δημόκριτου» θα κάνουν μετρήσεις για τις τιμές αμιάντου. Σημειώνεται ότι η τοξικότητα των ινών του, σύμφωνα με τους ειδικούς, μειώνεται σημαντικά στις θερμοκρασίες που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς, αλλά τα συνεργεία αποκατάστασης των ζημιών επιβάλλεται να φορούν μάσκες και γάντια, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας.

Χ.ΤΖ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Μπαλάκι» οι πυρόπληκτοι φοιτητές
Με επιστολή τους οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης αποκαλύπτουν ότι 15 μέρες μετά την καταστροφική πυρκαγιά στις Εστίες δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ από το έκτακτο βοήθημα των 2.000 ευρώ. Η Πρυτανεία...
«Μπαλάκι» οι πυρόπληκτοι φοιτητές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απολύτως… «φυσικό» να κινδυνεύσουν οι φοιτητές
Αγνοεί τις οδηγίες του ΕΟΔΥ το Φυσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης και εξαναγκάζει τους φοιτητές σε διά ζώσης εξετάσεις εν μέσω lockdown στο Ηράκλειο ● «Δεν θα επιτρέψουμε πάρτι αντιγραφών» λέει ο πρόεδρος...
Απολύτως… «φυσικό» να κινδυνεύσουν οι φοιτητές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ούτε δωμάτιο θα πάρετε του χρόνου ούτε και πτυχίο!
Καταγγελίες φοιτητών για την εκκένωση των εστιών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου - Αυτοβούλως αποχώρησαν οι φοιτητές, αλλά θα γίνει έρευνα για την καταγγελία, απαντά ο πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ.
Ούτε δωμάτιο θα πάρετε του χρόνου ούτε και πτυχίο!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ απαντά στις καταγγελίες των εστιακών φοιτητών 
Απαντήσεις στα όσα αναφέρουν οι «Αγωνιστικές κινήσεις του ΕΛΜΕΠΑ» σε σχέση με την εκδίωξη φοιτητών από τις Εστίες του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου δίνει μέσω της «Εφ.Συν.» ο πρύτανης Νίκος Κατσαράκης.
Ο πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ απαντά στις καταγγελίες των εστιακών φοιτητών 

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας