Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αντιδρούν στην ενεργοποίηση του αεροδρομίου στο Τυμπάκι

Αντιδρούν στην ενεργοποίηση του αεροδρομίου στο Τυμπάκι

 • A-
 • A+

Ως μέρος της νέας Αμερικανικής Αεροπορικής Βάσης, η οποία «προπαγανδίζεται» στην Κρήτη, χαρακτήρισε την πιθανή ενεργοποίηση του στρατιωτικού αεροδρομίου στο Τυμπάκι η Επιτροπή Ειρήνης Ηρακλείου. 

Η Επιτροπή καταδικάζει την έναρξη συζήτησης για δημιουργία νέας βάσης και στο Τυμπάκι, καθώς και οποιαδήποτε συμμετοχή της χώρας σε πολεμικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ.

Τέλος, ασκείται κριτική προς την κυβέρνηση, όσον αφορά την προσπάθειά της να ανταγωνιστεί την Τουρκία, προκειμένου να αναβαθμιστεί ο ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Επιτροπής Ειρήνης Ηρακλείου:

Πρόσφατα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για ενεργοποίηση του στρατιωτικού αεροδρομίου στο Τυμπάκι. Αυτό που συζητούν Αμερικάνοι αξιωματούχοι με την Ελληνική κυβέρνηση είναι η δημιουργία νέας, μεγάλης Αμερικανικής Στρατιωτικής – Αεροπορικής Βάσης. 

Κάτι τέτοιο προπαγανδίζεται ως στοιχείο αναβάθμισης των ελληνοαμερικανικών στρατιωτικών σχέσεων. Η αναβάθμιση αυτή είναι στην πραγματικότητα κλιμάκωση της εμπλοκής μας στα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου

Οι ειδήσεις από τη Συρία το τελευταίο διάστημα είναι πολεμικά ανακοινωθέντα. Στις αντιθέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας συμμετέχουν με άλλους ρόλους οι κυβερνήσεις διαφόρων χωρών. Οι αυξανόμενες απειλές των Αμερικάνων για χτύπημα στο Ιράν, η μεθόδευση νέας επέμβασης στη Λιβύη, οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Συρία, η στρατιωτική εμπλοκή της Ρωσίας, η διαρκώς αυξανόμενη τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο και την Κύπρο συσσωρεύουν τρομακτικά εύφλεκτο υλικό.

Η Ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυτές τις συνθήκες ως ευκαιρία για αναβάθμιση του ρόλου της ανάμεσα στις χώρες που συμμετέχουν. Στην ουσία, αποδέχεται εκ μέρους της άρχουσας τάξης της χώρας τον επικίνδυνο ρόλο του σημαιοφόρου των σχεδίων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και ανταγωνίζεται την τούρκικη αστική τάξη που επιδιώκει, επίσης, να παίξει αναβαθμισμένο ρόλο.

Τα κόμματα που υποστηρίζουν τέτοιες ενέργειες καθησυχάζουν το λαό και τη νεολαία. Υποστηρίζουν ότι η συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς είναι παράγοντας σταθερότητας. Η ζωή και η καθημερινότητα άλλο έδειξε και δείχνει: είναι ο κύριος παράγοντας αποσταθεροποίησης της περιοχής.

Παραπλανώντας το λαό, η ελληνική κυβέρνηση(σήμερα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, χθες ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ ή συγκυβερνήσεις αστικών κομμάτων) βαφτίζει αναβάθμιση του ρόλου της χώρας:

 1. τον εκσυγχρονισμό στις εγκαταστάσεις στον Άραξο για να μεταφερθούν πυρηνικά όπλα, πιθανόν από τη βάση του Ιντσιρλίκ.
 2. την επέκταση της βάσης στη Σούδα.
 3. τη μεταφορά των ιπτάμενων δολοφόνων drones στη Λάρισα.
 4. τις νέες βάσεις σε Αλεξανδρούπολη και Σύρο.
 5. την έναρξη συζήτησης για δημιουργία νέας βάσης και στο Τυμπάκι.

Με την πολιτική τους η Κρήτη και, γενικότερα, η Ελλάδα γίνεται στόχος για στρατιωτικό χτύπημα σε ένα νέο μεγάλο ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Η συζήτηση για «ανταλλάγματα» δεν αφορά το λαό και τη νεολαία!

Καλούμε το λαό:

 • Να αντισταθεί σε αυτούς που τον οδηγούν στον πόλεμο για τα συμφέροντα μιας χούφτας ανθρώπων που εκμεταλλεύονται πλουτοπαραγωγικές πηγές, περιουσία των λαών.
 • Να παλέψει συστηματικά ενάντια σε κάθε αντιλαϊκή πολιτική, που γίνεται σημαιοφόρος των συμφερόντων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή και να απαιτήσει να μην υπάρξει εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.
 • Να κλείσει τώρα η βάση - ορμητήριο της Σούδας και οι άλλες στρατιωτικές βάσεις.
 • Καμιά σκέψη για δημιουργία νέας βάσης στο Τυμπάκι ή οπουδήποτε αλλού.

  

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαμαρτυρία στην Περιφέρεια κατά του αεροδρομίου στο Καστέλλι
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στη δημιουργία αεροδρομίου στο Καστέλλι οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής, πραγματοποιώντας το πρωΐ συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω από το κτίριο της Περιφέρειας...
Διαμαρτυρία στην Περιφέρεια κατά του αεροδρομίου στο Καστέλλι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα κινητοποίηση κατά του αεροδρομίου στο Καστέλλι
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης, διοργανώνει η «Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Διάσωση, Προβολή και Αειφόρο Ανάπτυξη της Πεδιάδας», την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου, ενάντια στην...
Νέα κινητοποίηση κατά του αεροδρομίου στο Καστέλλι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καστέλλι: Το "οχι στο αεροδρόμιο" θα αποτυπωθεί στις εκλογές
Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τη δημιουργία αεροδρομίου στην περιοχή τους, εμφανίστηκαν για κόμη μία φορά οι κάτοικοι και οι σύλλογοι της Πεδιάδος, κατά την τελευταία ανοιχτή συνέλευσή τους. Όπως...
Καστέλλι: Το "οχι στο αεροδρόμιο" θα αποτυπωθεί στις εκλογές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα λαϊκή συνέλευση στο Καστέλλι για το αεροδρόμιο
Νέα λαϊκή συνέλευση διοργανώνει η «Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Διάσωση, Προβολή και Αειφόρο Ανάπτυξη της Πεδιάδας» την Κυριακή 4 Νοεμβρίου στο Καστέλλι Πεδιάδος, με αφορμή τη σύμβαση παραχώρησης του έργου με...
Νέα λαϊκή συνέλευση στο Καστέλλι για το αεροδρόμιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Λοξός διάδρομος, αντί του αεροδρομίου στο Καστέλλι» (βίντεο - γραφήματα)
Αρνητική στην δημιουργία του αεροδρομίου στο Καστέλλι εμφανίζεται για ακόμη μία φορά η «Πρωτοβουλία πολιτών για τη διάσωση προβολή και αειφόρο ανάπτυξη της Πεδιάδας», καταθέτοντας παράλληλα μια νέα πρόταση για...
«Λοξός διάδρομος, αντί του αεροδρομίου στο Καστέλλι» (βίντεο - γραφήματα)
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρεκόρ αφίξεων στα αεροδρόμια Ηρακλείου και Σητείας
Πάνω από 1.200.000 ήταν οι αφίξεις επιβατών από το εξωτερικό στο αεροδρόμιο Ηρακλείου τον μήνα Σεπτέμβρίο, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, καθιστώντας το δεύτερο στη σχετική λίστα. Παράλληλα, ο...
Ρεκόρ αφίξεων στα αεροδρόμια Ηρακλείου και Σητείας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας