• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 24.2°C / 28.8°C
  2 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.8°C / 23.7°C
  1 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.0°C / 29.8°C
  3 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 27.0°C
  3 BF
  34%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  31%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 20.1°C / 26.0°C
  2 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.0°C / 22.4°C
  2 BF
  33%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 28.6°C
  3 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 28.2°C
  2 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 24.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 26.3°C
  4 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.7°C / 22.7°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 27.9°C
  4 BF
  57%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.5°C / 24.9°C
  2 BF
  47%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 27.9°C
  2 BF
  52%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.2°C / 31.8°C
  3 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 23.9°C / 28.8°C
  2 BF
  50%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.3°C / 18.3°C
  1 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 20.8°C / 25.2°C
  3 BF
  61%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  3 BF
  26%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σώζεται η Ενωση Πεζών, ανησυχούν οι εργαζόμενοι

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Στο Πρωτοδικείο Ηρακλείου κρίνεται σήμερα η τύχη της ιστορικής Ενωσης Πεζών, μιας από τις αρχαιότερες ενώσεις συνεταιρισμών στην Ελλάδα, η οποία τα τελευταία χρόνια έφτασε στα όρια της χρεοκοπίας.

Παρά τη δυναμική της εταιρείας και τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα (κρητικό λάδι και κρασί), η ένωση έφτασε μέχρι την ένταξη στο άρθρο 99 λόγω των υπέρογκων χρεών που δημιουργήθηκαν την τελευταία δεκαετία.

Με 19 αγροτικούς συνεταιρισμούς και 3.000 παραγωγούς-μέλη της στο δυναμικό της, μέχρι το 2007 οινοποιούσε από 8.000 έως 12.000 τόνους οινοστάφυλα ετησίως. Σταδιακά η παραγωγή μειώθηκε, ενώ ο κύκλος εργασιών δεν επαρκούσε για την κάλυψη των δανειακών απαιτήσεων.

Η συμφωνία που υπογράφηκε στις 27 Ιουλίου 2018 με την πιστώτρια τράπεζα (Πειραιώς) προβλέπει ρύθμιση οφειλών ύψους 22 εκατομμυρίων σε βάθος 15ετίας. Τα συνολικά ρυθμιζόμενα χρέη της Ενωσης ανέρχονται σε 34 εκατομμύρια, ενώ με βάση το σχέδιο εξυγίανσης προβλέπεται διαγραφή χρεών ύψους περίπου 7 εκατομμυρίων.

Με βάση τη συμφωνία η εμπορική λειτουργία της Ενωσης Πεζών θα ανατεθεί στην εισηγμένη στο Χρηματιστήριο ΕΛΓΕΚΑ Α.Ε., ενώ η Ενωση θα διατηρήσει τον συνεταιριστικό και παραγωγικό της χαρακτήρα.

Ζητούν να εξαιρεθούν

Για μια συμφωνία που δίνει προοπτική στην Ενωση ώστε να ξανασταθεί στα πόδια της μιλά στην «Εφ.Συν.» ο Μανώλης Μπέρκης, αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, τονίζοντας πως, παρά την κρίση και τις δυσκολίες, οι καταναλωτές δεν έχασαν την εμπιστοσύνη τους στο βασικό μπραντ της Ενωσης, το «Κρασί της Παρέας», που βρίσκεται ακόμα στα μεγαλύτερα σούπερ μάρκετ της χώρας αλλά και στο παρθένο ελαιόλαδο «ΕΝΩΣΗ».

Ανησυχία πάντως επικρατεί μεταξύ των 36 εργαζόμενων της Ενωσης Πεζών, καθώς το σχέδιο διάσωσης δεν φαίνεται να καλύπτει επαρκώς τις απαιτήσεις τους από τον συνεταιρισμό. Συνολικά τούς οφείλονται περίπου 880 χιλιάδες ευρώ (μισθοί, επιδόματα και αποζημιώσεις για απολυμένους του παρελθόντος).

Αν και δεν προσβάλλουν το κύρος της συμφωνίας, ζητούν όμως να εξαιρεθούν οι εργατικές απαιτήσεις τους από τον όλο σχεδιασμό, ώστε να ικανοποιηθούν σε εύλογο χρόνο και όχι σε πέντε ετήσιες δόσεις, δηλαδή έως το 2024, όπως προβλέπεται στο σχέδιο διάσωσης.

«Δεν μπορούμε να εναντιωθούμε στο όλο σχέδιο γιατί η μη υλοποίησή τους θα σήμαινε χρεοκοπία της Ενωσης. Ωστόσο, δεν μπορούμε να δεχτούμε την αποπληρωμή σε τόσο βάθος χρόνου και μάλιστα άτοκα, την ώρα μάλιστα που η διοίκηση μιλά για νέες απολύσεις», λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος των εργαζομένων, Γιώργος Κουμαντάκης.

Προ κρίσης το προσωπικό της Ενωσης έφτανε τα 130 άτομα, ωστόσο και επισήμως στο σχέδιο διάσωσης γίνεται λόγος για «μείωση του μισθολογικού κόστους», ενώ ακόμα και η διοίκηση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο απολύσεων.

«Προβλέπονται όντως απολύσεις, ωστόσο στόχος όλων μας είναι η Ενωση να ξανασταθεί στα πόδια της, να ξαναμπεί δυναμικά στην αγορά και να μην απολυθεί κανείς» απαντά σε σχετική ερώτηση ο κ. Μπέρκης.

Για τις 15 Οκτωβρίου έχει οριστεί δικαστήριο για τις απαιτήσεις των εργαζομένων, το οποίο αναμένεται να επιβάλει ταχύτερη αποπληρωμή τους και με βάση και αυτό το επιχείρημα στη σημερινή εκδίκαση θα ζητήσουν να εξαιρεθούν.

«Οι εργαζόμενοι ήταν αυτοί που στήριξαν την Ενωση όλα τα δύσκολα χρόνια που προηγήθηκαν και τους αξίζει καλύτερη μεταχείριση», λέει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Κουμαντάκης.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Μας απολύουν αν μπούμε στον Σύλλογο Εργαζομένων»
Καταγγελία εργαζομένων στις Μινωικές Γραμμές για 14 «στοχευμένες» απολύσεις. Εκδικάστηκαν στο Ηράκλειο οι αγωγές δύο εργαζομένων που ζητούν την επαναπρόσληψή τους.
«Μας απολύουν αν μπούμε στον Σύλλογο Εργαζομένων»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στα σκουπίδια η ανακύκλωση στο Ηράκλειο
Απολύθηκαν οι 38 εργαζόμενοι, που πριν από έναν μήνα αποκάλυψαν τις άθλιες συνθήκες στο Εργοστάσιο Διαλογής. Αρνείται να τους εντάξει στα βαρέα ο Γιάννης Βρούτσης
Στα σκουπίδια η ανακύκλωση στο Ηράκλειο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανασφάλιστη, απλήρωτη και στο Αυτόφωρο
Απίστευτη περιπέτεια συνεχίζει να ζει μια μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Ηράκλειο, η οποία βρέθηκε κατηγορούμενη για κλοπή από τον εργοδότη της επειδή δεν είπε ψέματα σε έλεγχο που έγινε από το ΙΚΑ, όταν οι...
Ανασφάλιστη, απλήρωτη και στο Αυτόφωρο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν έχουν τέλος οι θάνατοι ντελιβεράδων
Δεν έχουν τέλος οι θάνατοι των διανομέων σε όλη τη χώρα, ενώ απανωτά περιστατικά καταγράφονται στα Χανιά σε διάστημα μόνο λίγων ημερών. Τελευταίο περιστατικό, θανατηφόρο τροχαίο στα Χανιά, την Τετάρτη όταν...
Δεν έχουν τέλος οι θάνατοι ντελιβεράδων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: «Συνθήκες εξαθλίωσης και μισθοί πείνας στον τουρισμό»
Τις συνθήκες εργασίας στον τομέα του τουρισμού και την ακραία εκμετάλλευση της τουριστικής βιομηχανίας, καταγγέλουν με κοινό τους ψήφισμα τα Εργατικά Κέντρα της Κρήτης. Στο ψήφισμα κάνουν λόγο για συνθήκες...
Κρήτη: «Συνθήκες εξαθλίωσης και μισθοί πείνας στον τουρισμό»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας