Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΥΠΠΟ: Κανένα μνημείο στο Υπερταμείο - Ψήφισμα του Δήμου Χανίων

ΥΠΠΟ: Κανένα μνημείο στο Υπερταμείο - Ψήφισμα του Δήμου Χανίων

  • A-
  • A+

Το θέμα της ένταξης στο Υπερταμείο των 197 ακινήτων του Δήμου Χανίων, συζητήθηκε εκτός ημερησίας διάταξεως στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων. Το σώμα κατέληξε σε ψήφισμα, σύμφωνα με το οποίο ο Δήμος αφού παραλάβει τη λίστα με τα ακίνητα, θα εντοπίσει ποια από αυτά παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τον Δήμο και θα ζητήσει την εξαίρεσή τους.

Το θέμα συζητήθηκε την Τετάρτη το απόγευμα εκτός ημερησίας διατάξεως ενώ υπέρ της διεκδίκησης τάχθηκαν σχεδόν όλες οι παρατάξεις της μειοψηφίας.

Ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας εισηγήθηκε ψήφισμα στο οποίο αναφέρεται ότι ο Δήμος, αφού παραλάβει τη σχετική λίστα όπου θα αναγράφονται όλα τα ακίνητα που έχουν ενταχθεί στο Υπερταμείο, θα εντοπίσει ποια από αυτά έχουν παραχωρηθεί στο Δήμο Χανίων, ποια είναι διεκδικούμενα και ποια παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Δήμο και θα ζητήσει την εξαίρεσή τους.

Ο δήμαρχος Χανίων θεωρεί ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα για τα ακίνητα τα οποία βρίσκονται στη λίστα της ΕΤΑΔ ενώ για το ζήτημα του στρατοπέδου Μαρκοπούλου τονίστηκε ότι βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και δεν προβλέπεται εμπλοκή.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης εκφράστηκαν σειρά ερωτημάτων προς τον δήμαρχο Χανίων, καθώς και αντιδράσεις για την αργοπορία της δημοτικής αρχής να καλέσει το εν λόγω συμβούλιο, παρ'όλα αυτά σχεδόν όλες οι παρατάξεις υπέγραψαν το ψήφισμα, καθώς μετά από μακρά συζήτηση το ψήφισμα του δημάρχους έγινε δεκτό με ευρεία πλειοψηφία, με κάποιες μικρές τροποποιήσεις.

Το ψήφισμα

Ο Δήμος Χανίων διεκδικεί σημαντικό αριθμό ακινήτων που πρόσφατα πέρασαν στην ΕΤΑΔ Α.Ε. και βρίσκονται εντός των διοικητικών του ορίων.

Το αμέσως επόμενο διάστημα οι υπηρεσίες του Δήμου, θα προσκομίσουν ευκρινή λίστα με τα ακίνητα αυτά, σύμφωνα με την εντολή που ήδη έχουν λάβει και το Δ.Σ. Χανίων θα επιλέξει ποια από αυτά τα ακίνητα ενδιαφέρουν τον Δήμο, ώστε να ξεκινήσει άμεσα την διαδικασία διεκδίκησής της εξαίρεσής τους.

Στον κατάλογο αυτό συμπεριλαμβάνονται σημαντικά ακίνητα, ορισμένα εκ των οποίων είτε έχουν παραχωρηθεί στον Δήμο όπως το παλιό Τελωνείο, ακίνητα διεκδικούμενα όπως το πρώην πολεμικό μουσείο, αλλά και άλλα ακίνητα που ενδεχομένως παρουσιάζουν ενδιαφέρον για το Δήμο μας ή άλλους Δημόσιους φορείς.

Μεταξύ των ακινήτων αυτών βρίσκονται ακίνητα ιδιαίτερης ιστορικής αξίας όπως τα Νεώρια, αλλά και πολλά ακίνητα απαραίτητα στην ζωή της τοπικής μας κοινωνίας που χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια, ενώ άλλα που προγραμματίζουμε να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες της κοινωνίας μας.

Δεν θα επιτρέψουμε οποιεσδήποτε λύσεις εκμετάλλευσής τους, πλην αυτών που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες της κοινωνίας των Χανίων.

Υπουργείο Πολιτισμού: Καμία παραχώρηση ακινήτου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος

Καμία παραχώρηση ακινήτου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, δεν γίνεται στην ΕΤΑΔ, αναφέρει ρητά σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Πολιτισμού, με αφορμή τα όσα έχουν δει το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου:

Με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται στο θέμα της δήθεν παραχώρησης μνημείων και ακινήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού προς την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου το ΥΠΠΟΑ διευκρινίζει ότι η σχετική Υπουργική Απόφαση του υπουργού Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018-ΦΕΚ Β΄2320/2018) και η παρ. 4 του άρθρου 196 του ν.4389/2016 διασφαλίζουν ότι τα ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος δεν παραχωρούνται στην ΕΤΑΔ Α.Ε.

Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι για τα ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος δεν τυγχάνει εφαρμογής η παράγραφος 5 του άρθρου 196 του ν.4389/2016 σχετικά με τη διατήρηση του καθεστώτος διαχείρισης από την ΕΤΑΔ, γιατί αυτή αφορά αποκλειστικά σε ακίνητα τα οποία ήδη διαχειριζόταν η ΕΤΑΔ πριν από την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου.

Τα μνημεία, τα μουσεία, οι αρχαιολογικοί χώροι, οι ιστορικοί τόποι, η πολιτιστική κληρονομιά εν γένει δεν παραχωρούνται και δεν υπάγονται σε καθεστώς συναλλαγής.

Στο πλαίσιο αυτό, η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί αποκλειστική και αδιαπραγμάτευτη αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κι άλλα «fake news» στα Χανιά για το Υπερταμείο
Κόντρα μεταξύ των τοπικών οργανώσεων της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά έχει ξεσπάσει με αφορμή τα ακίνητα του Υπερταμείου. Η ΝΟΔΕ Χανίων επικαλείται δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο ο μισθωτής ενός ακινήτου του...
Κι άλλα «fake news» στα Χανιά για το Υπερταμείο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Δήμος Ηρακλείου ζητά πίσω τα ακίνητα του Υπερταμείου
Αντίθετο σε κάθε παραχώρηση της δημόσιας περιουσίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς στο Υπερταμείο, δηλώνει με ομόφωνα ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, μέσω του οποίου αξιώνει την επιστροφή των...
Ο Δήμος Ηρακλείου ζητά πίσω τα ακίνητα του Υπερταμείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο ΣτΕ ο Δήμος Χανίων για τα ακίνητα του Υπερταμείου
Την απόφαση να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικράτειας για τα κτίρια και τα μνημεία τα οποία συμπεριλαμβάνονται στη λίστα του Υπερταμείου, έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων. Η αίτηση ακύρωσης θα κατατεθεί...
Στο ΣτΕ ο Δήμος Χανίων για τα ακίνητα του Υπερταμείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σύσκεψη, παρουσία Πολάκη, για τα μεγάλα έργα των Χανίων
Ευρεία σύσκεψη, κατά την οποία συζητήθηκαν τα σημαντικά έργα τα οποία αφορούν τον Δήμο Χανίων, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το πρωί στα Χανιά, παρουσία του Παύλου Πολάκη. Στη σύσκεψη συζητήθηκαν η παραχώρηση...
Σύσκεψη, παρουσία Πολάκη, για τα μεγάλα έργα των Χανίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ολοκληρώθηκε η έρευνα για την πυρκαγιά στο Πολεμικό Μουσείο Χανίων
Ολοκληρώθηκε από το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χανίων ο έλεγχος στους χώρους του ιστορικού κτιρίου που στέγαζε το Πολεμικό Μουσείο στα Χανιά, το οποίο καταστράφηκε από την πυρκαγιά της 22ας...
Ολοκληρώθηκε η έρευνα για την πυρκαγιά στο Πολεμικό Μουσείο Χανίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Θερμά συγχαρητήρια στους εμπρηστές της ιστορικής μας μνήμης»
Την ευθύνη για την ολοκληρωτική καταστροφή του ιστορικού κτηρίου των Ιταλικών Στρατώνων Χανίων από την πρόσφατη πυρκαγιά και την απώλεια του αρχείου Μάντακα, ρίχνει στον διοικητή της 5ης Μεραρχίας Κρητών, η...
«Θερμά συγχαρητήρια στους εμπρηστές της ιστορικής μας μνήμης»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας