Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κρήτη: O δεκάλογος του ποιοτικού ελαιολάδου

Κρήτη: O δεκάλογος του ποιοτικού ελαιολάδου

 • A-
 • A+

Απλές αλλά ουσιαστικές οδηγίες για όλα τα κρίσιμα σημεία ποιότητας από τον ελαιώνα μέχρι το ελαιουργείο και από την αποθήκευση μέχρι την τυποποίηση, εξέδωσε το Εργαστήριο Οργανοληπτικής Αξιολόγησης Ελαιολάδου του ΑΣ Ρεθύμνου με την ευκαιρία της νέας ελαιοκομικής περιόδου, στοχεύοντας στην καλύτερη προετοιμασία όλων των εμπλεκομένων.

Με αφορμή τη νέα ελαιοκομική περίοδο, το Εργαστήριο Οργανοληπτικής Αξιολόγησης Ελαιολάδου του ΑΣ Ρεθύμνου υλοποιεί ένα πλέγμα δράσεων, αφενός για την καλύτερη προετοιμασία όλων των εμπλεκομένων με την παραγωγή και διακίνησή του ελαιολάδου και αφετέρου στην αναβάθμιση της ποιότητάς του.

Συγκεκριμένα:

 • Ανέπτυξε μαζί με τους συνεργάτες του τον «δεκάλογο του ποιοτικού ελαιολάδου» στον οποίο δίδονται απλές αλλά ουσιαστικές οδηγίες για όλα τα κρίσιμα σημεία ποιότητας από τον ελαιώνα μέχρι το ελαιουργείο και από την αποθήκευση μέχρι την τυποποίηση.
 • Πραγματοποίησε ενημερωτική ημερίδα για θέματα ποιότητας αλλά και οργανοληπτικής αξιολόγησης ελαιολάδου, σε επαγγελματίες του χώρου, το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 
 • Σε τακτά διαστήματα διοργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια γύρω από την καλλιέργεια, την ποιότητα αλλά και την οργανοληπτική αξιολόγηση ελαιολάδου. 

O δεκάλογος του ποιοτικού ελαιολάδου

 1. Διατηρούµε τον ελαιώνα µας σε καλή ισορροπία εφαρµόζοντας σωστές καλλιεργητικές φροντίδες στον κατάλληλο χρόνο (κλάδεµα, λίπανση, άρδευση, έλεγχο ασθενειών και ζιζανίων), για να εξασφαλίσουµε υγιή δένδρα και ποιοτικό ελαιόκαρπο (χωρίς επιµολύνσεις, µε σωστό βάρος και σε καλή κατάσταση).
 2. Χρησιµοποιούµε µόνο εγκεκριµένα για την ελαιοκαλλιέργεια σκευάσµατα, τηρώντας τους ελάχιστους χρόνους και αποφεύγοντας τυχόν επιµολύνσεις, προστατεύοντας παράλληλα το πολύτιµο περιβάλλον µας.
 3. Προγραµµατίζουµε την συγκοµιδή όταν ο ελαιόκαρπος είναι σε κατάλληλο στάδιο ωρίµανσης (αποφεύγουµε να είναι υπερώριµος) και µε ιδιαίτερη προσοχή για να µην τραυµατιστεί από τα ραβδιστικά, πάνω στα δίκτυα ελαιοσυλλογής κ.λπ. Αποφεύγουµε την χρήση αλυσοπρίονου ταυτόχρονα µε την συγκοµιδή, για να µην έχουµε επιµολύνσεις από ορυκτέλαια στο ελαιόλαδο.
 4. Για την µεταφορά του ελαιόκαρπου στο ελαιουργείο, χρησιµοποιούµε καθαρά τελάρα όπου είναι εφικτό, (ΠΟΤΕ πλαστικά σακιά) και φροντίζουµε να γίνεται η έκθλιψη την ίδια ηµέρα.
 5. Επιµένουµε για σχολαστική καθαριότητα σε όλα τα µηχανήµατα του ελαιουργείου (σπαστήρας, µαλακτήρες, decanter, διαχωριστήρες και σωληνώσεις), για χαµηλές θερµοκρασίες ελαιοζύµης (µέση 27°C / µέγιστη 30°C) και σωστό χρόνο παραµονής στους µαλακτήρες (µέγιστος 45 λεπτά, ανάλογα µε την ποικιλία και το στάδιο ωρίµανσης).
 6. Φροντίζουµε για προσεκτικό χειρισµό των διαφορετικών παρτίδων ελαιολάδου µέσα στο ελαιουργείο και για να αποφύγουµε τυχόν υποβάθµισή λόγω ανάµιξης µε άλλη παρτίδα χαµηλότερης ποιότητας ή διαφορετικού οργανοληπτικού προφίλ.
 7. Αποθηκεύουµε το πολύτιµο ελαιόλαδό µας ΠΑΝΤΑ σε πολύ καθαρές και ανοξείδωτες δεξαµενές, χωρίς οσµές η υπολείµµατα προηγούµενων παρτίδων (µούργες) και σε ελεγχόµενες συνθήκες, δηλ. χαµηλές θερµοκρασίες (κάτω από 20°C αν είναι δυνατόν) και να παραµένουν πάντα γεµάτες οι δεξαµενές ή να χρησιµοποιούµε αδρανές αέριο για αποφυγή υποβάθµισης της συνολικής ποιότητας του.
 8. Επιδιώκουµε φιλτράρισµα του ελαιολάδου το συντοµότερο δυνατόν, για να µην υποβαθµιστεί η ποιότητά του από την υγρασία και τα τυχόν στερεά κατάλοιπα της διαδικασίας ελαιοποίησης.
 9. Φροντίζουµε να γίνεται ανάλυση ποιοτικών χαρακτηριστικών (οργανοληπτική / χηµική), σε κάθε παρτίδα ελαιολάδου ΠΡΙΝ την ανάµειξή της µε άλλες ή την τυποποίησή της.
 10. Ελέγχουµε ΠΑΝΤΑ τους κυριότερους παράγοντες υποβάθµισης σε όλα τα στάδια παραγωγής και διαχείρισης του ελαιολάδου µας, που είναι η θερµοκρασία, το φως, το οξυγόνο, η υγρασία και ο χρόνος.

Εργαστήριο Οργανοληπτικής Αξιολόγησης Ελαιολάδου

Το Εργαστήριο Οργανοληπτικής Αξιολόγησης Ελαιολάδου του Α.Σ. Ρεθύµνου διαπιστεύτηκε αρχικά το 2012 από το Εθνικό Σύστηµα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.). Σήµερα λειτουργεί σε σύγχρονες εγκαταστάσεις, ενώ η έµπειρη οµάδα δοκιµαστών του και η ίδια η διαδικασία αξιολόγησης, είναι διαπιστευµένα κατά το πρότυπο ISO 17025 από το Ε.ΣΥ.Δ. για την αξιολόγηση δειγµάτων και για την έκδοση εκθέσεων οργανοληπτικών δοκιµών παρθένων ελαιολάδων.

Το εργαστήριο µε πολύχρονη εμπειρία στον χώρο του ελαιολάδου και της ποιότητας, στηρίζει και προβάλει αποτελεσµατικά το Ελληνικό ελαιόλαδο µέσα από ένα πλέγµα υπηρεσιών και δράσεων:

 • Οργανοληπτική αξιολόγηση δειγμάτων ελαιολάδου και έκδοση αντίστοιχου πιστοποιητικού αξιολόγησης.
 • Διοργάνωση εκπαιδευτικών ηµερίδων και σεμιναρίων µε θέματα ελαιοκομίας, ποιότητας, οργανοληπτικής αξιολόγησης, ελαιοποίησης, marketing κ.λπ.
 • Συμμετοχή σε διεθνείς διαγωνισμούς ελαιολάδου εκπροσωπώντας την χώρα µας.
 • Από το 2015, διοργανώνει τον Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ελαιολάδου (CretanOOC) σε συνεργασία µε την Περιφέρεια Κρήτης και τους συναρμόδιους φορείς του νησιού.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.oliveoiltastinglab.gr, e-mail [email protected], τηλ 6974939462.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε δημόσια διαβούλευση οι λαϊκές Καμινίων και Αλικαρνασσού
Σε δημόσια διαβούλευση τίθενται το ζήτημα δύο λαϊκών αγορών του Ηρακλείου, προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις και τις παρατηρήσεις τους οι πολίτες και οι αρμόδιοι φορείς. Πρόκειται για την προσωρινή παύση...
Σε δημόσια διαβούλευση οι λαϊκές Καμινίων και Αλικαρνασσού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Πάνω από 50.000 μαϊμού προϊόντα κατέσχεσε η αστυνομία
Περισσότερα από 55.000 είδη απομιμητικών προϊόντων ένδυσης, υπόδησης και αξεσουάρ κατέσχεσε η αστυνομία στο Ηράκλειο, με το ύψος των διαφυγόντων κερδών να υπερβαίνει τα 9 εκ. €. Η αστυνομία προχώρησε στην...
Ηράκλειο: Πάνω από 50.000 μαϊμού προϊόντα κατέσχεσε η αστυνομία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συνελήφθησαν με χιλιάδες προϊόντα απομίμησης στη Χερσόνησο Ηρακλείου
Δύο γυναίκες, ηλικίας 49 και 64 ετών, συνελήφθησαν στην Χερσόνησο Ηρακλείου για διάθεση και πώληση πλήθους απομιμητικών προϊόντων και φιαλών οινοπνευματωδών ποτών. Κατά τη διάρκεια ελέγχου στο κατάστημα των...
Συνελήφθησαν με χιλιάδες προϊόντα απομίμησης στη Χερσόνησο Ηρακλείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βλέπει παρανομία με τα προϊόντα μαϊμού ο πρώην πρόεδρος του ΟΦΗ
Αποφασισμένος να διατηρήσει ανοιχτά τα καταστήματα της επιχείρησης του, διαβεβαιώνοντας τους εργαζομένους ότι δεν πρόκειται να χάσουν τη δουλειά τους, ανέφερε σε ανάρτησή του ο επιχειρηματίας και πρώην...
Δεν βλέπει παρανομία με τα προϊόντα μαϊμού ο πρώην πρόεδρος του ΟΦΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Κρήτη προεδρεύει στο δίκτυο «AREPO» για την προώθηση ΠΟΠ
Την προεδρία του Δικτύου «AREPO» για την επόμενη τριετία, αναλαμβάνει η Περιφέρεια Κρήτης, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του Δικτύου που πραγματοποιείται στο Επιμελητήριο Ηρακλείου. Πρόκειται για ένα...
Η Κρήτη προεδρεύει στο δίκτυο «AREPO» για την προώθηση ΠΟΠ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χερσόνησος: Συνελήφθησαν καταστηματάρχες για ποϊόντα «μαϊμού»
Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν από την αστυνομία, στη Χερσόνησο Ηρακλείου, για διάθεση προϊόντων, τα οποία ήταν απομίμηση διαφόρων επώνυμων εταιρειών. Σε έλεγχο της αστυνομίας σε 4 καταστήματα, βρέθηκαν τσάντες,...
Χερσόνησος: Συνελήφθησαν καταστηματάρχες για ποϊόντα «μαϊμού»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας