• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 1.4°C / 5.2°C
  4 BF
  84%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -1.2°C / 2.2°C
  5 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.3°C / 5.5°C
  3 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  3 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 1.9°C
  5 BF
  80%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C -1.0°C / 1.5°C
  3 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -5°C -4.6°C / -2.1°C
  4 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  2 BF
  73%
 • Ηράκλειο
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 8.8°C
  7 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 0.7°C / 3.9°C
  5 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 7.4°C
  8 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  6 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.2°C / 7.2°C
  3 BF
  47%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.7°C / 1.9°C
  3 BF
  55%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.2°C / 2.7°C
  3 BF
  70%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  4 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.6°C / 3.8°C
  6 BF
  87%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.3°C / 3.3°C
  3 BF
  41%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.8°C / 2.2°C
  3 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -4°C -3.9°C / -3.9°C
  3 BF
  65%

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Μαστοράκης

«Φρένο» σε Αρναουτάκη - Μαστοράκη για την Ελληνογερμανική Συνέλευση

 • A-
 • A+

Αυστηρό μήνυμα προς τον περιφερειάρχη Κρήτης και τον δήμαρχο Χερσονήσου ενόψει της διοργάνωσης της 8ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης έστειλαν οι δήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι που συμμετείχαν στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις, στη Βιάννο.

Οι αιρετοί του νησιού ζητούν την ματαίωση της προγραμματισμένης για τον Νοέμβριο Συνδιάσκεψης της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, ενός οργάνου που όπως λένε συμψηφίζει και απαξιώνει τις ελληνικές αξιώσεις  για την καταβολή των πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία. Τονίστηκε ιδιαίτερα, ειδικά για τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, η αντίφαση από τη μία να είναι συνδιοργανωτής και να κηρύσσει την έναρξη του συνεδρίου για τα ολοκαυτώματα και από την άλλη, μετά από ένα μήνα, να προσκαλεί και να φιλοξενεί τις εργασίες της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.  

Το θέμα τέθηκε επιτακτικά στη Βιάννο, στο πλαίσιο της συνεδρίας  με τίτλο: «Οι διχαστικές πολιτικές ψευδεπίγραφης «συμφιλίωσης» και η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων: η Τοπική Αυτοδιοίκηση ενώπιον ιστορικών προκλήσεων».  Όπως αναφέρθηκε εκτενώς στην συνεδρίαση, τόσο η Ελληνογερμανική Συνέλευση όσο και το «Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον» αλλά και το «Ίδρυμα Νεολαίας» αποτελούν μεθοδεύσεις του βαθέος γερμανικού κράτους  προκειμένου να παραχαραχτεί η ιστορική μνήμη και να καμφθεί το αίτημα για τις αποζημιώσεις, που σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εκτιμώνται στα 341 δις ευρώ.

Διονέλλης Μάριος / ΕΦΣΥΝ

Το λόγο στη συνεδρίαση πήραν οι δήμαρχοι Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης, Ανωγείων Μανώλης Καλλέργης, Κανδάνου Αντώνης Περράκης, ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Λεονταράκης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Στέλιος Ορφανός και Μιχάλης Κριτσωτάκης, αλλά και ο δημοτικός σύμβουλος Μυλοποτάμου (και πρώην δήμαρχος) Αντώνης Τζανιδάκης. Με τη λήξη της συνεδρίας εκδόθηκε ομόφωνο ψήφισμα (βλ. παρακάτω) κατά της φιλοξενίας στην Κρήτη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, θέση με την οποία συντάχθηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μυταφίδης (πρώην πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών) όπως και η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα που επίσης παραβρέθηκε.

Είχαν προηγηθεί εκτενείς εισηγήσεις από την Τριανταφυλλιά Κωστοπούλου, ψυχολόγου -  μέλους της Ομάδας Πρωτοβουλίας Βερολίνου που μίλησε για το είδος των «ευκαιριών» εργασίας που δίνονται στους υποτιθέμενους εκπαιδευόμενους νέους από την Ελλάδα στη Γερμανία και του δημοσιογράφου Γιώργου Σαχίνη που αναφέρθηκε στη σιωπή των ΜΜΕ ως προς τις γερμανικές μεθοδεύσεις αναφερόμενος ιδιαίτερα στην κάλυψη της υπόθεσης Ρίχτερ αλλά και στις προσπάθειες επηρεασμού των δημοσιογράφων της Κρήτης από τους εκπροσώπους του γερμανικού κράτους.

Αυστηρή κριτική ασκήθηκε σε δημάρχους που έχουν υποκύψει στις γερμανικές πιέσεις λαμβάνοντας οικονομικά ή άλλα ανταλλάγματα για τους Δήμους τους, υποστέλλοντας ταυτόχρονα τη σημαία της διεκδίκησης των αποζημιώσεων. Ιδιαίτερα αναφορά έγινε από αρκετούς ομιλητές στον δήμαρχο Καλαβρύτων, που τυγχάνει και πρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών και ο οποίος, όπως αναφέρθηκε, προσχώρησε σε αυτή τη λογική.  

Ιδιαίτερα τονίστηκε από αρκετούς ομιλητές, όπως οι δήμαρχοι Ανωγείων και Κανδάνου, η αναγκαία συμμετοχή της νεολαίας στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης. Επιτυχημένα παραδείγματα ενημέρωσης μαθητών για την Εθνική Αντίσταση στον τόπο τους ανέφεραν ο Μπάμπης Νανακούδης, από τον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης αλλά και ο δάσκαλος Γιώργος Δασκαλάκης εκ μέρους του Συλλόγου Νεανικής Δημοσιογραφίας “Τύπος και Ουσία” που αναφέρθηκε σε αντίστοιχες εργασίες στο πλαίσιο σχολικών εφημερίδων από τη Βιάννο αλλά και τον Πλατανιά Χανίων.

Η 3η συνεδρία κατέληξε με την έκδοση ομόφωνου ψηφίσματος για την ακύρωση της 8ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης. Το ψήφισμα θα ενσωματωθεί στα γενικά συμπεράσματα και ψηφίσματα του Πανελληνίου Συνεδρίου, το οποίο ολοκληρώνεται την Κυριακή παρουσία του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση και του υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση.   

Στο ψήφισμα αναφέρεται:

Η Γενική Συνέλευση του 3ου Πανελληνίου Συνεδρίου για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις και ιδιαίτερα οι δήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι που συμμετείχαν στις εργασίες του

Απαιτούν ομόφωνα

Από την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Χερσονήσου να ακυρώσουν την 8η  Συνδιάσκεψη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης που προγραμματίζεται για τις αρχές Νοέμβρη στην Κρήτη.

Ζητάμε

Από τις τοπικές και περιφερειακές αρχές να μην προσχωρήσουν σε ενέργειες και μεθοδεύσεις που συμψηφίζουν, υπονομεύουν και προσβάλλουν την ιστορική μνήμη.

Βιάννος 14/9/2018

Τι είναι η Ελληνογερμανική Συνέλευση:

Πρόκειται για θεσμό που ξεκίνησε αμέσως μετά την επιβολή των μνημονίων στην Ελλάδα από τον υφυπουργό της Γερμανίας Χ. Φούχτελ και αποσκοπεί στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας και μετεκπαίδευση Ελλήνων φοιτητών σε συγκεκριμένα επαγγέλματα με βάση το διττό γερμανικό σύστημα εκπαίδευσης. Όπως αναφέρεται στην επίσημη πρόσκληση της 8ης Συνδιάσκεψης, αυτή επελέγη να γίνει στη Χερσόνησο εστιασμένη κυρίως στα θέματα του τουρισμού.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, στις εργασίες της συνδιάσκεψης (από 1 έως 3 Νοεμβρίου) «θα αναπτυχθούν θέματα επαγγελματικής κατάρτισης, με έμφαση στη νεολαία, θέματα προσφύγων, διαχείρισης απορριμμάτων και ενέργειας. Επίσης θα οργανωθούν με την βοήθεια του Δήμου Χερσονήσου, της Περιφέρειας Κρήτης και του Επιμελητηρίου Ηρακλείου εκπαιδευτικές εκδρομές, που αφορούν τη διαχείριση Υδάτων και Γεωργίας, Τουρισμού Ειδικών Ενδιαφερόντων, Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής κατάρτισης Ενηλίκων».

Στο συνέδριο της Βιάννου πάντως εκφράστηκε η σαφής πρόθεση για δυναμικές κινητοποιήσεις, μέσα και έξω από τη Συνδιάσκεψη, αν τελικά αυτή πραγματοποιηθεί στην Κρήτη, ενώ διακινήθηκε και η (ανεπιβεβαίωτη) πληροφορία ότι ενδεχομένως το παρόν στην Κρήτη τον Νοέμβριο να δώσει και η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εμπρησμοί με... άρωμα νύχτας
Στάχτη τα αυτοκίνητα επικεφαλής δημοτικής παράταξης της Αριστεράς στον Δήμο Χερσονήσου Κρήτης ● «Μου στέλνουν μήνυμα ή με εκδικούνται για τη δημοτική μου δράση», λέει ο ίδιος ο Μανώλης Διαμαντάκης.
Εμπρησμοί με... άρωμα νύχτας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εμπαιγμός για τη μελέτη επιπτώσεων του αεροδρομίου Καστελλίου
Την έντονη αντίδρασή της για τις εξελίξεις ως προς την κατάρτιση ειδικής μελέτης για τις επιπτώσεις του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι στο τοπικό ΑΕΠ, εκφράζει η Πρωτοβουλία Πολιτών Πεδιάδας. Σε επιστολή της...
Εμπαιγμός για τη μελέτη επιπτώσεων του αεροδρομίου Καστελλίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Eργα με ξένα κόλλυβα στην Κρήτη
Την ώρα που ο Τάκης Θεοδωρικάκος ανακοινώνει χρηματοδότηση για την αλλαγή δικτύων ύδρευσης στο Ηράκλειο, το έργο, που ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ, κοντεύει να τελειώσει
Eργα με ξένα κόλλυβα στην Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρουσία Μαργαρίτη ο συντονισμός κατά της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης
Συνάντηση μνήμης και αγώνα διοργανώνεται το Σάββατο 27 Οκτωβρίου στο Ηράκλειο από το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, όπου θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση και...
Παρουσία Μαργαρίτη ο συντονισμός κατά της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Ετοιμάζουν κινητοποίηση στην Ελληνογερμανική Συνέλευση
Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ξενοδοχείο όπου θα πραγματοποιηθεί η 8η Ελληνογερμανική Συνέλευση στην Χερσόνησο, καλεί το Παγκρήτιο Δίκτυο Δυνάμεων Αντίστασης & Αλληλοβοήθειας. Η συγκέντρωση θα...
Κρήτη: Ετοιμάζουν κινητοποίηση στην Ελληνογερμανική Συνέλευση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας