Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ξανά οι γερμανικές αποζημιώσεις - Ξεκινά το συνέδριο στη Βιάννο

Ξανά οι γερμανικές αποζημιώσεις - Ξεκινά το συνέδριο στη Βιάννο

  • A-
  • A+

Το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων από τη Γερμανία, με πρώτο στόχο τη διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη πολιτικής, κινηματικής και νομικής διεκδίκησης, κυριαρχεί στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις, που ξεκινά σήμερα στη Βιάννο.

Ανήμερα της 75ης επετείου από την ολοκληρωτική καταστροφή 20 χωριών της περιοχής από τα γερμανικά στρατεύματα και τη μαζική δολοφονία 461 πατριωτών, το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών και η Ενωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου ζητούν από τον πρωθυπουργό να είναι ο πρώτος μετά τον Ανδρέα Παπανδρέου που θα προχωρήσει σε ουσιαστικές ενέργειες διεκδίκησης των οφειλομένων από τη Γερμανία.

Πολιτική βούληση

«Καμία ουσιαστική κίνηση δεν έχει γίνει μετά τη ρηματική διακοίνωση του 1995 από την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου προς τη Γερμανία, η οποία κράτησε ζωντανή την υπόθεση των αποζημιώσεων», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Αριστομένης Συγγελάκης, γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης.

«Υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν, με πρώτο βήμα τη διεθνοποίηση του ζητήματος μέσω του πορίσματος της διακομματικής επιτροπής της Βουλής.Ακόμα όμως και με νέα ρηματική διακοίνωση ή, πολύ περισσότερο, με την εκτέλεση των αμετάκλητων αποφάσεων της Ελληνικής Δικαιοσύνης για κατασχέσεις εις βάρος του γερμανικού Δημοσίου προς αποζημίωση των θυμάτων του Διστόμου, του Αιγίου και του Ρεθύμνου», τονίζει ο ίδιος, επισημαίνοντας πως το κυρίαρχο θέμα είναι η ύπαρξη πολιτικής βούλησης.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, με τον πιο επίσημο τρόπο και από τα χείλη του ίδιου του πρωθυπουργού εξαγγέλθηκε η εισαγωγή του πορίσματος της διακομματικής επιτροπής για τις αποζημιώσεις προς συζήτηση και λήψη απόφασης στη Βουλή, μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η εξαγγελία έγινε στις 5/9 από την επίσης μαρτυρική Κάνδανο στα Χανιά, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα, ενώ επιβεβαιώθηκε και από τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ο οποίος θα παραστεί και στο συνέδριο της Βιάννου.

Στο πόρισμά της η Επιτροπή κινείται με βάση την τελευταία έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η οποία αποτιμά τις συνολικές απαιτήσεις στο ποσό των 341 δισ. ευρώ (κατοχικό δάνειο, πολεμικές επανορθώσεις από τον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και ατομικές αποζημιώσεις).

«Δεν αρκεί ακόμα μία συζήτηση στη Βουλή. Το πόρισμα είναι έτοιμο από τον Ιούλιο του 2016 και μέχρι να έρθει στη Βουλή θα έχουν περάσει δυόμισι χρόνια. Το θέμα είναι πώς θα αξιοποιηθεί το πόρισμα αυτό και ποιες ουσιαστικές ενέργειες θα γίνουν», λέει ο κ. Συγγελάκης, συμπληρώνοντας: «Αν τα μνημόνια μας εμπόδιζαν στην ανάληψη ουσιαστικής δράσης, τότε είναι μια ευκαιρία να αποδειχτεί και στην πράξη πως τα μνημόνια τελείωσαν».

Αφαντη η Ν.Δ.

Την ίδια στιγμή, πάντως, οι οργανώσεις αντιστασιακών, αλλά και το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης ασκούν σφοδρή κριτική και στη Νέα Δημοκρατία, καταλογίζοντάς της σκόπιμη αδράνεια και για την περίοδο της δικής της διακυβέρνησης, αλλά κυρίως αποφυγή κάθε ουσιαστικής αναφοράς στο θέμα.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του πριν από τρία χρόνια (στον ΣΚΑΪ) είχε επικρίνει τον Αλέξη Τσίπρα, όταν εκείνος έθεσε το θέμα ενώπιον της Γερμανίδας καγκελαρίου.

«Δεν κάνει καλό στη χώρα αυτή η ακραία ρητορική και αυτού του είδους η πόλωση», είχε αναφέρει, ενώ από τότε η επίσημη θέση της Ν.Δ. για το θέμα αγνοείται…

«Μαθαίνουμε πως στο συνέδριο, όπου έχουν κληθεί οι ηγεσίες όλων των κομμάτων του συνταγματικού τόξου, η Ν.Δ. θα εκπροσωπηθεί από χαμηλόβαθμο στέλεχος, με τη δικαιολογία ότι η ηγετική ομάδα θα βρίσκεται μαζί με τον κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Ελπίζουμε να διαψευστεί αυτή η πληροφορία και να πάρουμε σαφή και ξεκάθαρη θέση για το θέμα των αποζημιώσεων σε όσο το δυνατόν υψηλότερο επίπεδο από τη Ν.Δ.», λέει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Συγγελάκης.

Το συνέδριο θα διαρκέσει ώς την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου και θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Ολοκαυτώματος, στον Αμιρά Βιάννου.

Την έναρξη θα κηρύξει ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης. Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εσωτερικών, Αλ. Χαρίτσης.

Την εναρκτήρια ομιλία θα πραγματοποιήσει η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πέπη Ρηγοπούλου, ενώ θα απευθύνει χαιρετισμό προς τους συνέδρους ο Μανώλης Γλέζος.

Μεταξύ των περίπου 50 ομιλητών ξεχωρίζουν η παρουσία του καθηγητή Σύγχρονης Πολιτικής Ιστορίας του ΑΠΘ, Γιώργου Μαργαρίτη, των ευρωβουλευτών Στέλιου Κούλογλου, Νότη Μαριά και Σοφίας Σακοράφα, αλλά και του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών, Τριαντάφυλλου Μηταφίδη.

Δείτε το πλήρες πρόγραμμα του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις

ΕΦ+ΚΡΗΤΗ
«Χαϊμαλίνα» με ψυχή από τα Ανώγεια
Ακριβώς 74 χρόνια μετά την ολοκληρωτική καταστροφή των Ανωγείων από τους ναζί, οι νέοι της περιοχής στέλνουν μήνυμα αντίστασης στον φασισμό και τον...
«Χαϊμαλίνα» με ψυχή από τα Ανώγεια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συζήτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις στο Πανεπιστήμιο Κρήτης
Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Το ζήτημα των Γερμανικών αποζημιώσεων-οφειλών», διοργανώνει ο Σύλλογος Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού του...
Συζήτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις στο Πανεπιστήμιο Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Τηγανίτης σκίζει δίχτυα
Την ίδρυση μιας ξεχωριστής ποδοσφαιρικής ομάδας, του Τηγανίτη, ανακοίνωσε μια παρέα Ηρακλειωτών, δίνοντας διαφορετικό νόημα στο ποδοσφαιρικό...
Ο Τηγανίτης σκίζει δίχτυα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Παρουσίαση βιβλίου για τις γερμανικές αποζημιώσεις
«Η Γερμανία οφείλει να αποδεκτεί, να πληρώσει και να ξεκινήσει άμεσα διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα», ανέφερε ο Γερμανός συγγραφέας και ιστορικός...
Κρήτη: Παρουσίαση βιβλίου για τις γερμανικές αποζημιώσεις