Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κρήτη: Αντιφασιστικές διαδηλώσεις στην μνήμη του Παύλου Φύσσα

Κρήτη: Αντιφασιστικές διαδηλώσεις στην μνήμη του Παύλου Φύσσα

  • A-
  • A+

Αντιφασιστικές εκδηλώσεις με την αφορμή της συμπλήρωσης πέντε ετών από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, διοργανώνονται το Σάββατο στα Χανιά και στο Ρέθυμνο. Στα Χανιά θα πραγματοποιηθεί διαδήλωση στην πλατεία Αγοράς ενώ θα ακολουθήσει συναυλία. Στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για τις εξελίξεις στη δίκη της Χ.Α..

Η αντιφασιστική εκδήλωση στα Χανιά θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι, στην Πλατεία Αγοράς ενώ θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση.

Κάλεσμα για συμμετοχή στην διαδήλωση, με αίτημα την αλλαγή πολιτικής ενάντια στους πρόσφυγες στην Ε.Ε. και την ολοκλήρωση της δίκης της Χρυσής Αυγής, απηύθυναν οι ΚΕΕΡΦΑ, η ΕΛΜΕ Χανίων, το Εργατικό Κέντρο Χανίων και η παράταξη της πλειοψηφίας στον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων.

Κάλεσμα στην αντιφασιστική διαδήλωση στα Χανιά πραγματοποίησε το Εργατικό Κέντρο Χανίων, το οποίο, μέσω σχετικής ανακοίνωσης, καλεί όλους εργαζόμενους και πολίτες του νομού να συμμετέχουν στην διαδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, ενάντια στον ρατσισμό και φασισμό.

Εκδηλώσεις για τον Παύλο Φύσσα και στο Ρέθυμνο

Εκδήλωση – ενημέρωση για τις εξελίξεις στη δίκη της Χρυσής Αυγής, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου στις 18.30 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου, με τη δημοσιογράφο Ελευθερία Κουμάντου.

Επίσης την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου, τη μέρα της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, θα πραγματοποιηθεί πορεία μνήμης, με προσυγκέντρωση στο Δημαρχείο Ρεθύμνου στις 18.30 το απόγευμα.

Η Αντιφασιστική Δράση Ρεθύμνου (ΑΔΡΕ) σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

Πέντε χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τάγμα εφόδου της Χρυσής αυγής. Ο φόνος του Παύλου είναι η κορυφή του παγόβουνου καθώς η ναζιστική οργάνωση στηριζόμενη στην ατιμωρησία και στη δυναμική που πήρε από την είσοδο της στη βουλή πραγματοποίησε δεκάδες επιθέσεις σε Έλληνες και μετανάστες.

Η δολοφονία του Παύλου αποτελεί μια τομή στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας. Στο πρόσωπο του συμπυκνώνεται ο αγώνας ενάντια στο φασισμό και τη μισαλλοδοξία και η ανάγκη να παραμείνει ζωντανή η μνήμη. Για όλες και όλους. Τις χιλιάδες αντιφασίστριες/ες που δεν πτοήθηκαν από τα ναζιστικά τύμπανα και υπερασπίστηκαν τις γειτονιές και τους δρόμους τους.

Έχουν περάσει σχεδόν 4 χρόνια αφότου ξεκίνησε η δίκη της Χ.Α, που αποτελεί επίσης μία από τις σημαντικότερες δίκες στην ιστορία του τόπου, με τις αποκαλύψεις να έρχονται σαν καταιγίδα δείχνοντας ξεκάθαρα ότι πρόκειται για μια πολιτικά προσχεδιασμένη πράξη, αλλά και γενικά την εγκληματική βάση που έχει το μόρφωμα αυτό. Ωστόσο, ακόμα και μετά από τόσα χρόνια ο φονιάς Ρουπακιάς, αλλά και τα ηγετικά στελέχη που έδιναν τις εντολές παραμένουν ελεύθεροι.

Γνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε σε μία δύσκολη και παρακμιακή εποχή που ακόμα και βασικές ανθρώπινες αξίες τσακίζονται, είτε στο βωμό του χρήματος και των κερδών, είτε στο βωμό του φόβου και της φυλετικής καθαρότητας. Σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά εξίσου έντονα και στη γειτονία μας αναπτύσσονται ραγδαία ακροδεξιές – συντηρητικές δυνάμεις, που εκμεταλλεύονται τις συνεχόμενες αποτυχίες των οικονομικών πολιτικών αλλά και την απουσία νοήματος που παρέχει ο σύγχρονος τρόπος ζωής.

Η συνέχεια είναι ιστορικά γνωστή. Εθνικιστικός παροξυσμός, εξοπλιστικές κούρσες, καταστολή κοινωνικών κινημάτων και ετοιμασίες για πόλεμο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τα εθνικιστικά κόμματα, σε οποιαδήποτε μορφή τους, αποτελούν βιομηχανίες προδοσίας και καταστολής απέναντι σε ό,τι πάει ν’ ανθίσει. Ειδικά ο ρόλος της ελληνικής ακροδεξιάς χαρακτηρίζεται από μια απίστευτη συνέπεια μέσα σε ένα αιώνα, πάντα ενάντια στα κοινωνικά συμφέροντα και πάντα χέρι χέρι με την πολιτική και οικονομική εξουσία.

Μπροστά σε όλα αυτά, η ανάγκη για το χτίσιμο ενός αντιφασιστικού κινήματος είναι δυστυχώς πάντα επίκαιρη. Ενός πολύμορφου και ενοποιητικού κινήματος που θα αποτελεί κυρίως μια εκπαιδευτική διαδικασία για διαμόρφωση πραγματικής δημοκρατικής κουλτούρας και θα τέμνει εγκάρσια όλες τις δομές και τους ανθρώπους που αγωνίζονται για κοινωνίες σεβασμού αξιοπρέπειας και δικαιοσύνης.

Γι ’αυτό το λόγο, σε μία περιοχή που έχει βιώσει τη φασιστική βία, αλλά και μεγάλους αντιφασιστικούς αγώνες, διοργανώνουμε το Σαββατο 15/9 στο εργατικό κέντρο στις 18.30 μια εκδήλωση – ενημέρωση για τις εξελίξεις στη δίκη της Χ.Α, με τη δημοσιογράφο Ελευθερία Κουμάντου και τη μέρα της δολοφονίας του Παύλου 18/9 Τρίτη πορεία μνήμης με προσυγκέντρωση στο δημαρχείο Ρεθύμνου στις 18.30.

  

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κατολισθήσεις και κλειστοί δρόμοι σε Χανιά και Ρέθυμνο
Συνεχείς πτώσεις βράχων και όγκων χώματος σημειώνονται από το πρωί στο οδικό δίκτυο των νομών Χανίων και Ρεθύμνου λόγω των έντονων βροχοπτώσεων. Σε...
Κατολισθήσεις και κλειστοί δρόμοι σε Χανιά και Ρέθυμνο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντιφασιστική εγρήγορση στο Ρέθυμνο
Σε αντιφασιστική εγρήγορση καλούν οι αντιρατσιστικές συλλογικότητες και φορείς του Ρεθύμνο, με αφορμή τη συγκέντρωση που έχουν ανακοινώσει οι...
Αντιφασιστική εγρήγορση στο Ρέθυμνο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Μικροεπεισόδια και προσαγωγές στην επέτειο του Πολυτεχνείου
Από μικροεπεισόδια και ζημιές σε ΑΤΜ και κάμερες τραπεζών, σημαδεύτηκαν οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου στο Ηράκλειο. Σε έξι...
Κρήτη: Μικροεπεισόδια και προσαγωγές στην επέτειο του Πολυτεχνείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παγκρήτιο συλλαλητήριο συνταξιούχων την Τετάρτη στο Ρέθυμνο
Παγκρήτιο συλλαλητήριο διοργανώνουν οι συνταξιούχοι στο Ρέθυμνο την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην οικονομική λιτότητα και...
Παγκρήτιο συλλαλητήριο συνταξιούχων την Τετάρτη στο Ρέθυμνο