Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ηράκλειο: Συνεχίζεται η αφαίρεση αυθαίρετων κατασκευών απ' το κέντρο
Διονέλλης Μάριος / ΕΦΣΥΝ

Ηράκλειο: Συνεχίζεται η αφαίρεση αυθαίρετων κατασκευών απ' το κέντρο

  • A-
  • A+

Συνεχίζεται για δεύτερη εβδομάδα η επιχείριση αφαίρεσης αυθαίρετων κατασκευών από καταστήματα του κέντρου του Ηρακλείου. Την περασμένη εβδομάδα απομακρύνθηκαν οικειοθελώς τέσσερις κατασκευές και αφαιρέθηκε από τα συνεργεία μία. Αυτή την εβδομάδα αφαιρέθηκαν άλλες δυο κατασκευές ενώ η διαδικασία θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες.

Από την προηγούμενη εβδομάδα, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης με την συνδρομή του Δήμου Ηρακλείου, προβαίνουν στην αφαίρεση αυθαίρετων κατασκευών από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο κέντρο της πόλης.   

Έχουν προηγηθεί αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων ή και των δικαστηρίων όπου προσέφυγαν οι καταστηματάρχες, οι οποίες έκριναν τις συγκεκριμένες κατασκευές παράνομες και κατεδαφιστέες και τις οποίες ο Δήμος Ηρακλείου είναι υποχρεωμένος από το νόμο να εφαρμόσει. Πρόκειται για συνολικά 18 καταστήματα, στα οποία έχει επιδοθεί πρωτόκολλο κατεδαφίσεως, μέχρι στιγμής.

Την περασμένη εβδομάδα απομακρύνθηκαν οικειοθελώς τέσσερις κατασκευές και αφαιρέθηκε από την υπηρεσία μία. Αυτή την εβδομάδα αφαιρέθηκαν άλλες δυο κατασκευές ενώ τέσσερις καταστηματάρχες προσέφυγαν στο Διοικητικό Εφετείο Κρήτης για αναστολή της αποφάσεως. Και εκκρεμεί η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου επί της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που έχουν υποβάλει άλλα τέσσερα καταστήματα, με την οποία ζητούν από το δικαστήριο να εμποδιστεί η αφαίρεση των κατασκευών τους, μέχρι την έκδοση απόφασης επί των προσφυγών τους.  

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Δημοτικής Αστυνομίας, υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις επιχειρήσεων με αυθαιρεσίες που εξετάζονται από την Πολεοδομία ενώ όπως τονίζει ο δήμαρχος Ηρακλείου, τις προσεχείς ημέρες η διαδικασία θα συνεχιστεί.

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός τόνισε:

Η παρούσα δημοτική αρχή πιστεύει στο διάλογο και τη συναίνεση, όχι στην καταστολή κι έχει αποδείξει εμπράκτως ότι στηρίζει τους επιχειρηματίες των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. 

Μειώσαμε δύο φορές τα δημοτικά τέλη, τους παραχωρήσαμε, όπου ήταν εφικτό, επιπλέον χώρο για τραπεζοκαθίσματα, ενώ βοηθήσαμε δεκάδες επιχειρήσεις να αδειοδοτηθούν. Και δώσαμε σε όλους ικανό χρονικό διάστημα , άνω των δυο ετών, προκειμένου να προσαρμοστούν στις διατάξεις της κανονιστικής που ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο τον Αύγουστο του 2015.

Παρ’ όλα αυτά - και ενώ ετοιμαζόμαστε να δημοπρατήσουμε τον Οκτώβριο ειδική αρχιτεκτονική μελέτη για την αισθητική αποκατάσταση των όψεων των κτιρίων στο ιστορικό κέντρο -  παραμένουμε ακόμα και σήμερα ανοιχτοί σε προτάσεις για σημειακές τροποποιήσεις της κανονιστικής, υπό την προϋπόθεση ότι πριν εισαχθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα έχει προηγηθεί η σύμφωνη γνώμη της Πολεοδομίας και της Αρχαιολογίας. 

Το μόνο «αντάλλαγμα» που ζητήσαμε και ζητάμε ήταν να δείχνουν σεβασμό στη νομιμότητα, όχι ως προσταγή ή ως ηθικολογία αλλά στο πλαίσιο του σεβασμού που έτσι κι αλλιώς οφείλουν στους συναδέλφους και τους συμπολίτες τους.

Και εντέλει, του σεβασμού που οφείλουμε όλοι στο Ηράκλειο. 

Ας απαντήσουμε λοιπόν με ειλικρίνεια: Σε τι πόλη θέλουμε να ζούμε; Σε μια πόλη όπου όλοι οι δημότες θα αντιμετωπίζονται ισότιμα, δίχως διακρίσεις; Ή σε μια πόλη στην οποία θα κυριαρχεί η βεβαιότητα ότι ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι νομίζει αφού όλο και «κάποιος» θα βρεθεί να τον προστατεύσει – μια πρακτική που στο τέλος πάντα λειτουργεί υπέρ των ισχυρών και σε βάρος των αδύναμων;

Για εμάς δεν υπάρχει καν δίλημμα.  Αυτή η καταστροφική νοοτροπία πρέπει να εκλείψει οριστικά και αμετάκλητα. Μόνο έτσι το Ηράκλειο θα προχωρήσει παρακάτω. Στο βαθμό που μας αναλογεί, από την πρώτη ημέρα της θητείας μας μέχρι και σήμερα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να την αλλάξουμε.

Και ας μην ξεχνάμε: Το Ηράκλειο δεν γίνεται να αλλάξει, αν πρώτα δεν αλλάξουμε όλοι εμείς!

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Ξανά στους δρόμους τα κλιμάκια για τις αυθαίρετες κατασκευές
Στους δρόμους του κέντρου του Ηρακλείου βγήκαν για ακόμη μία ημέρα τα κλιμάκια της Δημοτικής Αστυνομίας, της ΕΛΑΣ και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, προκειμένου να ελέγξουν και να αφαιρέσουν αυθαίρετες...
Ηράκλειο: Ξανά στους δρόμους τα κλιμάκια για τις αυθαίρετες κατασκευές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Ξεκίνησαν να αφαιρούνται οι αυθαίρετες κατασκευές
Από νωρίς το πρωΐ της Παρασκευής, συνεργεία του Δήμου Ηρακλείου ξεκίνησαν τις διαδικασίες απομάκρυνσης ή κατεδαφίσεις αυθαίρετων κατασκευών από καφετέριες στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για απόφαση η οποία...
Ηράκλειο: Ξεκίνησαν να αφαιρούνται οι αυθαίρετες κατασκευές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Συνεχίζεται η αφαίρεση αυθαίρετων κατασκευών απ' το κέντρο
Από νωρίς το πρωΐ, άρχισε η νέα επιχείρηση κλιμακίων του Δήμου Ηρακλείου, για την αφαίρεση αυθαίρετων κατασκευών και σκιάστρων, από επιχειρήσεις στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για έξι συνολικά καταστήματα, τα...
Ηράκλειο: Συνεχίζεται η αφαίρεση αυθαίρετων κατασκευών απ' το κέντρο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ελπίδες για τους εμπόρους της Κρήτης από εκπτώσεις και τουρισμό
Αυξημένο τζίρο από τις θερινές εκπτώσεις που ξεκινούν σήμερα, σε συνδυασμό με την αυξημένη τουριστική κίνηση προσδοκούν οι έμποροι της Κρήτης. Οι θερινές εκπτώσεις θα διαρκέσουν έως την Παρασκευή 31...
Ελπίδες για τους εμπόρους της Κρήτης από εκπτώσεις και τουρισμό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Κλειστά καταστήματα την Κυριακή, χωρίς ενδιάμεσες εκπτώσεις
Κλειστά θα παραμείνουν τα εμπορικά καταστήματα σε Ηράκλειο και Χανιά την προσεχή Κυριακή 6 Μαΐου, σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις των Εμπορικών Συλλόγων. Όπως σημειώνουν, δεν υπάρχει ενδιάμεση εκπτωτική...
Κρήτη: Κλειστά καταστήματα την Κυριακή, χωρίς ενδιάμεσες εκπτώσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΚΗ: «Καμιά Κυριακή ανοιχτά, καμιά επέκταση ωραρίου»
Την πάγια θέση του ως προς τα ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές, εξέφρασε το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, κατά τη διάρκεια σύσκεψης, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης. Το Εργατικό Κέντρο...
ΕΚΗ: «Καμιά Κυριακή ανοιχτά, καμιά επέκταση ωραρίου»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας