Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ηράκλειο: Απλήρωτες και ανασφάλιστες οι καθαρίστριες στον ΟΑΕΔ
ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ

Ηράκλειο: Απλήρωτες και ανασφάλιστες οι καθαρίστριες στον ΟΑΕΔ

  • A-
  • A+

Απλήρωτες και ανασφάλιστες εδώ και πέντε μήνες, παραμένουν 478 καθαρίστριες στον ΟΑΕΔ, οι οποίες προσλήφθηκαν τον Μάιο με 8μηνη σύμβαση για 4ωρη εργασία στα κτίρια του Οργανισμού. Μάλιστα, μία εκ των καθαριστριών που είναι έγκυος κατήγγειλε ότι δεν μπορεί να πάρει άδεια τοκετού καθώς για τους μήνες που δουλεύει, δεν φαίνονται ένσημα.

Το Σωματείο Καθαριστριών νομού Ηρακλείου προέβη στην καταγγελία, καθώς το ελεγκτικό συνέδριο, λόγω μιας δικαστικής διαμάχης με έναν εργολάβο καθαριότητας, δεν υπογράφει για να προχωρήσει η διαδικασία πληρωμής των καθαριστριών.

Οι εργαζόμενες στον κλάδο τονίζουν ότι δεν γίνεται οποιαδήποτε νομικά κολλήματα, στα οποία δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι, να τους δημιουργούν προβλήματα, την ώρα που αν στην θέση του ΟΑΕΔ ήταν ένας επιχειρηματίας, θα ήταν υποχρεωμένος να πληρώσει, ακόμα και αν αυτό σήμαινε το κλείσιμο της επιχείρησης του.

Αυτή η κατάσταση οδήγησε μία έγκυο γυναίκα στον 8ο μήνα, να μην μπορεί να λάβει άδεια τοκετού, καθώς δεν πληρεί τις προϋποθέσεις, μιας και για τους μήνες τους οποίους δουλεύει για τον ΟΑΕΔ, δεν φαίνονται ένσημα.

Το Σωματείο Καθαριστριών νομού Ηρακλείου, χαρακτηρίζει το κράτος κακοπληρωτή και ζητά την άμεση πληρωμή των μισθών των αδειών και των επιδομάτων που δικαιούνται οι εργαζόμενοι, άμεση καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών τους και μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους τους συμβασιούχους.

Αναλυτικά η καταγγελία:

Παραμένουν απλήρωτες και προφανώς σύμφωνα με το ΙΚΑ Ηρακλείου ανασφάλιστες εδώ και 5 μήνες, από τον Μάιο που προσλήφθηκαν με 8μηνη σύμβαση για 4ωρη εργασία, στα κτίρια  του ΟΑΕΔ  οι 478 καθαρίστριες.

Το σωματείο μας καταγγέλλει την αναλγησία των υπηρεσιών, τόσο του ΟΑΕΔ, όσο και των αρμόδιων Υπουργείων. Δεν είναι δυνατόν να βγάζουν αποφάσεις και να προχωρούν σε συβάσεις χωρίς να έχουν ελέγξει την διαδικασία και σίγουρα δεν μπορεί τα οποιαδήποτε νομικά κολλήματα που προκύπτουν από δικά τους λάθη, παραλήψεις ή δικαστικές διαμάχες να τα πληρώνουν οι εργαζόμενοι. Εδώ και 5 μήνες οι καθαρίστριες του ΟΑΕΔ καλούνται να δουλεύουν «βερεσέ» με άγνωστο το πότε και αν θα πληρωθούν.

Σαν να μην έφταναν αυτά μαθαίνουμε από καταγγελία που έγινε στο σωματείο μας από εργαζόμενη ότι τουλάχιστον για το ΙΚΑ Ηρακλείου είναι και ανασφάλιστες για 5 μήνες και συγκεκριμένα η εργαζόμενη  που είναι έγκυος στον 8ο μήνα, κατήγγειλε στο σωματείο μας ότι το ΙΚΑ δεν την βγάζει σε άδεια τοκετού, καθώς δεν πληρεί τις προϋποθέσεις μιας και για τους μήνες που δουλεύει για τον ΟΑΕΔ δεν φαίνονται ένσημα.

Δεν φτάνει δηλαδή, που δεν πληρώνεται δεν θα πάρει ούτε αυτά που δικαιούτο ως εργαζόμενη έγκυος, (επιδόματα τοκετού και λοχίας και άδεια μητρότητας).

Στις δύσκολες αυτές ημέρες μια γυναίκα που αποφασίζει να φέρει στον κόσμο ένα παιδί έπρεπε να αντιμετωπίζεται από όλους με σεβασμό και η κυβέρνηση οφείλει να περιφρουρήσει και να  διευκολύνει αυτήν την διαδικασία, αντί αυτού βλέπουμε όλο και συχνότερα να απολύονται, να καταπατούνε συνεχώς τα δικαιώματα τους, και τώρα το ίδιο το κράτος να είναι υπαίτιο που αυτή η γυναίκα δεν μπορεί παρόλο που τα  δούλεψε να πάρει αυτά που δικαιούται.

Η απάντηση των αρμόδιων φορέων είναι ότι για όλα φταίει για μια ακόμα φορά το ελεγκτικό συνέδριο το οποίο, λόγω μιας δικαστικής διαμάχης με έναν εργολάβο καθαριότητας, δεν υπογράφει για να προχωρήσει η διαδικασία.

ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ! Αν στην θέση του ΟΑΕΔ ήταν ένας επιχειρηματίας θα ήταν υποχρεωμένος να πληρώσει ακόμα και αν αυτό σήμαινε το κλείσιμο της επιχείρησης του. Γιατί το κράτος να εξαιρείτε από τους νόμους;

Το τελευταίο διάστημα το σωματείο εργαζομένων καθαριστριών και το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου πολλές φορές κλήθηκε να παρέμβει για απλήρωτους εργαζόμενους από το ίδιο το κράτος, σχολικές καθαρίστριες ,εργαζόμενους στην καθαριότητα των νοσοκομείων ,εργαζόμενους στην καθαριότητα των Δήμων.

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΛΕΟΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΚΑΚΟΠΛΗΡΩΤΗ.

Δεν είναι δυνατόν να ανοίγουν τα σχολεία και αυτές οι γυναίκες αν και εργάζονται να μην έχουν να πάρουν στα παιδιά τους τα απαραίτητα, είναι πλέον ζήτημα διαβίωσης. Καταφεύγουν στην πρόνοια και την εκκλησία για να πάρουν σχολικά στα παιδιά τους.

Αίσχος και ντροπή για όλους  όσους ευθύνονται. Το Σωματείο μας συμπαραστέκεται στους συναδέλφους στην καθαριότητα του ΟΑΕΔ.

  • Απαιτούμε άμεση πληρωμή των μισθών των αδειών και των επιδομάτων που δικαιούνται.
  • Άμεση καταβολή  των Ασφαλιστικών εισφορών τους .
  • Ζητάμε από όλα τα αρμόδια Υπουργεία να λυθεί επιτέλους οριστικά  το πρόβλημα με τις πληρωμές των συμβασιούχων.
  • Διεκδικούμε άμεση αποκατάσταση με μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους τους συμβασιούχους που έχουν βρεθεί όμηροι των συβάσεων ορισμένου χρόνου από τις εκάστοτε κυβερνήσεις.
  • Μετατροπή όλων των συμβάσεων που αφορούν  πάγιες και διαρκεί ανάγκες σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.

  

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Από τις 15 Οκτωβρίου οι εγγραφές των εποχικών στον ΟΑΕΔ
Σύσκεψη για την ενημέρωση της συμπλήρωσης και συγκέντρωσης των απαιτούμενων δικαιολογητικών των εποχικά απασχολούμενων του Νομού Ηρακλείου για την εγγραφή τους στα μητρώα του ΟΑΕΔ, αφού τελειώσουν οι συμβάσεις...
Από τις 15 Οκτωβρίου οι εγγραφές των εποχικών στον ΟΑΕΔ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Καμία μέριμνα για τους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς των σχολείων του ΟΑΕΔ
Με 100 έως 200 ευρώ ζουν οι επαγγελματίες ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί των σχολείων του ΟΑΕΔ αυτές τις δύσκολες μέρες, όπως καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές από το Σύλλογο Ωρομίσθιων και Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών...
Κρήτη: Καμία μέριμνα για τους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς των σχολείων του ΟΑΕΔ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Στο «περίμενε» ξενοδοχοϋπάλληλοι για το δώρο και το επίδομα ΟΑΕΔ
Το δώρο των Χριστουγέννων αλλά και το επίδομα του ΟΑΕΔ αναμένουν ακόμα οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό στο Ηράκλειο.
Κρήτη: Στο «περίμενε» ξενοδοχοϋπάλληλοι για το δώρο και το επίδομα ΟΑΕΔ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το νέο ΔΣ στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου
Συγκροτήθηκε σε νέο σώμα το νεοεκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, μετά από τις επεισοδιακές εκλογές των προηγούμενων ημερών. Πρόεδρος του ΔΣ του ΕΚΗ, το οποίο αποτελείται από 19...
Το νέο ΔΣ στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκ νέου πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου ο Στέλιος Βοργιάς
Με ποσοστό 67% επικράτησε η «Δημοκρατική Συνεργασία Εργαζομένων», στις επεισοδιακές εκλογές του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, οι οποίες ολοκληρώθηκαν χθες. Η παράταξη, με επικεφαλής τον προηγούμενο πρόεδρο του...
Εκ νέου πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου ο Στέλιος Βοργιάς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τελευταία μέρα των... επεισοδιακών εκλογών στο ΕΚΗ
Από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 8 το βράδυ, συνεχίζεται σήμερα η τελευταία ημέρα της επεισοδιακής εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη νέου ΔΣ στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου. Τρεις παρατάξεις διεκδικούν την...
Τελευταία μέρα των... επεισοδιακών εκλογών στο ΕΚΗ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας