Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σταθάκης: Ιστορική απόφαση της ΡΑΕ για τη διασύνδεση της Κρήτης (βίντεο)

Σταθάκης: Ιστορική απόφαση της ΡΑΕ για τη διασύνδεση της Κρήτης (βίντεο)

0 ΣΧΟΛΙΑ
  • A-
  • A+

Στη σύσταση θυγατρικής εταιρείας ειδικού σκοπού, με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 200 εκατ. ευρώ, προχωρά ο ΑΔΜΗΕ, μετά την σχετική απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, η οποία αναγνωρίζει τον ΑΔΜΗΕ ως φορέα υλοποίησης του έργου. Για ιστορική απόφαση, η οποία δίνει το πράσινο φως για τη μεγαλύτερη υποθαλάσσια διασύνδεση της Ευρώπης, έκανε λόγο ο υπουργός Ενέργειας.

Όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης από την Κάντανο, όπου συνόδευε τον πρωθυπουργό στην επίσκεψή του, «η χθεσινή απόφαση της ΡΑΕ θα έλεγα ότι είναι ιστορική διότι δίνει το πράσινο φως για την κατασκευή του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού έργου αναφορικά με τη μεγαλύτερη υποθαλάσσια διασύνδεση της Ευρώπης, η σύνδεση Αττικής – Κρήτης».

Ο Διαχειριστής έχει ήδη από τον περασμένο Μάιο εξασφαλίσει αυτά τα κεφάλαια που αποτελούν επαρκή βάση για την κατασκευή και χρηματοδότηση της διασύνδεσης. Διατηρώντας πλειοψηφικό ποσοστό τουλάχιστον 51%, περιμένει να δει εάν θα εμφανιστούν αξιόπιστοι εταίροι που θα διεκδικήσουν μειοψηφικά ποσοστά, καταθέτοντας τα ποσά που τους αντιστοιχούν στο αρχικό μετοχικό κεφάλαιο και σε κάθε περίπτωση δηλώνει ότι διαθέτει την χρηματοοικονομική επάρκεια να έχει ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό στην υπό σύσταση εταιρεία.

Υπενθυμίζεται ότι για τη συνεργασία των ενδιαφερομένων υπάρχει ήδη κατατεθειμένο το κείμενο Συμφωνίας Μετόχων (SHA) που έχει συντάξει ο ΑΔΜΗΕ, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων που είχαν προηγηθεί.

Παράλληλα ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, υπογράμμισε ότι ήδη υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό και προανήγγειλε εξελίξεις και επαφές στη ΔΕΘ για τον αγωγό EastMed.

«Υπάρχουν επαφές τον τελευταίο καιρό με τον αντίστοιχο ΑΔΜΗΕ της Γαλλίας και του Βελγίου ταυτόχρονα και με το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον από πολλά επενδυτικά σχήματα. Το σημαντικό είναι ότι όλα αυτά καταλήγουν αρχές Δεκεμβρίου και ότι το σχήμα πρέπει να είναι έτοιμο για να ξεκινήσει το έργο».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΡΑΕ:

Με την απόφαση 816/2018 της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, αναγνωρίζεται ρητά ότι ο ΑΔΜΗΕ είναι ο φορέας που διαθέτει ικανή τεχνογνωσία, τεχνική αξιοπιστία και οικονομική φερεγγυότητα για να έχει τον έλεγχο της κατασκευής του μεγαλύτερου έργου στην ιστορία του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής. Ταυτόχρονα αναγνωρίζεται ότι η θυγατρική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ θα είναι πλέον ο φορέας υλοποίησης του ελληνικού τμήματος του Έργου Κοινού Ενδιαφέροντος Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, όπως είναι λογικό και φυσιολογικό, καθώς το Ελληνικό Δημόσιο είναι ο βασικός μέτοχος του ΑΔΜΗΕ και η υποδομή αυτή έχει στρατηγική σημασία για τη χώρα.

Ο Διαχειριστής, αντιλαμβανόμενος πλήρως τη σημασία της τάχιστης υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής-Κρήτης, έχει δεσμευθεί για την περάτωσή της εντός του 2022. Προς τούτο, έχει σημειώσει ήδη μεγάλη πρόοδο σε σειρά εργασιών, για τις οποίες έχει ενημερώσει αναλυτικά και την ΡΑΕ. Ενδεικτικά, οι τεχνικές προδιαγραφές του έργου, οι μελέτες χάραξης των οδεύσεων των Γραμμών Μεταφοράς και οι απαραίτητες προμελέτες χωροθέτησης έχουν ολοκληρωθεί.

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) θα κατατεθεί προς έγκριση στο αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εντός των ερχόμενων εβδομάδων, ενώ σε τελικό στάδιο βρίσκεται η μελέτη Κόστους-Οφέλους και η αναλυτική έρευνα βυθού. Οι απαραίτητες μελέτες για την λειτουργία του Ηλεκτρικού Συστήματος της Κρήτης μετά την ολοκλήρωση και των δυο διασυνδέσεων (με Πελοπόννησο και Αττική) βρίσκονται σε τελικό στάδιο.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης δήλωσε:

Η σημερινή απόφαση της ΡΑΕ είναι ιστορική καθώς δικαιώνει την μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε ο ΑΔΜΗΕ να επιταχύνει τις διασυνδέσεις των νησιών. Οι διασυνδέσεις των νησιών μας είναι κρίσιμης σημασίας όχι μόνο για την διασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού τους σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, αλλά και για τον δραστικό περιορισμό των χρεώσεων ΥΚΩ στους λογαριασμούς ρεύματος όλων των νοικοκυριών.

Ο υπό δημόσιο έλεγχο Διαχειριστής με την ανάληψη του ελέγχου του πιο σημαντικού έργου υποδομής που κατασκευάζεται αυτήν την περίοδο στην Ελλάδα, μιας από τις πιο σημαντικές διασυνδέσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, γίνεται μια ακόμη πιο ισχυρή εταιρεία και παγιώνει την ηγετική του θέση στον κλάδο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Δεσμευόμαστε εκ μέρους όλων των εργαζόμενων του ΑΔΜΗΕ ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασυνδεθεί η Κρήτη με το ηπειρωτικό Σύστημα Μεταφοράς το συντομότερο δυνατό και ότι το έργο θα γίνει με τον πλέον αποδοτικό τρόπο ώστε να μεγιστοποιηθούν τα ανταποδοτικά κοινωνικά του οφέλη.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ

  

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Καμία παράταση στη λειτουργία των ρυπογόνων μονάδων
Καμία παράταση δεν θα δοθεί στη λειτουργία των ρυπογόνων σταθμών παραγωγής ρεύματος της ΔΕΗ σε Αθερινόλακκο, Λινοπεράματα και Χανιά, όπως ανέφερε ο...
Κρήτη: Καμία παράταση στη λειτουργία των ρυπογόνων μονάδων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι Ελεύθεροι Δημότες Μαλεβιζίου για τον ΑΗΣ Λινοπεραμάτων
Θέση για τα αιτήματα εταιριών για την αναβάθμιση εγκαταστάσεων υγρών καυσίμων και υγραερίου στα Λινοπεράματα, πήραν οι «Ελεύθεροι Δημότες...
Οι Ελεύθεροι Δημότες Μαλεβιζίου για τον ΑΗΣ Λινοπεραμάτων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιμένει ο Δήμος Μαλεβιζίου στην απομάκρυνση του ΑΗΣ Λινοπεραμάτων
Συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, είχε ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης, όπου κατέθεσε σχετικό υπόμνημα με...
Επιμένει ο Δήμος Μαλεβιζίου στην απομάκρυνση του ΑΗΣ Λινοπεραμάτων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εβδομάδα αειφόρου ενέργειας στο Ηράκλειο
Ξεκίνησαν στη Λότζια οι εκδηλώσεις της Εβδομάδας Αειφόρου Ενέργειας, στο πλαίσιο της αντίστοιχης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας, η οποία θα διαρκέσει μέχρι την...
Εβδομάδα αειφόρου ενέργειας στο Ηράκλειο