Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αεροδρόμιο Ηρακλείου: «Κερδοφορία στις πλάτες των εργαζομένων»

Αεροδρόμιο Ηρακλείου: «Κερδοφορία στις πλάτες των εργαζομένων»

  • A-
  • A+

Παρέμβαση στη Βουλή για τις σοβαρές παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας και τις άθλιες συνθήκες εργασίας σε επιχειρήσεις του αεροδρομίου Ηρακλείου, πραγματοποίησαν ο βουλευτής Ηρακλείου Μ. Συντυχάκης και δύο ακόμη βουλευτές του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι υπάρχει συνεχής υπερωριακή απασχόληση, κομμένα ρεπό και καταστρατήγηση των σχέσεων εργασίας.

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση των βουλευτών, καταγγέλλονται από τους εργαζόμενους σοβαρές παραλήψεις στα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, αλλά και επικίνδυνες συνθήκες για τους εργαζόμενους στην κτιριακή υποδομή και τον μηχανολογικό εξοπλισμό.

Παράλληλα, πολλοί εργαζόμενοι είναι αναγκασμένοι να εργάζονται για πολλές ώρες σε χώρους με ανεπαρκή καθαριότητα, μη κλιματιζόμενους ή με ανεπαρκή κλιματισμό ενώ υπογραμμίζεται ότι, παρά τις καταγγελίες και τις σχετικές αναφορές, μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί κανένας έλεγχος.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ κατηγορούν την κυβέρνηση ως υπεύθυνη για το θέμα, τονίζοντας ότι κάνει τα «στραβά μάτια», προκειμένου να διευκολύνει την κερδοφορία των επιχειρήσεων και ζητούν άμεσα την πραγματοποίηση ελέγχων και την εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών εργασίας για το προσωπικό του αερολιμένα Ηρακλείου.

Αναλυτικά η παρέμβαση των βουλευτών του ΚΚΕ:

Σε διάφορες επιχειρήσεις του κρατικού αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης έχουν παρατηρηθεί σοβαρές παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας από την εργοδοσία, που σε συνδυασμό με τις άθλιες συνθήκες εργασίας συνολικά και την εντατικοποίηση της περιόδου, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία των εργαζομένων.

Πιο συγκεκριμένα καταγγέλλονται από τους ίδιους τους εργαζόμενους ανεπαρκείς προσλήψεις προσωπικού από τους εργολάβους – επιχειρήσεις στην καθαριότητα και την ασφάλεια, με αποτέλεσμα να υπάρχει υπερεντατικοποίηση, συνεχής υπερωριακή απασχόληση, κομμένα ρεπό και συνολικά καταστρατήγηση των σχέσεων εργασίας για το προσωπικό. 

Επίσης αντίστοιχη κατάσταση για τους εργαζόμενους επικρατεί και στις επιχειρήσεις επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών. 

Τέλος καταγγέλλονται σοβαρές παραλήψεις στα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και επικίνδυνες συνθήκες για τους εργαζόμενους στην κτηριακή υποδομή και τον μηχανολογικό εξοπλισμό που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων. 

Ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι πολλοί εργαζόμενοι ήταν και είναι αναγκασμένοι να εργάζονται για ώρες σε χώρους με ανεπαρκή καθαριότητα, μη κλιματιζόμενους ή με ανεπαρκή κλιματισμό, σε αποπνικτικές συνθήκες, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους. Και πέρυσι είχαν γίνει αντίστοιχες καταγγελίες χωρίς να παρθεί κανένα μέτρο.

Την ίδια στιγμή η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου Κρήτης έχει υποβάλλει αναφορά - αίτημα στην υπηρεσία επιθεώρησης εργασίας Ηρακλείου από τις 25.6.18, για διενέργεια ελέγχου σε επιχειρήσεις του αεροδρομίου Ηρακλείου, για τις άθλιες συνθήκες εργασίας που εφαρμόζουν και μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί κανένας έλεγχος.

Η υπηρεσία δηλώνει αδυναμία προγραμματισμού του ελέγχου, στο δεύτερο σε κίνηση αεροδρόμιο της χώρας με χιλιάδες εργαζόμενους, λόγω σοβαρής έλλειψης προσωπικού και μεγάλου φόρτου εξαιτίας της τουριστικής περιόδου και του προγραμματισμού που της έχει θέσει το υπουργείο.

Η ευθύνη βαραίνει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και το υπουργείο εργασίας, οι οποίοι κοροϊδεύουν για δήθεν επιστροφή στην κανονικότητα, επαναφορά των ΣΣΕ, ενώ στην πράξη, όπως και οι προηγούμενοι, κάνουν πλάτες και τα στραβά μάτια στο κεφάλαιο, για να εντείνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων και να εξασφαλίζουν ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία. 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κα. υπουργός, τι μέτρα θα λάβει ώστε:

  1. Να εξασφαλίσει συνολικά ανθρώπινες συνθήκες εργασίας για το προσωπικό του αερολιμένα ηρακλείου, να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού έστω και τώρα, να εξασφαλιστούν ανθρώπινα ωράρια και ικανοποιητικές αμοιβές για τους εργαζόμενους του αεροδρομίου.
  2. Να εξασφαλίσει άμεσα την πραγματοποίηση ελέγχου στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, με βάση την αναφορά που έχει καταθέσει η ΕΙΥΗ έγκαιρα.
  3. Να δρομολογήσει άμεσα την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού και του απαραίτητου υλικοτεχνικού εξοπλισμού στην Επιθεώρηση Εργασίας Ηρακλείου για να έχει τη δυνατότητα να επιτελεί ουσιαστικά τους ελέγχους στις επιχειρήσεις του Νομού Ηρακλείου.
  4. Να υπάρξει άμεση επαναφορά των ΣΣΕ και του κατώτερου μισθού, κατάργηση των αντεργατικών νόμων, με βάση την πρόταση νόμου που έχει κατατεθεί στη Βουλή από το ΚΚΕ.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στη Βουλή η υποστελέχωση της Στέγης Ανηλίκων Ηρακλείου
Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκης τόνισε ότι το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού είναι σοβαρό, καθώς εργάζονται συνολικά μόλις έξι άτομα, ενώ υπογράμμισε ότι η κρατική επιχορήγηση δεν καλύπτει ούτε...
Στη Βουλή η υποστελέχωση της Στέγης Ανηλίκων Ηρακλείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταγγέλουν τις συνθήκες εργασίας των... "πρακτικάριων" σε ξενοδοχεία
Τις συνθήκες εργασίας μαθητών και ανηλίκων στα ξενοδοχεία, καταγγέλει η Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου, κάνοντας λόγο για εξαντλητικές και απλήρωτες υπερωρίες, καταπάτηση του...
Καταγγέλουν τις συνθήκες εργασίας των... "πρακτικάριων" σε ξενοδοχεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι εκδηλώσεις της ΚΝΕ στην Κρήτη για την επέτειο του Πολυτεχνείου
Εκδηλώσεις για την συμπλήρωση 44 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, διοργανώνει σε Ηράκλειο και Χανιά η Οργάνωση Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ. Οι εκδηλώσεις στο Ηράκλειο θα γίνουν την Πέμπτη 16 και το...
Οι εκδηλώσεις της ΚΝΕ στην Κρήτη για την επέτειο του Πολυτεχνείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ στο Ηράκλειο
Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, πραγματοποιεί το ΠΑΜΕ, την Πέμπτη 26 Οκτώβρη στις 7 το απόγευμα, στην Πλατεία Ελευθερίας. Η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα στην εργατική τάξη και τα σωματεία της για...
Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ στο Ηράκλειο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Κινηματογραφικό αφιέρωμα για στην Οκτωβριανή Επανάσταση
Κινηματογραφικό αφιέρωμα θα πραγματοποιήσει στον κινηματογράφο «Βιτσέντζος Κορνάρος» η Τομεακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΚΚΕ, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση....
Ηράκλειο: Κινηματογραφικό αφιέρωμα για στην Οκτωβριανή Επανάσταση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κάνουν πρακτική, πληρώνουν και τις εισφορές τους
Την αντίδραση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου προκάλεσε η καταγγελία ότι μαθητές ιδιωτικού ΙΕΚ, καλούνται να πληρώσουν οι ίδιοι τις ασφαλιστικές εισφορές κατά τη διάρκεια της πρακτικής τους άσκησης σε...
Κάνουν πρακτική, πληρώνουν και τις εισφορές τους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας