Την κάλυψη όλων των ελλείψεων εκπαιδευτικών σε όλες τις ειδικότητες, ενόψει και της νέας σχολικής χρονιάς, ζητά ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών του νομού Χανίων.
Όπως αναφέρουν, η απουσία διορισμών πλήττει την πρωτοβάθμια εκπαίδευση στον νομό, καθώς παρατηρήθηκαν ελλείψεις και κενά στη Γενική και Ειδική Αγωγή, αλλά και στις υποστηρικτικές δομές (Ολοήμερα τμήματα- Τάξεις υποδοχής- Παράλληλη στήριξη- Κάλυψη αδειών).
Οι δάσκαλοι των Χανίων, ζητούν μόνιμους διορισμούς στη Γενική και την Ειδική Αγωγή, αλλά και στις υποστηρικτικές δομές, προκειμένου να υπάρξει κανονικότητα στα σχολεία, από την πρώτη μέρα.
Στην σχετική ανακοίνωηση αναφέρονται τα εξής:
Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς σε λιγότερο από ένα μήνα, φέρνει ξανά στην επιφάνεια το διαχρονικό πλέον πρόβλημα των ελλείψεων εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων, της αδιοριστίας που μαστίζει τον κλάδο τα τελευταία 8 μνημονιακά χρόνια και της επέκτασης της ελαστικής εργασίας.
Η απουσία διορισμών πλήττει: 427 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί και 4 μειωμένου ωραρίου, προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στα σχολεία της Δ/νσης ΠΕ Χανίων και απολύθηκαν το προηγούμενο σχολικό έτος, καλύπτοντας στην πλειοψηφία τους, στοιχειωδώς, πάγιες και διαρκείς ανάγκες, πράγμα που δείχνει το μέγεθος του προβλήματος.
Παρόλα αυτά παρατηρήθηκαν ελλείψεις και κενά στη Γενική και Ειδική Αγωγή αλλά και στις υποστηρικτικές δομές (Ολοήμερα τμήματα - Τάξεις υποδοχής - Παράλληλη στήριξη - Κάλυψη
αδειών).
Κανονικότητα για μας σημαίνει:
- προγράμματα στα σχολεία από την πρώτη μέρα με όλες τις ειδικότητες και τις υποστηρικτικές δομές σε πλήρη ανάπτυξη.
- μόνιμους διορισμούς για την κάλυψη όλων των αναγκών της εκπαίδευσης.
- ίσα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα ανάμεσα στους μόνιμους και τους αναπληρωτές.
Σύμφωνα με την εκτίμηση του Συλλόγου, με βάση τις εγγραφές, το διαθέσιμο εκπαιδευτικό προσωπικό και την καταγραφή των τμημάτων του Ιουνίου, για να λειτουργήσουν τα σχολεία, με υπεύθυνο δάσκαλο στο ολοήμερο πρόγραμμα, με χωρισμό των πληθωρικών τμημάτων των 24-25 μαθητών, με Τμήματα υποδοχής και παράλληλη στήριξη όπου υπάρχει ανάγκη, απαιτούνται τουλάχιστον:
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
- ΔΑΣΚΑΛΟΙ 168
- ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ 60
- ΑΓΓΛΙΚΗΣ 12
- Φ. ΑΓΩΓΗΣ 8
- ΓΑΛΛΙΚΗΣ 6
- ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ 3
- ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ 33
- Θ.ΑΓΩΓΗΣ 22
- ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 3
- ΜΟΥΣΙΚΗΣ 20
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
- ΔΑΣΚΑΛΟΙ 138
- ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ 32
- Φ.ΑΓΩΓΗΣ 4
- ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ 4
- ΜΟΥΣΙΚΗΣ 4
- Θ.ΑΓΩΓΗΣ 3
- ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 3
Επισημαίνουμε ότι εκκρεμούν υπηρεσιακές μεταβολές, επιλογές στελεχών και πιθανές μακροχρόνιες άδειες. Διεκδικούμε την κάλυψη όλων των αναγκών με διορισμούς μόνιμου προσωπικού.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας