Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Στα όρια τα αποθέματα νερού σε Αργυρούπολη και λίμνη Κουρνά»

«Στα όρια τα αποθέματα νερού σε Αργυρούπολη και λίμνη Κουρνά»

  • A-
  • A+

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 ετών, βρίσκονται τα αποθέματα νερού στις πηγές Αργυρούπολης και στη λίμνη του Κουρνά, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε.. Μάλιστα ο ΟΑΚ διακόπτει τις αρδεύσεις στην περιοχή, δίνοντας προτεραιότητα στην ύδρευση του Ρεθύμνου, της Γεωργιούπολης και του Καβρού ενώ ξεκινά εργασίες για την βελτίωση της κατάστασης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον ΟΑΚ, τα αποθέματα νερού, τόσο από τις πηγές Αργυρούπολης, όσο και από την λίμνη του Κουρνά είναι στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τουλάχιστον 30 ετών, από τότε δηλαδή που έχει την ευθύνη της κατανομής και παροχής του νερού υδροάρδευσης στην περιοχή αυτή.

Τους τελευταίους μήνες, καταβάλλονται προσπάθειες από όλο το προσωπικό του ΟΑΚ Α.Ε., προκειμένου να επισκευάζονται άμεσα οι βλάβες που παρουσιάζονται στις εγκαταστάσεις στην περιοχή και που οφείλονται κατά βάση στην λειτουργία των αντλιών σε χαμηλή στάθμη λόγω έλλειψης νερού.

Μάλιστα ο ΟΑΚ διακόπτει τις αρδεύσεις στην περιοχή, δίνοντας προτεραιότητα στην ύδρευση του Ρεθύμνου, της Γεωργιούπολης και του Καβρού ενώ ξεκινά εργασίες για την βελτίωση της κατάστασης, όπως:

  1. Την βελτίωση της αντλησιμότητας στις εγκαταστάσεις του αντλιοστασίου Κουρνά.
  2. Την επαναενεργοποίηση του αντλιοστασίου Μουσέλα, το οποίο ήταν σε αδράνεια από το 2003.

Τέλος, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, όσον αφορά την διαχείριση του νερού, τονίζοντας ότι «η εξοικονόμηση του νερού πρέπει να μπει στην καθημερινότητα όλων».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε.:

Ο Ο.Α.Κ. με βάση τις αρμοδιότητες που του έχουν ανατεθεί, προβαίνει καθημερινά στην παρακολούθηση και καταγραφή των ποσοτήτων νερού που καταλήγουν στους Δήμους Ρεθύμνου (περιοχή Μουσέλα) και Αποκόρωνα (περιοχή Γεωργιουπόλεως) από τις πηγές της Αργυρούπολης και το ταχυδιυλιστήριο (Τ/Δ) Δραμίων.

Λειτουργεί το αντλιοστάσιο της λίμνης Κουρνά και τις εγκαταστάσεις του Τ/Δ Δραμίων παράγοντας πόσιμο νερό μετά από επεξεργασία των νερών της λίμνης, καλύπτοντας τις πρόσθετες υδρευτικές ανάγκες των Δήμων Ρεθύμνης και Αποκόρωνα (περιοχή Γεωργιουπόλεως) και τέλος συντηρεί δίκτυα, δεξαμενές και εγκαταστάσεις, ώστε να εξασφαλίζεται καθημερινά η ομαλή κάλυψη των υδροαρδευτικών αναγκών όλων των χρηστών του νερού της περιοχής (Δήμος Ρεθύμνης, Δήμος Αποκόρωνα (περιοχή Γεωργιουπόλης), ΤΟΕΒ (Γεωργιουπόλης-Κουρνά, Καστέλλου).

Στο πλαίσιο των παραπάνω ο Ο.Α.Κ. Α.Ε. συμμετείχε επανειλημμένα σε συναντήσεις με τη ΔΕΥΑ Ρεθύμνου, σχετικά με τον προγραμματισμό των απαιτούμενων ενεργειών ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, όπου και παρείχε όλα τα υδρολογικά στοιχεία που αφορούσαν στην περιοχή διαχείρισής του και διατύπωσε εγκαίρως τις απόψεις του σχετικά με την ανάγκη ορθολογικής διαχείρισης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή υδροδότηση του Ρεθύμνου.

Έκτοτε συνεργάζεται καθημερινά με τη ΔΕΥΑΡ παρέχοντας στοιχεία των ημερήσιων μετρήσεων των παροχών, προκειμένου και αυτή με την σειρά της να διαχειριστεί τη διάθεση του νερού στους τελικούς καταναλωτές της.

Ο ΟΑΚ Α.Ε., ενημερώνει ότι τα αποθέματα νερού τόσο από τις πηγές Αργυρούπολης όσο και από την λίμνη του Κουρνά είναι στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τουλάχιστον 30 ετών, από τότε δηλαδή που έχει την ευθύνη της κατανομής και παροχής του νερού υδροάρδευσης στην περιοχή αυτή.

Πέραν αυτού σημειώνεται ότι:

Τους τελευταίους μήνες, καταβάλλονται τιτάνιες προσπάθειες από όλο το προσωπικό του ΟΑΚ Α.Ε. προκειμένου να επισκευάζονται άμεσα οι βλάβες που παρουσιάζονται στις εγκαταστάσεις στην περιοχή και που οφείλονται κατά βάση στην λειτουργία των αντλιών σε χαμηλή στάθμη λόγω έλλειψης νερού (οπότε οι αντλίες καταπονούνται τραβώντας «αέρα»), στην αδιάκοπη πολλές φορές λειτουργία των αντλιών που δημιουργεί υπερθέρμανση των αντλιών, στην αστάθεια και διακοπές του ρεύματος στην περιοχή, κλπ.

Ο ΟΑΚ Α.Ε. διακόπτει τις αρδεύσεις στην περιοχή, δίνοντας προτεραιότητα στην ύδρευση του Ρεθύμνου και των περιοχών Γεωργιούπολης-Καβρού.

Παράλληλα ο ΟΑΚ Α.Ε. αποφάσισε πριν από 15 μέρες και υλοποιεί:

  • 1ον: Την βελτίωση της αντλησιμότητας στις εγκαταστάσεις του αντλιοστασίου Κουρνά.
  • 2ον: Την επαναενεργοποίηση του αντλιοστασίου Μουσέλα, το οποίο ήταν σε αδράνεια από το 2003.

Οι παραπάνω εργασίες θα ολοκληρωθούν εντός του επόμενου 10ημέρου και αναμένεται να βελτιώσουν κατά πολύ την σημερινή κατάσταση.

Αυτό όμως που θα πρέπει να καταλάβουν όλοι οι χρήστες-καταναλωτές είναι ότι οι υδρευτικές ανάγκες είναι πολύ μεγάλες, ιδιαίτερα την περίοδο αυτή που διανύουμε και δυστυχώς τα υπάρχοντα αποθέματα δεν επιτρέπουν πλέον την πλήρη κάλυψη των αυξημένων αναγκών που έχουν όλοι. 

Το νερό είναι ένα αγαθό σε ανεπάρκεια, πρέπει να το σέβονται όλοι και να μην το σπαταλούν. Η εξοικονόμηση του νερού πρέπει να μπει στην καθημερινότητα όλων.

  

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Απειλούν με προσφυγές για το φράγμα Βαλσαμιώτη
Να μην αποδεχτεί τη λειτουργία ή χρήση του φράγματος Βαλσαμιώτη αν αυτό δεν καταστεί πλήρως λειτουργικό και ασφαλές, αποφάσισε ο Οργανισμός Ανάπτυξης...
Κρήτη: Απειλούν με προσφυγές για το φράγμα Βαλσαμιώτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μειώνονται τα τιμολόγια της ΔΕΥΑ Χανίων
Τη μείωση των τιμολογίων της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων ανακοίνωσε ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας. Για το 2019 προβλέπεται...
Μειώνονται τα τιμολόγια της ΔΕΥΑ Χανίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υπό μερικό έλεγχο οι πυρκαγιές σε Φαλάσαρνα και Αρολίθι
Υπό μερικό έλεγχο βρίσκονται από το πρωί, οι δύο μεγάλες πυρκαγιές οι οποίες ξέσπασαν την Κυριακή στα Φαλάσαρνα Χανίων και στο Αρολίθι Ρεθύμνου. Και...
Υπό μερικό έλεγχο οι πυρκαγιές σε Φαλάσαρνα και Αρολίθι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαμαρτύρονται για τη στέγαση οι φοιτητές σε Χανιά και Ρέθυμνο
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές που διαμένουν στις εστίες του Ρεθύμνου και ειδικότερα την υποχρέωση να αποχωρήσουν στο τέλος του Ιούνη...
Διαμαρτύρονται για τη στέγαση οι φοιτητές σε Χανιά και Ρέθυμνο