Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Παρέμβαση Εισαγγελέα για το φράγμα Βαλσαμιώτη

zarpanews.gr

Παρέμβαση Εισαγγελέα για το φράγμα Βαλσαμιώτη

0 ΣΧΟΛΙΑ
  • A-
  • A+

Δικαστική έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες για το γεγονός ότι το φράγμα Βαλσαμιώτη δεν μπορεί να αξιοποιηθεί στο σύνολό του, ξεκίνησε η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Χανίων. 

Για το φράγμα δαπανήθηκαν πάνω από 40.000.000 ευρώ, χωρίς ποτέ να αξιοποιηθεί πλήρως, με την Εισαγγελία να βάζει στο μικροσκόπιό της το σύνολο του έργου, από τότε που σχεδιάστηκε, στα μέσα της δεκαετίας του '90 και τη μέχρι σήμερα πορεία του (συμβάσεις, χρηματοδοτήσεις, πληρωμές, κατασκευή και άλλα τεχνικά στοιχεία, αναθεωρήσεις προϋπολογισμών).

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα», ήδη έχουν καταθέσει υπηρεσιακοί παράγοντες από την Περιφέρεια και τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ), ενώ αναμένεται να κληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι από τη δεκαετία του '90 μέχρι και σήμερα.

Στις εισαγγελικές αρχές τονίσθηκε η σημασία του να εξετασθούν και όσοι έχουν εμπλακεί με το έργο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς οι Τεχνικές Υπηρεσίες του είχαν ασχοληθεί με το έργο και είχαν δώσει όλες τις αδειοδοτήσεις, ενώ μια σειρά από έργα που κατασκευάστηκαν στο παρελθόν και είχαν… αστοχίες είχαν τη σφραγίδα του συγκεκριμένου Υπουργείου (λιμνοδεξαμενές Χρυσοσκαλίτισσας και Αγ. Θεοδώρων, υπό κατασκευή λιμνοδεξαμενή στον Ομαλό κ.λ.π.)

Το Φράγμα Βαλσαμιώτη είναι το μεγαλύτερο φράγμα που κατασκευάζεται στην Ελλάδα. Έχει ύψος 70 μέτρα, ενώ το υλικό που αποτελείται είναι κυλινδρούμενο σκυρόδεμα.

Η λογική σύμφωνα με την οποία κρίθηκε αναγκαία η κατασκευή του, ήταν ότι σε περίπτωση λειψυδρίας τα νερά του φράγματος (που θα φτάνουν τα 5.000.000 κυβικά μέτρα) θα χρησιμοποιούνταν για την κάλυψη όλων των αναγκών σε άρδευση που άλλωστε αποτελούν το 80% των αναγκών σε νερό.

Από τα νερά του φράγματος θα μπορούσαν να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των αγροτών και έτσι δε θα υπήρχε η ανάγκη για τη λήψη έκτακτων μέτρων.

Σημειώνεται ότι το κόστος του έργου έχει ξεπεράσει τα 40.000.000 ευρώ ενώ η αρχική σύμβαση ήταν για 28.000.000 ευρώ. Τον Ιανουάριο του 2018, απαιτήθηκαν επιπλέον έργα ύψους 2.000.000 ευρώ, προκειμένου να σταματήσουν οι διαρροές ποσοτήτων νερού λόγω προβλημάτων στην κατασκευή του.

Το φράγμα, λόγω των προβλημάτων που παρουσιάζει, λειτουργεί μόλις στο 1/5 της χωρητικότητάς του, δηλαδή με μόλις 1 εκ. κυβικά μέτρα νερού αντί για 5 εκ. κυβικά μέτρα που θα μπορούσε να αποθηκεύει.

Με πληροφορίες από «Χανιώτικα Νέα»

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Απειλούν με προσφυγές για το φράγμα Βαλσαμιώτη
Να μην αποδεχτεί τη λειτουργία ή χρήση του φράγματος Βαλσαμιώτη αν αυτό δεν καταστεί πλήρως λειτουργικό και ασφαλές, αποφάσισε ο Οργανισμός Ανάπτυξης...
Κρήτη: Απειλούν με προσφυγές για το φράγμα Βαλσαμιώτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μειώνονται τα τιμολόγια της ΔΕΥΑ Χανίων
Τη μείωση των τιμολογίων της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων ανακοίνωσε ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας. Για το 2019 προβλέπεται...
Μειώνονται τα τιμολόγια της ΔΕΥΑ Χανίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Προφυλακιστέοι οι εφτά για το κύκλωμα κοκαΐνης
Προφυλακιστέος κρίθηκε ο εγκέφαλος του κυκλώματος διακίνησης κοκαΐνης, το οποίο εξαρθρώθηκε στα Χανιά, τις παραμονές της Πρωτοχρονιάς. Μαζί με τον...
Χανιά: Προφυλακιστέοι οι εφτά για το κύκλωμα κοκαΐνης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Στα όρια τα αποθέματα νερού σε Αργυρούπολη και λίμνη Κουρνά»
Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 ετών, βρίσκονται τα αποθέματα νερού στις πηγές Αργυρούπολης και στη λίμνη του Κουρνά, όπως ανακοίνωσε ο ΟΑΚ....
«Στα όρια τα αποθέματα νερού σε Αργυρούπολη και λίμνη Κουρνά»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η απόφαση του δικαστηρίου για την ομηρία στον ΟΚΑΝΑ Χανίων
Ένοχος κρίθηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρεθύμνου ο 45χρονος πρώην τοξικομανής, ο οποίος κατηγορείται για την υπόθεση ομηρίας τριών ατόμων στα...
Η απόφαση του δικαστηρίου για την ομηρία στον ΟΚΑΝΑ Χανίων