Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Συνεχίζεται η κόντρα Λαμπρινού - Κουράκη για το Πολιτιστικό Κέντρο

Συνεχίζεται η κόντρα Λαμπρινού - Κουράκη για το Πολιτιστικό Κέντρο

  • A-
  • A+

Κόντρα με φόντο το Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου, έχει ξεσπάσει μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων του δημάρχου Ηρακλείου και του Γιάννη Κουράκη. Ο πρώην δήμαρχος Ηρακλείου μίλησε για παραμύθια, όσον αφορά τις καθυστερήσεις ολοκλήρωσης των έργων, με τον κ. Λαμπρινό να κάνει λόγο για ένα κουβάρι το οποίο άφησε η προηγούμενη δημοτική αρχή και ξέμπλεξε η τωρινή.

Ο κ. Κουράκης τόνισε ότι η Β' φάση του έργου θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο 2017 και σήμερα, σχεδόν ένα χρόνο μετά, βρίσκεται ακόμη σε ποσοστό εκτέλεσης εργασιών, μικρότερο από το 50%.

Ο πρώην δήμαρχος Ηρακλείου ανέφερε ότι με την πρώτη παράταση προθεσμίας, η δημοτική αρχή «χάρισε» στον εργολάβο ποινικές ρήτρες 700.000 ευρώ και ότι τώρα ετοιμάζεται αύξηση του οικονομικού αντικειμένου κατά 600.000 ευρώ, κατηγορώντας τον κ. Λαμπρινό ότι αποκρύπτει το θέμα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της παράταξης του κ. Κουράκη «Ανοιχτοί Ορίζοντες»:

Σε μια από τις ελάχιστες επισκέψεις του στο ΠΣΚΗ ο κ. δήμαρχος αναφέρθηκε στην πορεία του έργου. Μέσα στο χώρο που δημιουργήθηκε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, και επιθεωρώντας το έργο που μελέτησε και δημοπράτησε επίσης η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, ομολόγησε δια της τεθλασμένης ότι το έργο ολοκλήρωσης του ΠΣΚΗ καθυστέρει μεν αλλά….. ολοκληρώνεται.

Δεν μας είπε όμως ο κ. δήμαρχος τίποτε για τις μέχρι τώρα καθυστερήσεις στην κατασκευή.

Θυμίζουμε ότι η Β' φάση θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο 2017 και σήμερα σχεδόν ένα χρόνο μετά, βρίσκεται ακόμη σε ποσοστό εκτέλεσης εργασιών, μικρότερο από το 50%.

Θυμίζουμε επίσης ότι μας είχαν ανακοινώσει μία πανηγυρική εκδήλωση στην Αίθουσα Συναυλιών του ΠΣΚΗ τον Αύγουστο 2018 και τώρα μας τα …μασάνε.

Θυμίζουμε τέλος ότι είχαν εγκρίνει παράταση της αρχικής συμβατικής προθεσμίας για ένα ολόκληρο χρόνο, μέχρι τον Οκτώβριο 2018 και τώρα αφήνουν να εννοηθεί ότι το έργο μπορεί να ολοκληρωθεί και μετά……τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Δεν μας είπε ακόμη ο κ. δήμαρχος και για τα επιπλέον χρήματα που ετοιμάζονται να δώσουν στον εργολάβο.

Θυμίζουμε ότι η Β' φάση του ΠΣΚΗ έχει δημοπρατηθεί ως μελέτη - κατασκευή από τη παρούσα Δημοτική Αρχή με ένα ενιαίο ποσό για το σύνολό του και με έκπτωση 1,38!!! Συνεπώς αυξήσεις στον προϋπολογισμό και διαφοροποιήσεις στις εργασίες δεν νοούνται.

Θυμίζουμε ακόμη ότι με την πρώτη παράταση προθεσμίας «χάρισαν» στον εργολάβο ποινικές ρήτρες 700.000,00 ευρώ. Θυμίζουμε επίσης ότι επί μήνες «μαγειρεύουν» την αύξηση του οικονομικού αντικειμένου (από τα απρόβλεπτα) κατά 600.000,00 ευρώ περίπου και μάλλον περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να μας το ανακοινώσουν.

Επισημαίνουμε τέλος ότι με τον τρόπο που διαχειρίζονται το έργο, η οικονομική αυτή υπέρβαση δεν θα είναι και η τελευταία. Δεν μας είπε τέλος ο κ. Δήμαρχος και για τα …κάγκελα που ακόμη περιβάλλουν τα τελειωμένα τμήματα του ΠΣΚΗ.

Θυμίζουμε ότι το μεγαλύτερο τμήμα του ΠΣΚΗ ολοκληρώθηκε το 2014. Από τον Φεβρουάριο του 2015 ο Δήμος Ηρακλείου παρέλαβε σε χρήση τις τελειωμένες εγκαταστάσεις και για λειτουργία του ΠΣΚΗ (τελειωμένες από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή).

Από τότε και μετά επί τρία και μισό χρόνια, σιδερόφρακτα κάγκελα απαγορεύουν την ελεύθερη χρήση των χώρων του ΠΣΚΗ από τους δημότες, ενώ κάθε φορά που γίνονται εκδηλώσεις στα πολύ όμορφα θέατρα που η προηγούμενη Δημοτική Αρχή ολοκλήρωσε, είμαστε στη δυσάρεστη θέση να απολογούμεθα για αυτή την πρωτοφανή έλλειψη ευαισθησίας σχετικά με την απόδοση του χώρου σε ελεύθερη χρήση από τους δημότες.

Μας ανακοίνωσε όμως ο κ. δήμαρχος ότι υπάρχει Δημόσια Διαβούλευση για τη λειτουργία του ΠΣΚΗ.

Θα του θυμίσουμε ότι μετά από τις αποτυχημένες προσπάθειες που είχε με συμβούλους και με καταδικασμένες σε αποτυχία προτάσεις προς την κυβέρνηση για σχέδια νόμου που απέστειλαν στο Υπουργείο Εσωτερικών. Καλό θα ήταν να αφήσουν τους ερασιτεχνισμούς και να ανατρέξουν στο κτιριολογικό πρόγραμμα του ΠΣΚΗ με βάση το οποίο εγκρίθηκε το Τεχνικό Δελτίο του έργου και δόθηκαν στη ΔΕΠΤΑΗ επί των ημερών της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής όλες οι άδειες κατασκευής και ίδρυσης των συγκεκριμένων χώρων του ΠΣΚΗ.

Θα θυμίσουμε επίσης ότι οι χώροι του ΠΣΚΗ για να λειτουργήσουν ως χώροι συνάθροισης κοινού, θα πρέπει να έχουν αδειοδοτήσεις από συγκεκριμένους φορείς της Πολιτείας.
Ας μην πετούν λοιπόν επικοινωνιακά την μπάλα στην εξέδρα τώρα που επείγει να λειτουργήσει το ΠΣΚΗ, ούτε να ονειρεύονται άλλες χρήσεις πέραν αυτών για τις οποίες έχει αδειοδοτηθεί.

Τέλος, καλούμε τη Δημοτική Αρχή να αντιμετωπίσει το θέμα της συντήρησης των εγκαταστάσεων που ο Δήμος έχει παραλάβει από τη ΔΕΠΤΑΗ για χρήση πριν προκύψουν στο έργο ζημιές ή δυσάρεστες καταστάσεις.

Δύναμη Πολιτών: «Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί»

Την δημοτική παράταξη του πρώην δημάρχου Ηρακλείου «Ανοιχτοί Ορίζοντες», καταγγέλλει με ανακοίνωση της η παράταξη του νυν δημάρχου Ηρακλείου «Δύναμη Πολιτών», αναφορικά με το Πολιτιστικό Κέντρο.

Ο κ. Λαμπρινός αναφέρει πως η τωρινή διοίκηση ξέμπλεξε το κουβάρι του έργου το οποίο παρέλαβε από την προηγούμενη δημοτική αρχή και μάλιστα οδεύει στην ολοκλήρωση της Β' φάσης του, παρά τα προβλήματα.

Παράλληλα αναφέρει τα λάθη τα οποία έγιναν κατά την διοίκηση της παράταξης Κουράκη, αναφερόμενος στην εκκρεμοδικία για απένταξη άνω των 11,8 εκ. ευρώ, τα οποία ο Δήμος Ηρακλείου ενδέχεται να χρειαστεί να επιστρέψει.

Αναλυτικά η απάντηση της παράταξης του δημάρχου Ηρακλείου «Δύναμη Πολιτών»:

Αν υπάρχει ορισμός του πολιτικού θράσους, τότε είναι αυτός: Η παράταξη των «Ανοιχτών Οριζόντων» που επί της δικής της διοίκησης του Δήμου Ηρακλείου:

  • το κόστος κατασκευής της Α’ Φάσης του Πολιτιστικού Κέντρου εκτοξεύθηκε σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό
  • ο χρόνος κατασκευής του έσπασε κάθε ρεκόρ καθυστέρησης (ξεκίνησε το 2006 και οκτώ και πλέον χρόνια αργότερα, το 2014, η Α΄ Φάση επί της ουσίας δεν είχε ολοκληρωθεί!)
  • οι τροποποιήσεις της αρχικής μελέτης υπήρξαν αλλεπάλληλες, οι παρατάσεις προθεσμιών έφτασαν τις είκοσι (!),  έγιναν και τέσσερις συμπληρωματικές συμβάσεις,  ενώ
  • οι ελεγκτές δημοσίων έργων εξέδωσαν πορίσματα με σοβαρές αιχμές για την διαχείριση του έργου,

Η  παράταξη, επιπλέον, που άφησε «κληρονομία» μια εκκρεμοδικία για απένταξη άνω των 11,8 εκατομμυρίων ευρώ (χρήματα, δηλαδή, τα οποία ο Δήμος Ηρακλείου ενδέχεται να χρειαστεί να επιστρέψει), η ίδια παράταξη εγκαλεί για «καθυστέρηση» την παρούσα Δημοτική Αρχή, η οποία ξέμπλεξε το κουβάρι το οποίο παρέλαβε και πλέον οδεύει προς την ολοκλήρωση της Β' φάσης του έργου.

Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί. Στην προκειμένη περίπτωση όμως, προς όσους μπερδεύουν με αδυναμία, την επιλογή του δημάρχου Ηρακλείου να μη μιλήσει δημόσια και με περισσότερες λεπτομέρειες για όλα τα παραπάνω, για να αποφύγει το ενδεχόμενο βλάβης των συμφερόντων του Δήμου ενώ εκκρεμεί η εξαιρετικά σημαντική υπόθεση της απένταξης, ταιριάζει και κάτι άλλο: Μην ξύνεστε στην γκλίτσα του τσοπάνη.

Νέα απάντηση Κουράκη

Σε νέα ανακοίνωση - απάντηση, προχώρησε η δημοτική παράταξη του Γιάννη Κουράκη για το Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου, συνεχίζοντας την κόντρα η οποία έχει ξεσπάσει, με την δημοτική αρχή.

Σύμφωνα με τους «Ανοιχτούς Ορίζοντες», όχι μόνο δεν δόθηκαν πειστικές απαντήσεις σε όσα καταγγέλθηκαν από την παράταξη Κουράκη, ενώ όπως τονίζεται, οι αναφορές σε «γκλίτσες και τσοπάνηδες» δεν ταιριάζουν σε λογικές ανεξάρτητων Δημοτικών παρατάξεων, αλλά σε ακραίο κομματικό συντηρητικό λόγο.

Αναλυτικά η νέα απάντηση της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτοί Ορίζοντες»:

Το γαρ πολύ της θλίψεως, εν προκειμένω της απραξίας, γεννά παραφροσύνη». 

Θα περίμενε κανείς στις επισημάνσεις της Δημοτικής μας Παράταξης και του μέλους του Δ.Σ. της ΔΕΠΤΑΗ κ. Αλέκου Λαζαρίδη, σε όσα ο ίδιος ο δήμαρχος θέλησε να παρουσιάσει στους δημοσιογράφους σε μια σπάνια αυτοψία στο ΠΣΚΗ, να απαντηθούν από τη Δημοτική Αρχή και όχι από τη Δύναμη Πολιτών.

Έστω και έτσι όμως, οι αναφορές σε γκλίτσες και τσοπάνηδες δεν ταιριάζουν σε λογικές ανεξάρτητων Δημοτικών παρατάξεων, αλλά σε ακραίο κομματικό συντηρητικό λόγο, που καλλιέργησε σε πολίτες και αιρετούς λογικές μαντριού και κοπαδιού.

Σε ότι τέλος αφορά στα 11,5 εκατομμύρια ευρώ που επισείεται ως επιχείρημα, γνωρίζετε πολύ καλά και εσείς και οι συνεργάτες σας ότι, δεν υπάρχει απολύτως καμία περίπτωση να υπάρξουν συνέπειες για το Δήμο με βάση τα υπάρχοντα αποδεικτικά στοιχεία. Αναμένουμε όμως τις δικές σας απαντήσεις στα ερωτήματα που θέσαμε.

ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ ΜΕ «ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ». Ας έχουν όμως υπόψιν τους οι όψιμοι θριαμβολογούντες πως οι Ηρακλειώτες και νου και κρίση διαθέτουν.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Ανακαινίζεται το Δικαστικό Μέγαρο
Προκηρύχτηκε ο μειοδοτικός διαγωνισμός για τις εργασίες συντήρησης και ανακαίνισης του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου από τις Κτιριακές Υποδομές. Πρόκειται για ένα κονδύλι ύψους 190.000 ευρώ, το οποίο...
Ηράκλειο: Ανακαινίζεται το Δικαστικό Μέγαρο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Δήμος Ηρακλείου ζητά πίσω τα ακίνητα του Υπερταμείου
Αντίθετο σε κάθε παραχώρηση της δημόσιας περιουσίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς στο Υπερταμείο, δηλώνει με ομόφωνα ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, μέσω του οποίου αξιώνει την επιστροφή των...
Ο Δήμος Ηρακλείου ζητά πίσω τα ακίνητα του Υπερταμείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανοιχτή συζήτηση για το Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου
Ανοιχτή συζήτηση για το Πολιτιστικό & Συνεδριακό Κέντρο διοργανώνει ο Δήμος Ηρακλείου, την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου, στις 19.00. Βασικό αντικείμενο της συζήτησης θα είναι η ανταλλαγή απόψεων για την καλύτερη δυνατή...
Ανοιχτή συζήτηση για το Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Παραιτήσεις και διαξιφισμοί για το Πολιτιστικό Κέντρο
Οι παραιτήσεις τριών από τα επτά μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης των έργων του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου, ανακοινώθηκαν κατά τη χθεσινή συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου. Τα μέλη διαφωνούν με τους...
Ηράκλειο: Παραιτήσεις και διαξιφισμοί για το Πολιτιστικό Κέντρο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κίνδυνος κατάρρευσης τμημάτων του Αγίου Μηνά
Κίνδυνος κατάρρευσης τμημάτων του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο, παρατηρείται τον τελευταίο καιρό, καθώς υπάρχουν προβλήματα στατικότητας. Μέχρι στιγμής έχουν διαπιστωθεί ρωγμές στα...
Κίνδυνος κατάρρευσης τμημάτων του Αγίου Μηνά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας