• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 15.1°C
  1 BF
  88%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενής ομίχλη
  11°C 8.6°C / 13.3°C
  1 BF
  93%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.6°C / 15.5°C
  3 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  10°C 9.9°C / 10.0°C
  1 BF
  92%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 11.9°C / 13.9°C
  3 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.8°C / 10.0°C
  1 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.4°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  2 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 15.8°C
  4 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.9°C
  2 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.3°C / 16.4°C
  3 BF
  79%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  4 BF
  90%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  9°C 8.9°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 13.4°C
  0 BF
  90%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.9°C
  1 BF
  85%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 14.3°C
  1 BF
  89%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.3°C / 12.1°C
  1 BF
  90%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.7°C / 12.3°C
  1 BF
  99%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.4°C
  1 BF
  95%
Διονέλλης Μάριος / ΕΦΣΥΝ

«Θερμά συγχαρητήρια στους εμπρηστές της ιστορικής μας μνήμης»

 • A-
 • A+

Την ευθύνη για την ολοκληρωτική καταστροφή του ιστορικού κτηρίου των Ιταλικών Στρατώνων Χανίων από την πρόσφατη πυρκαγιά και την απώλεια του αρχείου Μάντακα, ρίχνει στον διοικητή της 5ης Μεραρχίας Κρητών, η Συνέλευση Υπεράσπισης Ελεύθερων Δημόσιων Χώρων & Μνημείων, κάνοντας λόγο για ανευθυνότητα από πλευράς των αρμοδίων φορέων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το κτήριο εγκαταλείφθηκε στην τύχη του και παρέμεινε απροστάτευτο και αναξιοποίητο, λόγω της αδιαφορίας του ιδιοκτήτη του που είναι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ενώ όπως τονίζεται, ο διοικητής της 5ης Μεραρχίας, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τη φύλαξη του χώρου, φέρει πρωτίστως την ευθύνη.

Παράλληλα, έριξε ευθύνες και στον δήμαρχο Χανίων, ο οποίος ενώ γνώριζε την υφιστάμενη κατάσταση πριν τον εμπρησμό και τη χρήση του κτηρίου ως καταφύγιο αστέγων, δεν έπραξε τα απαραίτητα.

Τέλος, αντιτίθεται στο ενδεχόμενο να φιλοξενήσει ο χώρος των Ιταλικών Στρατώνων, μετά την αποκατάστασή του, το Δημαρχείο, και προτείνει να φιλοξενηθεί η λαογραφική συλλογή του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης ή το Μουσείο της πόλης των Χανίων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Συνέλευσης Υπεράσπισης Ελεύθερων Δημόσιων Χώρων & Μνημείων:

Παρελθόν αποτελεί για την πόλη των Χανίων το ιστορικό κτήριο των Ιταλικών Στρατώνων, έργο του Ιταλού αρχιτέκτονα Μαγκούζο που κτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα, την εποχή που ο Ρεούφ πασάς δημιουργούσε έναν επίγειο Παράδεισο, τον Δημοτικό Κήπο, έξω από τα τείχη της περίκλειστης πόλης των Χανίων με τις οδηγίες και τα σχέδια Ευρωπαίων κηποτεχνών της εποχής. 

Στο κτίριο των Ιταλικών Στρατώνων στεγαζόταν, κατά το πρόσφατο παρελθόν, το Παράρτημα του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών. Τα εκθέματά και τα κειμήλια του  Παραρτήματος του Μουσείου μεταφέρθηκαν για «άγνωστους» λόγους στις αποθήκες του Πολεμικού Μουσείου στην Αθήνα. Έκτοτε το κτήριο εγκαταλείφθηκε στην τύχη του και παρέμεινε απροστάτευτο και αναξιοποίητο λόγω της αδιαφορίας του ιδιοκτήτη του που είναι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Για την ολοκληρωτική καταστροφή του ιστορικού κτηρίου των Ιταλικών Στρατώνων Χανίων, και την απώλεια του αρχείου Μάντακα, ευθύνες φέρει πρωτίστως ο διοικητής της 5ης Μεραρχίας Χανίων, υπεύθυνος για τη φύλαξη του χώρου και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ας σημειωθεί ότι το πολύτιμο και αναντικατάστατο υλικό του Παραρτήματος του Πολεμικού Μουσείου Χανίων είχε συγκεντρωθεί χάρις στις φιλότιμες προσπάθειες του Ιωάννη Μάντακα και αποτελούσε ένα οδοιπορικό μνήμης στη συμβολή των Κρητών αγωνιστών στους εθνικούς μας αγώνες. Ένα μάθημα ιστορίας για τις νεώτερες γενιές των Χανιωτών και εκατοντάδων επισκεπτών της πόλης μας.  

Από τον προαύλιο χώρο του κτηρίου φρόντισαν να απομακρύνουν και τις οκτώ ορειχάλκινες προτομές των ηρώων της Κρήτης που συμμετείχαν στους εθνικούς αγώνες μαζί με τα κειμήλια και τα εκθέματα του τοπικού Μουσείου, όχι όμως και το έντυπο και χειρόγραφο αρχειακό υλικό του Μάντακα και το πολύτιμο αρχείο δίσκων βινυλίου και μουσικών οργάνων του συλλόγου Κρητικές Μαδάρες που φυλάσσονταν, υποτίθεται, στο κτήριο.

«Θερμά συγχαρητήρια» στους εμπρηστές της εθνικής μας μνήμης και της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς. «Συγχαρητήρια» στο προσωπικό του Υπουργείου Άμυνας για την ανευθυνότητά  που επέδειξε καθώς επίσης και στον Δήμαρχο Χανίων που ενώ γνώριζε την υφιστάμενη κατάσταση, πριν τον εμπρησμό, και τη χρήση του κτηρίου ως καταφύγιο αστέγων δεν έπραξε τα δέοντα.

Σήμερα θρηνεί στα απανθρακωμένα ερείπια της μνήμης μας και υπόσχεται την πλήρη ανακατασκευή του ιστορικού κτηρίου στο απώτερο μέλλον για να στεγαστεί κάποτε το Δημαρχείο Χανίων. Ας ελπίσουμε να φιλοξενήσει ο χώρος των Ιταλικών Στρατώνων, μετά την αποκατάστασή του, τη λαογραφική συλλογή του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης που θα μπορούσε να αποτελέσει και τον πυρήνα του Λαογραφικού Μουσείου Χανίων ή το Μουσείο της πόλης των Χανίων και όχι το Δημαρχείο.

Υ.Γ. Μήπως θα ήταν καλή ιδέα αντί να δημιουργούμε πρωτοβουλίες πολιτών για την υπεράσπιση των ιστορικών μνημείων και των δημόσιων χώρων να δημιουργήσουμε ομάδα πρωτοβουλίας  εμπρηστών μήπως και κινητοποιηθούν οι βουλευτές μας και δοθούν επιτέλους οι αναγκαίες πιστώσεις από το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων για την αποκατάσταση και την αξιοποίηση των ιστορικών μας μνημείων;  

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ολοκληρώθηκε η έρευνα για την πυρκαγιά στο Πολεμικό Μουσείο Χανίων
Ολοκληρώθηκε από το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χανίων ο έλεγχος στους χώρους του ιστορικού κτιρίου που στέγαζε το Πολεμικό Μουσείο στα Χανιά, το οποίο καταστράφηκε από την πυρκαγιά της 22ας...
Ολοκληρώθηκε η έρευνα για την πυρκαγιά στο Πολεμικό Μουσείο Χανίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ολική καταστροφή στο πρώην Πολεμικό Μουσείο Χανίων
Ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στο κτίριο όπου στεγαζόταν το πρώην Πολεμικό Μουσείο των Χανίων, μετά την πυρκαγιά η οποία ξέσπασε το βράδυ της Κυριακής. Στο σημείο επιχείρησαν ισχυρές δυνάμεις της...
Ολική καταστροφή στο πρώην Πολεμικό Μουσείο Χανίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: «Εμπρησμός οι πυρκαγιές του καλοκαιριού στον Αποκόρωνα»
Σε εμπρησμό φαίνεται πως οφείλονται οι πυρκαγιές του καλοκαιριού στον Αποκόρωνα Χανίων, όπως έκανε γνωστό ο δήμαρχος Χαράλαμπος Κουκιανάκης, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Σύμφωνα...
Χανιά: «Εμπρησμός οι πυρκαγιές του καλοκαιριού στον Αποκόρωνα»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς για το Σάββατο σε όλη την Κρήτη
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), προβλέπεται σε ολόκληρη την Κρήτη για το Σάββατο 11 Αυγούστου, σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής...
Αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς για το Σάββατο σε όλη την Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξεκινούν οι αυτοψίες για τα καμμένα σε Κακόπετρο και Βρύσσες
Στη διενέργεια αυτοψιών στις πληγείσες, από τις πρόσφατες πυρκαγιές, περιοχές του Κακοπέτρου Πλατανιά και του Αποκόρωνα προχωρούν τα κλιμάκια της Δασικής Υπηρεσίας. Στόχος είναι η ακριβής αποτύπωση και...
Ξεκινούν οι αυτοψίες για τα καμμένα σε Κακόπετρο και Βρύσσες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το ΙΤΕ χαρτογράφησε τις καμένες εκτάσεις στην Κρήτη
Σε χαρτογράφηση των καμένων εκτάσεων στον Αποκόρωνα Χανίων, προχώρησε το Ίδρυμα Τεχνολογίας Έρευνας (ITE) της Κρήτης. Στον χάρτη από την πληγείσα περιοχή στις Βρύσες Αποκορώνου, είναι χαρακτηριστική η μορφή...
Το ΙΤΕ χαρτογράφησε τις καμένες εκτάσεις στην Κρήτη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας