• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.4°C / 14.0°C
  2 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.2°C / 8.5°C
  4 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.5°C / 13.0°C
  5 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 7.5°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 3.6°C / 7.9°C
  2 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.4°C / 4.0°C
  4 BF
  70%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 11.8°C
  3 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 13.7°C
  1 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 11.9°C
  5 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 15.7°C
  4 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 12.6°C
  5 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  6 BF
  63%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.5°C / 8.5°C
  1 BF
  79%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 11.2°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.8°C / 13.8°C
  0 BF
  80%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.6°C / 14.2°C
  2 BF
  66%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 6.5°C / 9.3°C
  3 BF
  96%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.3°C / 8.6°C
  2 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  2 BF
  89%

ΤΕΙ Κρήτης: Νέες αντιδράσεις για τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση

 • A-
 • A+

Μετά την πρυτανεία του Πανεπιστημίου και ο Σύλλογος Έκτακτου Ακαδημαϊκού Προσωπικού του ΤΕΙ Κρήτης τάσσεται ενάντια στις επικείμενες αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση. 

Ο Σύλλογος τονίζει ότι η επιδιωκόμενη αναδιάρθρωση για την δημιουργία Ενιαίου Χάρτη Ανώτατης Εκπαίδευσης είναι μνημονιακή δέσμευση που ως κύριο στόχο έχει την συρρίκνωση της ανώτατης εκπαίδευσης ενώ θεωρεί ότι οι όποιες ενοποιήσεις δεν προβλέπεται να λύσουν τα προβλήματα των ιδρυμάτων.

Τέλος υπογραμμίζει ότι ακόμη και σε μία περίπτωση «πανεπιστημιοποίησης» του ΤΕΙ, αν αυτή δεν συνοδευθεί από γενναία αύξηση της χρηματοδότησης του Ιδρύματος, δεν θα έχει αποτέλεσμα.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου:

Η Διοικούσα Επιτροπή του ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ, εκφράζει την ανησυχία της για τις επικείμενες εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση. 

Η επιδιωκόμενη από την κυβέρνηση αναδιάρθρωση για την δημιουργία Ενιαίου Χάρτη Ανώτατης Εκπαίδευσης είναι μνημονιακή δέσμευση που ως κύριο στόχο έχει την συρρίκνωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης(ιδρύματα, τμήματα, εργαζόμενους κ.α.). 

Επομένως οι όποιες ενοποιήσεις δεν προβλέπεται να λύσουν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΤΕΙ όσο αφορά την λειτουργία του και κατά συνέπεια την εξασφάλιση της δουλειάς των εκατοντάδων εργαζομένων του, τόσο του μόνιμου προσωπικού πόσο μάλλον όλων εμάς. Ακόμη και σε μία περίπτωση «πανεπιστημιοποίησης» του ΤΕΙ, αν αυτή δεν συνοδευθεί από γενναία αύξηση της χρηματοδότησης του Ιδρύματος, θα είναι κενό γράμμα. 

Πιστεύουμε ότι το πρόβλημα δεν είναι η ονομοτοδοσία - άλλωστε έχουμε ζήσει την μετονομασία από «ΤΕΙ» σε «ΑΤΕΙ» - αλλά αν σε οποιαδήποτε εξελίξεις το Ίδρυμα μπορεί να ανταπεξέλθει στο ρόλο του ως Ανώτατο Ίδρυμα, με παροχές υψηλού επιπέδου προς τους φοιτητές του, άρα αυξημένες απαιτήσεις σε προσωπικό που να καλύπτει αυτές τις ανάγκες.

Την ανησυχία μας επιβεβαίωσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας, στην επίσκεψη του στο Ίδρυμα μας, ο οποίος καταρχάς αποκάλεσε «αναβάθμιση» της αλλαγές που προωθούνται στο παραπάνω πλαίσιο, ενώ δεν είπε κουβέντα για το τι συνέπειες θα υπάρξουν για τους εργαζόμενους του ιδρύματος, από τις επικείμενες αναδιαρθρώσεις, ούτε φυσικά για τους φοιτητές μας.

Με βάση την παρούσα κατάσταση απαιτούμε:

 1. Καμία μείωση στο ωρομίσθιο, καμία αλλαγή στα κριτήρια πρόσληψης, στην προκήρυξη για τις θέσεις ωρομισθίων για την ακαδημαϊκή χρονιά 2018-2019.
 2. Μόνιμη και σταθερή δουλειά, με όλα τα δικαιώματα του μόνιμου εκπαιδευτικού/διοικητικού/τεχνικού προσωπικού καθώς καλύπτουμε μόνιμες και διαρκείς ανάγκες του Ιδρύματος. Προκήρυξη θέσεων Ειδικού́ Επιστημονικού́ Προσωπικού́ (Ε.Ε.Π.), Εργαστηριακού́ Διδακτικού́ Προσωπικού́(Ε. ΔΙ.Π,) και Ειδικού́ Τεχνικού́ Εργαστηριακού Προσωπικού́ (Ε.Τ.Ε.Π.) για την στελέχωση των τμημάτων και των εργαστηρίων, με αυξήσεις στου μισθούς.
 3. Εξασφάλιση των θέσεων εργασίας του σημερινού έκτακτου και μόνιμου προσωπικού σε οποιοδήποτε σχέδιο αναδιάρθρωσης που θα συμπεριλαμβάνει το ΤΕΙ Κρήτης (ενοποίηση, ομοσπονδοποίηση, απορρόφηση, συγχώνευση, κ.α.) χωρίς βλαπτική μεταβολή στους όρους εργασίας τους.
 4. Αύξηση της χρηματοδότησης για το ΤΕΙ Κρήτης και συνολικά την Ανώτατη Εκπαίδευση ώστε να υπάρχει η δυνατότητα πρόσληψης, μόνιμου εκπαιδευτικού/διοικητικού/τεχνικού προσωπικού αλλά και η εξασφάλιση στοιχειωδών αναγκών του Ιδρύματος(αναβάθμιση εξοπλισμού, έρευνας, εκπαιδευτικής διαδικασίας, αναβάθμιση των παροχών του Ιδρύματος όπως σίτιση, στέγαση κ.α.).

Τέλος θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι με την ευκαιρία της επίσκεψής του υπουργό Παιδείας κ. Γραβρόγλου, την Δευτέρα 23 Ιουλίου, στο ΤΕΙ Κρήτης ζητήσαμε να τον συναντήσουμε αλλά δυστυχώς ο υπουργός δεν μπήκε καν στον κόπο να μας αρνηθεί.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Πανεπιστημιοποιείται» το ΤΕΙ Κρήτης
Η σύσταση Επιστημονικής Επιτροπής, προκειμένου να διερευνηθούν οι μελλοντικές προοπτικές για την ένταξή του ΤΕΙ Κρήτης στο πανεπιστημιακό σύστημα, αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης του υπουργού Παιδείας...
«Πανεπιστημιοποιείται» το ΤΕΙ Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μνημόνια συνεργασίας μεταξύ ΙΤΕ και ΤΕΙ Κρήτης
Υπογραφή δύο μνημονίων συνεργασίας, μεταξύ του ΤΕΙ Κρήτης και του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας, πραγματοποιήθηκε το πρωΐ της Δευτέρας, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας. Στόχος είναι η από κοινού...
Μνημόνια συνεργασίας μεταξύ ΙΤΕ και ΤΕΙ Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Η Ακαδημαϊκή οργάνωση των σχολών του νέου Πανεπιστημίου
Την Ακαδημαϊκή οργάνωση των σχολών και των τμημάτων του νέου Πανεπιστημίου της Κρήτης, παρουσίασε ο πρύτανης του ΤΕΙ Νίκος Κατσαράκης, σε σχετική συνέντευξη τύπου. Το νέο Πανεπιστήμιο, το οποίο θα προέλθει από...
Κρήτη: Η Ακαδημαϊκή οργάνωση των σχολών του νέου Πανεπιστημίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στην τελική ευθεία η πανεπιστημιακή μετεξέλιξη του ΤΕΙ Κρήτης
Την πλήρη πανεπιστημιακή μετεξέλιξη του ΤΕΙ Κρήτης, βάσει των ακαδημαϊκών κριτηρίων που είχαν εκ των προτέρων τεθεί, αναμένεται να εισηγηθεί στο πόρισμά της η Επιστημονική Επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας. Το...
Στην τελική ευθεία η πανεπιστημιακή μετεξέλιξη του ΤΕΙ Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενισχύεται ο εξοπλισμός και οι δικτυακές υποδομές του ΤΕΙ Κρήτης
Το έργο αναβάθμισης των υποδομών ηλεκτρονικής μάθησης, των υπολογιστικών και δικτυακών υποδομών, καθώς και του εργαστηριακού επιστημονικού εξοπλισμού του ΤΕΙ Κρήτης, εντάχθηκε στο ΕΠ «Κρήτη 2014-2020». Το...
Ενισχύεται ο εξοπλισμός και οι δικτυακές υποδομές του ΤΕΙ Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: 1.000 κενές θέσεις στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση
Κοντά στις 1.000 κενές θέσεις εκπαιδευτικών, εντοπίζονται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση στον νομό Ηρακλείου, σύμφωνα με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Δ. Θεοτοκόπουλος». Τα κενά στις...
Ηράκλειο: 1.000 κενές θέσεις στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας