Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κινητοποιήσεις σε όλη την Κρήτη για την κυριακάτικη αργία
ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Κινητοποιήσεις σε όλη την Κρήτη για την κυριακάτικη αργία

 • A-
 • A+

Κινητοποιήσεις σε Ηράκλειο, Χανιά και Ρέθυμνο, προανήγγειλαν πολλά σωματεία εργαζομένων για την ερχόμενη Κυριακή 15 Ιουλίου, ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

Στα Χανιά η κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί στις 11.00 το πρωί στον Κάτολα, στο Ρέθυμνο στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο και στο Ηράκλειο στις 10.30 το πρωί στα Δικαστήρια.

Η πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Εύη Χατζημηνά, τόνισε ότι θα συνεχίσουν να εμποδίζουν τη διαδικασία για να μην περάσει η επέκταση του ωραρίου των εργαζομένων από τις 9 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ, όπως έχει συμβεί στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και όπως δρομολογείται να γίνει στις τουριστικές περιοχές της Κρήτης.

Εκ μέρους των εργαζομένων στα Χανιά, αναφέρθηκε στο θέμα ο Φώτης Ρηγανάκος, πρόεδρος του Συνδικάτου Ιδιωτικού Υπαλλήλων, εκφράζοντας την άποψη ότι οι αλλαγές αυτές στην αγορά εργασίας ωφελούν τις πολυεθνικές εταιρείες, εις βάρος των μικρότερων κρητικών επιχειρήσεων στις οποίες θα αυξηθούν τα λουκέτα.

Κοινή ανακοίνωση σωματείων ιδιωτικών υπαλλήλων για την απεργία της Κυριακής:

Συνάδελφοι – συναδέλφισσες, εργαζόμενοι, άνεργοι, νέες και νέοι.

Απευθυνόμαστε σε σένα που ασφυκτιάς από την ανασφάλεια, τη σκληρή καθημερινότητα γεμάτη με υποχρεώσεις και χωρίς δικαιώματα. Σε καλούμε να δυναμώσουμε την αγωνιστική απάντηση απέναντι σε παλιά και νέα μέτρα για τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και την κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας.

Απευθύνουμε ιδιαίτερο αγωνιστικό κάλεσμα στη γυναίκα εμποροϋπάλληλο που αντιμετωπίζει:

 • Την κούραση και τα προβλήματα υγείας (μυοσκελετικά, υπογονιμότητας κ.ά.) κάτω από την πολύωρη ορθοστασία.
 • Τα τετράωρα που τελικά δουλεύονται με παραπάνω ώρες, «μαύρα» και ανασφάλιστα.
 • Τους εκβιασμούς της απόλυσης λόγω εγκυμοσύνης και παραίτησης από τα μέτρα προστασίας της μητρότητας στο χώρο εργασίας

Ιδιαίτερα απευθυνόμαστε στους νέους και τις νέες εργαζόμενους στο εμπόριο, που καλούνται να ζήσουν με μισθούς πείνας, που βλέπουν τα όνειρά τους να συνθλίβονται στο βωμό της «δίκαιης ανάπτυξης».

Μπορεί να σκέφτεσαι: «Μήπως είναι πολυτέλεια να έχω μισθό που θα καλύπτει τις ανάγκες μου, να έχω ελεύθερο χρόνο που θα τον αξιοποιώ σύμφωνα με τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά μου;»

Η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας μπορεί να μας εξασφαλίσει τη δυνατότητα να δουλεύουμε λιγότερες ώρες, με σταθερό ωράριο, αξιοπρεπείς μισθούς και εισοδήματα. Nα έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο για την προσωπική, οικογενειακή μας ζωή, για τη συμμετοχή μας στην κοινωνική δράση, που αποτελεί στοιχείο για την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς μας.

Σε αυτά στέκονται εμπόδιο οι επιδιώξεις των μεγαλεμπόρων οι οποίοι τα θέλουν όλα! Πριν από 4 χρόνια, η προηγούμενη κυβέρνηση χέρι-χέρι με την ΕΣΕΕ, έκανε τις 2 Κυριακές το χρόνο 7.

Σήμερα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το πάει ένα βήμα παραπέρα. Ορίζει περιοχές  ως “τουριστικές ζώνες“ και “τουριστικές περιοχές” , επιτρέποντας στα πολυκαταστήματα σε περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης να ανοίγουν 32 Κυριακές. Αυτή είναι η προϋπόθεση για να εξασφαλιστεί η καπιταλιστική ανάκαμψη. Μία ανάκαμψη που στηρίζεται στα συντρίμμια των δικαιωμάτων μας και θα φέρει νέα αύξηση της έντασης της εκμετάλλευσης.

Το ρόλο του θεματοφύλακα των μεγαλεμπόρων στην Κρήτη παίζουν η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης (ΟΕΣΚ) και η Περιφέρεια Κρήτης, οι οποίοι από κοινού προσπάθησαν δύο φορές μέσα σε ένα χρόνο να προωθήσουν την επέκταση του ωραρίου των καταστημάτων στην Κρήτη ως τις 23:00, 7 μέρες την εβδομάδα, μαζί με τις Κυριακές όπως γίνεται τώρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Τα κλαδικά σωματεία εμποροϋπαλλήλων του νησιού, μπλοκάραμε αυτή τη μεθόδευση, γεγονός που δείχνει την δύναμη των εργαζομένων όταν είναι οργανωμένοι στο σωματείο τους, με κατεύθυνση σύγκρουσης με την μεγαλοεργοδοσία και το πολιτικό τους προσωπικό.

Στον κλάδο του εμπορίου δοκιμάστηκαν και γενικεύτηκαν, όλες οι μορφές των ελαστικών σχέσεων εργασίας, η επέκταση της εργάσιμης μέρας. Το συνεχές χτύπημα στη ζωή των εργαζόμενων στο εμπόριο μέσω των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, τη μερική απασχόληση, τις μηνιαίες-3μηνες-6μηνες συμβάσεις ορισμένου χρόνου αλλά και τα διακεκομμένα ωράρια βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με τους άθλιους μισθούς που ξεκινούν στον κλάδο από τα 180-200 ευρώ.

Η σχεδιασμένη κατάργηση της Κυριακής αργίας συνοδεύεται με μεγάλες καθυστερήσεις στις καταβολές των μισθών, με απλήρωτες υπερωρίες και ρεπό που δε δίνονται, με αύξηση της εντατικοποίησης της εργασίας, γεγονός που οδηγεί το τελευταίο διάστημα σε αύξηση των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών.

Τα απελευθερωμένα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων έχουν οδηγήσει τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους στον κλάδο να έχει ένα άστατο και ακανόνιστο εργάσιμο χρόνο. Οι ανατροπές στον εργάσιμο χρόνο μαζί με τη διαρκή προσπάθεια κατάργησης της Κυριακής αργίας, χτυπούν στην καρδιά τη ζωή του εμποροϋπάλληλου αλλά και τη ζωή συνολικά μια εργατικής οικογένειας που έχει μέλος της, εργαζόμενο στον κλάδο του εμπορίου.

Κάτω τα χέρια σας από τις Κυριακές – Δούλοι δε θα γίνουμε στις πολυεθνικές!

Καλούμε τους συναδέλφους στο εμπόριο να δυναμώσουν τις εστίες αγώνα σε χώρους δουλειάς. Να δυναμώσει η αγωνιστική συλλογική στάση, με τη συμβολή του σωματείου, απέναντι σε αποφάσεις της εργοδοσίας που τους καλούν να εργάζονται Κυριακές. Να μην ξεγελαστούν από πρόσκαιρες αποφάσεις επιχειρηματικών ομίλων που για λόγους ανταγωνισμού επιλέγουν αυτήν την περίοδο να μην προχωρούν σε άνοιγμα των καταστημάτων τους, τις Κυριακές. Δυναμώνουμε τη συμμαχία εμποροϋπαλλήλων και αυτοαπασχολούμενων, τον κοινό αγώνα με άλλους κλάδους εργαζομένων που η πλήρης απελευθέρωση και η κατάργηση της Κυριακής αργίας θα τους επηρεάσει άμεσα.

Να οργανώσουμε την πάλη με τα δικά μας αιτήματα, με τις δικές μας σημαίες!

 • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.
 • Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
 • Κατάργηση των αντεργατικών-αντιλαϊκών νόμων των μνημονίων που τσακίζουν τις εργασιακές σχέσεις, μειώνουν τους μισθούς με τη διάλυση των ΣΣΕ για τους εμποροϋπάλληλους.
 • Κατάργηση του απαράδεκτου διαχωρισμού εργαζομένων άνω και κάτω των 25 χρόνων.
 • Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ!
 • 5ήμερο-8ωρο-40ωρο, πλήρης και σταθερή δουλειά με κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας

Κάλεσμα στους αυτοαπασχολούμενους των Χανίων να συμμετάσχουν μαζικά στην κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις 11 το πρωί, στον Κάτωλα   για την κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας, απευθύνει με ανακοίνωση του ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων.

Συνάδελφε αυτοαπασχολούμενε, μικρέ έμπορα απευθυνόμαστε σε εσένα που καθημερινά βρίσκεσαι όλο και περισσότερες ώρες στο μαγαζί σου αλλά τα έσοδα σου συνεχώς μικραίνουν. Η εμπειρία σου δείχνει ότι με την απελευθέρωση των ωραρίων και την κατάργηση των Κυριακών οι μόνοι κερδισμένοι είναι τα πολυκαταστήματα σε βάρος της δικιάς σου επιβίωσης ,  των δικών σου οικογενειακών υποχρεώσεων.

Συναδέλφισσα απευθυνόμαστε σε εσένα, γιατί  κάθε ώρα παραπάνω στο μαγαζί, σημαίνει μεγαλύτερο άγχος και δυσκολίες στην ανατροφή των παιδιών, την φροντίδα των ηλικιωμένων, το νοικοκυριό και όλες τις υποχρεώσεις που έχουν φορτωθεί στην πλάτη σου, ταυτόχρονα με την αγωνία για την επιβίωση.

Που αισθάνεσαι τις  βαριές  συνέπειες της παραπέρα ιδιωτικοποίησης της παιδείας, της υγείας, της κοινωνικής πρόνοιας, την ανεπάρκεια των παιδικών σταθμών.

Που ξέρεις ότι το μικρομάγαζό σου δε χωρά στη λουστραρισμένη εικόνα της «γυναικείας επιχειρηματικότητας» της κάθε κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιτέλους δεν μπορούμε να δουλεύουμε 365 μέρες το χρόνο ασταμάτητα .Δεν μπορούμε να δουλεύουμε κάθε Κυριακή.

Εκεί μας οδηγούν τα μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ που η εφαρμογή τους ξεκίνησε από τις κυβερνήσεις  χρόνια πριν. Πότε στο όνομα της ρύθμισης της αγοράς, πότε για την τοπική ανάπτυξη ,πότε για τον τουρισμό το αποτέλεσμα ήταν κέρδη για τα πολυκαταστήματα και λουκέτα για εμάς τους μικρούς . Αυτά είναι τα καλά της απελευθέρωσης της αγοράς και της αυτορρύθμισης  της οικονομίας με μόνιμα κερδισμένους τους λίγους και χαμένους όλους εμάς τους πολλούς.

Πιστεύουμε ότι όλοι εμείς  οι αυτοαπασχολούμενοι οι  μικροί έμποροι έχουμε   δικαίωμα σε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, στην ξεκούραση, στον χρόνο με την οικογένεια μας, στην ψυχαγωγία, στις διακοπές. Τα δικαιώματα αυτά όσο και  να μοχθεί ο καθένας στο μαγαζί του, πολύ περισσότερο στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες, δεν μπορούν να καλυφθούν.

Σε καλούμε με την συμμετοχή σου  να δυναμώσεις την φωνή του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων και μαζί να παλέψουμε για την ικανοποίηση των δικαιωμάτων μας .

Σε καλούμε να πάρεις μέρος στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας  τη Κυριακή 15 Ιουλίου στις 11:00 π.μ. στον Κάτωλα   για την κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας σε κοινή δράση με τους εργαζομένους για το δικαίωμα στην εργασία και τον ελεύθερο  χρόνο. Γιατί με τους αγώνες , υπάρχει ελπίδα και προοπτική να απαιτήσουμε .

Για το ωράριο

 • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά.
 • Να καταργηθούν οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
 • Εξαήμερη λειτουργία. 3 απογεύματα της βδομάδας κλειστά.
 • Όχι στην επέκταση του ωραρίου λειτουργίας μέσω του χαρακτηρισμού περιοχών ως τουριστικών. Κατάργηση του αντίστοιχου νόμου που δίνει το δικαίωμα για το χαρακτηρισμό των περιοχών ως τουριστικών στους Δήμους.
 • Λέμε όχι στις Λευκές Νύχτες.

Για τις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες

 • Επίδομα τοκετού 1.000 ευρώ για κάθε γέννα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, καλυπτόμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επίδομα μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες για 2 μήνες πριν τον τοκετό και 6 μετά από αυτόν στο ύψος του βασικού μισθού. Κάλυψη όλων των εξόδων προγεννητικού ελέγχου και τοκετού. Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών τον πρώτο χρόνο μετά τον τοκετό, υπολογισμός του χρόνου αυτού στο συντάξιμο χρόνο.
 • Επαναφορά της 5ετούς διαφοράς στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης γυναικών και ανδρών, στα 55 έτη για τις γυναίκες και στα 60 έτη για τους άνδρες.

Για την διευκόλυνση των οικογενειών των αυτοαπασχολουμένων

 • Κάλυψη όλων των αναγκών, για τη διασφάλιση επαρκών υποδομών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς από τον κρατικό προϋπολογισμό, ένταξη όλων των παιδιών χωρίς όρους και προϋποθέσεις (πχ ασφαλιστική ενημερότητα). Κατάργηση των τροφείων.
 • Ίδρυση κέντρων δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά σε όλους τους Δήμους, με εξειδικευμένο προσωπικό, κατά τις απογευματινές ώρες και τις αργίες. Αντίστοιχη μέριμνα για επαρκή προγράμματα κατασκηνώσεων τους καλοκαιρινούς μήνες, για όλα τα παιδιά, χωρίς όρους και προϋποθέσεις (πχ ασφαλιστική ενημερότητα). Κάλυψη των δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμό.
 • Ένταξη των αυτοαπασχολούμενων με εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού.

  

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στους δρόμους οι εργαζόμενοι της Κρήτης
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν εργαζόμενοι το πρωΐ της Τετάρτης στην πλατεία Ελευθερίας έξω από την Περιφέρεια Κρήτης, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ. Στην συνέχεια...
Στους δρόμους οι εργαζόμενοι της Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στην Κρήτη την Τετάρτη
Συνεχή είναι τα καλέσματα σωματείων και συνδικάτων εργαζομένων και συνταξιούχων της Κρήτης για συμμετοχή στην απεργία της 14ης Νοεμβρίου. Τα σωματεία καλούν σε συγκεντρώσεις το πρωΐ της Τετάρτης σε Ηράκλειο,...
Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στην Κρήτη την Τετάρτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Συμβολικές κινητοποιήσεις από εργαζόμενους στον Τουρισμό και Επισιτισμό
Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στην Αντιπεριφέρεια Χανίων από εργαζόμενους στον Επισιτισμό, με αφορμή την ημέρα Δράσης των Εργαζομένων - Παρέμβαση στην Ένωση Ξενοδόχων Ηρακλείου από την Επιτροπή Αγώνα...
Κρήτη: Συμβολικές κινητοποιήσεις από εργαζόμενους στον Τουρισμό και Επισιτισμό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απεργούν δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι στην Κρήτη
Δεκάδες είναι τα καλέσματα σωματείων και ενώσεων εργαζομένων στην Κρήτη για συμμετοχή στην 24ωρη απεργία η οποία είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου.
Απεργούν δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι στην Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε απεργιακό κλοιό και η Κρήτη
Στην 24ωρη απεργία θα συμμετέχουν πολλά σωματεία και σύλλογοι εργαζομένων στην Κρήτη - Τα εργατικά κέντρα του νησιού έχουν λάβει ομόφωνη απόφαση για απεργία στις 2 Οκτωβρίου.
Σε απεργιακό κλοιό και η Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κινητοποιήσεις φοιτητών σε Ηράκλειο και Χανιά
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οι φοιτητές σε Ηράκλειο και Χανιά, με στόχο να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ανώτατη εκπαίδευση. Ταυτόχρονα ζητούν αύξηση της...
Κινητοποιήσεις φοιτητών σε Ηράκλειο και Χανιά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας