Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Καταγγέλουν τις συνθήκες εργασίας των... "πρακτικάριων" σε ξενοδοχεία
ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ

Καταγγέλουν τις συνθήκες εργασίας των... "πρακτικάριων" σε ξενοδοχεία

 • A-
 • A+

Τις συνθήκες εργασίας μαθητών και ανηλίκων, αλλά και όλων των εργαζομένων στα ξενοδοχεία, καταγγέλει η Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου, κάνοντας λόγο για εξαντλητικές και απλήρωτες υπερωρίες, καταπάτηση του προβλεπόμενου ωραρίου.

Όπως τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση, οι ξενοδόχοι αξιοποιούν στο έπακρο την μαθητεία ώστε να έχουν όσο γίνεται πιο φθηνό εργατικό δυναμικό προς εκμετάλλευση, πιέζοντας ταυτόχρονα τον μισθό των παλιότερων εργαζόμενων.

H ΔΑΣ υπογραμμίζει ότι η πλειοψηφία των σπουδαστών και μαθητών δουλεύει πάνω από οκτώ ώρες την ημέρα, χωρίς ρεπό πολλές φορές και με μισθό – χαρτζιλίκι των 300 ευρώ, ενώ η εντατικοποίηση χτυπάει κόκκινο, με τον κίνδυνο των εργατικών ατυχημάτων να είναι καθημερινό φαινόμενο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου:

Δεν πρόλαβε καλά – καλά να ξεκινήσει η σαιζόν για τους μαθητές που κάνουν την πρακτική τους στα ξενοδοχεία αλλά και για ανήλικους εργαζόμενους και ήδη υπάρχουν καταγγελίες για εξαντλητικές και απλήρωτες υπερωρίες, καταπάτηση του προβλεπόμενου ωραρίου σε ξενοδοχεία του Νομού!

Οι ξενοδόχοι αξιοποιούν στο έπακρο την μαθητεία ώστε να έχουν όσο γίνεται πιο φθηνό εργατικό δυναμικό προς εκμετάλλευση, πιέζοντας ταυτόχρονα τον μισθό των παλιότερων εργαζόμενων. H πλειοψηφία των σπουδαστών δουλεύει από ήλιο σε ήλιο, με κομμένα ρεπό και με μισθό – χαρτζιλίκι των 300 ευρώ, ενώ η εντατικοποίηση χτυπάει κόκκινο με τον κίνδυνο των εργατικών ατυχημάτων να είναι καθημερινό φαινόμενο.

Παράλληλα οι ξενοδόχοι αναμασούν το επιχείρημα ότι οι νέοι εργαζόμενου πρέπει να είναι και χαρούμενοι επειδή «δουλεύουν για να μάθουν τη δουλειά» και ότι τους κάνουν και χάρη που τους δίνουν τα ψίχουλα. Για να επιβάλουν τους όρους τους πατάνε πάνω στο αντεργατικό οπλοστάσιο που τους έχει εξασφαλίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων παράλληλα με τους συνειδητά υποστελεχωμένους ελεγκτικούς μηχανισμούς, την έλλειψη πείρας και τον φόβο των νέων εργαζομένων παράλληλα με την παραλυτική δράση της εργοδοτικής-κυβερνητικής πλειοψηφίας του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Η «ανάπτυξη» και η «ευημερία», που έχουν κάνει σημαία οι μεγαλοεπιχειρηματίες στον τουρισμό και τον επισιτισμό, γκρεμίζεται σα χάρτινος πύργος μέσα στις γαλέρες των ξενοδοχείων και των μεγάλων καταστημάτων. Στον κλάδο μας η ανάπτυξη των κερδών τους ποτέ δε σταμάτησε ακόμα και τα χρόνια της κρίσης, ταυτόχρονα με την επίθεση στους μισθούς και τα δικαιώματά μας! Τα εκατομμύρια που βγάζουν καθημερινά οι ξενοδόχοι και πανηγυρίζουν για αυτά, βγαίνουν από το ιδρώτα και την άγρια εκμετάλλευση της εργατικής μας δύναμης.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προκαλεί για τη δήθεν ευαισθησία της και τα κροκοδείλια δάκρυα της αφού έχει συμβάλει στη χειροτέρευση των όρων εργασίας ενώ παράλληλα παίρνει μέτρα για την εδραίωση και παγίωση όλων των μνημονιακών νόμων που τσάκισαν δικαιώματα, συμβάσεις, μισθούς και ωράρια εργασίας για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Προκαλεί η κυβερνητική-εργοδοτική πλειοψηφία του ΔΣ του ΕΚΗ και του ΔΣ του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου αφού:

 • είναι αυτές οι δυνάμεις που πρόσφατα έδωσαν δώρο στους ξενοδόχους τα ρεπό στην κλαδική Σύμβαση στα ξενοδοχεία για το 2018-2019 με αντάλλαγμα την ιλιγγιώδη αύξηση των 0,38 ευρώ τη μέρα για το 2018, την ίδια στιγμή που οι ξενοδόχοι μοιράστηκαν 41 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα για το 2017, είναι οι ίδοι που έβαλαν τους εργαζόμενους στο «Μαρίνα» να δεχτούν μείωση 10%,
 • είναι αυτοί που στήριξαν με τα χέρια και τα πόδια τη σημερινή κυβέρνηση, που έκαναν προεκλογική εκστρατεία για τον πρώην πρόεδρο του ΕΚΗ και νυν σφαγέα των δικαιωμάτων μας και καλλιέργησαν την αυταπάτη του μικρότερου κακού, της δήθεν «κατάργησης των μνημονίων» και ότι μπορούν να συμβιβαστούν και τα δικαιώματα μας και τα κέρδη των ξενοδόχων,
 • είναι οι ίδιοι που τώρα το παίζουν απατημένες σύζυγοι για την δήθεν εξαπάτησή τους από την κυβέρνηση και την αντιλαϊκή πολιτική που στηρίζουν διαχρονικά. Μπορεί να άλλαξε ο πρόεδρος στο σωματείο αλλά η πορεία της πλειοψηφίας του ΔΣ διατηρείται αμετάβλητη! Είναι υπόλογοι για όλα τα παραπάνω απέναντι στους ξενοδοχοϋπαλλήλους και τις οικογένειες μας και πρέπει να απολογηθούν για αυτό!

Εμείς οι ξενοδοχοϋπάλληλοι δεν έχουμε άλλο δρόμο από την διεκδίκηση και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας: για δουλειά και ζωή με αξιοπρέπεια . Το χρωστάμε άλλωστε στους εαυτούς μας και στα παιδιά μας.

Αυτό απαιτεί να νιώσουμε τη δύναμή μας, που δεν είναι άλλη από τη συνειδητοποίηση ότι από τη δουλειά μας παράγονται τα αμύθητα κέρδη των ξενοδόχων, ότι για «να έχουν αυτοί πολλά, πρέπει εμείς και τα παιδιά μας να έχουμε λίγα».

Χρειάζεται τώρα χωρίς καθυστέρηση να οργανώσουμε τη διεκδίκηση μας σε κάθε ξενοδοχείο. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ όπως είναι γνωστό σε όλους θα είναι στο πλάι όλων των συναδέλφων χωρίς διακρίσεις ή ανταλλάγματα.

Η ΔΑΣ ξενοδοχοϋπαλλήλων απευθύνει κάλεσμα οργάνωσης και αγώνα σε κάθε ξενοδοχοϋπάλληλο, μαθητή, νέο εργαζόμενο και τους καλούμε να μην σκύψουν το κεφάλι, να μη γίνουν σκλάβοι στο όνομα της «εκπαίδευσης» και της «απόκτησης εμπειρίας», να οργανωθούν σε κοινές επιτροπές –νέοι και παλιοί εργαζόμενοι- σε κάθε ξενοδοχείο. Να γυρίσουν την πλάτη στους ανθρώπους των ξενοδόχων, τους εργοδοτικούς-κυβερνητικούς συνδικαλιστές.

Μέσα από τις επιτροπές μας να διεκδικήσουμε:

 • 8ωρο, 5ήμερο, 40ωρο με 2 συνεχόμενα ρεπό. Μόμιμη σταθερή δουλειά με δικαιώματα.
 • Να καταργηθούν όλοι οι αντιλαϊκοί νόμοι που υπονομεύουν τις Συλλογικές Συμβάσεις, που κάνουν λάστιχο τις εργασιακές μας σχέσεις. Να υπογραφούν Συλλογικές Συμβάσεις, υποχρεωτικές για όλους τους ξενοδόχους, σε όλη τη χώρα, με μισθούς που να ανταποκρίνονται στο σημερινό επίπεδο διαβίωσης και να καλύπτουν τις μειώσεις που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια.
 • Επαναφορά των Βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και ένταξη και άλλων ειδικοτήτων.
 • Να γίνουν αυστηρότερα τα μέτρα για την απλήρωτη κι ανασφάλιστη δουλειά.
 • Μέτρα που να διασφαλίζουν την πρόληψη, την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς.

Για τους πρακτικάριους να διεκδικήσουμε :

 • 6ωρο- 5ημερο-30ωρο για όλους τους πρακτικάριους με αποδοχές 8ωρου. Τέρμα στο χαρτζιλίκι των 300 ευρώ.
 • Οι σπουδαστές να μαθαίνουν στον χώρο δουλειάς και όχι να καλύπτουν θέσεις τσάμπα εργασίας.
 • Ασφάλιση για όλη την διάρκεια της πρακτικής άσκησης.
 • Να συγκροτηθεί μηχανισμός που θα ελέγχει την τήρηση του κανονισμού πρακτικής άσκησης.

  

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξενοδοχοϋπάλληλοι Ηρακλείου: «Σύγχρονοι δούλοι εν έτει 2020»
Για πλήρη ασυδοσία και καταστρατήγηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου.
Ξενοδοχοϋπάλληλοι Ηρακλείου: «Σύγχρονοι δούλοι εν έτει 2020»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Ξεκίνησε η διαδικασία επαναπρόσληψης ξενοδοχοϋπάλληλων
Η διαδικασία για τις αιτήσεις επαναπρόσληψης των εποχιακών απασχολουμένων στα ξενοδοχεία του νομού Ηρακλείου άρχισε από σήμερα, 2 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με την Νομοθεσία και την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας οι...
Ηράκλειο: Ξεκίνησε η διαδικασία επαναπρόσληψης ξενοδοχοϋπάλληλων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Από τις 15 Οκτωβρίου οι εγγραφές των εποχικών στον ΟΑΕΔ
Σύσκεψη για την ενημέρωση της συμπλήρωσης και συγκέντρωσης των απαιτούμενων δικαιολογητικών των εποχικά απασχολούμενων του Νομού Ηρακλείου για την εγγραφή τους στα μητρώα του ΟΑΕΔ, αφού τελειώσουν οι συμβάσεις...
Από τις 15 Οκτωβρίου οι εγγραφές των εποχικών στον ΟΑΕΔ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταγγέλουν τον ξυλοδαρμό 17χρονου ξενοδοχοϋπαλλήλου
Θύμα άγριου ξυλοδαρμού έπεσε ένας 17χρονος ξενοδοχοϋπάλληλος στη Σταλίδα εν ώρα εργασίας, όπως αναφέρει, ύστερα από καταγγελία, το ΕΚΗ. Τα τρύματα του νεαρού τον οδήγησαν στο νοσοκομείο, όπου υπεβλήθη σε...
Καταγγέλουν τον ξυλοδαρμό 17χρονου ξενοδοχοϋπαλλήλου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέθανε η ξενοδοχοϋπάλληλος που έπαθε ανακοπή σε ασανσέρ
Την τελευταία της πνοή άφησε το πρωΐ της Τετάρτης η 20χρονη φοιτήτρια, η οποία είχε πάθει ανακοπή καρδιάς μέσα στο ασανσέρ του ξενοδοχείου όπου έκανε πρακτική άσκηση. Η άτυχη 20χρονη νοσηλευόταν στην ΜΕΘ του...
Πέθανε η ξενοδοχοϋπάλληλος που έπαθε ανακοπή σε ασανσέρ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Διαμαρτυρία ξενοδοχϋπαλλήλων στον πρωθυπουργό
Την έλλειψη τμημάτων μετεκπαίδευσης στον κλάδο του τουρισμού στο Ηράκλειο, καταγγέλει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, αποστέλλοντας σχετική επιστολή και στον πρωθυπουργό. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι κάνουν λόγο για...
Ηράκλειο: Διαμαρτυρία ξενοδοχϋπαλλήλων στον πρωθυπουργό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας