Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ξεκίνησε ο διαγωνισμός για το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο του ECO Park

Ξεκίνησε ο διαγωνισμός για το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο του ECO Park

 • A-
 • A+

Με την δημοσιοποίηση των όρων του ανοικτού δημόσιου διαγωνισμού για την εκπόνηση της μελέτης του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου στη θέση «Μαύρος Σπήλιος» στη Νέα Αλικαρνασσό του Δήμου Ηρακλείου, ξεκίνησε η διαδικασία ωρίμανσης και υλοποίησης ενός εξαιρετικά σημαντικού έργου για την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων και την εδραίωση συνθηκών Κυκλικής Οικονομίας στον τόπο μας.

Τα τεύχη του διαγωνισμού έχουν ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. (www.esdak.gr) και στο Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ. και σε αυτά περιλαμβάνονται όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής στο έργο το οποίο έχει προϋπολογισμό 131.841,23 ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΠΔΕ.

Ειδικότερα, προβλέπεται η εκπόνηση της τοπογραφικής, της πολεοδομικής και της γεωλογικής μελέτης, της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, της υδραυλικής μελέτης οριοθέτησης ρεμάτων, καθώς και της περιβαλλοντικής μελέτης έργων διευθέτησης των ρεμάτων.

«Βήμα προς βήμα, προχωράμε στην υλοποίηση ενός ιδιαίτερα φιλόδοξου, αλλά και απαραίτητου για την βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της Κρήτης, σχεδίου: Στη δημιουργία του πρώτου Περιβαλλοντικού Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. Χάρης Μαμουλάκης.

«Η νέα δυναμική και τα οφέλη που θα προκύψουν μέσα από το ECO Park είναι πολλά και προφανή. Ο τόπος μας αλλάζει όχι απλώς σελίδα, αλλά κεφάλαιο στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων και μάλιστα, πρωτοπορεί με έργα και παρεμβάσεις που θα μπορέσουν να αποτελέσουν μοντέλα και για άλλες περιοχές της χώρας. Με την ευκαιρία, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη για την υποστήριξη και την χρηματοδότηση των μελετών και να συγχαρώ όλους τους συνεργάτες μου στον Ε.Σ.Δ.Α.Κ. και τον Δήμο Ηρακλείου για την πολύ καλή δουλειά που έχουν κάνει και φέρνουν το Ηράκλειο και την Κρήτη στην κορυφή των εξελίξεων στον τομέα της Κυκλικής Οικονομίας».

Το Περιβαλλοντικό Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας – ECO park

Πρόκειται για μια συνεργασία του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. και του Δήμου Ηρακλείου, η οποία εντάσσεται στον τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων της Δημοτικής Αρχής και συνδυάζει τη διαχείριση των απορριμμάτων με την περιβαλλοντική εκπαίδευση με την αναψυχή. Το ECO Park, οργανώνει σε μια ενιαία έκταση πολλές διαφορετικές χρήσεις, προβλέπεται να είναι ανοιχτό σε επισκέψεις σχολείων, συλλόγων και φορέων και να μπορεί να αναπτύσσει ταυτόχρονα διάφορες δράσεις προώθησης της κυκλικής οικονομίας.

Το Περιβαλλοντικό Πάρκο, προτείνεται να αναπτυχθεί και να αναβαθμίσει μια περιοχή μεγαλύτερη των 270 στρεμμάτων στη Νέα Αλικαρνασσό, βόρεια της Βιομηχανικής Περιοχής, με τη λειτουργία του να έχει πρωτοποριακό χαρακτήρα στην Ελλάδα.  Είναι ένα από τα πλέον σημαντικά έργα για την ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας στην Κρήτη και πρόκειται να αναβαθμίσει περιβαλλοντικά – και όχι μόνο – τη συγκεκριμένη περιοχή.

Οι επιδιωκόμενοι στόχοι του Δήμου Ηρακλείου και του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. από τη δημιουργία του προτεινόμενου Περιβαλλοντικού Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας  είναι οι ακόλουθοι:

 • Να είναι ανοιχτό και επισκέψιμο σε πολίτες, σχολεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, παραγωγικούς φορείς εντός και εκτός Περιφέρειας Κρήτης.
 • Να συνδυάσει την περιβαλλοντική διαχείριση με την ενημέρωση – εκπαίδευση- καινοτομία καθώς και  την αναψυχή.
 • Να οργανώσει χωροταξικά  το σύνολο των επιμέρους χρήσεων της ενιαίας έκτασης που βρίσκονται στη θέση ‘Μαύρος Σπήλιος’ και να αναβαθμίσει περιβαλλοντικά την περιοχή.
 • Να δώσει προτεραιότητα στις δράσεις ενημέρωσης κοινού, στην πρόληψη – επαναχρησιμοποίηση καθώς και στην χωριστή συλλογή για ανάκτηση  ανακυκλώσιμων υλικών και ενεργειακή αποδοτικότητα με νέες δράσεις όπως:
 1. το Δημοτικό Πράσινο Σημείο- Κέντρο Εκπαίδευσης για την Διαλογή στην Πηγή ( ΠΣ- ΚΑΕΔΙΣΠ)
 2. τον εκσυγχρονισμό του ΚΔΑΥ
 3. την προ-επεξεργασία πρασίνων-ογκωδών του Δήμου
 4. τον εκσυγχρονισμό του ΣΜΑ για υποδοχή προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων του Δήμου
 5. τις πιλοτικές δράσεις  στο πλαίσιο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Δήμου και άλλων επιστημονικών, ερευνητικών προγραμμάτων.
 • Να εκσυγχρονίσει την υφιστάμενη Μονάδα προ-επεξεργασίας αποβλήτων (ΜΠΑ) με την μετατροπή της σε Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ), ώστε να την καταστήσει λειτουργικά ωφέλιμη με υψηλή ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών και  ευέλικτη και προσαρμόσιμη τόσο σε αιχμές (εποχικότητας)  όσο και σε μεταβολές νέων οδηγιών της ΕΕ, του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) και του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων Κρήτης (ΠΕΣΔΑΚ).
 • Να αναπτύξει ερευνητικές - καινοτόμες - επιδεικτικές  εφαρμογές κυκλικής οικονομίας
 • Να δέσει αρμονικά με υφιστάμενες  χρήσεις όπως η Λαχαναγορά και Ιχθυαγορά ενισχύοντας τις λόγω αύξησης της επισκεψιμότητας του Πάρκου.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Τσάντες πολλαπλών χρήσεων αντί για πλαστικές σακούλες
Ο ΕΣΔΑΚ προχώρησε στην παραγωγή 11.500 τσαντών πολλαπλών χρήσεων, τις οποίες και θα διαθέσει δωρεάν σε δήμους της Κρήτης, προς αντικατάσταση της χρήσης πλαστικών σακούλων, για τις οποίες από την νέα χρονιά, θα...
Κρήτη: Τσάντες πολλαπλών χρήσεων αντί για πλαστικές σακούλες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το «Make Something Days» της Greenpeace και στο Ηράκλειο
Την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο το «Make Something Days» της Greenpeace, μία εκδήλωση ενάντια στον καταναλωτισμό. Στην εκδήλωση θα υπάρχει ένα «εργαστήριο παραγωγής δώρου», τα οποίο...
Το «Make Something Days» της Greenpeace και στο Ηράκλειο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Οικολογικές σακούλες από υπολείμματα τροφών
Το καινοτόμο πρόγραμμα για οικολογικές σακούλες από υπολείμματα τροφών «A2UFood», παρουσιάστηκε από τον Δήμο Ηρακλείου. Με αυτόν τον τρόπο αξιοποιείται το περίσσευμα τροφής των χώρων μαζικής εστίασης ως πρώτη...
Ηράκλειο: Οικολογικές σακούλες από υπολείμματα τροφών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κομποστοποίηση στα S/M Χαλκιαδάκης
Ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης φυτικών υπολειμμάτων σε σούπερ μάρκετ στην Κρήτη, δημιούργησαν τα S/M Χαλκιαδάκης. Η κομποστοποίηση γίνεται στο κατάστημα Χαλκιαδάκης MAX στη Ν. Αλικαρνασσό του Ηρακλείου,...
Κομποστοποίηση στα S/M Χαλκιαδάκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενημερωτική εκδήλωση για τους οικιακούς κομποστοποιητές
H Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου, διοργανώνει και δεύτερη ενημερωτική εκδήλωση για την σωστή χρήση των κομποστοποιητών. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 14 Ιουνίου, στις 18:30 στην αίθουσα...
Ενημερωτική εκδήλωση για τους οικιακούς κομποστοποιητές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξεκινά η διανομή των κομποστοποιητών στο Ηράκλειο
Έφτασε η πρώτη παρτίδα από τους συνολικά 701 κομποστοποιητές, οι οποίοι θα διανεμηθούν από τον Δήμο Ηρακλείου σε κατοίκους της πόλης. Οι κομποστοποιητές θα διανεμηθούν σε πρώτη φάση, σε όσους κατέθεσαν την...
Ξεκινά η διανομή των κομποστοποιητών στο Ηράκλειο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας